Traden voor beginners

Wat is traden precies?

Ben je op zoek naar een eenvoudige les traden voor beginners? Dan ben je hier aan het goede adres. In dit artikel leggen we je de basis van traden uit. Je zal in dit artikel het verschil tussen traden en beleggen leren.

👉 Daarnaast geven we je een aantal algemene tips waardoor mensen in het algemeen betere resultaten behalen.

Verder zullen we in dit artikel een kort overzicht geven van de verschillende markten waarin je kan traden en uitleggen wat je allemaal nodig hebt om te beginnen met traden.

Wat is het verschil tussen een trader en een belegger?

De laatste jaren zie je steeds duidelijker een verschil ontstaan tussen traders en beleggers. “Vroeger” bestond dat verschil nog niet echt. Het opkomen van traders is eigenlijk ontstaan door de toegenomen snelheid van het internet. Hierdoor is een type beleggers ontstaan die een hele nieuwe stroming is gaan vormen: de traders.

‼️ Wellicht vraag je je af: wat is het verschil tussen een trader en een belegger nu precies? Het verschil tussen een trader en een belegger is de termijn waarop ze handelen. Over het algemeen zal een belegger veel meer gericht zijn op de lange termijn. Hij handelt voor een periode van enkele weken tot enkele maanden. Voor een trader geldt dat niet.

Hij richt zich vooral op de korte termijn. Een trader handelt binnen enkele seconden tot een week. Wanneer je gaat traden dan ben je dus heel actief bezig.

Er is nog een ander verschil tussen een trader en een belegger. Een trader is vooral geïnteresseerd in de koers en het koersverloop van een aandeel (of beter: de asset). Het interesseert een trader niet zoveel in welk bedrijf hij een positie koopt, de lange-termijn prestaties van een aandeel zijn namelijk toch niet belangrijk voor hem.

Wat wel belangrijk is, is hoe de koers van een aandeel zich ontwikkeld.

eToro Demo Account aanmaken

In welke markten kan je traden

Hierboven hebben we vooral gesproken over een aandeel. De aandelenkoers van een bedrijf is een asset waar je in kan traden. We gebruiken dat voorbeeld even, omdat dit voorbeeld voor de meeste mensen het meest tot de verbeelding spreekt. Er zijn echter nog andere markten waar je in kan traden.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Forex (buitenlandse valuta)
  • Grondstoffen
  • Crypto

Bij deze markten koopt een trader het onderliggende product daadwerkelijk. Dat is soms aantrekkelijk, maar niet altijd. Wanneer je financiële transacties uitvoert, dan moet je daar over het algemeen transactiekosten voor betalen.

Hoe vaker je een trade maakt, hoe vaker je transactiekosten moet betalen. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen, of zoals een trader zegt: dat gaat ten koste van je rendement.

Tip: als je meer wilt weten over Day Traden dan is de Day Trading Masterclass van Kevin Timmer een goed begin.

Traders en derivaten

Van ieder financieel product (een asset) bestaan ook afgeleide producten. Die worden derivaten genoemd. Contracts for Differences zijn bijvoorbeeld derivaten.

Mensen vinden het prettig om in derivaten te handelen, omdat je minder eigen vermogen nodig hebt om een behoorlijk rendement te kunnen maken. Daarnaast vinden mensen het prettig om in derivaten te handelen, omdat de kosten vaak lager zijn.

👉 Houd er echter rekening mee dat het handelen in derivaten ook moeilijker is, omdat je het onderliggende product niet hebt. Je verliezen kunnen daarom ook sneller oplopen.

Traden voor beginners

Hoeveel geld heb je nodig om te beginnen met traden?

Wanneer je wilt gaan traden, dan heb je natuurlijk een startkapitaal nodig. Het is moeilijk te zeggen hoeveel geld je precies nodig hebt. Dat hangt ook af van de producten waarin je gaat traden. In de praktijk kan je al met weinig geld gaan traden, terwijl je toch grote winsten kan maken.

Dat komt omdat je tegenwoordig gebruik kan maken van een hefboom. Door een hefboom te gebruiken kan je met relatief weinig geld toch al mooie winsten maken. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar: je kan ook je inleg verliezen.

Het is daarom belangrijk om goed na te gaan wat je precies doet. Laat je nooit gek maken door anderen. Er zijn twee belangrijke lessen voor beginnende traders.

✅ In de eerste plaats: zet nooit al je geld in op een trade, of een product. Spreiden, spreiden, spreiden is het devies.

✅ In de tweede plaats: ga nooit traden met geld dat je niet kan verliezen. De rendementen kunnen er nog zo mooi uitzien, je kan ook je inleg kwijtraken. Wanneer dat geldt voor geld dat je kan missen, dan is er niets aan de hand. Maar wanneer je door te traden je huur niet meer kan betalen, dan heb je een probleem.

Traden voor beginners: dit heb je nodig om een goede trader te worden

Wanneer je een goede trader wilt worden, dan moet je in de eerste plaats stalen zenuwen hebben. Traden is niet eenvoudig.

👉 Je zal eerst moeten leren. Wellicht dat je in de aanloopfase zelfs wat verliezen zal maken. Wanneer je gelijk in de paniekmodus schiet, dan wordt het waarschijnlijk niets. Een echte trader weet dat hij geduld moet hebben.

👉 In de tweede plaats heb je een goede laptop of telefoon nodig, met een snelle internetverbinding. Sommige traders handelen binnen seconden. Het is dan wel belangrijk dat je de koersinformatie snel binnenkrijgt. Wanneer je met een trage internetverbinding werkt, dan kan je net te laat kopen- of verkopen.

👉 In de derde plaats heb je een goede strategie nodig. Wanneer je een goede strategie hebt, dan kan je aantrekkelijke winsten maken. Daarnaast is het voor beginnende traders ook een goed idee om vooraf te oefenen.

👉 In de vierde plaats heb je een goede broker nodig. Een broker is iemand die tussen jou en de financiële markten instaat. Je moet van tevoren echter wel weten in welke assets je wilt traden. Pas dan kan je een broker kiezen die de diensten aanbiedt die bij jouw wensen passen.

Alle begin is moeilijk. Het zal niet altijd makkelijk zijn om direct de slag van het traden te pakken te krijgen. Gelukkig is er een manier om ervaring op te doen, zonder dat je direct financiële risico’s loopt. De meeste brokers bieden je namelijk een demo-account aan.

Wanneer je gebruik maakt van een demo-account, dan kan je handelen met nepgeld. Wat betekent dat? Dat betekent dat je gratis kan handelen, je kan dan uiteraard ook geen winsten uit laten betalen, maar dat doet er nu even niet toe.

✅ Wanneer je handelt met een demo-account dan kan je in ieder geval de smaak van het traden te pakken krijgen. Daarnaast is het een goede manier om nieuwe strategieën uit te proberen.

eToro Demo Account aanmaken

Plaats een reactie