Wat is SushiSwap (SUSHI)? Uitleg en koersverwachting!

Wat is Sushiswap en wat is de koersverwachting van de Sushiswap Coin?

De kans is groot dat je wel eens van SushiSwap hebt gehoord. Het is namelijk een bekende en populaire exchange waar je crypto kunt kopen. Maar het is ook een exchange die anders dan alle andere is.

Het draait namelijk op het decentrale netwerk van de blockchain, terwijl de meeste andere exchanges door een centrale partij beheerd worden. Het is daarom erg interessant om eens dieper te duiken in wat SushiSwap is en hoe het werkt.

Inhoud

Sushiswap Coin

Wat is SushiSwap?

In 2020 is SushiSwap als hard fork uit Uniswap ontstaan. Het zijn beide decentrale exchanges, afgekort als DEX, die op het netwerk van de blockchain draaien.

In beide gevallen gaat het om een DEX op het Ethereum netwerk. Bij SushiSwap kun je daarom alle tokens die op Ethereum draaien kopen. Denk aan ERC20-tokens (dit is het standaard tokenprotocol) en ERC721-tokens (het protocol dat voor NFT’s gebruikt wordt).

Hoe werkt SushiSwap?

SushiSwap is in feite een smart contract op Ethereum. Wanneer je handelt op het platform van SushiSwap, koop je geen crypto bij de exchange, maar handel je met een liquidity pool.

Dit is een adres waar alle tokens die verhandeld kunnen worden staan opgeslagen. Voor het kopen van crypto, betaal je met crypto. Je ruilt crypto dus om met de liquidity pool, wat een ‘token swap’ wordt genoemd.

Bij een centrale exchange wordt de waarde in euro of dollar aangegeven, maar bij SushiSwap wordt een Automated Market Maker (AMM) gebruikt om de prijs van een token te bepalen.

Dit is een verhouding tussen bepaalde tokens. Zo zou het tokenpaar ETH/SUSHI een verhouding van 1:200 kunnen hebben. Dit betekent dat je voor 1 Ethereum 200 SUSHI tokens kunt kopen.

De tokens in de liquidity pool worden geleverd door liquidity providers (LP’s). Zij lenen hun tokens uit en ontvangen hier een vergoeding voor. Deze vergoeding wordt betaald in de vorm van SUSHI tokens. Door tokens uit te lenen aan de liquidity pool van SushiSwap kun je een passief inkomen verdienen.

Daarnaast ontvang je ook SLP tokens wanneer je liquiditeit verschaft. Deze SLP tokens kunnen opnieuw vastgezet worden, om hier opnieuw een passief inkomen mee te verdienen. We noemen dit ook wel farming.

Wat is het verschil tussen SushiSwap en Uniswap?

Vaak wordt SushiSwap verward met Uniswap. Beide zijn decentrale exchanges die op Ethereum draaien, en lijken ook door de naam erg veel op elkaar.

Niet gek dat ze dus vaak door elkaar worden gehaald. Toch zitten er een aantal verschillen tussen deze twee platformen. SushiSwap is ontstaan als hard fork uit Uniswap.

Bij Uniswap werd de vergoeding voor gebruikers steeds minder, waardoor zij minder winst maakten. Hierdoor kregen centrale instellingen meer macht.

Uniswap

Chef Nomi en 0xMaki (synoniemen) waren ontwikkelaars en bedachten SushiSwap. Deze DEX moet meer in handen van de community liggen. Daarom namen ze afstand van Uniswap en richtten ze een eigen DEX op, als hard fork uit Uniswap.

Met SUSHI tokens zouden gebruikers het recht krijgen om te stemmen over belangrijke voorstellen. Ook kunnen gebruikers met SUSHI een voorstel doen aan de hele community.

Het belangrijkste verschil tussen SushiSwap en Uniswap is dat de controle van SushiSwap in handen van de community ligt. In dat opzicht is SushiSwap dus meer decentraal en democratischer dan Uniswap. Wat de beste crypto is om in te investeren dat is moeilijk te zeggen.

