Wat is een stop loss order en hoe stel je deze in?
Zodra je gaat handelen in cryptocurrency dan is het verstandig om een stop loss order in te stellen. Met een stop loss order wordt er automatisch verkocht als de crypto een bepaalde waarde heeft bereikt.
Een stop loss is de belangrijkste functie als het gaat om risicomanagement. Dit geldt overigens niet alleen bij crypto trading, maar ook in de gewone beleggingsmarkt.
🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁
Kort samengevat is het instellen van een stop loss een verzekering op de order, je gebruikt het om verliezen te voorkomen, of om je winst te beschermen.
Risicomanagement
In het verleden hebben beleggers veel geld verloren door niet aan risicobeheer te doen. Terwijl ze even niet oplette daalde de waarde van hun crypto en waren ze te laat om de schade nog enigszins te beperken.
Door een stop loss order in te stellen hoef je niet continue de crypto koersen in de gaten te houden om zo het risico op een flink verlies te voorkomen.
Wanneer een stop loss order instellen?
Op welk bedrag je een stop loss order instelt, dat is persoonlijk. Het handelsvolume van de cryptomunt speelt hierin wel een grote rol. Een crypto met weinig volume zal eerder bewegen waardoor je de stop loss ruimer moet instellen.
Een veel toegepaste regel is een stop loss instellen op 10 of 15% onder de aankoopprijs. Cryptomunten zijn volatiel en door een dergelijke marge in te stellen heeft de munt wat ruimte om te bewegen.
Zet de stop loss ook niet te ver onder de aankoopprijs als je Ethereum hebt gekocht voor 1800 dollar dan is het plaatsen van een stop loss op 500 dollar niet verstandig.
Uiteraard heeft de hoogte van de investering en het soort munt invloed op het percentage wat je het beste kunt instellen. Zoals ik al schreef is dit een persoonlijke overweging.
Alles leren over een stop loss order leer je met een crypto cursus.
Voorbeeld stop loss order
De term stop loss kan wat verwarrend zijn als je net begint met crypto trading daarom zal ik het aan de hand van een voorbeeld duidelijker proberen te maken.
Stel je voor dat je enkele jaren geleden toen de Bitcoin nog op 20.000 dollar stond had ingekocht. Je had toen al een vermoeden dat de waarde van de Bitcoin wel eens naar 50.000 dollar kon gaan stijgen. Uiteraard wist je dit niet zeker want de koers kon ook zomaar flink naar beneden kelderen.
Om je risico te beperken had je een stop loss ingesteld op 17.000 dollar. Zodra de Bitcoin zou gaan dalen naar 17.000 dollar werden jouw munten verkocht. Je hebt dan wel een verlies geleden, maar deze is beperkt gebleven.
Als je de stop loss order niet had ingesteld was je hoogstwaarschijnlijk veel meer geld kwijt geraakt.
Met de wetenschap van nu had je ook geduld kunnen hebben want zoals we inmiddels weten is het allemaal goed gekomen met de koers van de Bitcoin 😜
Terugkoop order
Met een stop loss kan je een cryptocurrency ook aankopen (buy order) tegen een lagere aankoopprijs. Je kunt de stop loss zo instellen dat je de verkochte crypto weer aankoopt tegen een lagere prijs. Je kunt een terugkoop order instellen die bijvoorbeeld 20 procent lager ligt in vergelijking met je sell order.
Zo zou je jouw eerder gemaakte verlies met deze cryptomunt weer goed kunnen maken indien de munt weer gaat stijgen.
Waar moet je een stop loss plaatsen?
Je hebt nu kunnen zien wat de voordelen van het instellen van een stop loss order zijn. Je wilt nu natuurlijk weten waar je de stop loss precies moet plaatsen. Je moet bij het plaatsen rekening houden met de support en resistance levels die er gelden voor de crypto waarin jij wilt investeren.
