Aandelen kopen voor beginners

Steeds meer Nederlanders zoeken naar manieren om hun spaargeld te laten renderen. Aandelen kopen kan een goede manier zijn om extra vermogen op te bouwen, op de korte of voor de lange termijn.

Je leert als aankomend belegger vandaag extra bij over het kopen van aandelen en hoe je hier voor de lange termijn geld mee kan verdienen.

We behandelen tal van zaken zoals de beste instap- en uitstapmomenten, bij welke brokers het aantrekkelijk is om een handelsaccount aan te maken en delen oneindig veel handige tips met jou.

In deze gids leggen wij stap voor stap jou de basisbeginselen uit.

Aandelen kopen voor beginners – Waar begin je?

Uiteindelijk heeft alles een begin en een eind. Waar te beginnen als je voor het eerst aandelen wilt kopen?

Ons uiteindelijke doel is om jou op een veilige wijze de eerste aandelen te laten kopen. Het is hierbij belangrijk dat je op de hoogte bent van de basisbeginselen bij het handelen en beleggen in aandelen.

Allereerst moet je weten wat aandelen zijn en waarom het verstandig kan zijn hierin te investeren.

Beleggen

Stap 1: Kennis op doen – Wat zijn aandelen?

Wat zijn aandelen? Als beginnende belegger zul je dan misschien in de eerste plaats denken aan een interessante belegging voor jezelf.

Dat kan het natuurlijk ook zijn en ís het meestal ook. Maar aandelen zijn allereerst een instrument voor bedrijven. Een manier om geld binnen te halen zodat bepaalde doelstellingen en activiteiten kunnen worden ontplooit.

Bedrijven geven zelf aandelen uit op de beurs. Door een aandeel in een bedrijf te nemen, word je voor een deel eigenaar van een bedrijf.

Of beter uitgelegd: je neemt met aandelen deel in het eigen vermogen van een onderneming.

Je ontvangt als aandeelhouder een eigendomsbewijs en hebt daarmee recht op een gedeelte van de winst die een bedrijf maakt. Stijgt het bedrijf in waarde? Dan neemt de waarde van jouw aandeel ook toe.

Dit is dan ook de reden waarom mensen in aandelen investeren. En het biedt ook jou de mogelijkheid om geld te verdienen.

Maar let op: Een bedrijf kan ook in waarde dalen en daarmee worden de aandelen die zijn uitgegeven ook minder waard.

Het is daarom belangrijk dat je als beginner direct een concreet doel voor ogen hebt én de juiste strategie hanteert. Meer daarover lees je hieronder.

Stap 2: Doel – Waarom wil je aandelen kopen?

Waarom wil je aandelen kopen? Welk doel hoop je daarmee te bereiken?

Het is best belangrijk om een concreet doel voor ogen te hebben wanneer je als beginner aandelen wilt kopen. Het is dan eenvoudiger om een strategie (“stap 3”) te bepalen.

Wanneer aandelen kopen

Stap 3: Strategie bepalen

Heb je het doel of de te behalen doelen voor jezelf duidelijk geformuleerd, dan is het al veel eenvoudiger om een strategie te bepalen.

Wil je bijvoorbeeld over 5 jaar minder gaan werken en hoop je tegen die tijd met de verkoop van aandelen je inkomen aan te kunnen vullen, dan is een strategie gericht op sneller rendement behalen aanbevolen.

We noemen dit ook wel een ‘offensieve belegging’. Je schaft aandelen aan van een onderneming waarvan je verwacht dat deze binnen nu en een aantal jaren aanzienlijk meer waard zijn. Een nadeel van deze strategie is dat je wat meer risico loopt.

Daarom raden experts aan om een aandelen portfolio altijd aan te vullen met een ‘defensieve belegging’. Dit zijn aandelen die langzamerhand meer waard worden, maar waarmee je minder risico loopt op een waardedaling.

Een doel kan bijvoorbeeld zijn:
 • Aandelen kopen om je pensioen mee aan te vullen (over 25 jaar)
 • Een lening aflossen (over 20 jaar)
 • De studie van je kinderen financieren (over 10 jaar)
 • Minder gaan werken (over 5 jaar)
 • Verre reis maken (over 3 jaar)
Doel bepalen

Stap 4: Een betrouwbare broker kiezen

De keuze uit brokers is reuze. Het kan behoorlijk lastig zijn om de juiste broker te kiezen. Natuurlijk staan veiligheid en betrouwbaarheid bij je keuze op nummer één.

