Breakout trading: 5 belangrijke tips om rekening mee te houden

Breakout trading wordt in de praktijk vaak omschreven als één van de meest opwindende vormen van beleggen. Je kiest er bij deze vorm van traden namelijk voor om op het moment van een uitbraak een positie te openen.

Dit doe je uiteraard in de hoop dat die uitbraak zich verder zet. Is dat het geval? Dan kan je in enkele seconden tijd al een mooie meerwaarde realiseren op je oorspronkelijke investering.

❌ Keerzijde van de medaille is wel dat het ook erg snel de verkeerde richting uit kan gaan. Heb je namelijk een positie geopend op het ogenblik dat er sprake was van een valse uitbraak? Dan kan je meteen met behoorlijk rode cijfers worden geconfronteerd.

👉 Gelukkig is het mogelijk om rekening te houden met verschillende tips die je kans op slagen met breakout trading sterk verbeteren.

1.) Hou rekening met de richting van de trend die zich voordoet

Voor elke vorm van beleggen geldt dat je er geld mee kan winnen of verliezen. Dit is het gevolg van het feit dat een belegging een stijgende, maar ook een dalende beweging kan maken.

Wanneer je aan breakout trading gaat doen is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met het moment waarop je gaat instappen. Belangrijker is het namelijk om te achterhalen welke trend er zich voordoet op de grafieken.

Deze trend wordt niet bepaald op basis van de voorbije 24 uur, maar wel op basis van bijvoorbeeld de voorbije 3 maanden. Wanneer deze trend laat zien dat er sprake is van een stijgende prijsbeweging is de kans groot dat een eventuele uitbraak dat positieve sentiment verder zal zetten.

Negatieve trend?
Is er sprake van een negatieve trend? Dan kan een breakout slechts een tijdelijk fenomeen zijn waarna de koers wellicht terug naar omlaag zal duiken. De kans dat het dan fout gaat met je belegging is dus veel groter. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat het met zekerheid fout zal gaan. De kans dat het gebeurt is gewoon aanzienlijk groter.

2.) Zoek naar een teken van kracht

Voor elke vorm van beleggen geldt dat het ongelofelijk waardevol kan zijn om bepaalde tekenen of patronen te herkennen. Het herkennen van een bepaalde patroon of een specifieke trend hebben we reeds in het eerste stukje aangehaald. Hier gaan we eigenlijk op verder.

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

67% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.


Het is namelijk zo dat je er bij breakout trading ook goed aan doet om te controleren of er zich ergens tekenen van kracht of sterkte aftekenen. Dat lijkt op het eerste zicht erg complex, maar dat is het niet. Hierbij moet er worden gefocust op de higher low. Excuseer?

Meer leren? Bekijk de Trading Navigator Methode.

Correctie
In het merendeel van de gevallen is het zo dat een breakout wordt gevolgd door een correctie. Die correctie hoeft echter helemaal niet te betekenen dat de prijs een terugval kent naar haar oorspronkelijke waarde voor de uitbraak, in tegendeel. Het is perfect mogelijk dat er een uitbraak plaatsvindt van laat ons zeggen 2 procent terwijl de koers vervolgens met één tiende, dus met 0,20 procent terugvalt.

Wanneer de koers een dergelijke evolutie laat zien met lows die steeds een hogere waarde laten optekenen is dat een teken van sterkte. Het wijst er namelijk op dat kopers bereid zijn om in te stappen tegen een hogere waarde dan voorheen.

Bestaat er ook zoiets als een teken van zwakte?

Ook het tegenovergestelde dan bovenstaande is uiteraard mogelijk. In dit geval is er dan sprake van een negatief patroon waarbij de pieken die de koers maakt steeds kleiner worden. Dit wijst er op dat de beleggers die eerder zijn ingestapt maar weinig vertrouwen meer hebben in een (spoedig) herstel.

Het gevolg daarvan is dat ze uitstappen waardoor de koers alleen maar nog meer onder druk komt te staan. In deze situatie is het geen goed idee om in te stappen en kan je zelfs als belegger overwegen om je bestaande posities te verkopen voordat de koers nog verder onderuit zakt.

Bulls & Bears

Het is naast bovenstaande opties eveneens mogelijk dat er sprake is van een uitbraak waarbij er sprake is van een “buildup”. Bij dit scenario is de volatiliteit veel minder. Dit betekent dat de grafiek bij een bullish uitbraak continue grotere groene candles toont. Is er sprake van een bearish trend (dus een sterk negatieve uitbraak), dan kleurt de grafiek rood en zijn het de rode candles die een sterke buildup laat zien.

Support of resistance zone
Het zogenaamde support of resistance zone is in deze van cruciaal belang. Stuit een koers op resistance waar ze niet doorheen weet te breken? Dan is de kans op een terugval ongelofelijk groot. Weet ze wel door de Resistance te breken? In dat geval is de kans reëel dat er nieuwe highs opgetekend zullen worden.

