Wat is day trading?

Wat is day trading? Wat zijn de strategieën en tips?

Day trading komt veel voor op de crypto- en aandelenmarkt. Daarbij kopen en verkopen gebruikers binnen 24 uur één of meerdere cryptocurrencies of aandelen. Day traders zijn goed op de hoogte van de markt en gebruiken verschillende handelsstrategieën om te profiteren van kleine prijsschommelingen in de markt.

🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁

In dit artikel lees je wat day trading precies inhoudt, hoe je het kunt leren en met welke strategieën je mogelijk veel succes boekt.

Hoe gaan daytraders te werk?

Day traders houden gebeurtenissen die op korte termijn marktvolatiliteit veroorzaken scherp in de gaten. Ze handelen bijvoorbeeld op basis van nieuws, zoals bedrijfswinsten of economische statistieken. Daarnaast gebruiken ze marktverwachtingen en marktpsychologie.

Stel je voor dat bepaalde verwachtingen niet worden waargemaakt of juist overtroffen. In dat geval reageert de markt vaak met grote schommelingen. Geoefende day traders weten vaak te profiteren van deze ontwikkeling.

Day trading strategieën

Niemand is binnen een dag een succesvolle day trader. Er is veel kennis en oefening voor nodig. En ja, daar horen soms ook verliezen bij. Wel kun je met bepaalde day trading strategieën de kans op winst vergroten. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

 • Handel gebaseerd op nieuws: Handelsmogelijkheden op basis van toegenomen volatiliteit door een nieuwsgebeurtenis.
 • Range trading: Gebruik van ondersteunings- en weerstandsniveaus om te bepalen of een aandeel/crypto gekocht of verkocht moet worden.
 • Scalperen: Proberen om gedurende de dag kleine winsten te maken door te profiteren van kleine prijsveranderingen.
 • Hoogfrequente handel (HFT): Het gebruik van geavanceerde algoritmen om te profiteren van marktinefficiënties op korte of lange termijn.

Day trading voor dummies

Soms levert day trading binnen een dag mooie winsten op. Het is echter een mythe dat iedereen binnen korte tijd veel rendement kan halen. Beginnende investeerders worden soms over de streep getrokken door succesverhalen van zwendelaars die niet blijken te kloppen. Helaas gaan ze day traden zonder voldoende kennis van zaken.

Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook day traders die ondanks de risico’s toch een mooi inkomen verdienen. Maar de kans is groot dat zij zich hebben verdiept in het nieuws en bepaalde strategieën gebruiken. We raden aan om nooit zomaar in een day trade te stappen.

day trading

Moet je beginnen aan day traden?

Veel professionele vermogensbeheerders en financiële adviseurs mijden day trading omdat ze niet houden van grote risico’s nemen. De investeerders die wel aan day trading doen benadrukken echter de noodzaak om geld te verdienen. Natuurlijk is winstgevende daghandel mogelijk, maar de waarheid is dat de conversieratio laag ligt.

Veel economen zijn van mening dat passieve strategieën, dus je crypto voor een langere tijd behouden in plaats van te traden, uiteindelijk net zoveel opleveren als actieve strategieën zoals day trading. De keuze is uiteraard aan jou. Laat het afhangen van verschillende sectoren, zoals het budget en het risico dat je bereid bent te nemen om in korte tijd geld te verdienen.

Wees realistisch en handel niet vanuit emotie

Day trading is complex en niet voor iedereen geschikt. Je moet echt begrip hebben van hoe de markt werkt en op welke manier je handelsstrategieën daadwerkelijk winstgevend maakt. Natuurlijk trekken succesverhalen de aandacht van de media.

Bedenk echter ook dat er genoeg day traders zijn die geld verliezen. Wie succesvol wil handelen op de cryptomarkt moet realistisch zijn, handelen vanuit ratio en doorzettingsvermogen hebben. Wees bereid om te leren van je fouten en besef dat het vaak neerkomt op een goede timing en geluk.

Twee groepen day traders: institutioneel en individueel

Sommige mensen werken als professionele day traders.
In feite kun je deze investeerders indelen in twee groepen: zij die voor zichzelf werken en zij die geld verdienen voor grote instellingen. De laatstgenoemde groep heeft als voordeel dat ze gebruik kunnen maken van financiële hulpmiddelen als veel kapitaal, dure analysesoftware en trading desks.

Vaak richten deze day traders zich op gebeurtenissen uit het nieuws. Ze zijn op die manier in staat om te profiteren van daghandelstransacties die iets minder risicovol zijn.

