Alle soorten cryptocurrency wallets

In de wereld van vandaag doen wij met ons geld veel meer dan alleen sparen. De cryptomarkt heeft ervoor gezorgd dat investeren makkelijker en sneller is geworden. Het maakt niet uit of jij met kleine bedragen of hoge geldbedragen aan de slag gaat.

De cryptomunten bieden de kans op een flink rendement en dat is altijd een pluspunt. Echter zijn de cryptocurrency een digitale valuta, dus de munten kan jij niet echt in jouw portemonnee stoppen. Daarvoor is de zogeheten ‘wallet’ in het leven geroepen, een digitale portemonnee.

De wallet biedt meer zekerheid en zorgt ervoor dat de cryptomunten veilig worden opgeslagen. Er zijn meerdere soorten wallets beschikbaar en wij hebben ze allemaal even op een rijtje gezet:

Hot wallet

Een hot wallet zal ten alle tijden zijn verbonden met het internet. Dat klinkt gemakkelijk en fijn, maar er zit ook een groot nadeel aan vast. Een hot wallet zal minder veiligheid bieden en is net wat gemakkelijker te kraken door een hacker. Het gevaar zit hem erin dat een hacker al jouw munten kan stelen.

Desondanks zijn de hot wallets wel geschikt voor handelaren die de cryptomunten slechts een korte tijd in hun bezit houden en dagelijks actief zijn op de cryptomarkt.

Een hot wallet heeft ook voordelen. Allereerst kan jij snel en eenvoudig de wallet gebruiken en zijn de hot wallets gemakkelijk in te stellen. Een hot wallet is dan ook populair onder de nieuwkomers die eerst de cryptomarkt willen aftasten.

Cold wallet

Een cold wallet is wellicht wat robuuster en minder goed toegankelijk, maar de wallet is ook veiliger. Aangezien de cold wallet niet zal zijn aangesloten op het internet, kan een hacker vrijwel onmogelijk de wallet betreden en munten stelen.

Dat is zeker een fijn idee wanneer jij veel geld hebt geïnvesteerd in de cryptovaluta. De cryptomunten kan de investeerder met een gerust hart voor een langdurige periode in zijn cold wallet laten staan. Je hoeft jezelf geen moment druk te maken over een cyberaanval of iets dergelijks.

Een cold wallet biedt nog een voordeel, want de investeerder is minder snel geneigd om zijn cryptovaluta te verkopen gedurende een mindere fase.

Hardware wallet

Een hardware wallet is bijzonder populair binnen de cryptowereld en dat komt grotendeels door de uitmuntende beveiliging. Een hardware wallet is namelijk een fysiek apparaatje. Het kan bijvoorbeeld een USB-stick zijn en die zijn gewoon verkrijgbaar bij de bekende Nederlandse webshops, zoals Bol.com of Amazon.

Een hardware wallet beschikt trouwens niet over een batterij, wat wel zo handig is. Je kan de wallet eenvoudig aansluiten op jouw computer en vervolgens toegang krijgen tot het apparaat. Vanzelfsprekend moet je wel nog enkele wachtwoorden instellen, zodat ook de hardware wallet goed over een ideale beveiliging voor crypto beschikt.

Een zeer goede hardware wallet is al te koop voor rond de 50 euro.

Desktop wallet

Een desktop wallet is ook een interessante optie, alleen ook nu gaat alles digitaal. Er zal een softwarepakket worden aangeboden en die kan de investeerder op zijn computer installeren. Het is een fijne methode, aangezien de gebruiker er ook voor kan kiezen om er een cold wallet van te maken.

Een desktop wallet biedt ook anonimiteit en dat is belangrijk in de hedendaagse wereld. Vergeet trouwens niet om even een back-up te maken, zodat je nooit en te nimmer belangrijke informatie verliest.

Crypto wallet

Mobiele wallet

Een mobiele wallet is ook een software crypto-wallet. Het gaat in dit geval alleen om een smartphone applicatie. Dat klinkt handig, maar het is wellicht één van de minst veilige opties. Voordelen zijn wel dat jij direct kan inloggen en toegang kan krijgen tot jouw wallet.

Dat is bijvoorbeeld handig als je onderweg bent. De meeste transacties verlopen via een welbekende QR-code. Gelukkig is een mobiele wallet wel gecodeerd en dus nog altijd een veilige optie. Je dient wel een goed wachtwoord te kiezen en jouw wallet optimaal te beveiligen.

Papieren wallet

Een papieren wallet is de veiligste en goedkoopste optie. Echter is het gebruiksgemak toch wat minder en dat blijkt voor veel cryptocurrency investeerders een pijnpunt te zijn. Je zult jouw wallet en privésleutels offline bewaren. Het is voor hackers simpelweg niet mogelijk om bij jouw wallet te komen.

Dat is een gigantisch voordeel. Echter zijn de hardware wallets toch populairder geworden en meer intrek bij de investeerders.

Steelwallet

Er is sinds een relatief korte tijd ook een ‘Steelwallet’ verkrijgbaar voor rond de 90 euro. Dit is een back-up, alleen dan fysiek. Je kan de Word Seed optimaal beveiligen en opslaan. De kwaliteit van de Steelwallet zorgt ervoor dat niets jouw gegevens kan vernietigen.

Als jij de Steelwallet in het water laat vallen, te lang op de plank laat liggen of zelfs in een vuurtje gooit, dan zal de wallet gewoon overleven. Het apparaat is van de allerhoogste kwaliteit en kan alles doorstaan. De Steelwallet is geschikt voor vrijwel alle wallets, zoals bijvoorbeeld de populaire hardware wallets van Trezor en Ledger.

Kies altijd voor een eigen crypto-wallet

Het is eenvoudig om jouw cryptomunten bij een exchange op te slaan. Je kan ten alle tijden bij de munten en eenvoudig handelen. Echter is het verstandiger en veiliger om te kiezen voor een eigen crypto-wallet.

De hackers hebben dan een minder grote kans om succesvol bij jouw cryptomunten te komen en deze te kunnen stelen. Het is sowieso een fijn gevoel om jouw eigen munten te kunnen beheren en niet afhankelijk te zijn van de beveiliging van een andere partij.