3.) Vermijd verkeer (say what?)

Beleggen heeft de reputatie vaak vrij complex te zijn, maar eigenlijk schuilt er in alles wat betrekking heeft tot beleggen een vrij eenvoudige logica. Laat ons bijvoorbeeld eens een zeer alledaagse vraag stellen. Op welke manier raak je namelijk het snelste bij je eindbestemming?

👉 Wanneer er weinig of wanneer er veel auto’s op de weg zijn?

Uiteraard in het laatste geval. Minder auto’s betekent minder verkeer waardoor er ook veel minder obstakels op je weg terug te vinden zijn. Eigenlijk kunnen we deze stelling ook doortrekken voor wat breakout trading betreft. Je wil namelijk in de praktijk aandachtig zijn voor momenten waarop er sprake is van zo weinig mogelijk inkomend verkeer. Waarom? Omdat de prijs in die situatie het eenvoudigst in je voordeel kan bewegen.

Extremen
Extremen zijn bij beleggen nooit goed, tenzij het natuurlijk in je voordeel is. Wanneer er een grote groene candle, wordt gevolgd door een grote rode candle, gevolgd door een sterk negatieve trend, zal dit een gigantisch uitgaand volume betekenen. Er is veel handelsactiviteit, maar de activiteit die er is, is sterk negatief waardoor de koers een stevige val maakt.

Echte breakout?
Is er sprake van een echte breakout? In dat geval zal je een grote groene candle gevolgd zien worden door nog een andere, nog grotere, groene candle. In dit geval is er sprake van heel veel positief verkeer, want heel wat nieuwe beleggers stappen in de belegging in kwestie.

Het is mede omwille van deze reden dat de meest krachtige uitbraken plaatsvinden op het moment waarop de prijs van een bepaalde belegging zich reeds op zijn all-time high bevindt. Er is namelijk onvoldoende negatief verkeer om de positieve trend te dwarsbomen.

In 10 stappen succesvol beleggen
in 10 stappen succesvol beleggen Wij jij In 10 stappen succesvol beleggen? Download het GRATIS E-book en doe je voordeel met de 10 stappen om een succesvolle belegger te worden.

Het boek is geschikt voor iedereen die:
✅ Een passief inkomen wil verdienen
✅ Wil leren beleggen
✅ Duidelijk uitgelegd wil krijgen hoe te handelen in aandelen en opties

Download direct

4.) Time je breakout trade zorgvuldig

Eigenlijk heb je met de eerste drie punten de lastigste zaken voor wat breakout trading betreft reeds achter de rug. Nu is het eigenlijk vooral kwestie van je order in te geven. Hiervoor kan je twee dingen doen, namelijk:

  • Je laat de trade automatisch “triggeren” door de koers;
  • Je geeft je trade manueel in op het moment dat jij het best acht;

In het eerste geval kan je een kooporder zetten net boven de actuele hoogste koers. Op het ogenblik dat deze waarde wordt bereikt zal je order automatisch worden aangetikt. Uiteraard kan je ook meteen een verkooporder zetten op een bepaalde, hogere waarde.

👉 Wordt ook deze waarde aangetikt?

Dan heb je zonder dat je er zelf manueel tussen bent gekomen een zeer mooie trade met bijbehorende winst gemaakt.

Manueel
Voor breakout trading geldt uiteraard dat je ook alles manueel kan doen. Gaat hier toch je voorkeur naar uit? In dat geval kan je gewoon de breakout kopen net boven de actuele hoogste koers op het ogenblik dat er zich een nieuwe groene candle vormt.

5.) Beschik altijd over een exit strategie!

Last but not least, voor elke vorm van beleggen, dus zeker ook voor breakout trading geldt dat je over een bepaalde exit strategie dient te beschikken. Bij heel wat experts die over een zeer aanzienlijke ervaring beschikken met breakout trading geldt zelfs dat ze op dit vlak twee concrete tips hebben voor de meer onervaren beleggers, namelijk:

  • Exit wanneer je fout zit;
  • Exit wanneer je goed zit;

Breakout trading

Gaan je haren van bovenstaande overeind staan? Goed zo, dat betekent dat je helemaal klaar bent voor ons om je deze bizarre stelling uit te leggen. De exit wanneer je fout zit heeft eigenlijk betrekking tot je stop loss. Met andere woorden, je moet jezelf in dit geval de volgende vraag stellen;

“Op welk moment waarop de markt duidelijk tegen mijn keuze in beweegt beslis ik om uit de trade te stappen?”

Uiteraard zal je persoonlijke manier van handelen hier een bepaalde invloed op uitoefenen, maar er geldt eigenlijk ook een duidelijke richtlijn voor.

Op het ogenblik dat je een breakout wil kopen op een buildup moet je stop loss zich eigenlijk bevinden onder de laagste koers van de buildup.

Waarom?

