Wat zijn cryptocurrencies? 

Wereldwijd gebruiken mensen verschillende soorten valuta. De meest bekende zijn bijvoorbeeld de Euro, de Amerikaanse dollar en de Britse pond. Sinds een aantal jaren zijn er niet alleen fysieke (tastbare) munten, maar ook digitale munten.

Deze munten worden ook wel cryptocurrencies of cryptomunten genoemd.

Ze kunnen gebruikt worden als digitaal betaalmiddel en bieden een alternatief voor de bestaande valuta’s. Hieronder vertellen we je meer over cryptocurrencies.

Cryptocurrency, wat is het?

Een cryptocurrency is een digitale munt. In tegenstelling tot traditionele valuta zijn het niet de banken die deze munt uitgeven. Het staat helemaal los van de diverse financiële instellingen en overheden. Een cryptomunt is gebaseerd op cryptografie. Dit is een combinatie van verschillende technische codes.

Dankzij deze cryptografie wordt de veiligheid van de munt gegarandeerd. Alle cryptocurrencies hebben van tevoren vastgestelde regels als het gaat om het maximale aantal munten (coins) dat binnen een bepaalde cryptocurrency kan bestaan.

Een cryptomunt is niet tastbaar, maar wordt opgeslagen in een digitale portemonnee. Je kunt cryptocurrency dan ook uitsluitend digitaal uitgeven.

De meest bekende cryptocurrency is de bitcoin. Deze munt is op 31 oktober 2008 ontstaan en werd ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Het concept van een blockchain werd eerder al beschreven, in 1998 door Wei Dai.

Door de jaren heen is de waarde van een bitcoin enorm gegroeid. Dit komt omdat de vraag naar de munt de afgelopen jaren explosief is toegenomen.

Het ontstaan van cryptocurrencies

In 2008 brak een grote financiële kredietcrisis uit. Veel banken en financiële instellingen waren schuldig aan het ontstaan hiervan, waardoor het consumentenvertrouwen in banken flink afnam.

De meeste mensen hebben namelijk weinig kennis van financiële zaken en gaan er vanuit dat banken en financiële instellingen betrouwbaar zijn en eerlijke adviezen geven. Dit bleek toen ineens niet het geval. Daarom was men van mening dat er een nieuwe manier van betalingen moest komen zonder tussenkomst van banken. Dit markeerde het begin van Bitcoin.

In datzelfde jaar bracht Satoshi Nakamoto een paper uit met de titel “Bitcoin: a peer-to-peer electronic cash system”. Hierin legde hij het complete blockchainprincipe uit, met als doel om een nieuwe munt voor een nieuw monetair systeem op te richten.

Hij introduceerde een decentraal peer-to-peer digitaal netwerk om onderling betalingen te verrichten, zonder tussenkomst van banken en overheden. De naam Satoshi Nakamoto is trouwens een alias en niemand weet wie daadwerkelijk de bedenker of bedenkers zijn van Bitcoin.

In eerste instantie was Bitcoin dus geen digitale munt, maar een systeem om onderling betalingen te verrichten zonder de tussenkomst van banken en overheden. Dit betalingsnetwerk is uiteindelijk uitgegroeid tot een digitale munt.

Bitcoins

Sinds het ontstaan van de bitcoin zijn er inmiddels een groot aantal andere cryptomunten gelanceerd. De meest bekende zijn bijvoorbeeld Ethereum, Litecoin en Ripple. Maar er zijn ook meerdere varianten van bitcoin op de markt gekomen. Bitcoin Cash (BCH) is de meest bekende variant en is ontstaan na een zogeheten “hardfork”.

Het was niet de eerste keer dat mensen probeerden om een digitale valuta te ontwikkelen. Maar deze projecten bleken in het verleden nooit succesvol. Het voornaamste struikelblok was het feit dat ze de dubbele bestedingen niet konden oplossen.

