Crypto beleggen voor beginners

Wil je alles weten over crypto beleggen voor beginners? En op een verstandige manier beginnen met beleggen in crypto? Dan kan dat best verwarrend zijn, want waar begin je? Wat is crypto precies, hoe werkt het, en hoe zorg je ervoor dat je beleggingen verantwoord zijn?

Voordat je begint met beleggen

Voordat je begint aan crypto beleggen: je kunt hiermee veel geld verdienen, maar ook veel geld kwijtraken.

De koersen zijn erg volatiel. Daarom is het een goed idee om alleen geld te investeren dat je kunt missen. Investeer nooit spaargeld of geld waarvan je je vaste lasten moet betalen.

Crypto beleggen voor beginners

Veel mensen maken de fout dat ze direct beginnen met investeren, zonder zich eerst goed in te lezen. Dan is het geen investering, maar een gok. Als belegger kun je het best eerst onderzoek doen naar waar je in wilt beleggen, en leren hoe het in zijn werk gaat. Bij sommige aanbieders kun je ook eerst een demo-account maken.

Met dit account krijg je nep geld, waarmee je theoretisch kunt beleggen.

Je verdient geen echt geld, maar je leert wel het een en ander over de markt en over hoe crypto precies werkt. Dat is altijd erg nuttig.

Wat is crypto?

Crypto is het woord dat we gebruiken wanneer we eigenlijk ‘cryptomunten’ of ‘cryptocoins’ bedoelen. Het is een digitaal ruilmiddel dat vooral wordt gebruikt voor het uitvoeren van financiële transacties. Het middel is versleuteld middels cryptografie (daarom de naam ‘crypto’). Crypto is dus versleuteld geld.

Wanneer je in crypto handelt, worden transacties opgeslagen op de blockchain. Dat is een systeem waarop gegevens worden vastgelegd. Doordat het decentraal is, is het niet gevoelig voor fraude of corruptie. Er is geen centrale instantie, zoals een bank, die munten uitgeeft. Ze worden op meerdere computers gecontroleerd.

Bitcoin als katalysator

De Bitcoin was het begin van cryptocurrencies. Het was de eerste valuta die werd uitgegeven zonder de bemoeienis van een centrale bank. Dit gebeurde tijdens de financiële crisis van 2008.

In 2008 was het vertrouwen in de bankensector ver te zoeken. Satoshi Nakamoto is de bedenker van de Bitcoin. Dat is een schuilnaam: niemand weet echt wie Satoshi Nakamoto is. 

Bitcoin

De Bitcoin werd een interessante investering omdat je rechtstreeks van persoon tot persoon handelt en er geen overheid is die zich ermee bemoeit. Tijdens de recessie van 2008 werd de overheid gezien als de grote veroorzaker van de financiële crisis.

De Bitcoin gold als katalysator van de crypto-industrie. In de loop der jaren kwamen er steeds meer alternatieve coins (‘altcoins’) bij. Inmiddels zijn het er duizenden, maar de Bitcoin blijft toch de grootste en meest bekende cryptocoin.

Hoe werkt crypto?

Je bent gewend dat een transactie via de bank verloopt. De overheid houdt daarbij toezicht en kan de waarde van de munt bijsturen. Dit is niet zo bij crypto. De waarde van crypto wordt niet door een bank gestuurd, maar door de gebruikers zelf bepaald.

Het idee van crypto is dat je helpt om veilige transacties mogelijk te maken. Om veiligheid te garanderen, moeten gebruikers allemaal bijdragen. Dat gebeurt door een database voor iedere gebruiker te kopiëren, aan te passen en te versleutelen. 

De database moet voor elke gebruiker gelijk zijn. Is het niet gelijk? Dan kan een transactie worden afgekeurd. Dit principe is wat crypto veilig en minder gevoelig voor fraude moet maken.

Waarom beleggen in crypto?

Crypto heeft verschillende voordelen, die het beleggen de moeite waard maken.

Allereerst: de transacties zijn snel. Normaal gesproken is er een tussenpartij verbonden tussen transacties, zoals een makelaar of een vertegenwoordiger.

Daar komt ook nog eens papierwerk bij kijken. Bij crypto is dat niet het geval. Bij crypto wordt op de blockchain de afspraken vastgelegd. Daardoor gaat een transactie veel sneller.

