Bitvavo en de Belastingdienst

Belasting betalen over je crypto vermogen bij Bitvavo

Belasting & BitvavoHoe zit het met het betalen van belasting over je crypto bij Bitvavo? Waar geld is, is de Belastingdienst er vaak ook. Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn ook een vorm van geld en hebben waarde.

Ze werden niet altijd zo gezien, maar sinds de populariteit van de crypto projecten sterk is toegenomen, is de interesse van de fiscus gewekt.

Met als gevolg dat iedereen die cryptocurrencies in zijn of haar bezit heeft belasting moet betalen en je het vermogen moet opgeven bij de Nederlandse belastingaangifte.

Zo ook de investeerders op de crypto exchange Bitvavo. Als je een bedrag aan crypto hebt staan op dit platform en het heeft een hogere waarde dan een bepaalde drempel vastgesteld door de Belastingdienst, dan moet je daarover belasting gaan betalen.

Bitvavo heeft, net als andere crypto exchanges, aan moeten geven bij de Belastingdienst wie er precies actief is op het platform en hoeveel crypto er in zijn of haar bezit is. Zo is ook jouw vermogen vrijgegeven aan de fiscus als je actief bent bij Bitvavo of een andere exchange.

Uitleg Bitvavo

Bitvavo: Vermogen en gegevens bekend bij de Belastingdienst

BitvavoAls je crypto op een exchange staat, zoals Bitvavo of Binance, dan heb je waarschijnlijk het afgelopen jaar je eigen identiteit moeten verifiëren. Dit heet KYC (Know Your Customer). Naast dat deze procedure verplicht is voor de exchange, is het verplicht voor jou om je gegevens op te geven bij de exchange.

Bijvoorbeeld je ID-kaart, rekeningnummer, naam enz. Hierdoor weet de exchange precies wie je bent. Enkele van die gegevens moeten ze weer doorgeven aan de Belastingdienst en dit doen ze bij Bitvavo ieder jaar.

Dit is verplicht, anders mochten ze niet blijven doorgaan met het aanbieden van hun diensten. Bitvavo voldoet aan alle eisen van de wetgever en is gereguleerd bij De Nederlandsche Bank en heeft de gegevens die ze moesten doorgeven ook doorgegeven aan de Belastingdienst.

Uiteindelijk daardoor zijn ze op de hoogte wie er klant is bij deze exchange. Het is daarnaast zo dat de waarde van de crypto in het bezit van elke klant ook is doorgegeven.


Hoe werkt het belasting betalen precies bij crypto?

Het vermogen aan cryptomunten valt in Box 3 als je aangifte gaat doen bij de Nederlandse Belastingdienst. Je bent verplicht hier belasting over te betalen mits je boven het heffingsvrije vermogen van €50.000 zit met je totale vermogen.

Je gaat dus belasting betalen als je de ondergrens van 50.000,- overschrijdt.

Dus niet enkel de crypto’s bij Bitvavo, maar ook je andere vermogen en eventuele andere coins bij andere exchanges tellen mee.

Voor ondernemers geldt dat hun crypto vermogen belandt in Box 1. Mits zij het gebruiken voor hun onderneming. Bijvoorbeeld als je een handelaar bent en je onderneming ook over crypto handelen gaat. Of je bent een influencer en verdient op die manier geld met crypto. Meer informatie lees je op deze pagina van de KvK.   

De Belastingdienst heeft hier informatie over crypto en het betalen van belasting online staan.


Cryptocurrency belasting schijven 2021

Schijven Vermogen Box 3 Percentage gemiddeld rendement
1 Tot €50.001 1,90%
2 Vanaf €50.001 tot €950.001 4,50%
3 Vanaf €950.001 5,69%

Hoeveel belasting betaal je over je crypto?

Als je wilt weten hoeveel belasting jij moet betalen is het van belang allereerst te gaan kijken naar de totale waarde van je eigen vermogen dat te vinden is in Box 3. De waarde die meegeteld wordt door de belasting is die van je vermogen op 1 januari het afgelopen jaar.

De Belastingdienst heeft bepaalde tarieven die je bovenop het rendement van de cryptocurrencies moet betalen. Tot €50.000 is dat bijvoorbeeld 1.90%. Het percentage loopt op naarmate je vermogen aan crypto en je andere vermogen stijgt.

Rekenvoorbeeld

Als kort voorbeeld: stel je hebt €20.000 aan crypto, naast €50.000 aan normaal vermogen. Dan wordt door de belasting een rendement berekend en dit wordt dan weer vermenigvuldigd door het bovenstaande percentage. Daarover betaal je belasting en dat komt neer op 31%.

Uiteindelijk gaat het dus om (€20.000 x 1.9 %) * 31% = €127. Als je aangifte doet dan wordt dit natuurlijk allemaal op basis van je opgegeven vermogen berekend.


