13 Tips voor het beveiligen van je crypto

Tips voor het veilig opslaan van cryptovaluta

Hoe goed beveilig jij jouw crypto? Cryptovaluta is vandaag de dag gemakkelijk aan te schaffen. Een nieuwkomer kan gewoon even een exchange of een broker bezoeken en met enkele muisklikken ben jij de eigenaar van de cryptovaluta naar eigen keuze.

Het aankopen is dus simpel, maar daarna is het zaak om de cryptomunten veilig op te slaan. Er zijn wereldwijd hackers actief die constant bezig zijn om cryptocurrency te stelen. Dat is een groot gevaar, maar gelukkig is daar veel tegen te doen.

Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die de beveiliging niet goed hadden geregeld en daarmee veel geld zijn verloren. Neem Allinvain die destijds 500.000 dollar aan Bitcoin verloor. Inmiddels zijn de gestolen Bitcoins meer dan 150 miljoen waard!

En zo zijn er meerdere voorbeelden van investeerders die even inlogte op een openbaar WiFi-netwerk en daardoor zijn gehacked omdat ze de beveiliging van hun crypto niet op orde hadden.

Je kan als investeerder in cryptovaluta een eigen cryptocurrency wallet aanmaken of kopen. Dat is al een flinke stap in de juiste richting. Gelukkig zijn er nog wat tips die de helpende hand bieden bij het veilig opslaan van cryptovaluta.

1. Altijd een 2-factor authenticatie activeren

Er zijn altijd hackers actief om een account of een wallet te hacken. Dat is een vervelende gedachten, maar je kan gelukkig zelf ook actie ondernemen en de hackers te slim af zijn. Een handige methode is de 2-factor authenticatie.

Het is een 2FA-beveiliging die ervoor zal zorgen dat de hackers vrijwel geen kans zullen maken om toegang te krijgen tot de cryptomunten. Vanzelfsprekend zal jij jouw wachtwoord gewoon behouden, maar je krijgt dus ook nog een extra inlogcode toegewezen.

De inlogcode zal iedere minuut veranderen, wat het ongelofelijk moeilijk maakt voor hackers. Je hebt wel jouw smartphone nodig om de 2FA-beveiliging te kunnen instellen en te kunnen inloggen.

De 2FA-beveiliging zorgt ervoor dat als een hacker achter het wachtwoord komt, er dus nog een tweede beveiliging aanwezig is. Het is zelfs mogelijk om de desbetreffende beveiliging op een hardware wallet te plaatsen. Neem geen risico en kies ten alle tijden voor een 2-factor authenticatie.

Hoe 2FA Authenticator instellen?

Het instellen van de 2FA Authenticator is binnen enkele minuten gebeurd en je voorkomt er echt een hoop ellende mee.

De 2FA Authenticator stel je als volgt in:

1. Download in de App Store of in Google Play de 2FA Google Authenticator app en installeer deze op je smartphone. Daarna ga je naar je exchange zoals Bitvavo en volg je de stappen die je moet zetten om de Twee-factor authenticatie te activeren.

2. Als je dit gedaan hebt ga je op je computer naar Bitvavo als dit jouw exchange is en klik je rechts boven op je profiel en ga je naar “Instellingen”.  Je moet nu nogmaals je wachtwoord invoeren.

3. Je hebt nu de mogelijkheid om Twee-factor authenticatie in te schakelen en dit doe je.

4. Nu open je de App op je telefoon en klikt op het plusje of op Streepjescode scannen. Je scant de streepjescode met de camera van je telefoon.

5. De 6-cijferige code die je te zien krijgt en waar Bitvavo onder staat voer je nu in onder “2FA Code”. Hiermee verifieer je jouw smartphone. Als de code klopt kan je vanaf nu altijd inloggen met de veilige 2FA Code.

6. Vergeet niet om een backup te maken dit doe je door de key die je ziet staan op te slaan. Anders heb je namelijk een probleem als je een nieuwe telefoon koopt en deze eerst wist voordat je de nieuwe telefoon hebt aangemeld.

2. Bedenk een sterk wachtwoord

De mensheid kan behoorlijk lui zijn en het gevaar online onderschatten. Er worden dan ook regelmatig zeer teleurstellende wachtwoorden gekozen. Je moet denken aan Wachtwoord1, 123456 en qwerty.

Je maakt het de hackers dan wel heel eenvoudig. Kies nooit voor een zwak wachtwoord, ook als het systeem die mogelijkheid geeft. Gebruik op zijn minst twaalf tekens, dat is wel echt het minimale.

Kies ook voor voldoende cijfers. Gebruik ook nooit namen van jezelf of familieleden. Het wachtwoord moet op geen enkele mogelijkheid te kunnen achterhalen zijn door logisch na te denken.