SushiSwap (Sushi) koersverwachting

Als je SushiSwap Coins gaat kopen wil je natuurlijk weten wat de koersverwachting voor de korte- en lange termijn is. Het is moeilijk om de toekomst van cryptovaluta te voorspellen. SushiSwap is een project dat veel potentie heeft en het is dan ook aannemelijk dat er voor de periode tot 2025 en zelfs 2030 een flinke koersstijging aan zit te komen.

Het feit dat er nieuwe ontwikkelingen en nieuwe partnerships in de planning staan geeft aan dat deze cryptomunt nog aan het begin van iets moois staat. 

Om op een veilige manier te investeren in dit project is het verstandig om periodiek kleine bedragen te investeren in deze coin. Zo loop je het minst risico en kun je toch profiteren als de koers in de toekomst gaat stijgen.

SushiSwap Coin koers in Euro's

De actuele koers van SushiSwap kun je in de grafiek hieronder zien. Ook kun je de koersbewegingen van het afgelopen jaar terug kijken. Je kunt zo een analyse maken en globaal voorspellen wat de verdere koersverwachting is.

Je kunt SushiSwap direct kopen bij Bitvavo de Nederlandse crypto exhange die de laagste transactiekosten hanteert.

Is SushiSwap betrouwbaar en veilig?

SushiSwap is een betrouwbare exchange. In het verleden hebben gebruikers nog geen problemen ondervonden met de betrouwbaarheid of veiligheid van SushiSwap.

Veel grote centrale exchanges, zoals Bitvavo en Binance, hebben SUSHI Coin aan hun aanbod toegevoegd. Deze exchanges hebben veel experts in dienst die een bedrijf controleren voordat ze het token toevoegen. Dat zij het token van SushiSwap hebben toegevoegd betekent dus dat het bedrijf door de controle is gekomen.

Ook zijn er al veel audits op SushiSwap uitgevoerd. Een audit is een security scan die controleert of het smart contract veilig is. Deze controles zijn door PeckShield en Quantstamp uitgevoerd.

Beide organisaties geven aan dat er geen veiligheidsrisico’s zijn waargenomen. SushiSwap is een stuk veiliger dan veel centrale exchanges, omdat de code open-source is.

Welke fee betaal ik?

Voor het gebruik van SushiSwap betaal je transactiekosten. Deze kosten worden gebruikt om alle gebruikers te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de liquidity providers. Handel je op SushiSwap, dan moet je rekening houden met transactiekosten van 0,3%. Het grootste gedeelte (0.25%) gaan naar de liquidity providers. Het overige gedeelte (0.05%) gaat naar degene die SUSHI staken.

Hoe handelen bij SushiSwap?

Iedereen kan crypto verhandelen op het platform van SushiSwap door naar www.sushi.com te gaan. Daarvoor hoef je alleen een externe wallet aan het platform te koppelen. Zorg ervoor dat je ETH in deze externe wallet hebt staan, want voor het gebruik van SushiSwap betaal je transactiekosten.

Crypto kopen

Heb je jouw wallet aan het platform gekoppeld? Dan klik je ‘Swap’ en selecteer je de tokens die je wilt kopen, en met welke coins je wilt betalen. In sommige gevallen moet je een ‘contract address’ invoeren, mocht het token nog niet zijn opgenomen op het platform. Vervolgens geef je aan hoeveel tokens je wilt aanschaffen. Om de aankoop te bevestigen, klik je op ‘Swap’.

In een aantal gevallen zal SushiSwap toestemming vragen om je wallet te gebruiken. Geef toestemming en klik op ‘Confirm Swap’. Je wallet toont vervolgens de gas fee en vraagt goedkeuring. Keur je de transactie goed, dan zul je (afhankelijk van de drukte op het Ethereum-netwerk) de tokens binnen enkele minuten in je wallet vinden.

Crypto verkopen

Het verkopen van crypto gaat op dezelfde manier. Je geeft in dat geval echter aan voor welk token je jouw tokens wilt omruilen. Heb je bijvoorbeeld AAVE en wil je die verkopen voor ETH?

