Beleggen in Bitcoin

Beleggen in Bitcoin? In deze ‘Bitcoin gids’ leggen we jou uit hoe je kunt beleggen in Bitcoin (BTC) en welke stappen je daarvoor moet ondernemen.

We gaan er vanuit dat je een beginnende crypto belegger bent of nog nooit eerder met cryptocurrency in aanraking bent geweest. Daarom gaan wij eerst wat dieper op Bitcoin in en vertellen we jou wat Bitcoin is.

Wanneer je het beste crypto kunt kopen en de vooruitzichten voor deze digitale cryptocurrency komen aan bod. 

Wat is Bitcoin?

Stel dat je aan een ouder iemand zou moeten uitleggen wat Bitcoin (BTC) is, wat zou je dan zeggen? Zelf vinden wij het nogal lastig om aan een leek uit te leggen wat Bitcoin is en waarom hij of zij hierin zou moeten investeren.

We wagen toch een poging en in het resterende gedeelte van deze gids waarin wij uitleggen hoe je kunt beleggen in Bitcoin, zul je ongetwijfeld nog veel interessante informatie over Bitcoin tegenkomen.

Bitcoin is een digitale munt en betaalmiddel gebaseerd op cryptotechnologie. Bitcoin maakt gebruik van een grote database. Dit noemen we de blockchain.

Bitcoin

Het grote voordeel van Bitcoin is dat transacties die op de blockchain plaatsvinden te volgen zijn. Zo kunnen er afspraken vastgelegd worden op de blockchain en deze kunnen niet meer gewijzigd worden.

Daarmee is de blockchain zeer geschikt voor toepassingen zoals ‘smart contracts’. Dit zijn financiële contracten, ook wel bekend als ‘CFD’s’.

Bitcoin als digitale cryptocurrency is echter meer dan de technologie op zich. Steeds vaker wordt Bitcoin gebruikt als vervanger van fiatvaluta zoals de dollar of euro.

En daarmee is automatisch de mogelijkheid geschapen om in Bitcoin te handelen. Zo kan je als handelaar (daytrader) speculeren op koersstijgingen of koersdalingen.

Er zijn daarnaast miljoenen mensen en bedrijven wereldwijd die zoveel vertrouwen hebben in het project, dat ze voor een langere periode hun Bitcoins vasthouden in de hoop dat hun crypto-investering in de toekomst veel meer oplevert. Inmiddels zijn er wereldwijd al vele tienduizenden ‘Bitcoin miljonairs’.

Beleggen in Bitcoin tip

Als je gaat beleggen in Bitcoin koop dan niet direct als de koers snel daalt. Wacht tot de rust is teruggekeerd en investeer daarna pas in Bitcoin. 

tips

Bitcoin bewaren


Anders dan bij fysiek geld of geld dat je bij de bank hebt staan, bewaar je Bitcoin in een digitale wallet. Daar kan alleen jij bij met een toegangscode. 

Aangezien het vaker voorkomt dat digitale wallets gekraakt worden, is het verstandig om je munten te bewaren op een hardware wallet. 

Een hardware wallet kan je nog het beste vergelijken met een harde schijf of USB-stick. Deze is niet gekoppeld aan het internet en daardoor onmogelijk te hacken.

Bitcoins overmaken of ontvangen

Bitcoin kan je naar anderen overmaken en je kunt deze ook ontvangen. Tevens is het bij steeds meer winkels mogelijk om betalingen te doen met Bitcoin munten.

Een groot voordeel van betalingen met Bitcoin is dat je hierover weinig transactiekosten betaald. En betalingen zijn real-time.

Omdat iedere transactie wel gecontroleerd moet worden, kan het even duren voordat de ontvanger dit bedrag opnieuw kan uitgeven. Elke transactie wordt in een ‘block’ opgenomen en gecontroleerd. Voor het versturen van Bitcoins naar een ander heb je een miner nodig. 

bitcoin

Dit is een persoon die een computer met veel rekenkracht inzet om de transactie te valideren. Als een betaling snel moet plaatsvinden, dan kan je de miner een fooi (fee) meegeven. Des te hoger de fooi, des te sneller een miner besluit om een transactie voorrang te verlenen.

Je kan Bitcoins naar iemand anders overmaken indien je beschikt over een Bitcoin wallet bij een broker. Dit kan bijvoorbeeld Binance zijn of Bitvavo. Elke Bitcoin wallet heeft zijn eigen unieke Bitcoin adres. Deze bestaat uit 34 karakters. Je hebt het wallet adres van de ontvangende partij nodig om Bitcoins over te kunnen maken. 

Beleggen in Bitcoin – Hoe te beginnen?


