Crypto trading

Wat is Crypto trading en hoe werkt het?

Op de cryptomarkt wordt elke dag druk gehandeld. Dit proces wordt crypto trading genoemd. Je kunt veel geld verdienen met crypto trading door bij een lage koers in te kopen en bij een hoge koers weer te verkopen.

🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁

Waarom zou je gaan crypto traden, welke strategieën en tips kun je gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel geven wij uitgebreid antwoord op deze vragen!

Wat is crypto trading?

Crypto trading is een actieve manier van handelen in crypto. Je koopt cryptomunten bij een lage koers en wacht tot de koers stijgt en verkoopt ze weer. Het verschil tussen de lage koers en de hogere koers is je winst.

  • Lage koers crypto kopen
  • Hoge koers verkopen
  • Het verschil is je winst

Door dit veelvuldig in een korte tijd te doen kan je winst behoorlijk oplopen.

De markt lijkt een beetje op die van vreemde valuta (forex), waar fiat valuta’s van over de hele wereld de hele dag worden verhandeld.

Crypto omwisselen

Het aantal cryptocurrencies is de afgelopen jaren explosief gestegen. Naar schatting zijn er momenteel wel meer dan 1500 digitale munten op de markt. Veel van deze munten kunnen alleen worden gekocht met behulp van een grote cryptocurrency zoals Bitcoin of Ethereum.

Je zult dus moeten omwisselen wil je die ene specifieke altcoin bemachtigen. Hetzelfde geldt voor een deelname aan  initial coin offerings (ICO’s) of wanneer je gebruik wilt maken van de diensten van een blockchainbedrijf.

crypto trader

Waarom zou je gaan crypto traden?

Een groot voordeel van crypto trading is dat je kunt deelnemen aan de markt zonder dat je zelf munten hoeft te minen. Dit proces vereist tijd, energie, technische kennis en veel rekenwerk. Niet iedereen heeft tijd en/of de kwaliteiten om dit te doen.

Bovendien zijn cryptocurrencies nieuw en hebben ze zeker potentie om de wereld voor altijd te veranderen. De techniek achter cryptocurrencies, de blockchain, is wel eens het ‘nieuwe internet’ genoemd.

Cryptocurrencies: een ontwrichtende technologie

Cryptocurrencies worden regelmatig omschreven als een ontwrichtende technologie. Dit betekent dat ze het huidige economische stelsel flink aan het veranderen zijn. Met succesvolle ontwrichtende technologieën kun je behoorlijk veel winst maken.

Wie bijvoorbeeld ooit 10.000 dollar investeerde in Microsoft aandelen in 1986 had binnen 25 jaar meer dan 3 miljoen dollar verdiend. En hetzelfde bedrag bij een investering in Apple-aandelen in 1980 zou tegenwoordig 4 miljoen dollar waard zijn.

Zelfs kleine investeringen kunnen op lange termijn jouw leven veranderen. Alleen dit is al een goede reden om te handelen in cryptocurrencies.

Voor- en nadelen van crypto

Cryptomarkten bieden een aantal voordelen ten opzichte van de aandelenmarkt. We zetten ze even overzichtelijk voor je op een rij:

De crypto-markten zijn 24/7 open, terwijl aandelenmarkten sluiten: Op een cryptomarkt kun je waar en wanneer je maar wilt handelen.

Iedereen is welkom: De toetredingsdrempel is laag. Iedereen mag lid worden van een exchange en beginnen met kopen en verkopen.

Je kunt al beginnen met een laag bedrag: Ook met bedragen als 100 of 500 euro kun je leuk verdienen op de cryptocurrency markt.

Je kunt snel winst maken: De cryptomarkt is zeer volatiel. Dit betekent dat je snel flinke winsten kunt maken. Aan de andere kant leidt de volatiliteit soms ook tot flink verlies, dus wees je daar ook van bewust.

Welke crypto strategieën kun je gebruiken?

We raden aan om de crypto markt te betreden met een bepaalde strategie. Op die manier vergroot je je winkansen. Lees je goed in, maak een plan en handel daar naar. Wees gefocust en laat je vooral niet leiden door emoties. Crypto is een achtbaan, maar stap vooral niet te vroeg uit.

En gebruik deze crypto strategieën om succes te boeken:

Diversifieer je trades: Spreid je kansen door verschillende cryptocurrencies te kopen. Het combineren van Bitcoin, Cardano, Ripple, Litecoin, Ethereum en andere cryptocurrencies helpt je om het dagelijkse risico te verminderen dat geassocieerd wordt met een specifieke munt.

