Wat is crypto staking?

Wat is crypto staking? Ben je nog onbekend met het staken van cryptocurrency’s? Lees dan vooral verder! Want op deze pagina gaan wij wat dieper in op de belangrijkste zaken over staking.

Om een cryptomunt te kunnen staken en te profiteren van de beloning die daar tegenover staat, zul je een (gedeelte) van de munten vast moeten zetten voor een bepaalde periode.

Dit is echter wel afhankelijk van de cryptocurrency. Bij sommige munten profiteer je pas van stakingsopbrengsten indien je deze voor een langere tijd opzij zet. Bij weer andere coins gelden deze beperkingen niet en mag je hierin vrijelijk blijven handelen.

Crypto staking tip

Als je jouw crypto wilt staken kijk dan niet alleen naar de staking rewards oftewel het percentage aan vergoeding wat je zult ontvangen. Onderzoek eerst de munt waarin je investeert. Lees het whitepaper en de roadmap en kijk of de munt voor de toekomst potentie heeft verder te groeien.

tips

Wat is crypto staking?

Staking is niets anders dan het vasthouden van cryptomunten en in ruil daarvoor ontvang je een beloning.

Je helpt daarmee met het veilig en/of operabel houden van een netwerk. Je kunt de munten vasthouden op het platform van de broker zelf of in je eigen wallet.

Tegenwoordig kan je bij de meeste platforms gebruik maken van staking. In ruil voor het vasthouden van je coins ontvang je dus een vergoeding. Meestal in de vorm van de cryptocurrency zelf. 

Crypto staking

Deze krijg je periodiek (bij Bitvavo bijvoorbeeld is dat wekelijks) uitgekeerd. Soms krijg je de beloning uitgekeerd in een ander token. Neem bijvoorbeeld VeChain (VET).

Indien je deze munt staked, dan ontvang je daarvoor als beloning VTHO (VetHor Token). VET is het native token en VetHor is het tweede token waarmee de transactiekosten worden betaald op het netwerk.

Proof-of-Stake

Belangrijk om te weten is dat je alleen coins kan staken van blockchain-netwerken die volgens het ‘PoS protocol’ werken. ‘PoS’ is een afkorting voor ‘Proof-of-Stake’. Sommige munten keren echter wel een beloning uit, ook al werken ze niet met Proof-of-Stake. Een goed voorbeeld daarvan is Bitcoin. 

Geld verdienen met staking

Nu je begrijpt wat staking is, wil je natuurlijk weten hoeveel je hiermee kunt verdienen. Nu kan je door middel van staking een prachtig, extra rendement opbouwen zonder dat je hier iets daadwerkelijk voor hoeft te doen!

Je laat de munten als het ware voor je werken. In theorie zou je hiermee een passief inkomen kunnen opbouwen. Sterker nog, er zijn volop investeerders in cryptocurrency die hiermee extra vermogen opbouwen zonder dat ze actief handelen in cryptomunten.

Het wordt over het algemeen gezien als minder risicovol als actief handelen met crypto. Maar geheel risicoloos is het zeker niet. Daar gaan we verderop deze pagina op in. 

Voorwaarden crypto staken

Natuurlijk moet je de beschikking hebben over de desgewenste cryptomunten indien je deze wilt staken. Bij sommige coins moet je een aanzienlijke investering doen. Als je Ethereum wilt staken, dan zul je hiervoor nogal veel munten moeten aanschaffen.

Zo heb je tenminste dertig Ether nodig. Dat is een flinke hoeveelheid en voor een doorsnee particuliere investeerder wellicht onhaalbaar gelet op de huidige Ethereum prijs. Gelukkig zijn er veel andere cryptocurrency’s waarbij je met een kleine inleg al kan profiteren van staking opbrengsten.

Interessante alternatieven zijn bijvoorbeeld ICON en Cardano. Met respectievelijk een stakingspercentage van 7,5% en 5,5% per jaar ook direct één van de meest winstgevende ‘staking coins’!

Wat is de vergoeding bij staken?

Nu ben je vast benieuwd wat het jou daadwerkelijk oplevert als je munten staked? Wat is de vergoeding bij staken? Hoeveel levert staking van cryptocurrency’s jou op? Zoals je hierboven al wel hebt kunnen lezen, verschilt de opbrengst per cryptomunt die je wilt staken. En natuurlijk zal veel afhangen van de prestatie van de munt.

Neemt de waarde toe? Dan zal ook je investering meer waard worden en daarmee nemen automatisch de stakingsopbrengsten toe. Andersom kan natuurlijk ook.

Staking vergoeding

Ook hangt de hoogte van de vergoeding af van het platform zelf. Platforms hanteren namelijk verschillende tarieven. Tevens is de vergoeding afhankelijk van de hoeveelheid munten die je hebt vastgezet én voor hoe lang.

1% tot 10% en meer


Wat jouw rendement met staking is, dat is dus afhankelijk van de munt zelf, het platform waar je de munten staked, de hoeveelheid munten die je staked en voor welke periode en hoe de desbetreffende munt presteert.

Staking levert tussen de 1% en 10% rendement op per jaar. En voor sommige munten zelfs nog meer dan dat. Wat in ieder geval vast staat: Geld parkeren op een spaarrekening levert jou nauwelijks tot niets op. Dit in tegenstelling tot staken. 

Staking beloning uitkeren

Je kan ervoor kiezen om de beloningen te laten staan, zodat je ook daarover weer een percentage krijgt uitgekeerd. Maar je kunt de vergoedingen natuurlijk ook laten uitbetalen. Je zult de opgebouwde rente dan in euro’s moeten inwisselen.