Waarom investeren in crypto

Daarnaast zorgt crypto voor goedkopere transacties. Daar komt dan ook nog de anonimiteit van crypto bij. Je naam wordt niet bekend, maar in plaats daarvan werk je met een virtueel adres.

Transacties met crypto zijn ook veiliger, omdat elke transactie versleuteld wordt. Daardoor kan er niet met een transactie geknoeid worden.

En misschien nog wel de belangrijkste reden: handelen in cryptocoins kan je geld opleveren. Op sommige momenten werden cryptocoins wel 70x de inleg waard.

De waarde van de Bitcoin heeft al eens op 64 duizend dollar per Bitcoin gestaan. Waanzinnige bedragen. Ze komen natuurlijk niet dagelijks voor, maar áls de cryptomunt zoveel waard is, wil jij er zeker bij zijn.

Risico’s crypto beleggen

Eerlijk is eerlijk: in crypto beleggen kent wel enkele gevaren.

Zo is de koers van crypto sterk speculatief. Het kan daardoor enorm stijgen of enorm dalen.

Het is zelfs voor kenners soms lastig om de koers te voorspellen. Met crypto kun je grote winsten behalen, maar ook veel geld verliezen.

Waarop letten crypto

De koers is beïnvloedbaar door het zogenoemde ‘gapping’. Dat houdt in dat de prijs van een munt van het ene niveau naar het andere niveau springt. Er is geen niveau daartussen. Daardoor kun je in een keer flink wat geld verliezen.

Daarnaast bestaat crypto nog niet zo heel lang. Er is geen overheid die controleert, er zijn nog geen regulerende wetten voor. De kans is groot dat de overheid in de toekomst wel gaat reguleren. Dat zal dan ongetwijfeld effect hebben op de manier waarop je ermee kunt handelen, evenals de waarde van de munt.

Hoe als beginner beleggen in crypto?

De eerste crypto-miljonairs zijn een feit. Misschien ben jij wel de volgende die goud geld verdient aan crypto. Dat kan alleen als je een grote Return On Investment (ROI) behaalt. Dat heeft te maken met strategie, maar ook met de algemene koers van crypto.

Dat klinkt al leuk, maar hoe begin je nu eigenlijk met crypto? Hoe kom je eraan en hoe kun je kopen, verkopen en je crypto bewaren?

Crypto kopen via een broker

Crypto kun je kopen via een broker. Wij vinden dit de makkelijkste manier van investeren in crypto. Je kunt je euro’s laten omzetten naar cryptomunten.

Dit kan bij aanbieders als BTCdirect, Bitonic, AnyCoin Direct of Litebit. Je kunt in euro’s betalen en afrekenen. Dit kan gewoon via iDEAL, dus net als je elk ander product zou kopen.

Om crypto te kunnen kopen, is het nodig dat je een account aanmaakt en je identiteit verifieert. Bij sommige aanbieders gebeurt dit door eenmalig een eurocent over te maken, of een code in te vullen die naar een mobiel nummer wordt gestuurd. De aanbieder zal je vragen om een kopie van je ID-kaart te sturen.

Crypto kopen

Hoewel crypto kopen via een broker de makkelijkste manier is om aan crypto te komen, is het niet altijd de goedkoopste manier. Brokers hanteren vaak commissiekosten. Het is goed om je van tevoren te vergewissen van deze kosten. Zo voorkom je dat je hoge kosten betaalt.

Bitvavo

Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.

Crypto kopen op de beurs

Een goedkopere manier om aan crypto’s te komen is door deze te verhandelen op de beurs, de zogenaamde exchange. Zo’n platform maakt het mogelijk om digitale munten uit te wisselen tegen betaling. Voorbeelden van populaire exchanges zijn Coinbase, Kraken en het Nederlandse Bitvavo.

Crypto kopen op de beurs is dan wel goedkoper, maar je hebt er ook meer kennis voor nodig. Zeker op buitenlandse platformen kan het kopen van crypto op de beurs complex zijn. 

Daar komt nog bij dat niet iedere beurs hetzelfde aanbod heeft. Daarom kun je het best van tevoren even controleren of de door jou gekozen beurs de munt aanbiedt.

Voordat je iets kunt kopen op een exchange, zal de beurs je om enkele persoonlijke gegevens vragen. Zo kan het zijn dat je je naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en een legitimatiebewijs moet doorgeven. 