Maar ga er gerust vanuit dat dit bij Nederlandse brokers wel goed zit. Bij een broker koop je aandelen en voor beginners blinken twee brokers er met name uit.

Broker kiezen
eToro

eToro

Het grote voordeel van deze broker is dat je kan oefenen met handelen in aandelen! Je kan aandelen kopen met fictief geld en zo kennis en ervaring opdoen. Het demo-account werkt in principe hetzelfde als het echte handelsaccount van eToro.

Dus je komt, als je besluit met echt geld bij eToro te gaan handelen, niet voor verrassingen te staan. eToro is voor de beginnende belegger, vinden wij dan, de beste keuze!

Belangrijk vinden wij ook dat je direct als toekomstig aandeelhouder kan kiezen uit producten op zowel de Europese als Amerikaanse beurs. Dat is het geval bij eToro. En dat geldt overigens ook voor BUX Zero.

eToro

Maak een account aan bij eToro en koop direct de beste staking coins.

68% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

BUX

BUX Zero

Groot voordeel van BUX Zero is dat dit een Nederlandse broker is. De klantenservice is dan ook in het Nederlands en dat is voor beginners wel zo fijn. BUX Zero staat bekend als een zeer toegankelijke, gebruiksvriendelijke aandelen broker.

De bekendste aandelen kun je hier allemaal aanschaffen. Een ander voordeel voor de beginner is dat je deze voor vrij lage kosten kan aanschaffen…

Ook bij hen heb je dus toegang tot diverse financiële producten op zowel de Europese als Amerikaanse Beurs. Net zoals via eToro.

BUX Zero review

Maak in enkele stappen een account aan en ervaar het gemak waarmee je kunt beleggen met BUX.

Stap 5: Geld overmaken naar je account

Het is nu tijd om geld over te maken naar je account. Pas dan kan je aandelen kopen. Bij de meeste platforms kan dat gewoon eenvoudig via iDeal. Er zijn ook platformen waarbij je een overschrijving moet doen via de bank (mobiel bankieren).

Bepaal hoeveel geld je wilt investeren en maak dit bedrag over naar het account. We raden aan om voor de eerste keer gewoon een klein bedrag over te maken.

Zo leer je hoe je het geld kan storten en daar jouw eerste aandelen van te kopen. Bedragen kunnen gewoon in euro’s gestort worden.

Geld overmaken

Stap 6: Welke aandelen ga je kopen?

Dit is misschien wel voor de beginnende aandelen handelaar de lastigste horde om te nemen:

Welke aandelen ga je kopen? Je hebt nu wel een account bij een broker zoals eToro of BUX Zero aangemaakt, maar dan ben je er nog lang niet. Wat sowieso belangrijk is voor beginners dat is om verschillende soorten aandelen aan te schaffen.

Probeer je portfolio zo divers mogelijk te maken zodat je de risico’s spreidt. Misschien doet een bedrijf het straks wel erg goed, maar presteert een andere onderneming slechter dan verwacht.

Dit verlies wordt dan gecompenseerd door jouw ‘goede aandelen’. Voor een gespreid portfolio koop je aandelen uit bijvoorbeeld een aantal van de volgende sectoren:

Aandelen
 • Duurzame energie
 • Technologie
 • Industrie
 • Gezondheidszorg
 • Financiën
 • Onroerend goed
 • Communicatie
 • Consumentengoederen
 • Edelmetalen

Stap 7: Aandelen kopen

Staat het geld eenmaal op je account, dan selecteer je de beleggingen die je wilt kopen.

Dit wordt op de platforms vrijwel altijd duidelijk uitgelegd. Via de eToro-app is handelen in aandelen zeer eenvoudig. Een kind kan de was doen. Ga op zoek naar een aandeel dat je wilt kopen (bijvoorbeeld ‘Apple’) en druk op “handelen”.

Vul vervolgens het gewenste bedrag in en klik op de knop “transactie openen”. Je hebt nu je allereerste aandeel gekocht! Vervolgens kan je de waarde van het aandeel bijhouden.

