Wat is een EFT?

Steeds meer beleggers willen gediversifieerde beleggingsportefeuilles opbouwen en gebruiken daarvoor zogeheten exchange-traded funds.

In dit artikel zullen wij de afkorting ‘EFT’ gebruiken. Wat is het precies en welke voordelen biedt het jou op de beurs? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is een EFT?

Je kunt een EFT zien als een aantal effecten in een mandje waarvan de aandelen worden verkocht op de beurs. Ze combineren de kenmerken en mogelijke rendementen van obligaties, aandelen en fondsen.

De prijs van EFT-aandelen varieert net als aandelen op basis van vraag en aanbod. Een andere overeenkomst met aandelen is dat professionele managers de EFT-aandelen gedeeltelijk beheren.

Passieve beleggingen

EFT-aandelen zijn passieve beleggingen. Ze bootsen de volatiliteit van een index na en hopen hetzelfde rendement te halen. Oftewel: het is een beleggingsfonds met alle aandelen van een index. Maar wanneer is een EFT nu een geschikte belegging voor jou?

Wij hebben een aantal mogelijke redenen voor een investering in een EFT voor jou op een rijtje gezet:

  • Je wilt het risico in een bepaalde activa klasse verspreiden door te beleggen in verschillende aandelen, zoals obligatiefondsen en aandelenfondsen.
  • Je denkt niet dat het op de lange termijn mogelijk is om de markt te verslaan.
  • Je  wilt een goedkopere manier om te investeren in bijvoorbeeld obligaties, aandelen of onroerend goed.

Wat is een trackingfonds?

Naast EFT’s kom je op de beurs regelmatig de term trackingfonds tegen. Dit beursgenoteerde fonds helpt beleggers om een index te volgen. Misschien maakt een praktijkvoorbeeld duidelijker wat het is.

Alle aandelen van de AEX zijn met de juiste weging opgenomen. Daardoor kun je als belegger de index volgen tegen een lage prijs. De fondsen proberen zo goed mogelijk de prestaties van een bepaalde index na te doen.

EFT

Hoe werkt een indextracker?

EFT’s en trackers hebben veel van elkaar weg. Ze zorgen ervoor dat je indexen op een eenvoudige manier op de voet kunt volgen. Toch is een indextracker net een beetje anders, omdat ze beursgenoteerd zijn.

Je kunt ze op de beurs zowel kopen als verkopen. De manier waarop EFT’s en trackers werken lijkt ook op elkaar. In feite koop je een mandje met beleggingen in de index.

Dit betreft de index die gevolgd wordt. Je kunt eventueel ook complexe beleggingen gebruiken om de fluctuaties van de index na te bootsen. Dit zijn momenteel de vijf grootste indextrackers:

  • SPDR S&P 500 EFT Trust: 268 miljard dollar
  • iShares Core S&P 500 EFT: 182 miljard dollar
  • Vanguard Total Stock Market EFT: 115 miljard dollar
  • Vanguard S&P 500 EFT: 114 miljard dollar
  • Invesco QQQ Trust: 75 miljard dollar

Goedkoper

Indextrackers zijn een vorm van passieve handel waarbij beleggingsbeslissingen automatisch en volgens de regels van het fonds worden genomen. Daardoor zijn indextrackers goedkoper dan fondsen die actief worden beheerd.

Met behulp van een indextracker heb je de aandelen van de gehele wallet in je bezit. Op het moment dat de waarde van jouw gekochte activa toeneemt stijgt de waarde van jouw aandelen. Andersom geldt dit ook, wanneer de waarde van je activa daalt.

Hoe begin ik met beleggen in EFT’s?

Misschien heb je de knoop doorgehakt en de beslissing genomen om te investeren in EFT’s. Gelukkig is dit dankzij ons handige stappenplan geen lastig proces:

1. Open een investeringsrekening: Een bekende broker om een investeringsrekening te openen is bijvoorbeeld eToro.

2. Kies je eerste EFT: Er bestaan allerlei soorten EFT’s. Je kunt een markt nabootsen door zo breed mogelijk te beleggen, maar een specifieke groep aandelen kopen is ook mogelijk. Tegenwoordig is een index op basis van duurzaamheid bijvoorbeeld een populaire optie. Maar ook een index op basis van sector of geografische locatie is mogelijk.

Tip: Lees onze Trading Navigator Methode review

3. Open een effectenrekening: Om EFT’s te kopen of te verkopen heb je een effectenrekening nodig. De meeste online brokers bieden tegenwoordig commissievrije aandelen- en EFT-transacties aan. Voordat je een definitieve keuze maakt kun je het beste de functies en het platform van brokers met elkaar vergelijken.

Wat zijn bekende aanbieders van EFT’s?

Ben je een nieuwe belegger? Kies dan bij voorkeur voor een broker die een uitgebreide reeks educatieve functies bieden.

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

68% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.

Bekende aanbieders van EFT’s:

  • BlackRock: 1,55 biljoen dollar onder beheer
  • Vanguard: 1,01 biljoen dollar onder beheer
  • State Street. (van de SPDR-EFT’s): 640 miljard dollar onder beheer
  • Invesco: 203 miljard dollar onder beheer
  • Charles Schwab: 142 miljard onder beheer

Welke EFT moet je kiezen?

