Beleggen met weinig geld [2022]

Beleggen met weinig geld – Hoe beleg je met een klein bedrag?

Beleggen in aandelen of obligaties wordt meestal gedaan door vermogende personen, verzekeringsmaatschappijen en andere investeerders. Maar ook als particulier kun je je geld beleggen, zeker nu een spaarrekening nauwelijks nog iets oplevert.

Ook met weinig geld kun je beleggen, maar dat moet je dan natuurlijk wel slim aanpakken. Zo voorkom je dat je geld snel is verdampt. Hoe je je beleggingen ook regelt, houd altijd voor ogen dat je alleen gaat beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Leen geen geld om mee te beleggen. Als je verliest, kun je in grote problemen komen als je het geleende geld terug moet betalen.

Met €50,- per maand beleggen

Je hoeft niet met honderden euro’s per maand te beleggen om een leuk rendement te behalen. Zeker als je net begint is het niet verstandig om direct grote bedragen te investeren. Veel beter is het om met een klein bedrag per maand een rendement op te bouwen. Hoe je dit doet dat lees je in dit artikel.

Ga eerst oefenen met beleggen

Beleggen met weinig geldBij veel online brokers kun je gratis een account aanmaken. Je hoeft dus niet meteen een storting te doen. Sterker nog, vaak kun je gebruik maken van de mogelijkheid om te oefenen met beleggen.

Je belegt dan met nep geld, waardoor je als het niet goed gaat geen verlies lijdt. Op deze manier kun je ontdekken hoe beleggen werkt, en kun je voor jezelf besluiten of het voor jou een goede manier is om je vermogen te laten groeien.

Je kunt bij veel brokers ook gratis gebruik maken van allerlei manieren om tips en advies te krijgen bij je transacties. Dit maakt de kans kleiner dat je een verkeerde keuze maakt, maar besef dat je altijd zelf verantwoordelijk blijft voor hoe je je geld belegt.

Gratis cursus beleggen

Een andere manier om met weinig geld te leren beleggen is door het volgen van een cursus. Met de Trading Navigator Methode kan jij leren beleggen en je krijgt de beschikking over een geavanceerde tool die jou helpt om winstgevend te beleggen.

Reserveer jouw plek voor het gratis webinar.

Day traden of lange termijn beleggen?

Als je wilt beleggen met weinig geld dan is het verstandig om eerst te bepalen wat voor belegger je bent.

  • Ga je beleggen voor de korte termijn? (daytraden)
  • Ga je beleggen voor de lange termijn en bouw je een kapitaal op voor de toekomst?

Als je gaat beginnen met beleggen en je hebt weinig geld te investeren dan is het beleggen voor de lange termijn de beste optie.

Wat is daytraden?

Daytraden is alleen geschikt als je actief gaat handelen in aandelen. Je moet dan voldoende kennis hebben om technische analyses te kunnen maken en te handelen op basis van trends en indicatoren.

Als je gaat daytraden kies dan een broker met lage transactiekosten omdat je anders veel geld kwijt bent aan deze kosten. In ons artikel over de beste brokers lees je wat de kosten per broker zijn.

Day traden met weinig geld

Als je gaat daytraden met weinig geld dan is eToro een van de beste brokers om dit te doen. eToro rekent lage transactiekosten en je kunt er voor je echt gaat beginnen een demo-account aanmaken.

Begin te handelen bij eToro

Wat is lange termijn beleggen?

Als je belegt voor de lange termijn dan doe je dit voor een periode van minimaal 5 jaar. Deze vorm van beleggen is voor de meeste beleggers een goede optie omdat je niet actief bezig hoeft te zijn en minder kennis nodig hebt dan bij daytraden.

Goedkope broker

Als je gaat beleggen met weinig geld dan wil je natuurlijk niet dat je veel geld kwijt bent aan transactiekosten. Een goede broker om te beleggen met weinig geld is BUX Zero.

Maar een gratis account aan bij BUX Zero.

Beleg in betrouwbare fondsen

Beleggen met weinig geldKies, als je met weinig geld wilt beleggen, voor stabiele en betrouwbare fondsen. Dit zijn bijvoorbeeld de fondsen die onder de Nederlandse AEX vallen.

Deze fondsen maken doorgaans geen grote en spectaculaire winsten, maar hier staat tegenover dat de kans op forse verliezen ook een stuk kleiner is. Bovendien ontvang je dividend als je aandelen van grotere fondsen bezit. Zij keren doorgaans jaarlijks dividend aan hun aandeelhouders uit.

Spreid het risico

Het is sowieso verstandig om niet al je geld in één fonds te beleggen. Spreiden van het risico is altijd een goed idee. Ook als je maar enkele aandelen kunt kopen is het wijs om dit van verschillende bedrijven te doen.

Bedenk wel dat je bij elke transactie ook transactiekosten betaalt, je moet dus sowieso meer geld beschikbaar hebben dan de prijs voor een aandeel.

Wanneer kopen of verkopen?