Gebruik technische analyse: Gebruik sterke technische indicatoren om voor een bepaalde trade te kiezen.

Stel alerts en andere soorten meldingen in: Op die manier weet je meteen wanneer er iets gebeurt op de markt en kun je snel inspringen.

Gebruik stop-loss: Stel stop-loss orders in bij elke transactie, zodat je bij een koersdaling niet meteen heel veel geld verliest.

Volg het crypto nieuws op de voet: Let op nieuwsberichten over cryptocurrency om de markt voor te blijven.

Minimaliseer de handelskosten: Elke dag meerdere posities openen heeft invloed op je dagelijkse ROI. Kies een betrouwbare exchange met lage kosten om de kosten van het crypto traden te verminderen. Een aanrader is Bitvavo waar je de laagste transactiekosten van Nederland betaalt.

Maak direct een account bij Bitvavo aan 🎁 Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000 🎁

Hou de tijd in de gaten: Plan crypto trading in volgens jouw eigen schema. Bitcoin handelt 24 uur per dag.

Crypto trading bots: wat zijn het en wat kun je ermee?

Tegenwoordig kun je gebruik maken van software die je helpt om cryptocurrencies op het juiste moment te kopen en verkopen: trading bots. Het zijn handige applicaties die voor jou handelen in Bitcoin, Ethereum, Litecoin en andere cryptocurrencies.

Deze speciale software gebruikt een API om te communiceren met jouw account op de exchange. Vervolgens analyseert het marktgegevens en voert het op basis daarvan automatisch trades uit. De bot voert een transactie uit wanneer de marktomstandigheden voldoen aan een reeks vooraf gedefinieerde en geprogrammeerde criteria.

Meer leren over crypto? Lees de Crypto Masterclass review.

Marktsignalen interpreteren
Trading bots zijn in staat om traditionele marktsignalen zoals volume, orders, prijs en tijd te interpreteren. Ze combineren het met technische analyse signalen zoals voortschrijdende gemiddelden, Bollinger Bands en de Ichimoku Cloud en zelfs factoren als het sentiment op sociale media.

Waar moet je op letten bij crypto bots?

Houd in gedachten dat een bot slechts zo goed is als de mens die hem ontwerpt. Het is een van de factoren waar je goed op moet letten. Laat ook deze overwegingen meewegen voordat je een trading bot kiest:

Kies voor veiligheid en betrouwbaarheid: Effectieve beveiliging is van het grootste belang voor elke vorm van online software, met name als het gaat om trading bots. Wanneer je kiest voor een bot die is ontwikkeld door een onbetrouwbaar team met weinig of geen online aanwezigheid, kun je jouw geld en je persoonlijke gegevens in gevaar brengen.

Lees reviews
Bepalen hoe veilig crypto trading bots zijn kan best lastig zijn. Raadpleeg online gemeenschappen en reviews om toch een goede keuze te maken. Probeer een verscheidenheid aan recensie- of community websites, om een verzameling aan inzichten van echte klanten te verzamelen.

Hoe meer tevreden mensen je kunt vinden, hoe betrouwbaarder een bot waarschijnlijk zal zijn.

Betrouwbaarheid brengt gemoedsrust
Goede crypto trading bots werken 24/7 en gaan aan de slag wanneer je ze het meest nodig hebt. Dat betekent dat ze betrouwbaar moeten zijn. Wanneer jouw bot tijdelijk niet werkt, ook al is het maar enkele minuten, kun je een waardevolle kans op winst verliezen.

Kies voor transparante en bekende ontwikkelaars: Transparantie is een van de grootste vereiste van crypto trading. Omdat netwerken transparant zijn, is er minder risico op manipulatie. De meest veilige, betrouwbare en geprezen crypto trading bots volgen dit model.

Houd transparantie dan ook in gedachten bij het kiezen van een cryptocurrency trading bot. En geef de voorkeur aan gerenommeerde ontwikkelaars. Dit kost misschien meer geld, maar een eerlijk en open team biedt meer ondersteuning en advies.

Let op de interface: Aangezien een cryptocurrency trading bot ontworpen is om het proces eenvoudig te houden, streef je naar een bot met een gebruiksvriendelijke interface. Met een gestroomlijnde lay-out en goede navigatie raak je minder snel in de war. Dit is helemaal belangrijk wanneer je net begint met traden.

