Slim leren beleggen

Slim beleggen

Wil je slim beleggen? Dan is het van belang de meest voorkomende beleggingsfouten in ieder geval niet te maken. Welke tien fouten dit zijn, lees je op deze pagina.

Beleggen met geleend geld

Het is belangrijk alleen met je eigen geld te beleggen. Beleg je met geleend geld en maak je verlies? Dan kun je in de problemen komen bij het terugbetalen van je lening. Dit wil je uiteraard voorkomen. Daarom beleg je alleen met geld dat van jezelf is, niet met het geld van een ander.

Beleggen met geld dat je niet lang kunt missen

Stel, je hebt 1000 euro op je rekening en je verwacht over drie maanden een rekening van 500 euro. Nu kun je ervoor kiezen in deze drie maanden gewoon 1000 euro te investeren, maar dit is geen verstandige keuze. Je weet namelijk niet wat je beleggingen gaan doen.

Bij winst is er niets aan de hand, maar bij verlies kun je in de problemen komen. Ook weet je niet hoe lang het duurt voor je die 1000 euro terug op je rekening hebt. Beleg daarom alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Bij twijfel kun je beter te weinig geld beleggen dan te veel.

Investeren in hopeloze beleggingen

Uit onderzoek is gebleken dat de emoties die je voelt bij het verliezen van geld, veel sterker zijn dan de emoties die je ervaart als je geld wint. Oftewel, de pijn van verlies is heftiger dan het geluk dat je ervaart als je winst maakt met beleggen.

Soms kun je niet voorkomen dat je verlies maakt. Iedereen maakt wel eens een fout: hier kun je van leren. Komt een belegging echter al direct hopeloos over? Investeer er dan niet in. Als een belegging al hopeloos aanvoelt in het begin, is de kans klein dat de belegging uiteindelijk toch winst gaat opleveren.

Alleen naar de korte termijn kijken

Veel beginnende beleggers focussen zich op de korte termijn: ze willen op de korte termijn geld verdienen. Dit is niet zo vreemd en het is niet verkeerd om veel naar de korte termijn te kijken, maar vergeet ook zeker die lange termijn niet. Door ook regelmatig naar de lange termijn van je investeringen te kijken, kun je nog betere beleggingsbeslissingen maken.

De massa volgen

Veel beginnende beleggers zijn erg volgzaam, simpelweg omdat ze het spannend vinden om helemaal zelfstandig beleggingsbeslissingen te nemen. Soms mag je de meute best volgen, maar blijf wel als individu denken. Voelt een bepaalde belegging echt niet goed? Investeer hier dan niet in, ook niet als de massa het wel doet. Blijf altijd voor jezelf denken: je doet je beleggingen namelijk voor jezelf en niet voor een ander.

Met hevige emoties beleggen

De beste beleggingsbeslissingen worden rationeel gemaakt. Voor- en nadelen worden tegen elkaar afgewogen, het risico wordt onderzocht, het beoogde rendement wordt bepaald en de belegger kijkt of de betreffende belegging wel of niet in zijn strategie past.

Beleggingen die uiteindelijk verkeerd uitpakken, worden vaak in een emotionele bui gemaakt. Het is dan ook beter om niet te beleggen als je hevige emoties ervaart.

Ben je angstig? Dan ben je geneigd een belegging veel te snel terug te trekken. Ben je euforisch? Dan ben je misschien wat overmoedig in het nemen van je beleggingsbeslissingen. Ben je verdrietig? Dan kun je ook zelfdestructief gaan handelen. Hetzelfde geldt voor een emotie als boosheid.

Wat voor emotie je ook voelt: als je niet goed rationeel kunt denken, laat je jouw portefeuille even links liggen.

Beleggen zonder doel

Je hoeft geen rapport op te stellen waarin je het doel van jouw beleggingen uitgebreid beschrijft, maar het is wel verstandig om een bepaald doel na te streven als je gaat beleggen. Dit doel hoef je niet uitgebreid te analyseren en te beschrijven, maar het is in ieder geval goed om het in je achterhoofd te houden.

Het doel gebruik je namelijk niet alleen bij het bepalen van je beleggingsstrategie, maar ook bij het evalueren van je beleggingsbeslissingen. Zonder doel mis je simpelweg de rode draad om de juiste beslissingen te maken bij het beleggen.

Beleggen in een product dat je niet begrijpt

Als je geen idee hebt waar je in investeert, is het onmogelijk de juiste beleggingsbeslissingen te nemen. Verdiep je daarom altijd in een beleggingsproduct, voor je hier geld in steekt.

En heb je je al in een product verdiept, maar begrijp je het betreffende beleggingsproduct nog steeds niet? Investeer hier dan niet in, maar ga op zoek naar een product dat je wel begrijpt.

Tip: bekijk ook eens de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk.

Van alles willen profiteren

Als je van alle positieve gebeurtenissen in de beleggingswereld wilt profiteren, is de kans groot dat je veel te veel geld uitgeeft aan je beleggingen. Focus je op enkele kansen, om te voorkomen dat je al je spaargeld in beleggingsproducten steekt.

Blijf ook altijd kritisch naar beleggingen kijken. Ook als er heel positief over een bepaald beleggingsproduct gesproken wordt, is het goed om zelf te achterhalen of jij dit product ook zo ziet. Laat sommige kansen en positieve ontwikkelingen aan je voorbij gaan, zodat je je goed kunt focussen op de kansen die je wel besluit te benutten.

Op deze manier kun je meer uit deze kansen halen dan wanneer je van alle mogelijke kansen in de beleggingswereld probeert te profiteren.

Leren van je fouten

Iedere belegger maakt wel eens een fout. Dat is jammer, zeker als hier een bepaald (groot) verlies aan verbonden is. Hoewel het vervelend en moeilijk kan zijn om terug te kijken op je fouten, is het toch erg belangrijk om dit altijd te doen.

Evalueer je je fouten niet, dan leer je hier namelijk niets van. En leer je niets van je fouten, dan is de kans groter dat je dezelfde fout in de toekomst nog eens maakt. Totaal onnodig! Evalueer je fouten daarom altijd, ook als je dit moeilijk vindt. Zo word je uiteindelijk alleen maar een betere belegger.

Plaats een reactie