Lange termijn beleggen

Wat houdt lange termijn beleggen in?

Als je geld beschikbaar hebt waarvan je zeker weet dat je het de komende jaren niet nodig hebt dan kun je dit kapitaal investeren in lange termijn beleggen. Dit kan op verschillende manieren.

👉 Je kunt aandelen kopen en deze meerdere jaren in je bezit houden en als de koers in de loop der tijd flink is gestegen op een gunstig moment verkopen. Ondertussen ontvang je, als het goed gaat met het bedrijf in kwestie, dividend uitkeringen. Maar er zijn meer mogelijkheden voor een lange termijn belegging.

Laat je niet te snel overhalen tot lange termijn beleggen

Het klinkt als een cliché, maar verhalen over gigantische winsten met beleggen worden maar al te vaak verteld op verjaardagen of in de kroeg. Tegenwoordig zul je online beleggen dit heeft veel voordelen doordat je snel kunt handelen. Er zit ook een nadeel aan het online beleggen, namelijk dat je te impulsief gaat handelen.

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

67% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.


Wanneer iemand opschept over enorme winsten dan klinkt het wellicht aantrekkelijk om zijn voorbeeld te volgen en ook in een lange termijn belegging te stappen. Maar bedenk dat beleggen hoe dan ook risico’s met zich meebrengt. Doe het alleen als je er echt vertrouwen in hebt en als je zeker weet dat je op deze manier je geld wilt investeren.

Beleg nooit met geleend geld

Het klinkt misschien aantrekkelijk om geld te lenen om daar vervolgens mee te gaan beleggen. Zeker als de rente voor een lening laag is, kun je met de belegging meer winst maken. Maar bedenk wel dat je de lening direct na verstrekking moet gaan aflossen.

✨ Voordat je rendement ontvangt ben je op zijn minst maanden verder. Plus dat je het risico loopt dat er geen winstuitkering komt omdat de investering geen winst oplevert of als de winst fors lager uitvalt dan gedacht.

Beleggen, en zeker lange termijn beleggen, doe je alleen met geld dat van jou is en waarover je de vrije beschikking hebt.

Hoe werkt lange termijn beleggen?

Bij het lange termijn beleggen is geduld nodig. Je koopt namelijk aandelen van bedrijven die jarenlang worden vastgehouden. Bij positieve bedrijfsresultaten zullen de aandelen in de loop der jaren meer waard worden.

Je kunt beleggen door aandelen te kopen van een bedrijf waar je bijvoorbeeld een goed gevoel bij hebt. Je koopt in dat geval aandelen via een online broker. Deze zal jouw aandelen vasthouden tot het moment dat de aandelen flink in waarde zijn gestegen.

Lange termijn beleggen

Waar kan ik beleggen op lange termijn?

Je kunt voor het beleggen op lange termijn terecht bij een broker maar ook bij je bank. Banken als de Rabobank, ABN Amro, SNS en ING bieden allemaal beleggingsproducten aan. Beleggen via je bank is wel duurder dan dat je dit doet via een online broker.

Bij een online broker kun je eenvoudig een account aanmaken en direct beginnen te beleggen. Voor de beginnende belegger hebben de meeste brokers de mogelijkheid om eerst een proefaccount te openen.

Online Leerplatform voor Succesvol Lange Termijn Beleggen bij Lager Risico

Happy Investors Community
  • Onbeperkte toegang tot de community & netwerk
  • Direct toegang tot 70+ uur trainingsmateriaal
  • 1-op-1 coaching voor beleggen en financieel succes
  • Meegroeigarantie: alle nieuwe cursussen krijg je gratis
  • Het enige leerplatform voor succesvol lange termijn beleggen tegen lager risico

Leer succesvol beleggen

Beleggen in vastgoed

Sinds 2015 stijgen de huizenprijzen flink. Dit biedt kansen voor succesvol beleggen in vastgoed. Als je de financiële middelen hebt om een huis of zelfs meerdere huizen te kopen en die vervolgens te verhuren kun je daar een leuk bedrag aan overhouden. Maar er zitten wel de nodige haken en ogen aan.