Doe onderzoek naar winstgevendheid van een crypto bot: Verdiep je in de winstgevendheid van elke cryptocurrency trading bot die je misschien wil gaan gebruiken. Het is niet de moeite waard om er een te gebruiken als het onwaarschijnlijk is dat je er winst mee maakt. Dat wil echt niemand. Lees dan ook de ervaringen van eerdere traders goed door.

Voor- en nadelen van crypto trading bots

Ze werken snel: Te veel tijd nemen om een transactie uit te voeren kan een groot probleem zijn wanneer de cryptomarkt zeer volatiel is. Je kunt er behoorlijk veel winst door mislopen. Maar aangezien crypto trading bots onmiddellijk orders uitvoeren, wordt het risico op verliezen door besluiteloosheid sterk verminderd.

Ze werken 24 uur per dag: Je bent ook maar een mens die af en toe moet slapen. Cryptocurrency trading bots werken echter 24 uur per dag, zeven dagen per week. Ze maken dus potentieel winstgevende beslissingen terwijl je in dromenland bent. Dat is nog eens slapend rijk worden!

Ze handelen niet met emoties: Omdat cryptocurrencies een hoge volatiliteit hebben, is het gemakkelijk voor handelaren om in paniek te raken of te zelfverzekerd te worden. Emotioneel geladen beslissingen kunnen na verloop van tijd leiden tot beoordelingsfouten en slechte keuzes.

Een van de belangrijkste crypto trading bots pro’s is dat ze geen emoties hebben en zich niet hechten aan een bepaalde trade.

Ze handelen efficiënt: Crypto trading bots zijn experts in multitasking: ze voeren analyses uit van meerdere valuta’s en voeren trades uit op hetzelfde moment. Ze worden niet gehinderd door dezelfde beperkte focus als mensen, en zullen geen potentieel voordelige trades missen omdat ze zich concentreerden op een andere taak.

Nadelen van crypto trading bots

Je moet een goed begrip hebben van crypto trading: Op die manier kun je effectieve regels opstellen om ervoor te zorgen dat een bot precies zo werkt als jij wilt.

Enig toezicht is nog steeds belangrijk: Hoewel cryptocurrency trading bots veel repetitieve taken automatiseren, moet je nog steeds regelmatig controleren. Het blijft software.

Er zijn veiligheidsrisico’s: Crypto trading bots voeren transacties uit via API’s. Daardoor werken ze automatisch en hebben ze geen menselijke input nodig.

Cybercriminelen hebben de neiging om uit de buurt te blijven van blockchains omdat die over het algemeen goed beveiligd zijn. Helaas worden daardoor bots of cryptocurrency exchanges vaker het doelwit. Je kunt dergelijke risico’s verminderen door automatische opnames te deactiveren en je API-sleutels goed te beveiligen.

crypto trading

Voor- en nadelen van crypto trading

Crypto trading bots zijn tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de cryptomarkt. Ze brengen voor- en nadelen met zich mee, en dat geldt ook voor crypto traden zelf. Wees je bewust van de volgende voor- en nadelen voordat je begint met handelen:

Voordelen

Lage kosten: Cryptocurrencies kunnen verhandeld worden op een peer-to-peer manier. Dit betekent dat er geen bemoeienis is van een centrale autoriteit. Omdat transacties direct tussen gebruikers plaatsvinden, liggen de kosten van veel digitale valuta laag. Vergelijk de transactiekosten maar eens met andere financiële producten. De verschillen zijn enorm.

Op de aandelenmarkt betaal je onder andere voor transactiekosten, overheidsbelastingen, leveringskosten, regelgevingskosten, en soms zelfs een jaarlijkse vergoeding voor het aanhouden van een rekening bij de beurs. Crypto exchanges rekenen echter relatief lage vergoedingen omdat er sprake is van veel concurrentie.

Het is toegankelijk voor iedereen: De beschikbaarheid van cryptocurrencies is niet beperkt tot een bepaalde regio of land. Iedereen met een internetverbinding en een mobiele telefoon kan zijn eigen digitale portemonnee creëren en beginnen met traden. Zodoende is crypto de enige activaklasse die kan worden verhandeld door de hele wereldbevolking.

