Aandelenfondsen

Het is een essentieel onderdeel van de beurswereld: een aandelenfonds. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een beleggingsfonds dat in aandelen belegt. Een passief aandelenfonds staat bekend als een indexfonds. Welke aandelenfondsen bestaan er zoal en hoe beleg je er zelf in? Lees snel verder en je bent weer een stuk wijzer!

Wat zijn aandelenfondsen?

Een beleggingsfonds dat in aandelen belegt wordt ingedeeld op basis van drie factoren, namelijk de grootte van een onderneming, de beleggingsstijl van de deelnemers en de geografische ligging.

Marktkapitalisatie bepaalt grotendeels de omvang van een aandelenfonds. De beleggingsstijl komt tot uiting in de aandelenbelangen van het fonds en wordt eveneens gebruikt om aandelenbeleggingsfondsen te categoriseren.

Indeling op locatie

Een andere manier om aandelenfondsen te categoriseren is de locatie, namelijk nationaal of internationaal. Dit kunnen zowel fondsen zijn met een brede markt als regionale fondsen of fondsen uit één natie.

Daarnaast zijn er nog gespecialiseerde aandelenfondsen. Deze richten zich bijvoorbeeld op bepaalde bedrijfssectoren, zoals onroerend goed, de gezondheidszorg of grondstoffen.

Internationale fondsen

Internationale fondsen beleggen in bedrijven en sectoren die verspreid zijn over de hele wereld. Daardoor kun je als belegger vrij eenvoudig een evenwicht vinden tussen dalingen op de ene markt en stijgingen op een hele andere markt.

Wat zijn aandelenfondsen?

Hoe kun je beleggen in aandelenfondsen?

Aandelenfondsen zijn voor zowel beginnende als ervaren handelaren een fijne manier om in de aandelenmarkt te beleggen. We noemen graag een paar belangrijke redenen waarom. Ten eerste vereist beleggen in individuele aandelen diepgaand onderzoek.

Daarnaast moet je bereid zijn om risico’s te nemen. De waarde van een bedrijf kan sterk stijgen of dalen in vergelijking met een aandelenfonds. De laatste optie volgt namelijk de prestaties van de winsten en verliezen van de bredere markt op.

Diversificatie tegen een lage prijs

Er zijn meer redenen waarom aandelenfondsen voor beleggers een goede keuze zijn. Ze bieden, net als beleggingsfondsen, spreiding tegen een lagere prijs. De gemiddelde belegger heeft niet de tijd of het geld om per keer een brede portefeuille op te bouwen met aandelen of obligaties.

Beleggingsfondsen doen dit voor jou tegen een gunstige prijs. Bovendien bestaat de portefeuille van veel beleggers uit een mix van fondsen. Denk bijvoorbeeld aan een brede markt en een paar sector- of geografisch specifieke fondsen.

Beleggen in aandelenfondsen: hoe doe je dat?

Misschien heb je besloten om te beleggen in aandelenfondsen. De vraag is natuurlijk wel: ‘welke?’ Je hebt zeer veel keuze. Gelukkig vallen de meeste aandelenfondsen binnen een bepaalde categorie. We hebben ze even voor je op een rij gezet:

Bedrijven

Denk bijvoorbeeld aan technologie, olie en gas, farmaceutica of de gezondheidszorg. Het biedt een grotere diversificatie dan het kopen van aandelen van een handvol bedrijven in een sector.

Bovendien volgen indexaandelenfondsen de bedrijven in een bepaalde index, zoals de Dow Jones Industrial Average of de S&P 500. Daardoor kun je als belegger profiteren van brede winsten op de markt.

Soorten aandelenfondsen

Sommige aandelenfondsen richten zich op de marktkapitalisatie of grootte van bedrijven. In dat geval spreek je van large- en low-cap bedrijven. Tot de eerste categorie behoren bijvoorbeeld Disney en Apple.

Sommige small-cap bedrijven zijn veel minder bekend, maar kunnen wel degelijk veel rendement opleveren. De grootte van een fonds wordt op de volgende manier gecategoriseerd:

Large-Cap fondsen: Sommige investeerders beleggen minimaal 80 procent van hun totale vermogen in aandelen van large-cap bedrijven, die in de top 100 staan. Deze fondsen worden als stabieler beschouwd dan de mid-cap of small-cap gerichte fondsen.

Mid-Cap fondsen: Deze beleggers stoppen ongeveer 65% van hun totale activa in aandelen van mid-cap bedrijven. Dit is de top 101 tot 250 bedrijven volgens marktkapitalisatie. Deze fondsen bieden vaak beter rendement dan de large-cap fondsen, maar zijn ook volatieler.

Small-Cap fondsen: Dit zijn de 251ste en lager geplaatste bedrijven volgens marktkapitalisatie. Dit is een enorme lijst. Wist je dat 95% van alle bedrijven in India in deze categorie vallen?. Deze fondsen bieden over het algemeen een hoger rendement dan de large-cap en mid-cap fondsen. Aan de andere kant zijn ze wel erg volatiel.

Multi-Cap fondsen: Een combinatie large-cap, mid-cap en small-cap bedrijven. Met deze constructie brengt de fondsbeheerder de portefeuille in evenwicht om het aan te passen aan de omstandigheden van de markt en economie. Ook de beleggingsdoelstelling van het fonds speelt een rol bij het samenstellen van de portefeuille.