‼️ Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan deze woningen. De huurder wordt verondersteld de ‘binnenkant’ te onderhouden, zoals het leggen van een vloer en het schilderen van wanden en deuren.

Maar als het dak lekt of als de centrale verwarming een storing heeft dan ben je als eigenaar wel degene die dat moet oplossen en uiteraard ook betalen, tenzij de huurders nalatig waren. Je kunt dit uiteraard uitbesteden, maar het is wel zaak om hier geld voor te reserveren.

Wanneer je echt besluit om eigenaar te worden van meerdere huizen en deze te gaan verhuren, komt daar het nodige bij kijken.

Tip: Download de gratis handleiding met de 30 meest winstgevende aandelen!

Investeren in een woningproject

Je kunt ook besluiten om te investeren in een vastgoedproject. Je wordt dan niet formeel eigenaar van een woning, maar deelt het eigendom met meerdere investeerders. De woningen worden beheerd door een apart bedrijf.

Het voordeel daarvan is dat je geen omkijken hebt naar de woningen en alleen maar hoeft te wachten tot de winst over een bepaalde periode wordt uitgekeerd.

👉 Vanwege de snel stijgende huren in de vrije sector is de winst vaak zeer aantrekkelijk. Het gaat hier uiteraard om lange termijn beleggingen. Dit soort woningen worden vaak 5 tot 15 jaar verhuurd alvorens ze worden verkocht.

Investeren in het buitenland, is dat een goed idee?

Je hoort vaak over investeringen in het buitenland, vaak gaat het om vastgoed maar ook wel om projecten voor bijvoorbeeld duurzame landbouw en dergelijke. Het is belangrijk om, voordat je in een dergelijk project investeert, goed onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid.

❌ Een deel van dit soort projecten zijn malafide. Dit betekent doorgaans dat je nooit winstuitkeringen zult krijgen en dat je vaak ook je investering kwijt bent. Alleen als de financiële informatie betrouwbaar is, of als bijvoorbeeld een ervaren belegger er al een paar jaar in investeert en weet dat het safe is, kun je overwegen om je vermogen hierin te investeren.

Hoe groot is het risico van lange termijn beleggen?

Als je gaat beleggen, of dat nu voor de korte of langere termijn is, in een bepaald project, dan ontvang je een prospectus. Hierin wordt uitgelegd wat het project inhoudt en waar de te verwachten winst uit zal bestaan.

In de prospectus wordt ook uitgelegd hoe groot het risico is met een bepaald indexcijfer. Hoe hoger de winstmogelijkheden, hoe groter doorgaans het risico.

✅ Het is belangrijk om deze informatie goed te lezen. Doordring je ervan dat als je kiest voor een project met veel risico, dat de kans aanwezig is dat je je investering verliest of dat de winst veel lager uitvalt dan je had verwacht.

Soms wordt een rendement uitgedrukt op basis van een optimistisch, pessimistisch en realistisch rendement. Je kunt dan voor jezelf bepalen of je het risico van het pessimistische rendement wel of niet wilt aanvaarden.

De AFM, Autoriteit Financiële Markten, ziet er op toe of een beleggingsproduct aan de voorwaarden voldoet. Dit geeft enige zekerheid, maar beleggen blijft een manier van geld investeren die risico’s met zich meebrengt.

Lange termijn belegging in obligaties

Als je je geld voor langere tijd wilt beleggen kun je ook kiezen voor obligaties. Ook hiermee verdien je meer dan wanneer je je geld op de bank zet, al is het rendement minder hoog dan bij aandelen. De zekerheid is wel groter dan wanneer je in aandelen belegt. Als je zeker wilt weten dat je winst maakt met je vermogen en je wilt niet al te veel risico nemen dan is beleggen in obligaties een verstandige keuze.

Investeer alleen met kapitaal dat je kunt missen

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar een lange termijn belegging doe je alleen met geld dat je voor een aantal jaren kunt missen. Geld waarvan je weet dat je het nodig hebt als de auto moet worden vervangen of als er binnenkort groot onderhoud aan je woning moet worden gepleegd is niet geschikt voor een lange termijn belegging.