Ben je inmiddels voldoende bijgepraat over Bitcoin en ben je er klaar voor om hierin te beleggen? Voordat we van start gaan en jou daar alles over vertellen, is het belangrijk om jezelf af te vragen waarom je in Bitcoin wilt investeren.

Wil je beleggen in Bitcoin omdat je gewoon nieuwsgierig bent naar de werking van en de technische kanten van de blockchain? Dat kan natuurlijk!

Blockchain heeft de toekomst en door je deze technieken eigen te maken, heb je in deze industrie als ontwikkelaar de kans om veel geld te verdienen. Aan goede crypto ontwikkelaars en programmeurs is een groeiende behoefte.

Beleggen in bitcoin

En dan zijn er ook nog de zogenoemde ‘early adoptors’. Dit zijn meestal de mensen die Bitcoins al in de beginfase aanschaften, omdat ze geen vertrouwen meer hadden in het huidige financiële systeem.

Toch zal het merendeel van de beleggers vooral investeren in Bitcoin omdat hier mooie rendementen mee te behalen zijn. En daar hoor jij ook vast bij. Je hebt daarbij de keuze uit grofweg twee mogelijkheden:

 • 1. Bitcoin handel: anticiperen op de Bitcoin koers en winsten behalen door te verkopen en aan te kopen op het juiste moment.
 • 2. Bitcoin vasthouden: je gaat er vanuit dat de waarde van Bitcoin in de toekomst alleen maar zal toenemen. Je hebt veel geduld en houdt de munten voor een bepaalde periode vast.
 • 3. CFD's: gokken op stijging of daling


Geld verdienen met Bitcoin handel


Je kan dus op verschillende manieren in Bitcoin of ander virtueel geld beleggen en daaraan verdienen. De meest gemakkelijke manier is door zelf in Bitcoin te investeren.

In dat geval schaf je voor een bepaald bedrag munten aan nadat jij je hebt ingeschreven bij een broker zoals Bitvavo, Coinbase of Binance.

Dit kan een hele Bitcoin zijn of een gedeelte daarvan. Zorg ervoor dat je Bitcoin op het juiste moment aankoopt, dus als de koers gunstig staat. Geld verdienen met Bitcoin kan vervolgens wanneer je de inleg verkoopt als de koers hoger is.

Strategie: pak je winst!


Er zijn verschillende soorten strategieën die je kunt toepassen wanneer je actief handelt in Bitcoin. Zo kan je op dagelijkse basis in Bitcoin handelen.

Het nadeel hiervan is dat je dan moet werken met wat hogere bedragen die je inlegt. Want op dagelijkse basis schommelen de koersen niet zo heel sterk.

Wat wij jou in elk geval willen meegeven is: Pak altijd je winst! De meeste mensen verliezen geld met het handelen in BTC omdat ze te lang wachten met verkopen.

Geld verdienen door BTC vast te houden


Heb je veel geduld en kan je een bepaald bedrag missen voor een langere periode?

Dan kun je natuurlijk ook investeren in BTC met als doel om deze inleg over enkele jaren met winst weer op te nemen. Net zoals handelen in Bitcoins is ook deze methode natuurlijk niet geheel vrij van risico’s.

Bitcoin zal vermoedelijk nooit meer verdwijnen, maar er is geen enkele garantie dat de munt over vijf of tien jaar veel meer waard is.

Crypto

Al geloven wij wel in de technologie en denken wij dat BTC kopen en deze enkele jaren vasthouden een mooi rendement kan opleveren, toch is niets zeker in het leven en al helemaal niet in de wereld van cryptocurrency’s.

Cryptokoersen zijn namelijk onderhevig aan stevige schommelingen. Daarom is het belangrijk om alleen te investeren met geld wat je kunt missen.

Strategie: inleg spreiden


Bij het beleggen op de langere termijn kan het verstandig zijn om je inleg te spreiden over een langere periode. Leg bijvoorbeeld iedere maand of kwartaal een vast bedrag in.

Zo compenseer je eventuele dalingen met koersstijgingen en komt daar op termijn een gemiddelde inleg uit.

Beleggen in Bitcoin CFD's

Naast dat je de mogelijkheid hebt om in Bitcoin te beleggen als handelaar en dat je Bitcoin kan zien als belegging voor op de langere termijn, heb je ook de mogelijkheid om te verdienen door middel van het beleggen in CFD’s.

Dit zijn zogenoemde derivaten. CFD staat voor ‘Contract for Difference’. Bij dit type belegging is de prijs voor een CFD op de waarde van Bitcoin gebaseerd. Je handelt daarmee dus met een ‘hefboomeffect’.

Het komt erop neer dat je met beleggen in CFD’s in een korte periode zeer veel geld kan verdienen. Bijvoorbeeld door ‘short’ te gaan als je denkt dat de Bitcoin koers daalt.