Er zijn ook websites die de mogelijkheid aanbieden om een generator voor een wachtwoord te gebruiken, dat is altijd een goede optie. Je kan ook zelf een generator openen, zoals de bekende LastPass. Het systeem zal de gebruiker een optimaal wachtwoord verschaffen.

Schrijf dit wellicht ergens op een papiertje en berg dat op een veilige plek op. Extra tip, gebruik verschillende wachtwoorden bij de diverse exchanges en brokers. Nooit hetzelfde wachtwoord gebruiken, dat is gewoonweg niet zo slim.

crypto beveiligingen

3. Nieuw e-mailadres aanmaken

Een andere manier om hackers niet te kunnen laten profiteren is door een nieuw e-mailadres aan te maken.

Het e-mailadres is essentieel bij het inloggen en het is daarom slim om geen bekend mailadres te gebruiken. Simpelweg door een nieuwe mail te maken kan een hacker vrijwel onmogelijk achterhalen om welk adres het gaat.

Jouw bekende e-mailadres is juist wel gemakkelijk traceerbaar. Die heb jij waarschijnlijk al eens gebruikt op andere sites en misschien ook wel bij andere exchanges en brokers. Je kan ook nog eens de mails die naar het nieuwe e-mailadres worden gestuurd laten doorsturen naar een adres dat jij vaker gebruikt.

Het is een simpele en zeer effectieve manier om de hackers buiten de deur te houden en jouw cryptovaluta veilig op te slaan. Dat is al helemaal het geval als jij ook de eerste twee tips zal gaan gebruiken.

4. Beveilig je computer

Eigenlijk is iedere computer kwetsbaar voor eventuele virussen en die vervelende malware.

Dat is niet leuk, maar het is nu eenmaal de realiteit. Gelukkig zijn er voldoende manieren om jouw computer optimaal te beveiligen tegen dit soort virussen.

Je wilt natuurlijk niet dat een onbekende in jouw computer terechtkomt en wellicht al jouw gegevens kan stelen. Je moet dan denken aan inloggegevens en bankgegevens. Je moet daarom ten alle tijden even goede anti-virus software op jouw computer zetten.

Dit is in sommíge gevallen zelfs helemaal gratis en eenvoudig te installeren. Je hoeft geen kenner te zijn om jouw computer te beveiligen. Mocht je echt veel handelen met cryptovaluta dan raden wij je aan om een duurdere versie te installeren, simpelweg omdat je dan geniet van de allerbeste anti-virus software.

Het kost je wel wat, maar je kan wel met een veilig gevoel gaan handelen in cryptocurrency.

5. Een computer voor enkel en alleen cryptovaluta

Het kan zijn dat jij een serieuze investeerder bent en constant op de cryptomarkt bent te vinden. Dat is een goed teken, want dan weet jij wel wat je aan het doen bent. Echter is het dan ook raadzaam om al jouw cryptohandel te gaan doen op één computer.

Dit moet dus niet de computer zijn die jij voor alle dagelijkse online activiteiten gebruikt. De reden daarachter is heel simpel. Als jij de computer slechts voor één ding gebruikt, dan is de kans op een eventuele hack zeer minimaal.

Je zal geen andere gekke websites bezoeken op de computer of inloggen bij andere systemen. Je bent minder kwetsbaar voor een hack en daar draait het allemaal om.

6. Harde schijf onbruikbaar maken voor andere

Een computer en een laptop beschikken over een zogeheten ‘harde schijf’. Alle informatie zal worden opgeslagen op deze schijf en is dus van essentieel belang. De kans bestaat dat een inbreker jouw huis binnensluipt en de computer/laptop meeneemt.

Hij of zij kan dan eventueel de harde schijf gaan gebruiken om al jouw belangrijke informatie te stelen. Dat is een ramp, aangezien het dan een fluitje van een cent is voor de dief om in te loggen op jouw crypto wallet, bijvoorbeeld bij een cryptocurrency exchange.

Je kan dat gemakkelijk oplossen en tegengaan door de harde schijf te encrypten. Je zet als het ware een wachtwoord op de harde schijf. Je krijgt zelf een inlogcode, ook wel een sleutel genoemd, waarmee je eventueel later de harde schijf op een andere computer weer mee kan activeren.

7. Bios wachtwoord activeren

Het kan zijn dat jij er nog nooit van hebt gehoord, maar een bios wachtwoord mag eigenlijk niet ontbreken op jouw computer en/of laptop. De reden daarachter is simpel, want het is de ideale beveiliging voor iedere computer.

Een bios wachtwoord is als het ware een extra wachtwoord. Je dient het wachtwoord nog in te vullen voordat jij de computer opstart. Daarna zal er nog een wachtwoord worden gevraagd om daadwerkelijk toegang tot de computer te krijgen.

