Beleggen in zilver

Beleggen in zilver is zeer populair. Het is over het algemeen goedkoper dan goud, dus je kunt er meer van kopen. Het feit dat de zilvermarkt vrij volatiel is, houdt veel beleggers niet tegen.

Waar moet je op letten bij een investering in zilver? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Beleggen in zilver

Zoals alles op de markt brengt een belegging in zilver zowel voor- als nadelen met zich mee. Voor de ene belegger is het een goede keuze, voor de ander pakt het door verkeerde keuzes of slechte timing minder goed uit.

Ondanks het feit dat de prijs van zilver kan fluctueren, worden edelmetalen beschouwd als een vangnet. Beleggers beschouwen zowel zilver als goud als een ‘veilige haven’ in onzekere tijden. En we kunnen wel zeggen dat we ons tijdens de Covid-19 pandemie in roerige tijden bevinden.

De recente geschiedenis van zilver

Het is interessant om even te kijken naar de recente geschiedenis van de zilverprijs. Begin 2020 opende zilver met een prijs van 18 dollar per ounce. Toen de Covid-19 crisis begon in maart daalde de waarde tot 11 dollar.

In de zomer vond er echter herstel plaats en nam de vraag naar zilver en goud toe. Daardoor kon zilver in mei 2020 opnieuw een prijs van 18 dollar per ounce noteren. In de maanden daarna zette de stijging door. Op 2 augustus 2020 was de prijs al 28,30 per ounce, een absoluut hoogtepunt.

Zilver prijsverwachting

Zilver beleggen De hele wereld is in de ban van de Covid-19 pandemie. Toch blijven de prijzen van cryptocurrencies, zilver en goud stijgen. Maar de prijs van edelmetalen zoals zilver schommelde in 2020 wel behoorlijk.

Aan de ene kant werd in augustus het hoogste punt in zeven jaar bereikt. Daarna volgde er echter een keldering van maar liefst 20 procent. De vraag is natuurlijk: stort de markt verder in of stijgt de prijs van zilver in 2022 naar een nieuw hoogtepunt?

Onderzoeksconsultancy verwacht meer investeringen

Onderzoeksconsultancy Metals Focus, die zich focust op waardevolle metalen, heeft een antwoord op bovenstaande vraag. Het verwacht dit jaar meer investeringen in zilver en goud. Het denkt dat de prijs van zilver per troy once hoger zal liggen dan 30 dollar. Dit betekent dat de gemiddelde jaarlijkse prijs zal stijgen met maar liefst 40 procent.

Analisten over de zilverprijs

Metals Focus voorziet een wereldwijd herstel van het industriële aanbod van zilver die de Bbp-groei zal overtreffen. De verkoop in 2022 zal daarmee dicht bij het totaal van 2021 komen te liggen. Vlak voor de Amerikaanse verkiezingen in november 2020 schreven analisten het volgende over de zilverprijs (vertaald):

“Wat de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen ook mag zijn, nieuwe grootschalige fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen zijn onvermijdelijk gezien het onzekere economische herstel en de nog steeds hoge COVID-19-gevallen. De argumenten om in zilver (en goud) te beleggen zullen dus sterk blijven. Dit is de belangrijkste aanname achter onze voorspelling dat de zilverprijs in de loop van 2021 door de grens van 30 dollar zal breken.”

Gebruik van zilver voor een duurzame maatschappij

Voor diverse bedrijven is het gebruik van zilver in de nabije toekomst een interessante optie. Neem nu Aldis, een wereldwijde investeerder in de Verenigde Staten. Het wil zilver gaan gebruiken in de opkomende schone energiesector. Dit is met name interessant voor groene waterstof, omdat het veel elektriciteit nodig heeft om te produceren.

Opwekken van schone elektriciteit

Bij het opwekken van schone elektriciteit speelt zonne-energie een sleutelrol. Dit maakt zilverhoudende fotovoltaïsche energie van vitaal belang. De grote trend van de komende jaren is dat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd verminderd moet worden.

Een van de manieren om dat te bereiken is het gebruik van zilver voor energieopwekking. Je kunt je voorstellen dat hierdoor de vraag naar zilver steeds meer toeneemt.

De voor- en nadelen van beleggen in zilver

Mede vanwege het Coronavirus is de markt een bron van onzekerheid voor beleggers. Niemand weet hoe de markt zich het komende jaar gaat gedragen. Steeds meer beleggers kiezen voor veilige activa zoals edelmetalen.

Dit blijkt wel uit het feit dat goud in de zomer van 2020 een recordhoogte bereikte. Veel mensen kochten vervolgens zilver als een goedkoper alternatief. Daardoor presteerde het uiteindelijk zelfs beter dan goud.

Voordelen van beleggen in zilver

Zilver beleggenDe vraag waar we allemaal een antwoord op willen is natuurlijk ‘zal de zilverprijs in 2022 verder stijgen?’. Er lijkt sprake van een positieve trend. Analisten zijn positief en benoemen maar al te graag deze voordelen van een belegging in zilver:

Zilver kan bescherming bieden in turbulente tijden: In roerige en onzekere tijden kiezen beleggers vaak voor een investering in edelmetalen zoals goud en zilver. Het zijn namelijk tastbare goederen die in tegenstelling tot papieren geld altijd een bepaalde waarde zullen hebben.