Aandelen

Aandelen voor beginners

Probeer je goed in te lezen om te achterhalen welke aandelen het meest geschikt zijn voor beginners.

Als je hier niet direct achterkomt, maar wel graag zo snel mogelijk geld wilt beleggen, dan kan je ook eerst kiezen voor ETF’s. Je schaft met een ETF meerdere aandelen in één keer aan.

Tip: beste strategie voor beginners


Probeer als beginner voornamelijk te handelen in categorieën die bekend staan vanwege het lagere risico. Dit zijn o.a. ETF’s, goud en obligaties.
tips

Stap 8: Herbalanceren

Professionele beleggers zullen regelmatig hun portfolio herbalanceren. Nu hoef jij je daar als beginnende beleggers nog geen zorgen over te maken.

Dat komt later wel. Maar toch is het goed om je dit alvast te vertellen. Want er komt eens een moment waarop je zult ontdekken dat het ene aandeel beter presteert dan het andere aandeel.

Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld een aandeel in Tesla eerst 5% van je portfolio was en nu 10%. Dat is iets teveel van het goede en je portfolio is nu uit balans.

Zo nu en dan herbalanceer je jouw portfolio en kun je beter individuele aandelen van de hand doen.

Balanceren

Stap 9: Aandelen verkopen – Ook herbalanceren

Vroeg of laat komt er een moment waarop je de aandelen moet verkopen. Bijvoorbeeld omdat het belangrijkste doel is bereikt.

Of omdat de vooruitzichten van een bedrijf niet zo goed zijn. Of… je wilt alles gewoon herbalanceren (zie stap 8).

Hoe het ook zij, probeer als het even kan niet in één keer al je aandelen van de hand te doen, maar verkoop zo nu en dan eens een aandeel als dit jou een winstgevend rendement oplevert.

Aandelen verkopen

Voordat je verkoopt, controleer je de markt. Tijdens een onrustige markt verkopen levert je over het algemeen minder rendement op. Wacht dan liever totdat de rust is teruggekeerd.

Aandelen verkopen in een markt met stabiele vooruitzichten is het beste moment. Dan zijn kopers bereid om te kopen en dat pakt voor jou als verkopende partij gunstiger uit.

Veelgestelde vragen

Om te beginnen met beleggen is het verstandig om aandelen te kopen. Het is wel beter om je geld te spreiden over de aandelen van meerdere bedrijven. Zo spreidt je jouw kansen en verlaag je het risico om je geld te verliezen. 

Beleggen met weinig geld kan voor de lange termijn. Je kunt periodiek een bepaald bedrag inleggen via een broker met lage transactiekosten. Zo bespaar je op de kosten en zul je verantwoord beginnen met beleggen.  

13 tips voor beginnende beleggers

Tenslotte volgen hier nog enkele tips waarmee anderen ons ook op weg hebben geholpen. Dankzij deze tips hebben wij mooie rendementen weten op te bouwen.

Dat ging dan wel met vallen en met opstaan en ook jij zult ongetwijfeld er wel eens naast zitten met een belegging, maar door deze tips op te volgen blijf je met beide benen op de grond en blijf je plezier houden in het handelen in aandelen.

 • Je kunt nooit jong genoeg beginnen met beleggen in aandelen
 • Leg in het begin kleine bedragen in
 • Als beginnende belegger kun je het beste voor de lange termijn beleggen
 • Investeer in aandelen van bedrijven die je door en door kent (lees je in)
 • Let niet alleen op korte termijn plannen van een bedrijf maar onderzoek de toekomstplannen
 • Iemand vertrouwen op zijn blauwe ogen is niet verstandig...
 • Probeer dips niet te voorspellen
 • Beleg nooit zomaar in een opwelling
 • Koop niet te vaak aandelen om ze snel weer te verkopen (transactiekosten)
 • Leg maandelijks een klein, vast bedrag in
 • Speel in op euforie van mogelijke kopers (verkoop bij goed nieuws)
 • Naarmate je ouder wordt beleg je meer defensief
 • Vind je het lastig of spannend om te beleggen in aandelen? Je kunt het dan ook altijd laten uitbesteden!