Online beleggen

Je kapitaal laten groeien met online beleggen

Als je een bedrag aan geld beschikbaar hebt dat je niet direct nodig hebt en waar je graag winst op wilt maken dan is online beleggen een goede optie. Met sparen kun je vandaag de dag nauwelijks nog geld verdienen.

👉 Bij veel banken staat de rente inmiddels op 0%, voor klanten met een flinke spaarrekening wordt zelfs soms al negatieve rente brekend. Dat is natuurlijk zonde van het geld. Door te beleggen kun je je kapitaal toch nog laten groeien.

Een belangrijk aandachtspunt en tegelijk het grootste nadeel van beleggen is dat je je inleg ook kunt verliezen. Dat geldt voor de traditionele aandelenhandel maar uiteraard ook voor online beleggen.

Online beleggen via je bank

Als je geen zin of tijd hebt om je er erg in te verdiepen kun je overwegen om te starten met online beleggen via je eigen bank. Banken als de Rabobank, ABN Amro, SNS bank en ING kunnen je hier verder mee helpen.

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

67% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.


Vrijwel alle grote banken bieden de mogelijkheid om een account aan te maken voor online beleggen. De bank investeert je inleg dan in aandelen en obligaties en de winst wordt periodiek uitgekeerd. Je kunt zo ook periodiek beleggen zodat je zelf bijna geen omkijken naar je investeringen hebt, alles gaat automatisch.

Uiteraard geeft de bank geen garanties voor een gunstig verloop, beleggen in aandelen zal altijd het risico met zich meebrengen dat je je inleg verliest of in ieder geval een flink verlies lijdt.

‼️ Beleg dus nooit met geld dat je zeker op korte termijn nodig hebt.

Online beleggen

Een online broker kiezen

Als je wilt starten met online beleggen dan moet je allereerst een zogenaamde broker kiezen.

🎁 Maak een account aan bij Bitvavo. Je ontvangt nu tijdelijk €1000 handelstegoed 🎁

Dat is een bedrijf dat jou toegang geeft tot hun online platform zodat je online in aandelen, CFD’s of obligaties kunt handelen. Er zijn zowel Nederlandse als buitenlandse brokers waar je terecht kunt.

✨ Welke je kiest hangt af van een aantal factoren. Lees online ervaringen en reviews van beleggers voordat je een keuze maakt, en bekijk de website voordat je je aanmeldt, of je overweg kunt met het systeem dat wordt aangeboden.

Download de gratis handleiding met de 30 meest winstgevende aandelen!

De kosten van online beleggen

Als je gaat beleggen betaal je altijd kosten voor de transacties die je doet. Het verschilt per platform hoe hoog deze kosten zijn. Er zijn online handige overzichten te vinden waar duidelijk onder elkaar staat hoe hoog de kosten zijn die door een bepaalde broker in rekening worden gebracht.

Omdat hier flinke verschillen in kunnen zitten is het zeker de moeite waard om dit soort overzichten te bekijken voordat je je bij een broker aanmeldt.

Proefdraaien met beleggen

Je kunt bij veel online brokers een zogenaamd proefaccount aanmaken. Kijk bijvoorbeeld bij eToro waar je kunt proef draaien. Dan kun je beleggen zonder dat het je geld kost. Je kunt aandelen kopen en verkopen zonder dat het je echt geld kost. Online beleggen voor beginners is op deze manier ideaal.

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

67% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.


✅ Zo kun je zien hoe de koers van een aandeel verloopt en leren inschatten wanneer het beste moment is om te verkopen. Je lijdt geen verlies als de koers ineens instort. Uiteraard ontvang je ook geen winst die wordt uitgekeerd als je het wel goed doet.

Je kunt je ‘winst’ wel weer gebruiken om opnieuw in te zetten. Als je denkt het handelen in aandelen goed in de vingers te hebben kun je vervolgens besluiten om met echt geld te gaan handelen.

Online handelen in CFD’s

Een populaire manier om in aandelen, vreemde valuta, beursindices en grondstoffen te handelen zijn CFD’s, Certificates for Difference. Deze certificaten geven je de mogelijkheid om te speculeren op zowel koersstijging als koersdaling. Het is de kunst om een juiste voorspelling te doen over het verloop van de koers.

⭐ Als je dat goed doet kun je er flink geld mee verdienen. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Zet niet meteen je volledige vermogen in met CFD’s, want de handel gaat erg snel en je kunt op deze manier als je verkeerd gokt binnen een paar dagen je vermogen kwijtraken of zelfs een flinke schuld opbouwen.

In welke soorten CFD’s kun je handelen?

Handelen in CFD’s kan op veel verschillende manieren. Zo is de valutahandel erg populair. Je koopt dan een CFD voor een bepaald bedrag aan vreemde valuta en voorspelt de koers ten opzichte van een andere munt. Bijvoorbeeld Dollar tegen Euro, of Pond tegen Dollar.

Een broker die een groot aanbod CFD’s heeft is Skillings.

Als je de koers juist voorspelt is de winst voor jou. Gok je verkeerd dan moet je het verschil bijbetalen. Je krijgt de vreemde valuta nooit fysiek in handen, de handel verloopt online. Zo werkt het ook met een CFD voor aandelen van een bedrijf, voor een bepaalde grondstof zoals olie, graan, zilver of goud.