Support level
Het support level is de prijslijn die zo sterk is dat de crypto niet lager lijkt te kunnen uitvallen dan de prijs in kwestie. De resistance level kan worden omschreven als een prijslijn die zo krachtig is dat lijkt dat er niet door heen gebroken kan worden. Door de weerstand kan de meerwaarde van een crypto voor een bepaalde periode gedrukt worden.
Leuk allemaal, maar waar moet je de stop loss nu precies plaatsen? Je wilt bij het maken van een trade namelijk winst maken. Zodra je investeert in een crypto dan hoop je dat de koers van deze munt gaat stijgen. Zodra dit niet het geval is en de koers alleen maar daalt dan wil jij de munt verkopen. Wanneer jij je hier bewust van bent ben je mogelijk al door het support level heen.
Als voorbeeld nemen we de Bitcoin weer die zich op de supportlijn van 20.000 dollar bevindt. Jij verwacht dat de Bitcoin koers verder zal stijgen en je wilt de Bitcoin kopen. Voor je dit doet is het raadzaam om te kijken waar je de stop loss kunt gaan plaatsen.
Als er een sterke support op een niveau van 18.000 dollar is dan kan het gebeuren dat de munt hier nog verder onderdoor schiet en zal de support breken. Het verlies zal dan alleen maar groter worden. Pak in dit geval je verlies en koop later terug tegen een goedkopere koers.
Je plaatst de stop loss dus net op of net onder de supportlijn. De stop loss is hierbij een indicatie. Waar jij deze precies plaatst dat ligt aan hoeveel verlies je zou kunnen nemen.
Risico van een stop loss
Het instellen van een stop loss is natuurlijk een mooi hulpmiddel, maar er zit ook een risico aan. Het kan gebeuren dat jouw crypto wordt verkocht omdat je een stop loss hebt ingesteld. Na de verkoop stijgt de waarde van de cryptomunt als een speer… dat is balen. In de beweeglijke cryptomarkt komt dit vaak voor.
Als je meer ervaring opdoet zal je zien dat je ook hier op in kunt spelen. Het is ook niet verstandig om voor je hele portfolio een stop loss in te stellen.
Stop loss order aanpassen
Het feit dat je een stop loss instelt wil niet zeggen dat je op de automatische piloot kunt gaan werken. Zodra een munt blijft stijgen dan is het aanpassen van je stop loss order wel verstandig.
Stel je hebt een stop loss ingesteld voor Bitcoin op 30.000 dollar en de munt blijft maar stijgen en deze staat inmiddels op 40.000 dollar. In dit geval is het verstandig om het percentage wat je voor ogen had onder die 40.000 dollar in te stellen. Je beweegt dus mee met de stijging van de waarde.
Handelen zonder emotie
Het grote voordeel van het instellen van een stop loss order is dat je zonder emotie handelt. Bij het traden kan je last krijgen van je emoties en vaak neem je dan niet de juiste beslissingen. Uiteraard moet je tijdens een trade niet zomaar je stop loss verlagen want dan handel je met dezelfde emotie.
Exchanges
Het instellen van een stop loss heeft dus duidelijk voordelen. Nu is het helaas zo dat het niet bij alle exchanges mogelijk is om te handelen met stop loss orders. De grote Exchange Binance biedt deze mogelijkheid wel aan. Maar de grootste exchange van Nederland, Bitvavo heeft de mogelijkheid helaas (nog) niet.
Conclusie: Stop loss order wel of niet instellen
Zoals je hebt kunnen lezen is het plaatsen van een stop loss order zeker aan te raden. Er zijn genoeg beleggers die geen stop loss hadden ingesteld en flinke winsten hadden gemaakt, maar deze ook weer allemaal zijn kwijt geraakt omdat hun winst als sneeuw voor de zon verdween.
Kortom een stop loss order is risicomanagement waar je veel geld mee kunt besparen en verdienen tijdens het investeren. Ik zou zeggen stel zeker een stop loss in, maar wordt niet te lui.