Individueel day traden

De tweede groep day traders werken individueel en verdienen dus niet de kost voor een bedrijf. Ze gebruiken hun eigen geld en hebben meestal geen toegang tot tradingdesks. Het is voor hen lastig en zo niet onmogelijk om te concurreren met daghandelaren die werken voor bedrijven.

Ze hebben minder kapitaal tot hun beschikking en nemen vaak meer risico’s om winst te pakken. Aan de andere kant gebruiken deze handelaren vaak technische analyses en kleine prijsveranderingen op een volatiele markt om succesvol te traden.

Day trading tips: zo begin je

We zijn eerlijk: daytrading kan behoorlijk complex zijn. Aan de andere kant is het een uitdaging die je veel rendement kan opleveren. Wel is het zeer belangrijk om voldoende kennis te hebben van de crypto- en/of aandelenmarkt.

Stel voordat je gaat handelen vast wat je budget en je doelstellingen zijn. Maak een plan en hou je daar ook aan. Met discipline en doorzettingsvermogen kun je veel bereiken op de cryptomarkt, met impulsiviteit vrijwel niets.

Ook deze factoren beïnvloeden het winstpotentieel van een day trader:

 • De markt waarin hij of zij aan het day traden is.
 • De hoeveelheid kapitaal waarover de day trader beschikt.
 • De hoeveelheid tijd die hij of zij kan besteden aan het day traden.

Day traden tips

Tips om succesvol te day traden

Weet je met succes te day traden in cryptocurrencies, dan kan het zeer winstgevend zijn. Voor nieuwe handelaren is het echter een grote uitdaging, met name voor de groep die geen doordachte strategie heeft bedacht. Zorg er voor dat je geen deel wordt van de groep handelaren die gedesillusioneerd de cryptomarkt heeft verlaten.

Met onze handige tips kun je dat gelukkig heel eenvoudig voorkomen:

1 – Verdiep je in de markt

Ten eerste moeten day traders natuurlijk de basishandelprocedures van de cryptomarkt kennen. Het is echter minstens zo belangrijk om het laatste beursnieuws en de gebeurtenissen die de aandelenmarkt beïnvloeden te begrijpen.

Hoe werkt bijvoorbeeld het renteplan van de Federal Reserve en wat zijn de economische plannen van de Europese Unie? Nieuws heeft zeer veel invloed op de crypto- en aandelenmarkt.

2 – Doe je huiswerk

Doe je huiswerk. Maak een lijstje met de aandelen die je graag wil verhandelen en blijf op de hoogte van bedrijven die jouw interesse hebben. Bezoek iedere dag betrouwbare financiële websites die het laatste nieuws brengen over de aandelenbeurzen en crypto.

3 – Begin klein

Wil je graag daytraden? Het is verstandig om klein te beginnen. Concentreer je op een paar aandelen in plaats van dat je het overzicht kwijtraakt. Daarmee voorkom je een gecompliceerde handelsstrategie die niet alleen uitputtend is, maar ook tot grote verliezen kan leiden.

4 – Wees gefocust

Day trading kost aardig wat tijd. Dit geldt met name voor het begin, wanneer je een strategie bedenkt en uitvoert. Het kost tijd en moeite om je strategie te perfectioneren. Dit is simpelweg niet iets wat je parttime zomaar kan doen. Day trading vereist focus, maar hopelijk betaalt dat zich uit.

5 – Spreid je risico’s

Risicospreiding maakt deel uit van day traden. Bedenk goed hoeveel risico je wilt nemen bij elke transactie. Maak een simpele rekensom om je risico in kaart te brengen. Stel je voor dat je bereid bent om een risico van 0,5 procent te nemen op een bedrag van 40.000 dollar. In dat geval verlies je per transactie 200 dollar.

6 – Neem de tijd en hou je aan het plan

En tot slot: blijf altijd kalm en laat je niet leiden door emoties. Hou je aan een plan, blijf het gekozen pad volgen en wees gefocust. Lukt je dit? Dan ben je goed op weg om een succesvolle daytrader te worden.

Day trading software

Veel day traders gebruiken speciale handelssoftware. Dit zijn handige hulpmiddelen die het traden net iets eenvoudiger maken. Dergelijke software levert bijvoorbeeld technische indicatoren of sluit transacties zonder dat je zelf iets hoeft te doen.