Dit was een groot probleem met digitale valuta. Er was namelijk geen organisatie die kon vaststellen of jij het benodigde geld voor de transactie ook daadwerkelijk in bezit had. Omdat het gehele concept van cryptocurrency is gebaseerd op “decentralisatie” werd hiervoor een lange tijd geen oplossing bedacht. Maar door de komst van Bitcoin kwam hier snel verandering in.

In dit systeem moet er altijd iemand zijn die de transacties verifieert en ervoor zorgt dat het digitale geld niet dubbel wordt uitgegeven. Iedere “deelnemer” controleert elkaar automatisch door middel van een zogenaamd Proof of Work systeem. Op 3 januari 2009 bracht Nakamoto de eerste bitcoin uit op het netwerk.

Overheden en banken

De meeste banken en overheden gooiden massaal de kont tegen de krib en kwamen met beleid en regelgeving om cryptocurrency de nek om te draaien. Ergens is die angst natuurlijk ook logisch. Banken en overheden hebben met de komst van digitale munten minder invloed op het wereldwijde betalingsverkeer.

Een van de meest gehoorde redenen is de angst dat de cryptocurrency gebruikt gaat worden om oorlogen mee te financieren. Maar dit is geen valide reden, want oorlogen worden nu ook al gefinancierd zonder cryptocurrencies.

Een andere reden waarom banken en overheden tegen cryptocurrency zijn, is omdat de overheid niet meer garant kan staan voor het spaarvermogen van haar burgers. Maar banken hebben het eerder ook voor elkaar gekregen om een crisis te veroorzaken, dus of de banken hierin echt vertrouwd kunnen worden is maar zeer de vraag.

Natuurlijk is er ook angst voor witwaspraktijken, maar ook hiervoor geldt dat dit nu ook al plaatsvindt. De komst van cryptocurrency gaat dit probleem niet veranderen.

Kortom, wat overblijft is de angst voor verandering en het risico om zeggenschap en controle kwijt te raken. Dit maakt het een uitdaging voor blockchain en cryptocurrency om volledig te kunnen floreren.

Maar door de jaren heen zijn er steeds meer banken veranderd van mening. Zo zien we een groeiend aantal banken en financiële instellingen gebruik maken van of zelfs nieuwe projecten starten om bitcoin of andere cryptocurrency een onderdeel te maken van hun financiële dienstverlening.

Blockchain

Dankzij de blockchaintechnologie werden de poorten geopend voor cryptocurrency. Alle cryptomunten werken namelijk op de blockchaintechnologie. Deze database is de verzamelbak voor alle informatie, maar deze is niet zomaar aan te passen door een iemand.

Elke verandering in de database gebeurt door middel van het hele netwerk. Dit netwerk bestaat uit een grote hoeveelheid computers die allemaal een klein deel van de informatie verifiëren en vervolgens verwerken.

Doordat het netwerk uit duizenden computers bestaat, die onafhankelijk van elkaar werken, is het niet mogelijk om de informatie te manipuleren. Op deze manier wordt een effectief decentraal orgaan gecreëerd, dat even objectief of zelfs nog objectiever werkt dan een gecentraliseerde organisatie.

Blockchain

Hoe werkt blockchain?

De werking van blockchain kunnen we uitleggen in 3 verschillende stappen:

Iemand wil een transactie laten uitvoeren. Diegene moet een transactie verzoek indienen die vervolgens wordt uitgezet in het volledige peer-to-peer netwerk welke uit meerdere computers bestaat. Een computer wordt ook wel een node genoemd.

Het computernetwerk valideert de transacties door middel van bepaalde algoritmes. Een transactie kan verschillende zaken bevatten, denk aan cryptocurrency, contracten, archieven of andere informatie.

Als de transactie is geverifieerd, dan wordt deze samengevoegd met een groot aantal andere transacties om een nieuwe block te vormen. Dit nieuwe block wordt vervolgens aan de blockchain toegevoegd. Zo wordt het een onuitwisbare transactie. Ook kan de block nooit meer veranderd worden. De transactie is nu officieel compleet.