Daalt de koers vervolgens ook echt? Dan behaal je hier een mooie winst mee. Daar staat tegenover dat de kans ook erg groot is dat je veel geld verliest. Beleggen in CFD wordt gezien als een vorm van gokken.

Strategie: inlezen!


Omdat handelen in CFD’s sterke overeenkomsten heeft met gokken, is het extra belangrijk om op de hoogte te zijn van het Bitcoin nieuws. Houd dagelijks het belangrijke nieuws bij en leg nooit zomaar geld in.

Beste broker om te handelen: Bitvavo


Naar onze mening is Bitvavo de beste broker wanneer je wilt handelen in Bitcoin. De transactiekosten zijn hier namelijk erg laag als je dit vergelijkt met andere brokers.

Wat bovendien opvalt bij Bitvavo is dat je razendsnel geld kan overmaken naar je wallet en weer kunt laten terugstorten naar je betaalrekening.

Geld kan je o.a. via iDeal of Paypal storten. Bovendien kan je hier handelen in meer dan 150 verschillende munten. Bitvavo is voor ons één van de favoriete handelsplatformen.

Voor beginners


Als je gaat beginnen met crypto is Bitvavo ook zeer geschikt. Zo kan je tot de eerste €1.000,- gratis traden en de app is erg gebruiksvriendelijk. Een kind kan in dit geval de was doen.

Wat is het beste moment om in Bitcoin te handelen?


Het is lastig om te bepalen wat nou het beste moment is om in te stappen in Bitcoin. Koersen van cryptocurrency’s schommelen en het kan maar zo zijn dat Bitcoin over een maand 50% meer waard is.

Maar het tegenovergestelde is ook mogelijk. Wees in elk geval nooit te gretig en stap vooral niet in als de koers van Bitcoin plotseling snel stijgt. Wacht liever even totdat de rust is teruggekeerd.

Voordelen van beleggen in Bitcoin


 • De koers van Bitcoin is onderhevig aan schommelingen. De kans dat de koers vroeg of laat stijgt is groot en daarmee kan je als handelaar verdienen.
 • Er zijn meerdere manieren om in Bitcoin te beleggen.
 • Er worden steeds minder Bitcoins gedolven. Dat zorgt ervoor dat er minder munten beschikbaar komen en dat is van invloed op de prijs op de langere termijn.
 • Je privacy blijft gewaarborgd, je kunt anoniem handelen in deze munt.
 • Je beschikt daadwerkelijk over eigen munten en je kunt deze kopen of verkopen wanneer je maar wilt.
bitcoin

Nadelen van beleggen in Bitcoin

 • Het risico is aanwezig dat je geld verliest doordat de koers daalt.
 • Het minen van nieuwe Bitcoins en valideren van transacties kost veel energie.
 • Betalingen en transacties kunnen veel tijd in beslag nemen. Daarom is het als betaalmiddel nog niet zo geschikt.
 • Het is nog niet bekend hoe de Nederlandse overheid zal omgaan met cryptocurrency's.

Veiligheid: cryptomunten bewaren


Heb je cryptomunten waaronder Bitcoin in je bezit? Als je hier actief mee handelt, dan kan je besluiten deze te bewaren in een online wallet. Toch is dit niet de meest veilige manier van munten bewaren.

Vooral niet voor de belegger die graag zijn munten vasthoudt voor een langere periode. Kies als langetermijn belegger er dan ook voor om je Bitcoins te bewaren in een hardware wallet.

Mocht je account bij een broker worden gehackt, dan voorkom je daarmee dat ze aan de haal gaan met jouw munten.

Veelgestelde vragen

Bitcoin is een crypto die het veiligst is om in te investeren. Als beginner is het daarom de meest verstandige keuze om te beleggen in Bitcoin. Zoals met het investeren in alle crypto is het verstandig als je weet wat je doet.

Ja, je kunt voor 100 euro Bitcoin kopen. Je hoeft namelijk niet een hele munt te kopen. Je maakt zelf de keuze om voor €10,-, €50,- of welk bedrag dan ook Bitcoin te kopen.

Als je wilt beleggen in Bitcoin dan zul je eerst een account moeten aanmaken bij een exchange. Zodra je geld overmaakt naar je wallet kun je met euro’s Bitcoin kopen.

Onze conclusie:


Wij hopen natuurlijk dat onze ‘Bitcoin gids’ jou op weg heeft geholpen. Ook hopen wij dat je in de toekomst nog mooie winsten zult behalen door in deze cryptomunt te handelen of hierin te beleggen op de langere termijn.

Wees je altijd bewust van de risico’s en gevaren. Handel alleen via een betrouwbare broker zoals Bitvavo en leg geen geld in wat je niet kan missen. 

Bitvavo

Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.