Natuurlijk koop je aandelen als de prijs laag is en verkoop je als de prijs stijgt. Dat klinkt simpel, maar zo eenvoudig is het niet om het juiste moment te kiezen. Want hoe weet je wanneer je moet instappen en wanneer is het beste moment om te verkopen?

Hiervoor is het handig om de financiële katern van de krant of de financiële pagina van nieuwssites in de gaten te houden. Hier worden vaak berichten over bedrijven geplaatst. Is er een belangrijke overname? Heeft een bedrijf een grote order binnengehaald?

Zijn er forse verliezen geleden? Dit heeft vrijwel altijd gevolgen voor het koersverloop van de aandelen. Maar ook landelijke ontwikkelingen kunnen een positieve of negatieve invloed hebben op de koers van aandelen. Alleen al het aantreden van een nieuwe CEO of bestuursvoorzitter kan zorgen voor een koersdaling of juist een stijging.

Verkopen als de koers fors daalt?

Als je enkele aandelen hebt van een bedrijf en er gebeurt iets waardoor de koers ineens keldert, dan kun je natuurlijk besluiten om je aandelen te verkopen en zo je verlies te beperken. Maar een bekend gezegde onder beleggers luidt “als je wordt geschoren moet je stil zitten”.

Dit wil zoveel zeggen als: Verkoop je aandelen liever niet als de koers daalt. In veel gevallen zal deze namelijk na verloop van tijd weer stijgen. Dat gebeurt natuurlijk niet als het bedrijf uiteindelijk failliet gaat.

Maar als het om een tijdelijke dip gaat, bijvoorbeeld vanwege een schandaal of zelfs alleen maar een gerucht, is de kans groot dat de aandelenkoers na verloop van tijd weer stijgt. Rustig afwachten is dus vaak de beste keuze die je kunt maken.

Het effect van rente op rente

Wanneer je maandelijks een klein bedrag van enkele tientjes investeert dan denk je misschien dat dat niet veel zoden aan de dijk zet. Maar vergis je niet.

Als je kiest voor lange termijn investeringen dan kun je na verloop van tijd een mooi rendement opbouwen omdat je rente op rente ontvangt die je vervolgens ook weer investeert.

Daarom wordt ook gezegd dat je alleen moet beleggen met geld dat je voor langere tijd, het liefst een aantal jaren, niet nodig hebt. Investeer dus nooit al je spaargeld in aandelen, want dan kun je geen nieuwe wasmachine kopen als dat nodig is of een noodzakelijke reparatie aan je huis of auto laten doen.

Sparen voor je pensioen

Het is helemaal geen gekke gedachte om met een kleine belegging te sparen voor je pensioen. Je moet daar dan natuurlijk wel op tijd mee beginnen. Maar als je gedurende enkele tientallen jaren een paar tientjes per maand investeert dan kun je daar zonder al te veel moeite een mooi spaarpotje voor je pensioen mee opbouwen van enkele tonnen.

Veelgestelde vragen over beleggen met weinig geld

Is beleggen met weinig geld mogelijk?

Ja, dat is zeker mogelijk. Als je gaat beleggen met weinig geld kies dan een broker die lage transactiekosten rekent. Je bespaart op die manier op je uitgaven en dit geld kun je weer investeren.

Kan ik beter daytraden of lange termijn beleggen met weinig geld?

Als je met weinig geld gaat beleggen dan is beleggen voor de lange termijn een betere optie. Je hoeft minder transactiekosten te betalen en niet zo actief bezig te zijn.

Hoe kan ik leren beleggen met weinig geld?

Je kunt leren te beleggen met weinig geld door veel te lezen over beleggen of door het volgen van een goede beleggingscursus. In dit artikel zie je welke cursus je hiervoor kunt gaan volgen.

Beleggen in ETF’s

ETF’s of ook wel Trackers genoemd, zijn zeer geschikt om in te beleggen als je wekelijks of maandelijks een klein bedrag wilt investeren. Hiermee investeer je eenvoudig in verschillende fondsen zonder dat je die zelf hoeft uit te zoeken.

Doordat je het risico spreidt is de kans dat je grote verliezen lijdt klein en de kans dat je er een gestaag groeiend vermogen mee opbouwt groter dan wanneer je zelf op de beurs handelt zonder voldoende kennis van zaken. Bedenk wel dat beleggen, op welke manier dan ook, altijd risico’s met zich meebrengt. Een rendement kan nooit worden gegarandeerd en er is altijd een kans dat je je inleg verliest.

Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen voordat je besluit om te gaan beleggen, op welke manier dan ook. Als je je bewust bent van de risico’s kun je een goede inschatting maken of je deze stap wel of niet moet nemen. Want ook al kies je voor beleggen met weinig geld, als je het geld eigenlijk niet kunt missen is beleggen geen goed idee.

Ook voor het handelen in ETF’s is eToro een goede en goedkope broker. Bovendien hebben ze voor de beginner een zeer gebruiksvriendelijk platform waardoor je snel leert en met weinig geld kunt beleggen.

Begin te handelen bij eToro