Dit is in een simpele uitleg van hoe een blockchain werkt. Het daadwerkelijke technische verhaal ligt iets ingewikkelder. Lees hier alle informatie over de blockchain.

Eigenlijk kun je een blockchain dus ook zien als één groot document waarin alle transacties worden geregistreerd. Dit grote document groeit steeds met blokjes informatie. Het zou niet logisch zijn als iedereen zomaar een blokje kan wijzigen.

Daarom heeft elke aangesloten node een kopie van het laatst bekende en geverifieerde document. Als iemand probeert om in het document een wijziging door te voeren, en deze nieuwe variant van het document wordt in het systeem gebracht, dan wordt de verandering gedetecteerd en verworpen. Hierdoor is het niet mogelijk om te frauderen.

Verschillende cryptocurrencies

Door de jaren heen zijn er duizenden verschillende cryptocurrencies op de markt gekomen. Deze worden ook wel altcoins genoemd. Een altcoin is een benaming voor alle andere bestaande cryptovaluta naast bitcoin. Een aantal van deze altcoins werken op een eigen netwerk, maar er zijn ook altcoins die op een bestaand blockchainnetwerk draaien.

Het verschil tussen al deze munten is dat ze uiteenlopende ideeën en toepassingen hebben. Daarnaast verschilt ook de snelheid van een transactieverwerking per cryptomunt. Bij een aantal munten is dit bijvoorbeeld acht seconden, maar andere munten kunnen er wel een paar minuten over doen.

De bekendste cryptocurrencies zijn bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Cardano, Monero en Stellar Lummens. Al deze betaalvormen maken het mogelijk om peer-to-peer betalingen uit te voeren. In dit rijtje is Ripple de enige die zich specifiek op de bankensector heeft gericht.

Cryptomunten

Cryptocurrency voordelen

Cryptocurrency biedt een heleboel voordelen. Hieronder hebben we de voornaamste voor je op een rijtje gezet.

Decentraal en gereguleerd

Zoals we je in dit artikel hebben verteld, worden cryptocurrencies niet centraal gereguleerd door financiële instanties of banken. Maar er moeten wel bepaalde controles plaatsvinden om ervoor te zorgen dat de transacties geverifieerd kunnen worden en gesjoemel met de blockchain voorkomen wordt.

Dat gebeurt door de peer-to-peer technologie. Deze technologie houdt in dat het hele systeem voortdurend gecontroleerd wordt door alle deelnemers.

Elke computer heeft een kopie van de blockchain in bezit. Op het moment dat deze aangepast wordt, en iemand aan het sjoemelen is, dan wordt deze aangepaste variant geweigerd. Zo is het eigenlijk onhaalbaar om te frauderen met cryptocurrency.

Ook is de blockchain extra veilig omdat het netwerk niet kan worden uitgeschakeld. Op het moment dat een computer wegvalt in het systeem, zal het netwerk hier geen schade van ondervinden. Er zijn namelijk altijd voldoende peers beschikbaar die voortborduren op de legitieme kopie van het netwerk.

Altijd beschikbaar en in jouw bezit

Het voordeel van cryptocurrency is dat je er altijd en overal bij kunt. Het enige dat je nodig hebt, is een internetverbinding en een mobiel of computer. Je kunt het zien als geld in een “cloud”. Wellicht denk je nu: maar dit is toch ook zo bij een online rekening bij een bank? Ja dat is waar, maar in dit geval heb je zelf controle over de Bitcoin cloud.

Bij een online rekening is het de bank die de beheer heeft over jouw bankrekening, ook al is het geld van jou. Misschien herinner je nog hoe dit uiteindelijk met de klanten van de DSB bank is afgelopen?