Een dubbele beveiliging en alleen jij kan de wachtwoorden weten. Een bios wachtwoord biedt ook nooit en te nimmer de kans om via de functie ‘wachtwoord vergeten’ alsnog toegang te kunnen krijgen. Mocht jij een bios wachtwoord instellen, dan moet je die dus wel echt goed onthouden.

8. Computer vergrendelen

Het is heel menselijk om even weg te lopen bij de computer, bijvoorbeeld om een drankje te pakken of de voordeur te openen voor een bezoeker. Je bent maar een hele korte tijd weg, dus dat is toch geen probleem. Tenminste dat denken de meeste mensen.

Je kan het beste het zekere voor het onzekere nemen en de vergrendelfunctie activeren. Je kan dan alleen weer inloggen met jouw code of wachtwoord. Een dief heeft maar een zeer korte tijd nodig om toe te kunnen slaan en belangrijke informatie te kunnen stelen van jouw computer. Het vergrendelen duurt enkele tellen en biedt veel meer veiligheid.

crypto beveiligen

9. Haal jouw cryptomunten weg bij de exchange

De negende tip is er eentje die jij waarschijnlijk al vaker hebt zien langskomen. De meeste nieuwkomers binnen de cryptowereld kiezen ervoor om een account aan te maken bij een crypto exchange. Dat is namelijk makkelijk, snel en handig.

Echter laten deze beginnende investeerders hun cryptomunten ook vaak bij exchange staan. De exchange biedt die mogelijkheid, maar je bent vanaf dat moment wel afhankelijk van de beveiliging van de exchange. Je hebt daar zelf geen enkel aandeel in.

Een crypto exchange kan worden gehackt of wellicht plotseling compleet verdwijnen van het internet. In beide gevallen ben jij al jouw cryptovaluta kwijt. Je kan dat voorkomen door de gekochte cryptomunten weg te halen bij de exchange en zelf veilig op te slaan. Je kan de cryptomunten dan opbergen in een eigen wallet.

10. Kies voor een hardware wallet

Een eigen wallet is dus een veiligere en betere optie voor alle investeerders in cryptocurrency. Je kan bijvoorbeeld een online wallet of een smartphone wallet gaan gebruiken. Klinkt goed, maar de beste optie is een hardware wallet.

Dat is namelijk een fysiek apparaatje, dat eruitziet als een USB stick. De munten worden veilig op het apparaatje geplaatst en alleen jij hebt toegang tot de hardware wallet. Dankzij een versleutelde beveiliging en het feit dat de wallet niet is aangesloten op het internet zorgt het voor veel veiligheid.

Zeker de grote investeerders zouden nu gelijk een hardware wallet moeten kopen.

11. Blijf anoniem

Hoe verleidelijk het ook is, ga niet lopen opscheppen over hoeveel jij al hebt verdiend met crypto. Ga ook niet op bijvoorbeeld Twitter lopen opscheppen en om te laten zien hoe goed jij bent in het handelen in crypto.

Want niet alleen je familie, vrienden en kennissen stel je hiermee op de hoogte van jouw mooie resultaten maar helaas ook mensen met minder goede bedoelingen.

12. Betaal je zelf uit

Misschien wel het leukste van het handelen in crypto is jezelf uitbetalen. Veel investeerders hebben moeite met het uitbetalen van hun gemaakte winst. De gedachte is vaak dat als je het geld opneemt er een mogelijkheid is dat je net die grote koersstijging mist.

Maar onthou dat je jezelf ook af en toe moet belonen en bedenk daarbij dat als je gehacked wordt je dan in ieder geval je fiatgeld nog hebt.

13. Pas op voor phising

Blijf altijd alert als je jouw mail opent of op het internet surft. Tegenwoordig zijn de scammers en phishers zo uitgekookt dat de nepmails haast niet van echt zijn te onderscheiden. Je kunt namelijk mails ontvangen die op het eerste gezicht afkomstig zijn van jouw exchange.

Als je even niet alert genoeg bent en je inloggegevens invoert op de site die door diezelfde hackers online is gezet dan heb je een groot probleem.

Anti-phising code

De meeste exchanges bieden de mogelijkheid om een anti-phishing code mee te sturen. Als je een email ontvangt van je exchange dan staat daar altijd de door jouw verzonnen code in. Als deze code klopt dan kan je er vanuit gaan dat de mail te vertrouwen is.

Ik hoop dat je na het lezen doordrongen bent van het feit dat je de beveiliging van jouw cryptomunten altijd op orde moet hebben. Een hacker slaat altijd toe op een moment dat jij het niet verwacht en dit kun je alleen voorkomen door jouw crypto goed te beveiligen.