Krediet aanvragen om te beleggen 

Rond de 428 miljoen euro werd vorig jaar met geleend geld geïnvesteerd door Nederlandse particulieren om te beleggen. Maar waarom zou je geld lenen om te beleggen? Welke voordelen en nadelen zitten hier aan vast? Wij zullen het in dit artikel duidelijk proberen te maken.

Vaak hoor je van verschillende mensen dat als je groot geld wil verdienen, je moet leren beleggen. Het feit is dat er met beleggen zeker grote winsten te behalen zijn. Zelfs aanzienlijk meer dan met het gewone banksparen. Dit is voor een deel te wijten aan het hoge risico dat aan beleggen verbonden is. Je investeert je geld namelijk in een gewenste onderneming en het is de vraag of de onderneming de komende periode succesvol zal zijn.

Is het een gezond bedrijf en is er sprake van winst en/of groei? Als dit het geval is, stijgt je belegging al snel in waarde en heb je dus te maken met een verhoogde winst. Maar als het slechter gaat met het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd, wordt je belegging minder waard en lijd je verlies.

Een manier om te beleggen waar een hoog risico aan vast zit is beleggen met geleend geld.

Beleggen op de beurs met krediet is de afgelopen jaren weer populair aan het worden, ook bij particulieren. Maar pas goed op als jij van plan bent om hier ook mee te beginnen. Wij leggen je daarom graag uit waar je op moet letten. 

Stijging van beurzen

De beurzen zitten na afgelopen jaren behoorlijk in de lift. Beleggers vinden de rente op obligaties (leningen aan de overheid en bedrijven die je koopt en rente voor ontvangt) en spaarrekeningen veel te laag en stappen dus meer over naar het risicovollere beleggen. Zelfs het beleggen met geleend geld is weer populair, maar daar moet je mee oppassen.

Lening afsluiten om te beleggen
Zolang de beurzen stijgen, kan het beleggen met geleend geld veel winst opleveren. Je sluit in dit geval een lening af waarmee je gaat beleggen. Omdat de rente voor leningen laag is (en de aandelen alleen maar stijgen) levert je aandelenportefeuille veel meer op dan de rente die je moet betalen voor je lening.

Geld lenen om te beleggen in de praktijk
Je hebt niet veel eigen geld en leent 10.000 euro. Dit kost je 600 euro aan rente per jaar bij een rente van 6 procent. Met deze 10.000 euro koop je aandelen en deze hou je voor een jaar. Als jouw aandelen in dat jaar 10% opleveren verkoop je deze aandelen voor 1.000 euro meer dan dat je ze gekocht hebt. Je hebt dus 400 euro verdiend.

Koersdaling
Snel geld verdienen dus. Maar pas op: als de aandelenkoersen dalen is dit heel gevaarlijk. Je aandelen dalen in waarde en je moet de rente over je lening blijven betalen. Het kan je dus ook snel veel meer geld kosten.Stel dat jouw aandelen in het vorige voorbeeld 10% zijn gedaald in dat jaar. Dan heb je 1.000 euro verlies en je moet ook nog 600 euro rente betalen.

Vraag om advies
Grotere verliezen dan 10% in één jaar zijn in het verleden regelmatig voorgekomen. Je schulden kunnen dan heel snel oplopen. Dus ben je van plan om een lening af te sluiten en met dit geld te gaan beleggen? Dan is het slim om je eerst goed te laten adviseren door een beleggingsadviseur. Daarnaast is het van belang om verschillende leningen te vergelijken. Dit biedt overzicht als het gaat om de hoogte van de rentekosten en de looptijd.

Plaats een reactie