Dan geef je aan dat je ETH wilt kopen met AAVE. Hierna keur je de transactie goed en vind je jouw tokens in je wallet.

Passief inkomen op SushiSwap verdienen

Het is mogelijk om een passief inkomen op het platform van SushiSwap te verdienen. Je kunt gebruik maken van verschillende methodes om een passief inkomen te genereren.

De belangrijkste methode is het verschaffen van liquiditeit, wat ook wel liquidity mining wordt genoemd. Daarnaast kun je nog farming gebruiken en staken.

Liquidity providing

Je kunt liquiditeit verschaffen op het platform van SushiSwap. Hiervoor wordt je beloond met SUSHI tokens, welke uit de transactiekosten komen. Je kunt alle tokens uitlenen die op SushiSwap aangeboden worden (en dus op Ethereum draaien).

De hoogte van de verdiensten is afhankelijk van het token dat je uitleent. Naast de SUSHI tokens ontvang je ook nog SLP tokens. Dit is een extra beloningstoken voor het verschaffen van liquiditeit.

Farming

De SLP tokens die je verdient kun je opnieuw inzetten om inkomsten te verdienen. Dit noemen we farming (inkomen genereren met beloningstokens). Door SLP te farmen, kun je SUSHI Coins ontvangen.

Deze SUSHI Coins kun je natuurlijk weer inzetten voor staking. Zo zet je jouw coins op verschillende gebieden aan het werk en verdien je een passief inkomen zonder hier iets voor te doen.

Staking

Het is mogelijk om SUSHI Coins te verdienen door SUSHI te staken op het platform van SushiSwap. Hiervoor ontvang je xSUSHI Coins voor. Deze tokens moet je goed bewaren, want hiermee kun je jouw SUSHI tokens terugkrijgen wanneer je ze wilt unstaken.

Voor het staken van SUSHI wordt je beloond met nieuwe SUSHI Coins. Deze coins kun je natuurlijk ook weer opnieuw inzetten voor staking. De opbrengsten zullen hierdoor na verloop van tijd groter worden. We noemen dit ook wel het compound effect.

Bij een exchange als Bitvavo kun je jouw SUSHI Coins staken. Het staken bij Bitvavo is simpel te activeren en zodra je dit gedaan hebt, zul je iedere week staking opbrengten ontvangen.

Kun je SushiSwap minen?

Het is niet mogelijk om te minen op SushiSwap. Het platform is namelijk geen Proof of Work blockchain. Er zijn dus ook geen miners actief voor SushiSwap. In plaats daarvan kun je wel staken, liquiditeit verschaffen en farmen om zo een passief inkomen te verdienen.

Waarom zou je SushiSwap gebruiken?

Een groot aantal crypto handelaren maakt gebruik van SushiSwap en er zijn meerdere redenen waarom jij dat ook zou moeten doen.

De belangrijkste reden om SushiSwap te gebruiken is de decentralisatie van de macht. Je handelt niet bij een centrale grootmacht waardoor er niet één partij is die de volledige controle heeft.

In plaats daarvan heeft de gemeenschap achter SushiSwap veel te zeggen over wat er met het platform gebeurt. De verdiensten gaan niet naar één persoon of partij, maar worden verdeeld onder alle gebruikers die een bijdrage aan het platform leveren.

SushiSwap

Het platform zelf is erg gebruiksvriendelijk. Je kunt hier makkelijk, snel en goedkoop crypto verhandelen. Hiervoor hoef je slechts en alleen een externe wallet te koppelen, waarna je een transactie binnen enkele minuten hebt voltooid.

Het is niet nodig om je identiteit te laten controleren en verifiëren om SushiSwap te gebruiken. Dit is wel verplicht wanneer je een centrale exchange gebruikt.

SushiSwap is een veilig en betrouwbaar platform. In het verleden zijn er geen hacks uitgevoerd of kwetsbaarheden gevonden in het platform. Ook zijn er meerdere audits uitgevoerd die bevestigen dat het platform veilig is. En wil je een passief inkomen verdienen? Dan ben je bij SushiSwap aan het juiste adres.