Welke crypto staken?

Op deze pagina kom je erachter welke coins je kunt staken. We verwijzen je in dit geval door naar een pagina op Bitvavo.nl. Zelf handelen we erg graag via het platform van Bitvavo en de meeste munten die je kan staken bieden zij ook aan.

Bitcoin staking

Als we naar de populairste cryptomunt, Bitcoin (BTC) kijken dan is dit niet de meest interessante munt om te gaan staken. Maar we nemen Bitcoin als voorbeeld als je Bitcoin staked dan zul je hier iedere week een rente percentage van 0,77% voor ontvangen. 

Het voordeel van het staken is dat als je Bitcoin toch in je wallet hebt staan bij Bitvavo je er niets extra’s voor hoeft te doen of iets voor hoeft te laten. Je kunt handelen met de munt wanneer je maar wilt alleen dan zul je natuurlijk geen vergoeding ontvangen.

Bitvavo staking percentages


Bitvavo hanteert de volgende stakingspercentages. Let op: Soms worden de rentepercentages aangepast. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ICON waarvoor eerst een beloning van 10% per jaar gold. Hieronder alle Bitvavo staking vergoedingen.

Crypto Opbrengst %
ICON 7.50%
Dai 6.10%
Tether 6.10%
USD Coin 6.10%
Waves 5.50%
Cardano 5.0%
Ark 1.07%
Litecoin 1.04%
Tron 1.03%
Bitcoin Cash 1.02%
Ethereum 1.01%
Bitcoin 0.77%
Tezos 0.66%
NEO 0.52%
Ontology 0.51%
Chainlink 0.49%
VeChain Thor 0.49%

Rendement berekenen bij Bitvavo

Overigens kan je bij Bitvavo van een handig instrument gebruik maken. Daarmee bereken je eenvoudig voor alle stakingscoins hoeveel cryptovaluta je terugkrijgt als je deze staked.

Bitvavo stelt daarvoor een handige online rekenmachine beschikbaar. Bij Bitvavo worden de rendementen dagelijks berekend. Als je nog geen account hebt bij deze exchange lees dan eerst de Bitvavo review

Wanneer worden de rentes uitgekeerd?

Dit verschilt per handelsplatform. Bij Bitvavo vindt de uitbetaling altijd plaats op maandag.

Staking instellen

Bij alle platforms is het instellen van staking eenvoudig. Bij Bitvavo kan je dit met één muisklik instellen en wel via het staking dashboard. Op het dashboard kan je tevens achterhalen wat de totale opbrengsten van jouw stakingsactiviteiten zijn.

Hoogste staking vergoedingen?


Je bent er vast al wel achtergekomen dat hoge staking vergoedingen niet alles zeggen. Een hoog stakingspercentage is mooi. Maar wat heb je hieraan als de cryptomunt slecht presteert?

Verstandig is het om een betrouwbare coin te staken en een lager stakingspercentage voor lief te nemen. Het is dan gemakkelijker om in te schatten wat jouw rendement zal zijn en zo beperk je de risico’s.

Crypto staking

Proof-of-Stake: Zijn er risico's?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ja, er kleven nadelen aan Proof-of-Stake. Al vinden wij het zelf wel minder risicovol dan in munten handelen.

Allereerst kunnen coins in waarde dalen. De vergoedingen voor het staken lopen dan vanzelfsprekend ook terug. In het ergste geval mislukt een project en ben je de inleg geheel kwijt.

Bij veel brokers zoals Bitvavo kan je de munten op het platform zelf bewaren en staken. Erg handig. Maar je loopt het risico dat de munten bij een hack verloren gaan en dan heb je aan eventuele stakingsvergoedingen natuurlijk helemaal niets meer.

Bij blockchain- netwerken die op basis van Proof-of-Stake werken, ligt een ‘fork’ ook altijd op de loer. Bij een fork wordt de blockchain gesplitst door een fout in de blockchain zelf.

Voordelen staking crypto:

  • Hoger rentepercentage dan bij de bank
  • Je kan een passief inkomen opbouwen
  • Minder risicovol dan het handelen in crypto
  • Als een munt meer waard wordt, dan neemt het rendement toe
  • Om te kunnen profiteren van staking is geen technische kennis nodig
  • Je hoeft, in tegenstelling tot minen, geen dure apparatuur aan te schaffen

Nadeel staking crypto:

  • Bij sommige exchanges zul je de munten vast moeten zetten

Veelgestelde vragen

Staking is het vasthouden van cryptomunten voor een onbepaalde periode in je crypto wallet. Je ondersteunt hiermee de veiligheid en operaties van het blockchainnetwerk.

Crypto staken is de makkelijkste manier om passief geld te verdienen met crypto. Je ontvangt een vast percentage aan vergoeding over een periode dat je de cryptomunt niet verhandeld. Het is een volkomen veilige manier.

Het percentage aan vergoeding wat je ontvangt, verschilt per cryptomunt. De vergoeding varieert van 0.49% tot 7.50%. Op deze pagina staan de percentages die je ontvangt bij Bitvavo.

Conclusie

Door je crypto te staken bouw je een passief inkomen op. Bovendien zitten er geen nadelen aan het staken en hoef je niet altijd je crypto voor een langere periode vast te zetten. 

Het staking percentage wat je ontvangt als vergoeding verschilt per coin en exchange. Als je via Bitvavo handelt in crypto en staking hebt geactiveerd dan zul je iedere maandag jouw vergoeding ontvangen. De vergoeding zal in dezelfde crypto uitgekeerd worden als de munt die je hebt ingezet om te staken.

Bitvavo

Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.