⭐ Je kunt ook een CFD inzetten op het koersverloop van een beurs zoals de Dow Jones, de CAC-40 of de AEX. Klopt je voorspelling over het stijgen of dalen van de beurskoers dan maak je winst. Het is dus zaak om de actualiteiten goed te volgen zodat je aan de hand van de informatie daaruit een hopelijk juiste voorspelling kunt doen over het koersverloop.

Handelen met CFD’s met een proefaccount

Net zoals je kunt proefdraaien met het handelen in aandelen kan dat ook met CFD’s. Je kunt een account aanmaken waarmee je niet echt handelt met geld. Je krijgt een bedrag aan virtueel kapitaal en daarmee kun je ‘spelen’ op de markt voor CFD’s.

Je kunt een certificaat kopen en een voorspelling doen over het verloop van de koers en zien of je voorspelling wel of niet juist was. Bij een broker krijg je ook een online beleggen app waardoor je altijd en overal de resultaten kunt bij houden.

✅ De winst wordt bij je account opgeteld en kun je opnieuw inzetten. Als je verkeerd gokt is er niets aan de hand, want je virtuele kapitaal blijft meestal altijd op een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 1.000 euro, staan.

Je ziet alleen in je historisch overzicht dat je verlies hebt geleden. Je hebt dus geen financieel nadeel van een foute gok. Helaas wordt de winst niet aan je uitbetaald als je het wel goed doet. Het geeft wel een goede indicatie of je er klaar voor bent om ‘for real’ met CFD’s te gaan handelen.

In 10 stappen succesvol beleggen
in 10 stappen succesvol beleggen Wij jij In 10 stappen succesvol beleggen? Download het GRATIS E-book en doe je voordeel met de 10 stappen om een succesvolle belegger te worden.

Het boek is geschikt voor iedereen die:
✅ Een passief inkomen wil verdienen
✅ Wil leren beleggen
✅ Duidelijk uitgelegd wil krijgen hoe te handelen in aandelen en opties

Download direct

Moet ik een groot bedrag inleggen als ik online wil beleggen?

Als je online wilt gaan beleggen is het zeker niet nodig om meteen een flink kapitaal daarvoor vrij te maken. Je kunt ook beleggen met kleine bedragen. Als je je aan wilt melden bij en broker is het vaak wel zo dat een minimum eerste inleg wordt gevraagd.

Maar dit bedrag verschilt per platform. Je kunt je keuze laten afhangen van de vereiste eerste inleg. Als je niet bij een broker terecht kunt dan kun je ook bij diverse banken online gaan beleggen.

Veel banken bieden de mogelijkheid om maandelijks een bedrag in te leggen, zodat je in de loop der tijd een groter kapitaal opbouwt. Dit bedrag wordt belegd, en als de beleggingen succesvol zijn dan krijg je een winstuitkering.

👉 Deze kan flink hoger uitpakken dan de minimale rente die je soms nog met een spaarrekening kunt krijgen.

Voorkomen dat er negatieve rente wordt berekend

Online beleggen is ook een manier om te voorkomen dat de bank negatieve rente gaat berekenen. Anno 2020 wordt dit door sommige banken gedaan voor vermogende spaarders. Meer banken zullen dit voorbeeld waarschijnlijk gaan volgen.

Of uiteindelijk alle spaarders een negatieve rente gaan betalen is lastig te voorspellen. De kans daarop lijkt klein, maar het is zeker niet uit te sluiten.

‼️ Als je wilt voorkomen dat je moet betalen voor het geld dat je bij een bank op een rekening hebt staan dan is het zeker het overwegen waard om te gaan beleggen. Doe dit alleen met geld dat je voor langere tijd niet nodig hebt voor belangrijke uitgaven. Geld dat wordt belegd moet je minstens een jaar en liefst langer niet nodig hebben.

Het risico op verlies bij online beleggen

Zoals bij alle vormen van beleggen loop je ook bij online beleggen het risico dat je verlies lijdt. Als de aandelen die je koopt dalen in koers dan krijg je er uiteraard minder voor terug dan wat je ooit hebt betaald. Ook moet je bij zowel aankoop als verkoop rekening houden met transactiekosten.

✨ Als een aandeel flink in waarde daalt is het vaak niet verstandig om op dat moment te verkopen om het verlies te beperken. Dit is alleen een optie als de verwachting is dat het met het bedrijf snel verder bergafwaarts zal gaan.

Als je denkt dat het tij op termijn weer ten goede zal keren dan is het natuurlijk veel beter om je aandelen in portefeuille te houden tot de koers weer stijgt.

Daarom wordt beginnende beleggers ook altijd sterk aangeraden om alleen geld te investeren in online beleggen als het kapitaal betreft dat niet op korte termijn voor andere doelen nodig is.

Meer informatie over online beleggen

Voordat je start met online beleggen is het verstandig om je goed in te lezen. Wees je bewust van de risico’s en kies een vorm van investeren die bij je past. Houd altijd voor ogen dat snel geld verdienen zeker tot de mogelijkheden behoort maar dat winsten nooit zeker zijn.

Er hoeft maar iets te gebeuren en de stemming kan omslaan. Dat hoeft niet eens iets groots te zijn, maar als het van negatieve invloed is op de stemming op de beurzen kan iedere ontwikkeling leiden tot forse koersdalingen.

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

67% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.