Al eerder hadden we het over de verschillende soorten EFT’s waar je tegenwoordig uit kunt kiezen. Voor een beginnende handelaar is een passief indexfonds een goede manier om te beginnen  op de beurs. Een indexfonds is namelijk goedkoper dan een actief fonds. Maar welke EFT moet je nu kiezen? Wij hebben een aantal tips voor je en beschrijven in het kort waar je in belegt:

1. Vanguard FTSE All-World Ucits EFT: Vanguard FTSE All-World Ucits EFT is een van de populairste EFT’s van Nederland. Het is breed gespreid en bestaat uit meer dan driehonderd aandelen. Bovendien zijn de kosten met 0.22 procent per jaar laag. Daarnaast keert VWRL elke kwartaal dividend uit.

2. iShares Core MSCI World UCITS: De iShares Core MSCI World UCITS is evenals VWRL een breed gespreide all world EFT. Het keert echter geen dividend uit omdat het een zogeheten accumulerende EFT is. Dit houdt in dat het dividend wordt geherinvesteerd. Deze EFT heeft meer dan 1600 posities.

3. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS USD: Deze EFT is een gespreide all world EFT en richt zich volledig op dividend. Het heeft meer dan 1600 posities en het forse dividend rendement is ongeveer 4.2%, hoewel het exacte percentage afhangt van de beurskoers. Deze EFT is interessant voor beleggers die met pensioen zijn of beleggers die graag veel dividend ontvangen.

4. Schwab International Equity EFT: Een EFT dat zich richt op grotere niet-Amerikaanse bedrijven.

5. Schwab Emerging Markets Equity EFT: Een interessante EFT omdat het bedrijven betreft uit landen met opkomende economieën.

6. Vanguard High-Dividend EFT: Deze aandelen keren bovengemiddeld dividend uit.

7. Schwab U.S. REIT EFT: Betreft beleggingsfondsen in onroerend goed.

EFT beleggen

Wat zijn de voor- en nadelen van EFT’s?

Beleggen in EFT’s brengen voor- en nadelen met zich mee. Lees je daarom altijd goed in, vergelijk EFT’s met elkaar en maak op basis van je wensen en budget een keuze. En vergeet niet om onze voor- en nadelen door te lezen.

De voordelen van EFT’s:

Veel diversificatie: Door te kiezen voor EFT’s beperk je je niet alleen tot de aandelenmarkt. Het is ook mogelijk om ze te kopen voor obligaties, grondstoffen, vastgoed of valuta.

Kans om prestaties op de markt te evenaren: EFT’s stellen beleggers in staat om de prestaties van de markt in de loop der tijd te evenaren.

Lage kosten: De kosten zijn vrij laag: Je betaalt jaarlijks een percentage kosten,  die bekend staan als de total expense ratio (TER).

Eenvoudig in te handelen: EFT’s zijn makkelijker te kopen en te verkopen dan beleggingsfondsen. Met een simpele klik kun je al EFT’s online kopen of verkopen.

Je kunt er de hele dag in handelen: Je kunt EFT’s de hele dag verhandelen, terwijl de meeste beleggingsfondsen maar een keer per dag kunnen worden gekocht en verkocht.

Mogelijke nadelen van EFT’s:

Minder blootstelling aan bedrijven met een kleine of middelgrote cap: Voor sommige sectoren of buitenlandse aandelen kunnen EFT beleggers alleen handelen in large-cap aandelen. Dit is het gevolg van een smalle groep aandelen in de marktindex. Omdat de kleine of middelgrote caps buiten bereik liggen kunnen potentiële groeikansen voor EFT beleggers soms niet worden benut.

Soms hogere kosten: Veel mensen denken dat het handelen in EFT’s hetzelfde is als handelen in andere fondsen. Maar wie zich er in verdiept ontdekt dat het toch anders zit. Sterker nog: EFT’s zijn duurder als je het vergelijkt met een specifiek aandeel.

Hoewel de provisie aan de broker misschien hetzelfde is, zijn er geen beheerskosten voor een aandeel. Stel je voor dat er meer niche EFT’s worden gecreëerd. Dit verhoogt de kans op een index met een laag volume, wat weer kan leiden tot een hoge bid/ask spread.

Dividend is soms lager: Er bestaan een aantal dividenduitkerende EFT’s. Dit klinkt positief, maar helaas zijn de rendementen vaak niet zo hoog als bij een groep aandelen. Ben je bereid om meer risico’s te nemen? Dan kun je met aandelen een veel hoger dividendrendement behalen dan met een EFT.

Dit komt door het feit dat EFT’s een bredere markt volgen. Het gevolg is dat het totale rendement soms minder hoog is. Aan de andere kant loop je met een EFT wel minder risico, dus de keuze is helemaal aan jou.

Conclusie: is beleggen in een EFT een goed idee?

EFT’s zijn in het algemeen beleggingen die weinig onderhoud nodig hebben. Je hoeft dus niet constant je portefeuille te controleren en/of te reageren op marktbewegingen.

Feit is dat de gemiddelde fondsbelegger over een langere tijdsperiode slechter presteert dan de markt. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat beleggers te veel kopen en verkopen. In de beurswereld noemt men dit ook wel ‘over-trading’.

Na het kopen van een aantal EFT’s kun je ze het beste een tijd laten staan. Hopelijk levert je belegging na verloop van tijd een mooi rendement op.

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

68% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.