Dit moet in verband met internationale wet- en regelgeving. Dit heet het ‘Know Your Customer’-principe: de exchange moet weten met wie het zaken doet, om bijvoorbeeld witwassen of financiering van misdrijven te voorkomen.

Rechtstreeks kopen van andere gebruikers

Er zijn online marktplaatsen waar je cryptomunten rechtstreeks kunt kopen van andere gebruikers. Deze manier van handelen is zeker niet de meest handige manier om aan crypto te komen. Het handelen is een stuk ingewikkelder, en misschien zelfs ongeschikt voor beginnende beleggers.

Je moet namelijk letten op bijvoorbeeld de rating van de verkoper, je moet weten hoe je handelt en de basiskennis over cryptocoins hebben. Het is overigens ook niet de goedkoopste manier van in crypto’s investeren.

Crypto betaalkaart

Bekende crypto coins

Inmiddels zijn er duizenden verschillende digitale valuta op de markt. We kennen natuurlijk allemaal de Bitcoin, maar ook andere cryptocoins kunnen heel interessant zijn. Enkele bekende crypto coins zijn:

Ik heb crypto gekocht, wat nu?

Heb je crypto gekocht? Dan kun je ervoor kiezen om er direct mee te handelen, of om het eerst te bewaren. Bewaren kun je doen in een zogenaamde ‘wallet’. 

Je hebt twee verschillende soorten wallets: een online wallet of een offline wallet. We noemen dit ‘hot storage’ of ‘cold storage’. Wanneer je je crypto offline bewaard, noemen we dit ‘cold storage’. Bewaar je het online, dan is dat ‘hot storage’.

Naarmate de hoeveelheid crypto die je bezit groeit, wordt het interessanter om grote delen van je bezit op te slaan op een cold storage. 

Dat kan bijvoorbeeld zijn op een hardware wallet, of een paper wallet (een papiertje waarop je de privésleutel schrijft). Het betekent dat niemand online bij je geld kan. De privésleutel (of private key) bevat informatie over jouw cryptocurrency. Een hardware wallet is een soort USB-stick waar deze key op wordt opgeslagen.

Grote hoeveelheden crypto online laten staan, valt niet aan te bevelen. Een exchange kan gehackt worden en je zult niet de eerste zijn bij wie crypto wordt buitgemaakt.

Besluit je cryptocoins te verkopen? Dan kan dat via je broker, of als je wat meer ervaren begint te raken, via de exchange. In je portemonnee staat aangegeven hoeveel crypto je bezit. 

Je krijgt de mogelijkheid deze direct te verkopen in ruil voor andere coins of voor euro’s. 

Denk je dat het nu een goed moment is om te verkopen? Dan druk je bij je broker of exchange op de knop ‘Verkopen’. Denk je dat de coin nu goedkoop is om in te kopen? Dan koop je juist de coins.

crypto kopen

Verkoop niet altijd op de huidige koers, maar houd soms de munt nog even vast. Als je denkt dat de koers nog wat zal stijgen, is het een goed idee de verkoopprijs te verhogen.

Zo haal je een zo hoog mogelijk rendement. De truc is om door te krijgen wanneer je moet kopen, verkopen en wanneer je een munt vast moet houden. Daar zijn verschillende strategieën voor te vinden.

Beste crypto brokers voor beginners

Als je gaat beginnen met crypto dan zul je een goede broker moeten vinden die voor jou als beginner niet al te ingewikkeld is.

Bij veel brokers kun je een demo-account aanmaken om hiermee te oefenen met nepgeld zodat je de kneepjes van het beleggen in crypto onder de knie krijgt.

Een broker voor beginners moet aan de onderstaande criteria voldoen:

beginnen crypto
 • Duidelijke interface
 • Lage transactiekosten
 • Een gebruiksvriendelijke app
 • Een groot aanbod aan cryptovaluta
 • De mogelijkheid om een demo-account aan te maken

De Top 3 Beste crypto brokers voor beginners

Bitvavo

Bitvavo

Een goede Nederlandse broker die aan bovenstaande criteria voor de beginnende crypto investeerder voldoet is Bitvavo.

Bij Bitvavo betaal je de laagste transactiekosten van Nederland en je betaalt nu over de eerste 1000 euro geen handelskosten.

Maak een account aan bij Bitvavo

BUX

BUX Zero review

Een broker die op de beginnende belegger is ingesteld is BUX. Bij deze broker kun je niet alleen in crypto handelen maar ook in aandelen en ETF’s.