Beleggen op lange termijn

‼️ Als je investeert in een project en je moet je hier na 1 jaar alweer uit terugtrekken omdat je het kapitaal nodig hebt dan schiet het natuurlijk niet op. Als je bijvoorbeeld investeert in vastgoed en je moet binnen afzienbare tijd alweer verkopen dan is de kans op een hoge winst niet groot. Bovendien ga je verplichtingen aan als je de woning verhuurt, een huurder heeft bepaalde rechten, tenzij hier vooraf duidelijke afspraken over zijn gemaakt.

Hier moet je uiteraard rekening mee houden als je je investering terug wilt trekken. Lees daarom altijd goed het beleggingsprospectus voordat je besluit om daadwerkelijk te investeren.

Lange termijn beleggen uitbesteden

Als je vermogen hebt en je wilt dit investeren in lange termijn beleggen dan kun je hiervoor ook een bureau voor vermogensbeheer inschakelen. Hiervoor betaal je uiteraard een vergoeding, maar het grote voordeel is dat je je beleggingen zelf niet in de gaten hoeft te houden. Je kunt dan periodiek beleggen en hebt hier verder weinig tot geen omkijken naar.

👉 Het beleggingskantoor spreekt met je af welke risico’s wel en welke niet mogen worden genomen met je geld en zij investeren het vervolgens in lange termijn beleggingen. Je krijgt van het bureau minimaal eens per jaar een winstuitkering en een overzicht van de stand van zaken van je vermogen. Dit kan natuurlijk ook vaker, hierover kun je afspraken maken met de belegger.

Het is uiteraard ook in deze situatie van belang dat je aangeeft hoe lang je geld geïnvesteerd kan worden, zodat de beleggers weten wat ze wel en niet kunnen doen. Hoe langer je je geld belegt, hoe groter de kans op een aantrekkelijk vermogen.

Is lange termijn beleggen iets voor mij?

Lange termijn beleggen is geschikt voor mensen met een redelijk vermogen dat ze voor langere termijn kunnen missen. Een lange termijn belegging zet alleen zoden aan de dijk wanneer je een bedrag van minimaal 1.000 euro en liefst nog een veelvoud daarvan kunt investeren. Dan kun je er een aantrekkelijk rendement mee genereren waar je daadwerkelijk iets aan hebt en dat aanzienlijk hoger is dan een paar tientjes aan spaarrente.

Lange termijn beleggen doe je over het algemeen met grotere bedragen. Beleggen met kleine bedragen is meer voor de kortere periodes.

👉 Ga alleen zelfstandig lange termijn beleggen als je voldoende kennis van zaken hebt. Als je die kennis niet hebt en je hebt ook geen zin of tijd om je dit eigen te maken, is het verstandiger om hiervoor een vermogensbeheerder in te schakelen. Deze kan in overleg met jou bekijken wat de beste manier is om jouw geld te beleggen om hier een zo aantrekkelijk mogelijk rendement uit te behalen.

In 10 stappen succesvol beleggen
in 10 stappen succesvol beleggen Wij jij In 10 stappen succesvol beleggen? Download het GRATIS E-book en doe je voordeel met de 10 stappen om een succesvolle belegger te worden.

Het boek is geschikt voor iedereen die:
✅ Een passief inkomen wil verdienen
✅ Wil leren beleggen
✅ Duidelijk uitgelegd wil krijgen hoe te handelen in aandelen en opties

Download direct

Doe eerst ervaring op met korte termijn beleggen

Wil je ontdekken of lange termijn beleggen iets voor jou is? Ga dan eerst voor korte termijn beleggingen. Je kunt dan bekijken hoe het bevalt dat je een deel van je vermogen niet ter beschikking hebt.

✨ Als dat geen problemen oplevert en als je ook het idee krijgt dat je dit geld de komende jaren evenmin nodig hebt dan kun je overwegen om voor lange termijn beleggen te gaan. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor risicospreiding. Beleg een deel van je vermogen voor de korte termijn en een ander deel voor de lange termijn. Dan heb je altijd de mogelijkheid om kapitaal vrij te maken als je dit toch ergens voor nodig hebt.