De achtergrond van een individu, zijn financiële status en nabijheid tot het financiële systeem doen er niet toe. Dit is de reden waarom veel cryptoprojecten zich richten op het ‘bankieren van de niet-banken’. Ze doen dit door transacties zonder tarieven aan te bieden. Ook worden er steeds meer microfinancieringsdiensten aangeboden.

Cryptocurrencies worden 24/7 verhandeld: Je kunt altijd handelen in cryptocurrencies, wat een groot verschil is met aandelen en grondstoffen. Handelaren over de hele wereld kunnen waar en wanneer ze ook maar willen deelnemen aan de cryptomarkt. Ze hoeven dus niet te wachten tot de markt ‘open’ of ‘dicht’ is.

Er zijn steeds meer financiële opties voor beleggers: De afgelopen jaren zijn er verschillende tools op de cryptomarkt geïntroduceerd waar zowel beginnende als ervaren handelaren gebruik van kunnen maken. Dit brengt de cryptomarkt langzamerhand op gelijke hoogte met de diensten die worden aangeboden door gerenommeerde financiële instellingen en beurzen.

Nadelen van crypto trading

De crypto markt is nog relatief onvolwassen: In tegenstelling tot edelmetalen en andere traditionele activa, bestaat Bitcoin nog maar een paar jaar. Als gevolg daarvan is veel van de omringende infrastructuur onderontwikkeld.

Er zijn soms schaalbaarheidsproblemen: Begin 2017 ontstond er een schaalbaarheidsprobleem, wat gevolgen had voor handelaren die hun cryptocurrency van persoonlijke wallets naar een exchange wilden overbrengen.

Er ontstaan soms beveiligingsproblemen: Phishingpogingen en andere inbreuken komen helaas nog steeds voor in de cryptowereld. Ook zijn diverse exchanges in het verleden gehackt. Zodoende kun je jouw cryptocurrencies met veel waarde en waarin je niet handelt beter bewaren in een offline wallet.

De markt is volatiel: Elke beleggingsportefeuille, of je nu gebruik maakt van crypto of iets anders, gaat gepaard met een zekere mate van risico. Maar terwijl de prijzen van aandelen en grondstoffen de neiging hebben langzaam te bewegen, geldt dat niet voor de overgrote meerderheid van cryptocurrencies.

Volatiliteit op de cryptomarkt is een vrij normaal verschijnsel. Dit komt mede door het feit dat de prijzen worden aangedreven door het economische principe van vraag en aanbod. Een flinke vraag kan de prijzen de hoogte doen inschieten. Maar de prijzen dalen flink wanneer er slecht nieuws is, zoals een hack of een ander beveiligingsprobleem.

Conclusie Crypto trading

Laten we voorop stellen dat crypto trading om verschillende redenen goed uit kan pakken voor jou als investeerder. Zo is het een goed alternatief voor traditionele beleggingsopties. Het blockchain netwerk, de basis van veel cryptocurrencies, is decentraal.

Dit betekent dat er geen sprake is van een centrale autoriteit die zich bemoeit met jouw transacties. Oftewel: je bent niet overgeleverd aan de controle van andere mensen of organisaties. Je hebt de touwtjes in eigen handen en het geld is van jou.

Riskant, maar ook lucratief

Voor wie streeft naar onafhankelijkheid is crypto trading zeker een goed idee. Bovendien kun je er met de juiste strategieën en/of een crypto bot flinke winsten mee maken. Aan de andere kant kunnen we niet om het feit heen dat cryptocurrencies zeer volatiel zijn.

Cryptocurrencies laten grote veranderingen in hun prijzen zien over relatief korte perioden. Aan de ene kant is crypto trading riskant, maar aan de andere kant is de potentie zeer hoog. Neem beide factoren in overweging en maak op basis daarvan een keuze die bij jou past.

Crypto cursus

Als je nu wilt beginnen met crypto traden en nog helemaal geen ervaring hebt met cryptocurrency laat staan met traden dan is het volgen van een crypto cursus een verstandig begin. Het is even een investering maar mijn ervaring is dat dit zijn geld binnen een korte tijd terug verdient. Een goede crypto training is de X10 Met Crypto van Harm van Wijk en Jan Robert Schutte.


crypto trainingWil jij ook leren geld te verdienen met cryptocurrency en een duidelijke betaalbare Masterclass volgen?
Klik dan op onderstaande button om direct te starten met de Crypto Masterclass van Patrick Suiker en Derek Westra en ontvang een flinke korting.

Ga Direct naar de tijdelijke Kortingspagina!