Large- en Mid-Cap fondsen: Een combinatie van mid-cap bedrijven en large-cap bedrijven. Voor veel investeerders een goede keuze omdat ze lagere volatiliteit en betere rendementen met elkaar combineren.

Happy Investors Community

Happy Investors Community
  • Online toegang tot de community
  • Onbeperkte coaching voor rijker worden en beleggen
  • Alle voorgaande belleggingsrapporten ontvang je gratis
  • 100% inzicht in mijn beleggingsportefeuille
  • 1-jaar toegang tot exclusieve beleggingsrapporten met unieke groeiaandelen voor potentieel 300% rendement of hoger

Inzicht in Winstgevende Aandelen

Duurzame aandelenfondsen

Duurzame aandelenfondsen zijn de laatste jaren enorm populair. Dit heeft alles te maken met de klimaatverandering waardoor meer mensen duurzaam beleggen. De banken springen hier dan ook direct op in. Je kunt bij de meeste banken duurzaam beleggen er worden allerlei fondsen aangeboden.

Meer leren over het beleggen in aandelen en opties? Bekijk de review over de Trading Navigator Methode.

Duurzame beleggingsfondsen vergelijken

Door het grote aanbod aan duurzame aandelenfondsen is het verstandig om eerst te vergelijken voordat je erin gaat beleggen. Veel mensen maken de fout door te beleggen bij de bank waar ze ook hun rekeningen hebben lopen. Vaak is dit niet de meest gunstige keuze. Laat je vooraf goed informeren en vergelijk de verschillende fondsen.

Waar koop je aandelenfondsen?

Er zijn verschillende manieren om aandelenfondsen te kopen. Wij hebben er drie voor je op een rij gezet:

Rechtstreeks via een fondsaanbieder: In Nederland bijvoorbeeld bij eToro of DeGiro.

Via een door de werkgever gesponsorde rekening: De keuze van de aandelenfondsen hangt af van de aanbieder die de werkgever heeft gekozen. De meeste werkgevers bieden verschillende opties aan.

Door het openen van een effectenrekening: Je hebt meer keuze wanneer je niet gebonden bent aan slechts een fondsaanbieder. Wel kan er een minimum storting vereist zijn. De kosten en opties kunnen sterk uiteenlopen, dus verdiep je in verschillende effectenrekeningen en maak aan de hand daarvan een keuze.

aandelenfonds

Aandelenfondsen vergelijken

Zoals met alles waar je in belegt is het ook verstandig om de aandelenfondsen te vergelijken. Alleen zo zal je de best presterende aandelenfondsen vinden en het hoogste rendement behalen. Het vergelijken van de aandelenfondsen kan even een tijdrovende klus zijn maar dit zal zich vroeg of laat zeker terug betalen.

Wat zijn de voor- en nadelen van aandelenfondsen?

Voordelen van aandelenfondsen:

Elk aandelenfonds is anders: Je hebt een ruime keuze uit aandelenfondsen: Via sommige aandelenfondsen kun je bijvoorbeeld beleggen in een bepaalde sector of industrie, zoals de techniek of de gezondheidszorg.

Je kunt dus specifiek een bepaalde keuze maken die helemaal aan jouw wensen en eisen voldoet.

Je kunt een fonds laten bepalen in welke bedrijven je belegt: Dit is ideaal wanneer je weinig tijd hebt om zelf te beleggen.

Nadelen van aandelenfondsen:

Kosten: Helaas hebben aandelenfondsen vaak extra kosten, zoals instap- en uitstapkosten en beheerskosten. Wees je hiervan bewust.

Je moet ook beheerskosten betalen als het fonds slechter presteert dan de markt: Deze kosten gelden ook als de waarde van een fonds daalt.

Je legt het vertrouwen in handen van een fondsbeheerder: Dit kan zowel een voor- als nadeel zijn. Je hoeft zelf niets te doen en dat is fijn als je weinig tijd hebt, maar aan de andere kant bepaal je niet zelf in welke bedrijven je belegt.

Conclusie

Vind je de aandelenmarkt interessant, maar is er weinig tijd om het op de voet te volgen? Dan zijn aandelenfondsen een interessante optie. Op die manier doe je een bepaalde investering voor de toekomst zonder dat het je al teveel tijd kost.

Dit betekent automatisch wel dat het langer duurt voordat je winst hebt. Aandelenfondsen zijn gericht op de lange termijn en, afhankelijk van wanneer je het verkoopt, pas na geruime tijd heb je hopelijk een mooi bedrag verdient. Investeer een bedrag dat je op korte termijn kunt missen.

Behoud het overzicht met CopyPortfolios

Veel beleggers kiezen voor standaard aandelenfondsen, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd. Een interessante optie is CopyPortfolios van eToro. Het geeft je een handig overzicht van aandelenfondsen per thema. Denk bijvoorbeeld aan technologie of duurzame energie.

Ook kun je het recent behaalde rendement en de risicowaarde van een bepaald thema bekijken. Hopelijk maak je op basis daarvan een goede keuze.

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

68% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.