Over welke periode betaal je belasting over je crypto?

Belastingaangifte doe je tussen 1 maart en 30 april. Het gaat dan altijd om het jaar ervoor en de waarde van je crypto op 1 januari van dat jaar. Dat is dus de waarde van je crypto bij Bitvavo op die datum.

Is het toevallig zo geweest dat de koers toen erg laag stond en je vermogen ook erg laag was, dan heb je ‘geluk’ en betaal je wellicht weinig belasting. Een plotselinge daling van waarde, door een crash bijvoorbeeld, kan soms wel tot een tijdelijke halvering van het vermogen leiden.

Het betalen van belasting over je crypto bij Bitvavo moet je ieder jaar opnieuw weer gaan doen. De Belastingdienst van Nederland houdt dit uiteraard allemaal goed in de gaten en je krijgt een boete als je het verzaakt of als jij de waarde van al je crypto niet doorgeeft. Dit geldt voor Bitvavo, maar ook voor alle andere nationale of internationale crypto exchanges.

Als het bedrag wat je aan de fiscus verschuldigd bent erg hoog is dan kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst om een betalingsregeling te bespreken. Er is vaak een mogelijkheid om het bedrag in maandelijkse termijnen te voldoen. Je dient hiervoor wel een voorlopige aanslag voor aan te vragen.


Tips om minder belasting te betalen over crypto

Tip 1: Houd de peildatum in de gaten

Voor de Belastingdienst is het vermogen dat je op 1 januari 00:00 uur in je bezit hebt belangrijk. Dit is de peildatum. Wat de waarde voor of na de peildatum is dat is voor je belastingaangifte niet belangrijk.

Tip 2: Investeer na 1 januari

Als je voor een flink bedrag in crypto wilt investeren dan is het beter dit na de peildatum van 1 januari te doen.

Tip 3: Fiscaal partner

Als je een fiscaal partner hebt dan zal het heffingsvrije vermogen worden verdubbeld naar €100.000,-. Als het vermogen wat jullie samen bezitten onder de grens van €100.000,- blijft dan hoeven jullie geen belasting te betalen.


Veelgestelde vragen

Geeft Bitvavo mijn vermogen door aan de Belastingdienst?

Bitvavo is net als alle andere exchanges verplicht om alle vermogens van hun klanten door te geven aan de Belastingdienst. Dit is vastgelegd in het KYC (know your customer) reglement.

Hoe vaak moet ik belasting betalen over mijn crypto?

Je hoeft maar één keer per jaar inkomstenbelasting te betalen aan de Belastingdienst. Aangifte doe je tussen 1 maart en 30 april.

Over welk bedrag betaal ik belasting over mijn crypto?

De peildatum voor het bepalen van jouw crypto vermogen is op 1 januari om 00:00 uur. Het vermogen wat je tijdens de peildatum op je Bitvavo account hebt staan zal gelden als eventueel belastbaar inkomen. Het totale vermogen (crypto + ander vermogen) dient dan hoger dan €50.000,- te zijn.

Conclusie

Nu crypto steeds meer mainstream wordt en heel veel mensen cryptomunten hebben zoals Bitcoin, Ethereum of een andere altcoin moet er belasting over betaald worden. Voorkom een boete en andere problemen en zorg ervoor dat je alles goed opgeeft bij de Belastingdienst.

Dit betekent uiteraard dat je voor de rest van het jaar jezelf geen enkele zorgen hoeft te maken over eventuele boetes die je kan ontvangen. Boetes die helaas erg hoog kunnen uitvallen.

Het kan zijn dat de Belastingdienst in de toekomst de tarieven of drempels voor het eigen vermogen gaat veranderen en dat je daarom meer belasting moet betalen over je cryptomunten of wellicht wel minder. Het is allemaal nog erg nieuw, de regelgevingen en belastingen.

Het is daarom altijd even afwachten wat de toekomst gaat brengen. Hou dit dan ook goed in de gaten en voorkom verrassingen voor jezelf en je vermogen op die manier.

Het verplicht belasting betalen over crypto is trouwens niet enkel slecht nieuws natuurlijk. Want dit betekent uiteindelijk dat de kans dat cryptomunten worden erkend door overheden als wettelijke betaalmiddelen toeneemt.

Dit is natuurlijk nog een droom voor de toekomst, maar dat acceptatie eraan zit te komen is vrijwel zeker. Wat natuurlijk ervoor gaat zorgen dat de waarde van crypto erg sterk gaat toenemen. Hoe meer acceptatie, hoe meer crypto gebruikt gaat worden en hoe meer schaarste er ontstaat.

Door dit laatste gaat de waarde uiteindelijk omhoog.

Via de link hier beneden kun je de uitleg lezen over het betalen van belasting over de crypto die je bij Bitvavo hebt staan.

Uitleg Belasting Bitvavo