Vliegensvlugge wereldwijde transactiemogelijkheden

Omdat cryptocurrency een decentraal karakter heeft, biedt het als groot voordeel dat transacties snel uitgevoerd kunnen worden. Dit komt omdat de transactie namelijk in hetzelfde netwerk plaatsvindt.

Bij een wereldwijde transactie hebben reguliere banken altijd met verschillende landen en verschillende systemen te maken. Ook is een internationale crypto transactie een stuk goedkoper dan wanneer je de transactie via een bank doet. Iedereen ter wereld kan betalingen uitvoeren met cryptocurrency, want de bitcoin in Canada of China is hetzelfde als de bitcoin in Nederland. Voor iedereen is de munt gelijk.

Met Bitcoin nooit meer inflatie

Het is een kwestie van een druk op de knop en de bestaande valuta kunnen moeiteloos bijgedrukt worden. Dit proces maakt een valuta ook kwetsbaar. We geloven namelijk dat een stuk papier 50 euro waard kan zijn omdat het erop staat. Het reguliere betaalsysteem is dus gebaseerd op het vertrouwen van ons als volk.

Op het moment dat de overheid de beslissing maakt om geld bij te drukken, kan er zonder maximum valuta worden bijgedrukt. En dit kan resulteren in een hyperinflatie: door de grote hoeveelheid geld in omloop, kan het de waarde volledig verliezen.

Bitcoin brengt de oplossing. Er is namelijk bij de start bepaald dat er een beperkt aantal van 21 miljoen bitcoins gemined kan worden. Dit zorgt voor schaarste. Inflatie zoals beschreven in het eerdergenoemde voorbeeld is daarom niet mogelijk. We weten namelijk exact wanneer de laatste bitcoin mining gaat plaatsvinden. Met die gedachte is het complete systeem uitgedacht.

Bitcoin

Risico’s van cryptocurrency

Sinds de introductie van cryptocurrency wordt er ook veel gesproken over de forse risico’s die aan dit product hangen. Vooral de tegenstanders van cryptomunten zetten graag de aanval in met allerlei verhalen over de gevaren. Ook vertellen ze graag dat veel mensen geld kwijtraken door te investeren in cryptocurrency.

En het klopt, er zijn inderdaad een aantal risico’s verbonden aan cryptocurrency. Maar deze risico’s zijn ook terug te vinden bij andere financiële producten.

Ook waren er geruchten over Initial Coin Offering scams (ICO-scams). Veel mensen waren verleid door de beloftes van hoge rendementen en unieke toepassingen van nieuwe cryptocoins. Een aantal investeerders werden hierdoor het slachtoffer van ICO-scams, waarmee flink wat geld werd afgetroggeld.

Een scam kan altijd plaatsvinden, ook in de traditionele financiële wereld. Het is daarom belangrijk om jezelf altijd goed te verdiepen in het bedrijf zodat je een mogelijke scam voor kunt zijn.

Bitcoin mining

Cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, worden vaak vergeleken met goud. Het moet net zoals goud gedolven of ‘gewonnen’ worden. Een andere overeenkomst met goud is dat er slechts een beperkt aantal Bitcoins zijn en dat ze met de dag schaarser worden. Naar verwachting is het maximaal aantal Bitcoins van 21 miljoen munten in 2140 bereikt.

Bitcoins ontstaan uit zogenaamde blocks ofwel datablokken. Een block kan een deel of alle transacties van het Bitcoin netwerk bevatten. Daarnaast bevat het ook een verwijzing naar het voorgaande block en bevat het ook een zeer ingewikkelde wiskundige puzzel. Door te minen met een grafische kaart kan de puzzel worden opgelost. Wie als eerste de puzzel weet op te lossen van het block krijgt een beloning.

Tegenwoordig zijn dat 6,25 Bitcoins. Voorheen was dit nog 12,5 Bitcoins, maar elke 210,000 blokken halveert de beloning. De Bitcoin-sequentie die gevonden moet worden is zo ingewikkeld dat het bijna niet mogelijk is om dit individueel te doen. Door in groepen (zogenaamde mining pools) te minen is de kans tot succes een stuk groter. Er is extreem veel rekenkracht en dus stroom nodig om de sleutel te vinden.