Ook dit zijn belangrijke kenmerken van handelssoftware:

 • Het gebruik van algoritmes en neurale netwerken: Softwareprogramma’s gebruiken neutrale netwerken en algoritmen om betere voorspellingen over prijsbewegingen te doen en om het handelssysteem te verbeteren.
 • Automatische patroonherkenning: Dit houdt in dat het handelsprogramma complexe technische indicatoren weet te herkennen, zoals Elliott Wave-patronen.
 • Broker-integratie: Sommige softwareprogramma’s werken rechtstreeks samen met brokers. Op die manier worden transacties meteen of zelfs automatisch uitgevoerd.
 • Backtesting: Traders doen soms aan backtesting om een eerdere specifieke strategie te bekijken. Dit is ook een manier om de toekomstige uitvoering van een strategie nauwkeuriger te voorspellen, dus ze vangen twee vliegen in een klap. Onthoud wel dat in het verleden behaalde resultaten niet altijd toekomstige resultaten garanderen.

Day trading leren

Day trading heet niets voor niets day trading. Het neemt vaak uren in beslag en kost dus veel tijd. Het is een leerproces met vallen en opstaan. Eentje waarin je de markt moet volgen en voortdurend op zoek moet gaan naar kansen. Heb je die tijd helaas niet? Dan zijn we eerlijk: begin er niet aan.

Day traden met kleinere bedragen: een goed idee?

Als day trader kun je vaak maar op één of twee aandelen letten. Maar daardoor vergroot je wel de kans om een lucratieve trade te vinden. Bovendien hoef je lang niet altijd een compleet aandeel of een complete crypto te kopen.

Momenteel doen fracties van aandelen kopen en verkopen het ook erg goed op de daytrading markt. In dat geval handel je met een specifiek en kleiner bedrag. Je kunt bijvoorbeeld een derde van een crypto kopen. Weliswaar verdien je dan minder geld met winst, maar je verliest ook minder.

Crypto day trading: de voor- en nadelen op een rij

De populariteit van de cryptocurrency markt is de afgelopen jaren explosief gestegen. De decentralisatie en de anonimiteit van gebruikers speelt daarbij zeker een rol. De toegenomen populariteit van crypto brengt ook meer day traders met zich mee. Ze hopen uiteraard op maximale winst binnen een dag. Misschien hoor jij ook wel tot deze groep.

Wees je in dit geval bewust van de voor- en nadelen van de cryptomarkt:

1 – De markt is 24/7 geopend

Een van de meest unieke kenmerken van de cryptocurrency industrie is dat de markt 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend is. Je kunt dus profiteren van kansen die de soms gesloten aandelenmarkt niet biedt.

2 – Nadeel: De markt is volatiel

De markt is volatiel. Een crypto kan de dag beginnen met een prijs van 4000 euro, en aan het einde van de dag nog maar 2000 euro waard zijn. Dit betekent dat zowel de kans op winst als verlies erg groot is. Je kunt het natuurlijk positief bekijken als day trader: je kunt een dag veel rijker eindigen dan hoe je het begon, mits je een goede strategie gebruikt.

3 – Voordeel: Het is veilig en gedecentraliseerd

De achterliggende technologie achter cryptocurrencies is de blockchain. Dit is een digitaal gedistribueerd grootboek. Het is bovendien decentraal, wat betekent dat derde partijen geen invloed kunnen uitoefenen op de transacties tussen twee partijen.

De overheid, banken of andere financiële instellingen kunnen zich niet met jouw transactie bemoeien. Voor veel mensen is dit een reden om in de cryptocurrency handel te stappen.

4 – Nadeel: Het is ongereguleerd

De aandelenmarkt staat met name in de Verenigde Staten onder streng toezicht. Er zijn veel regels waar aandelenbedrijven zich aan moeten houden. Dit geldt echter niet voor de cryptocurrency handel.

Er is sprake van losse wetgeving en er gelden niet dezelfde beperkende regels als op de aandelenmarkt. In principe kan iedereen beginnen met day traden, ongeacht leeftijd, budget en soms zelfs leeftijd. De drempelwaarden liggen op de cryptomarkt veel lager, maar dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

Wanneer criminelen bijvoorbeeld jouw cryptomunten stelen, ben je ze definitief kwijt. Dit is bij diefstal van het geld op je bankrekening niet altijd het geval.

Wil jij ook leren geld te verdienen met Daytrading?
Klik dan op onderstaande button om direct te starten met de Trading Masterclass en ontvang 50% korting.
 

Ga Direct naar de tijdelijke Kortingspagina!

14 dagen garantie, je kunt het dus risicovrij bestellen