Omdat je zolang deze laagste koers niet is bereikt nog altijd in de groene cijfers zit en je dus alleen maar potentieel aanspraak kan maken op meer winst.

Wanneer uitstappen wanneer je wel goed zit?

Uitstappen wanneer je goed bezig bent is zo mogelijk nog lastiger dan wanneer je trade helemaal fout dreigt te lopen.

Waarom zou je namelijk uitstappen wanneer de markt duidelijk in je voordeel beweegt? Omdat je op een zeker ogenblik ook eens je winst zal willen verzilveren.

Wat dit betreft kan je er eigenlijk voor kiezen om de trend als het ware uit te zitten. Dit betekent eigenlijk dat je zelf moet zien aan te voelen op welk moment het einde van de positieve trend is bereikt. Wanneer dat punt is bereikt? Dat is altijd een kwestie van inschatten.

Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van verschillende stop loss opties:

  • Een stop loss gebaseerd op de zogenaamde moving average;
  • Een stop loss gebaseerd op een bepaalde prijsdrop;
  • Een stop loss gebaseerd op de average true range;

Welk soort stop loss jij gaat toepassen is eigenlijk aan jou als belegger om te bepalen.

Bonus tip 1: Des te langer de uitbraak, des te harder ze valt
Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat extremen in beleggen nooit goed zijn. Dat geldt ook voor bij breakout trading.

Des te langer een bepaalde uitbraak aanhoudt, des te harder ze gedoemd is om te vallen.

Hoe komt dat precies? Zeer eenvoudig. Voor een markt geldt dat ze kopers aantrekt nabij de support terwijl verkopers hun ding doen in de buurt van de resistance.

De kopers zullen vervolgens hun stop loss onder het support gaan zetten terwijl de verkopers al hun verkooporders boven de resistance hebben staan.

Met andere woorden, des te langer een markt een bepaalde trend vertoont, des te meer stop orders er zich zullen vormen zowel boven als onder de resistance. Op het moment dat de prijs een terugval maakt en de stop loss aantikt boven de resistance wordt de koers nog verder gedrukt.

Valt ze voldoende diep om ook de stop orders onder de resistance aan te tikken? Dan zijn echt steile koersvallen mogelijk. Bevindt je, je in dit geval aan de verkeerde kant van de uitbraak? Dan zal je helaas niets anders meer kunnen doen dan je verliezen te nemen.

Bonus tip 2: Breakout traden tegen de trend in als een echte professional
Wanneer je nog maar net begint met breakout trading is de eenvoudigste optie waarover je beschikt om te handelen in de actuele trend die zich voordoet. Echter, voor de meer ervaren belegger kan het omgekeerde scenario het meest lucratief zijn.

Voor ervaren beleggers geldt dan ook in de praktijk dat ze er niet zelden voor kiezen om net tegen de actuele trend in te gaan handelen. Op deze manier worden in de praktijk immers heel wat opportuniteiten gecreëerd.

Hieronder staat hoe dit in de praktijk in z’n werk kan gaan:

  • Wanneer het laagtepunt van de range aanleunt tegen de hogere timeframe support;
  • Wanneer er sprake is van een teken van sterkte of een opbouw van resistance;
  • Koop de breakout van de highs van de resistance;

Let op, ondanks het feit dat de bovenstaande handelingen die tegen de trends in bewegen zeer lucratief kunnen zijn brengt deze manier van breakout trading ook extra risico’s met zich mee. Bepaal dan ook voor jezelf of je wel of niet reeds het benodigde niveau hebt vereist om op deze manier te kunnen handelen.

Conclusie; dit is waar je bij breakout trading rekening mee moet houden

De informatie op deze pagina voorziet je van heel wat waardevolle informatie met betrekking tot breakout trading.

Om dit artikel af te ronden zetten we graag nog even alle belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

👉 Handel breakouts in dezelfde richting van de trend om je potentiële winstkansen te verhogen;

👉 Wees aandachtig voor het opduiken van tekenen van sterkte voor een uitbraak of een teken van zwakte voor een koersval;

👉 Vermijd breakout trading wanneer er sprake is van (veel) inkomend verkeer. Dit bemoeilijkt het bewegen van de markt in jouw richting;

👉 Je inzet kan zo eenvoudig zijn als een buy stop order of je kan je order openen boven het uitbraakniveau;

👉 Je stop loss moet zich eigenlijk altijd op het niveau bevinden waarop je oorspronkelijke entry werd gerealiseerd;

👉 Door gebruik te maken van een trailing stop loss kan je de trend die zich voordoet zonder zorgen uitzitten;

eToro

Maak nu een demo account aan en handel tegen 0% Commissie (Aandelen & ETF’s)
Demo account aanmaken

67% van de beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Bedenk dus of jij het hoge verlies zou kunnen permitteren.


Hou je rekening met de bovenstaande tips en dus met de inhoud van deze pagina? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit een belangrijke meerwaarde kan betekenen voor jouw breakout trading activiteiten.