Gemiddeld wordt er elke tien minuten een block gevonden. Op jaarbasis zijn dit ongeveer 210,000 blokken. De snelheid waarmee de blokken gevonden worden is afhankelijk van de snelheid (Mhash) van het netwerk en ook de moeilijkheidsgraad. Het minen houdt op bij block 6,929,999. Naar verwachting wordt deze dus in 2140 gedolven.

Cryptocurrencies kopen

Er zijn diverse manieren om aan cryptomunten te komen. Je kunt ervoor kiezen om deze munten te kopen. Dit kan direct bij de verkoper, maar er zijn ook cryptocurrency exchanges die Bitcoins verkopen.

Als je cryptocurrencies wilt kopen dan kan dit bij de goedkoopste Nederlandse exchange Bitvavo. Je maakt een account aan en nadat je gegevens zijn geverifieerd kun je beginnen met het investeren in crypto.

🎁 Maak een account aan bij Bitvavo. Je ontvangt nu tijdelijk €1000 handelstegoed 🎁

Als je geen geld wilt uitgeven aan jouw digitale munten, dan kun je er ook voor kiezen om deze zelf te minen. Dit betekent dat je jouw computer aan het werk zet om munten voor jezelf te ‘maken’. In een speciaal ontworpen computerprogramma, schrijft je computer bepaalde codes.

Op deze manier krijg je Bitcoins. Dit duurt uiteraard wel langer dan het kopen van cryptomunten en je hebt hier wel speciale apparatuur voor nodig.

Niet elke cryptocurrency kan worden gemined, maar je kunt bijvoorbeeld wel Ethereum minen. Om dit te doen moet je een hele goede videokaart hebben, of zelfs meerdere. Ook kun je Bitcoin minen, maar hier heb je ook wel speciale apparatuur voor nodig. Voor het Bitcoin mining heb je een computer in combinatie met een krachtige videokaart nodig.

Daarna komt het lastige gedeelte, je moet namelijk kiezen welke cryptocurrency je gaat minen. Niet elke munt is even rendabel om te minen. Ook zal je moeten overwegen of je jouw eigen machine gaat gebruiken of dat je geld over hebt voor een Bitcoin miner. Tot slot zal je moeten beslissen of je alleen wilt minen of samen in een groep.

Omdat er steeds meer mensen aan het minen zijn, wordt het steeds lastiger om nieuwe munten te verdienen. Voor Bitcoin zijn er speciale ASIC’s (Application Specific Integrated Circuit) beschikbaar. Deze dure apparaten zijn specifiek ontworpen voor het minen van Bitcoins en doen dit veel sneller dan een standaard grafische kaart (GPU). Vooral in China zijn ASICs heel populair omdat energie daar supergoedkoop is.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is er veel mogelijk met cryptocurrencies en blockchain. We staan nog maar aan het begin van wat er allemaal nog komen gaat in de wereld van de digitale munten.

Ik hoop dat je met het lezen van dit artikel de volgende vragen beantwoord hebt gekregen:

  • Wat zijn cryptocurrencies?
  • Hoe zijn cryptocurrencies ontstaan?
  • Hoe werkt de blockchain?
  • Wat zijn de voordelen van cryptocurrencies?
  • Wat is minen?
  • Hoe en waar kan je cryptocurrencies kopen?

Inmiddels zijn er duizendenden verschillende cryptocurrencies die je kunt kopen. Als je net begint met het handelen in crypto let er dan op dat je de verschillende exchanges vergelijkt om niet teveel aan commissie te betalen. En investeer alleen met geld wat je echt kunt missen.

🎁 Maak een account aan bij Bitvavo. Je ontvangt nu tijdelijk €1000 handelstegoed 🎁