Bij BUX kun je commissievrij beleggen en heb je de mogelijkheid om een demo-account aan te maken.

Maak een account aan bij BUX

eToro

eToro

Bij eToro kun je naast in crypto ook handelen in aandelen, valuta’s, indices, CFD’s en andere soorten effecten.

Bij eToro kun je copy traden dit is een mogelijkheid om als belegger andere beleggers qua beleggingen te kopiëren.

Maak een account aan bij eToro

Strategie

Lees meer over de strategie achter beleggen in cryptocoins. Leer bijvoorbeeld wat ‘HODL’ (Hold On for Dear Life) betekent, en hoe je dit toepast. Ga op zoek naar informatie over de strategie ‘Buy and Hold’ of scalping en day trading. Een strategie bedenken en toepassen is al de helft van de deal als je crypto gaat verhandelen.

Als je compleet nieuw bent met crypto, is het een goed idee om eerst een demo account aan te maken en te oefenen. Zo krijg je inzicht in wat koersen betekenen en welke strategieën je kunt toepassen.

Crypto beleggen voor beginners tips

Misschien heb je in je onderzoek naar cryptocoins veel negatieve verhalen gelezen. Je leest misschien over oplichting, of over hackaanvallen.

Natuurlijk komen zulke gebeurtenissen voor, maar het hoeft geen reden te zijn om ver weg te blijven van wat een waardevolle investering zou kunnen zijn. Als je met deze tips handelt, handel je het veiligst en meest effectief:

 • Koop cryptomunten altijd bij een betrouwbaar investeringsplatform. Doe eerst uitgebreid onderzoek naar de munt en naar de broker of het platform. Lees bijvoorbeeld recensies;
 • Houd je inloggegevens altijd voor jezelf en bewaar deze goed
 • Schakel tweestapsauthenticatie (2FA) in. Dit zorgt ervoor dat je in twee stappen inlogt bij bijvoorbeeld een exchange. Je moet eerst je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren, en ontvangt daarna nog bijvoorbeeld een sms met daarin een code. Op die manier houd je hackers en oplichters beter buiten de deur
 • Maak een offline wallet aan. Koop bijvoorbeeld een hardware wallet om je cryptomunten op te kunnen slaan;
 • Bewaar de zogenaamde ‘seed’ (herstelsleutel) goed op een papiertje of op een versleutelde externe hardeschijf. Dit is de enige manier om eventuele wallets of cryptomunten te kunnen herstellen
 • Investeer alleen geld dat je echt kunt missen en niet voor andere doeleinden is bestemd

In welke crypto investeren als beginner voor de korte termijn?

Als je voor de korte termijn wilt investeren dan kan je gaan daytraden en is het verstandig om te kijken welke cryptomunten vandaag populair zijn. De laatste tijd waren de cryptomunten die voor de korte termijn interessant waren vaak de memecoins, zoals Dogecoin en Shiba Inu.

Maar ook munten als Cardano, Solana en Avalanche zijn voor de korte termijn vaak munten die veelbelovend zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat als je als beginner gaat beleggen in crypto je beter niet direct voor de korte termijn kunt investeren. 

Veelgestelde vragen

Als je gaat beginnen met crypto dan is het verstandig om in de serieuze munten te investeren zoals Bitcoin (BTC) en de altcoins Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Solana (SOL) en Cardano (ADA) en weg te blijven uit de buurt van de memecoins die over het algemeen erg volatiel zijn.

Om te beginnen met crypto heb je een wallet nodig, je maakt hiervoor een account aan bij een broker. Naar deze broker maak je geld over zodat je cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum of Solana kunt kopen.

Handelen in crypto brengt altijd risico’s met zich mee. Als beginner is het verstandig om niet direct een groot bedrag te investeren om zo het risico te beperken.

Crypto beleggen als beginner voor de lange termijn

Bij crypto beleggen voor beginners is het belangrijk om te investeren voor de lange termijn. Je hebt zo meer overzicht en hoeft niet continue bovenop de cryptokoersen te zitten.

Door te investeren voor de lange termijn loop je als beginner ook veel minder risico om veel geld te verliezen. Bij cryptomunten voor de lange termijn moet je denken aan Bitcoin en de altcoins Ethereum, Ripple, Cardano en Solana.

Bitvavo

Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.