Periodiek beleggen

Wil je graag een bedrag met regelmatige tussenpozen beleggen? Dan is periodiek beleggen misschien een optie. Dit is een ideale manier om in de loop van de tijd een mooi kapitaal op te bouwen. Alles gebeurt namelijk automatisch.

Bovendien worden er geen beslissingen op basis van emotie genomen, wat het risico op verlies verkleint. Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen en hoe begin je ermee? We vertellen het je graag in dit artikel.

Wat is periodiek beleggen en hoe doe je dat?

Steeds meer handelaren kiezen voor periodiek beleggen. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld per week of per maand een bedrag beleggen. Dit verloopt geheel automatisch, wat een hoop tijd en moeite scheelt. Bovendien is periodiek beleggen vrij simpel. Je begint al in drie stappen:

Kies het bedrag dat je periodiek wilt investeren

Bepaal hoe vaak je dit bedrag wilt investeren.
Bedenk in welk investeringsfonds of in welk investeringstype je graag wilt investeren.

Tip: Lees ook de Trading Navigator Methode review

Iedere periode een bepaald bedrag

Periodiek beleggen werkt in principe heel simpel. Iedere week of maand leg je een bepaald bedrag in, zoals 100 of 500 euro. Afhankelijk van de prijs van een aandeel koop je meer of minder aandelen. Omdat je investeert in verschillende koersen is er uiteindelijk sprake van een gemiddelde aankoop.

Hoe kies je een online broker?

Om succesvol periodiek te beleggen heb je een goede online broker nodig. eToro heeft wat dat betreft een goed imago. Dit is een sociaal handelsplatform dat diverse financiële diensten levert. Het is wereldwijd actief en voldoet aan alle eisen om de klanten te beschermen.

eToro: online trading platform

Het eToro online trading platform is indrukwekkend te noemen. Het heeft zowel manuele trading als social trading functies. Daardoor zijn gebruikers in staat om de financiële handelsactiviteit van andere klanten te volgen.

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

68% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.

Via het zogeheten CopyTrader systeem kan alles wat andere klanten doen in real-time worden gerepliceerd. Om dit proces mogelijk te maken toont het eToro-platform de relevante gegevens van elke klant. Denk bijvoorbeeld aan de portefeuille samenstelling, de winstpercentage en de risicoscore. Als je meer wilt weten over deze broker lees dan het eToro review.

Professionele tools en analyses

Met een groot aantal professionele tools en analyses  kunnen handelaren op eToro diverse financiële instrumenten volgen en erin beleggen. Handmatige handelaren hebben bij dit innovatieve handelsplatform de keuze uit aandelen, valuta’s, grondstoffen, cryptocurrencies, EFT’s en indices.

CopyPortfilios

Ook interessant om te vermelden is dat eToro een innovatief lange termijn beleggingsinstrument heeft ontwikkeld genaamd CopyPortfolios. Het zijn kant-en-klare beleggingsportefeuilles die samengesteld zijn uit financiële activa of top handelaren.

Waar moet je op letten bij periodiek beleggen?

Heb je inmiddels een account bij eToro en ben je klaar om periodiek te gaan beleggen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Door rationeel te handelen voorkom je de kans op verlies. Het helpt ook zeker om onze handige tips voor periodiek beleggen even door te lezen:

Tip 1: Analyseer je huidige financiële situatie

Werp een kritische blik op je huidige financiële toestand. Op die manier weet je precies hoeveel je kunt beleggen. En daar hebben we de bekende financiële tip weer: investeer nooit meer geld dan dat je kunt missen.

Tip 2: Breng risicofactoren in kaart

Analyseer altijd risicofactoren bij het doen van een investering. Het maakt niet uit of het een investering op korte of lange termijn betreft. Kijk naar mogelijke factoren die kunnen leiden tot verlies. Hoe kun je het risico daarop zoveel mogelijk verkleinen?

Tip 3: Maak een goede combinatie van beleggingen

Een van de manieren om risico’s te verkleinen is het creëren van een mandje met geschikte beleggingen. Spreid zoveel mogelijk en focus niet op een belegging. Het komt wel eens voor dat een aandeel flink in waarde daalt. Door te diversifiëren lijd je op een dergelijk moment niet alleen maar verlies.

Tip 4: Creëer een noodfonds

Beleggen is nu eenmaal risicovol. De ene dag maak je fantastische winsten, de andere dag staat de beurs in het rood. We raden aan om een fonds te creëren voor eventuele noodfondsen, bijvoorbeeld wanneer de economie plotseling in zwaar weer verkeert.