Kritiek op SushiSwap

SushiSwap lijkt een platform dat is opgericht omdat het de community meer wil geven. Dat klinkt erg eerlijk.

Toch is er ook redelijk wat kritiek op SushiSwap, die vooral is gericht op Chef Nomi, een van de oprichters en ontwikkelaars van SushiSwap. Toen de waarde van het SUSHI token een nieuwe all-time-high (ATH) bereikte, besloot Chef Nomi om 10% van de voorraad uit het ontwikkelaarsfonds te verkopen voor Ethereum.

Deze SUSHI tokens hadden een gezamenlijk waarde van $14 miljoen. Deze verkoop zorgde ervoor dat de prijs van SUSHI voor de helft daalde. De community was hier natuurlijk niet blij mee en voelde zich verraden.

Chef Nomi werd gedwongen om het project te verlaten en deed dat ook. De controle werd aan Sam Bankman-Fried overgedragen. Hij was toen ook CEO van de FTX Exchange.

Sam Bankman-Fried bewaarde de admin key in een multisig-wallet en liet hiermee zien betrokken te zijn bij het project. Chef Nomi had snel spijt en kocht dezelfde hoeveelheid SUSHI terug om ze vervolgens terug in het ontwikkelaarsfonds te stoppen.

In november 2022 was er veel te doen rondom Sam Bankman-Fried toen bleek dat hij miljarden dollars uit FTX heeft weggesluisd en hierna het bedrijf verliet. Dit had geen invloed op SushiSwap.

Waar kun je SUSHI Coins kopen?

Wil je SUSHI Coins kopen, maar liever geen gebruik van een DEX maken? Gelukkig zijn er verschillende centrale exchanges waar je SUSHI tokens met euro’s kunt kopen, waarvan Bitvavo de belangrijkste is.

Hier koop je SUSHI met iDeal, Bancontact, creditcard en andere betaalmethodes. Deze Nederlandse exchange wordt gereguleerd en is dus veilig te gebruiken. Heb je vragen of problemen? Dan is de klantenservice van Bitvavo 24/7 bereikbaar. Als je meer informatie wilt over deze exchange lees dan de Bitvavo review.

Om SushiSwap crypto bij Bitvavo te kopen, heb je een account nodig? Klik hier om een account aan te maken.

In welke wallet kun je SUSHI bewaren?

Er zijn verschillende crypto wallets waar je SUSHI tokens kunt bewaren. Wanneer je SUSHI bij Bitvavo koopt, kun je de tokens in je Bitvavo wallet bewaren. Het is ook mogelijk om SUSHI in een externe wallet, zoals Metamask, op te slaan. Dat geldt ook voor de hardware wallets van Ledger en Trezor.

SushiSwap zorgt ervoor dat het kopen en verkopen van verschillende cryptovaluta tussen gebruikers makkelijker verloopt.

Een reden om SushiSwap te gebruiken is de decentralisatie van de macht. Je handelt niet bij een centrale grootmacht waardoor er niet één partij is die de volledige controle heeft.

Conclusie

SushiSwap is een decentrale crypto exchange (DEX) en draait als applicatie op de blockchain van Ethereum. Het is ontstaan als hard fork uit Uniswap en lijkt daarom ook erg veel op deze bekende DEX.

Het grote verschil is dat SushiSwap beweert meer decentraal en democratischer te zijn: gebruikers worden beter beloond voor de bijdrage die ze leveren en hebben stemrecht door de SUSHI tokens die ze bezitten.

Als gebruiker kun je tokens swappen op SushiSwap, maar ook een passief inkomen verdienen. Dat doe je door liquiditeit te verschaffen aan het platform, te staken of te farmen.

Zorg ervoor dat je jezelf inleest over deze methodes voordat je hiermee aan de slag gaat. Wil je SUSHI Coins kopen? Dat doe je bij Bitvavo. Hier kun je een account aanmaken.

Bitvavo

Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.