Het is een tastbare valuta: Zoals gezegd behoort zilver tot de tastbare goederen. Het klopt dat je met contant geld, obligaties en cryptocurrencies ook erg rijk kan zijn, maar je kunt ze niet in je handen houden. Ze zijn digitaal en daarom vatbaar voor waardevermindering. Geld wordt bijvoorbeeld minder waard als er veel van wordt bijgedrukt.

Vanwege de geschiedenis wordt het als erg stabiel gezien: Mensen gebruiken zilver en goud al honderden jaren als wettig betaalmiddel. Daardoor hebben de edelmetalen een betrouwbaar en stabiel imago. Veel mensen erkennen de waarde van zilver en goud en verwachten dat het als betaalmiddel zal blijven bestaan. Bij een investering in zilver kun je er vanuit gaan dat het een bepaalde waarde blijft houden.

Het is goedkoper dan goud: Zilver heeft een lagere prijs dan goud, dus je kunt er meer van kopen. Stel je voor dat je een aantal zilveren munten wilt kopen om als betaalmiddel te gebruiken. Vanwege de lagere waarde is het gemakkelijker om te breken dan gouden munten. Ga maar na: het verdelen van goudstaven is erg lastig. Bij zilver is dit probleem minder groot, waardoor het in zekere zin praktischer en nuttiger is dan fysiek goud.

De opbrengsten van zilver zijn vaak hoger dan goud: Zilver is ongeveer 1/79 van de prijs van goud. Wanneer de prijs van zilver stijgt, is het rendement soms hoger dan goud. Bovendien presteerde zilver in het recente verleden beter dan goud qua waardestijging.

Het biedt veel anonimiteit: Of je wel of geen waarde hecht aan privacy, zilver biedt veel anonimiteit. Niet iedereen wil dat transacties openbaar worden gemaakt. Bij het beleggen in zilver hoeft dit niet.

Volatiliteit

Hoewel zilver als een veilige activa wordt beschouwd, betekent dit niet dat er geen sprake is van volatiliteit. We hebben vorig jaar gezien dat het wel degelijk gevoelig is voor marktschommelingen. Het is echter onwaarschijnlijk dat zilver volledig zal instorten vanwege zijn inherente en reële waarde. Je kunt verschillende fysieke producten met zilver kopen, zoals zilveren sieraden of munten.

Nadelen van beleggen in zilver

Een belegging in zilver brengt ook nadelen met zich mee. Wees je onder andere bewust van het volgende:

Het heeft liquiditeitsproblemen: Wanneer je zilver koopt in de vorm van ounces of munten kun je dit niet meteen gebruiken bij het kopen van een product of het doen van een transactie. Je moet ze eerst omrekenen in de valuta van je eigen land voordat je het met een bepaald doel kan gebruiken.

Het heeft geen rente: Zilver genereert geen rente. In plaats daarvan moet je wachten tot de prijs stijgt om winst te maken. Dit kan soms een tijd duren. Maar vergeet niet het bekende gezegde: geduld loont!

Risico op diefstal: Hoe meer waardevolle eigendommen je hebt, hoe groter de kans dat er diefstal plaatsvindt. Zodoende moet je zowel zilver als goud goed beschermen, door ze bijvoorbeeld in een kluis op te slaan.

EFT’s

Je kunt ook beleggen in EFT’s (Exchange Traded Funds) van bedrijven die in het zilvermijnen actief zijn. EFT’s bieden portefeuillediversificatie en zijn flexibel en dit alles ook nog eens tegen lage kosten.

Je zult begrijpen dat EFT’s hierdoor enorm populair zijn. Door te beleggen in EFT’s volg je de prijs van zilver zonder dat je het daadwerkelijk in je bezit hoeft te hebben.

Beleggen in zilver verstandig?

Als we kijken naar het verleden dan is investeren in zilver zeer rendabel. Voor de toekomst heeft zilver de potentie op hoge rendementen. Beleggen in zilver kan de rendementen van beleggen in goud exponentieel overtreffen.

Zilver kan niet volledig als edelmetaal gezien worden dit is de reden dat veel beleggers zilver zien als aanvulling op hun beleggingen in goud.

Zilver wordt voor bijna 85% gebruikt voor industriële doeleinden. Dit is echter niet de reden dat zilver de laatste 10 jaar is gestegen naar een waarde van 43$/oz. Koper of tin zijn grondstoffen die een geheel industriële toepassing hebben en een dergelijke waardestijging niet hebben laten zien.

Of het verstandig is om te beleggen in zilver dat kan je denk ik wel opmaken uit het bovenstaande. Ikzelf vind het wel een investering die zeer interessant is. Dit is uiteraard geen financieel advies.

Begin te handelen bij eToro