Tip 5: Vermijd fraude

Verdiep je altijd in het bedrijf of de instelling waarin je investeert. Wat wil het bereiken en is het betrouwbaar? Lees ook ervaringen van eerdere gebruikers door, zodat je een beeld krijgt van wat het bedrijf te bieden heeft. Op die manier voorkom je fraude en grote teleurstellingen.

Online Leerplatform voor Succesvol Lange Termijn Beleggen bij Lager Risico

Happy Investors Community
  • Onbeperkte toegang tot de community & netwerk
  • Direct toegang tot 70+ uur trainingsmateriaal
  • 1-op-1 coaching voor beleggen en financieel succes
  • Meegroeigarantie: alle nieuwe cursussen krijg je gratis
  • Het enige leerplatform voor succesvol lange termijn beleggen tegen lager risico

Leer succesvol beleggen

Wat zijn de voor- en nadelen van periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is net als crypto in onzekere tijden erg populair. Het brengt dan ook de volgende voordelen met zich mee:

Je bepaalt zelf het tempo: Je mag zelf de frequentie van periodiek beleggen bepalen. Je kunt elke maand een bedrag inleggen, maar elk kwartaal of jaarlijks mag ook.

Het vermindert het risico op slechte timing: Bijna niemand belegt op het perfecte moment, of hij of zij moet heel erg geluk hebben. Door periodiek te beleggen verminder je het risico van slechte timing gelukkig aanzienlijk.

Je profiteert vaak van prijsschommelingen: Periodieke beleggers kunnen met hetzelfde bedrag meer aandelen kopen op het moment dat een koers daalt. Met andere woorden: je bouwt een beleggingskapitaal op tegen prijzen onder het gemiddelde.

Je ervaart de kracht van kapitalisatie: Wie jarenlang belegt plukt daar hopelijk op latere leeftijd de vruchten van. Op jongere leeftijd beleggen levert op oudere leeftijd een mooi bedrag op. Begin jong en heb geduld. Hopelijk betaalt het zich uit.

Er komt geen emotie bij kijken: Emoties en beleggen zijn een ontzettend slechte combinatie. Toch zit het veel beleggers flink in de weg. Ze zijn bijvoorbeeld hebzuchtig en kopen aandelen op momenten dat het al hoog staat.

Angst zorgt er juist voor dat ze niet willen investeren op het moment dat een koers laag staat.

Periodiek beleggen vormt wat dat betreft dé oplossing. Je belegt namelijk automatisch en dit voorkomt dat emoties jouw handelen beïnvloeden.

Periodiek beleggen brengt ook een aantal nadelen met zich mee waarvan je je bewust moet zijn:

Het duurt lang om kapitaal op te bouwen: Periodiek beleggen is een lange termijn investering, dus je hebt niet meteen winst
Je kunt niet overal periodiek beleggen: Niet elke broker biedt deze optie aan.

Verborgen kosten: Je hoeft geen transactiekosten te betalen, maar krijgt wel te maken met zogeheten beheerskosten. Dit houdt in dat brokers een bepaald percentage vragen die je moet betalen, soms wel 2 procent.

Periodiek beleggen vergelijken

Als je periodiek wilt gaan beleggen dan is het verstandig om de brokers te vergelijken. Periodiek beleggen kan je onder andere bij de DEGIRO, Rabobank, ING, ABN AMRO, eToro en Binck Bank. Je ziet er zijn genoeg aanbieders waardoor het vergelijken zeker zinvol is.

Conclusie: Is periodiek beleggen een goed idee?

Inmiddels is duidelijk geworden dat periodiek beleggen voor veel mensen een goede keuze is.  Je bent er minder mee bezig omdat je iedere week, maand, kwartaal of jaar dezelfde aandelen koopt. Verder verloopt het proces automatisch. Bovendien heb je minder kosten omdat je de aandelen voor een langere periode behoudt.

Aan de andere kant ben je wel lang bezig met het opbouwen van kapitaal. Het is een vorm van lange termijn beleggen waar je geduld voor nodig hebt. Daarnaast moet je beheerskosten betalen. Sommige brokers vragen daar wel 2 procent voor. Zet de voor- en nadelen van periodiek beleggen hoe dan ook op een rij.

Hou daarnaast rekening met je eigen budget en wensen voor de toekomst. Ben je bereid om voor een langere periode te investeren? Hopelijk betaalt jouw geduld zich uiteindelijk uit!

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

68% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.