Wat is Bitcoin minen?

Alles over Bitcoin minen

In het kort gezegd is Bitcoin minen het vastleggen van transacties die gedaan worden op de blockchain in het Bitcoin netwerk. Door te minen maken miners kans om nieuwe Bitcoins te krijgen.

Er is voorspeld dat er uiteindelijk zo’n 21 miljoen Bitcoins op de markt zullen komen. Je kunt zelf ook Bitcoin minen, echter heb je hier wel de juiste hardware voor nodig.

Er bestaat namelijk speciale mining apparatuur die je kunt gebruiken voor het minen. Hoe het Bitcoin minen in zijn werk gaat dat leggen we je op deze pagina uit.

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een decentraal digitaal kasboek. In dit kasboek worden alle transacties bewaard. In het geval van de Bitcoin blockchain worden hier dus alle Bitcoin transacties op vastgelegd.

Iedere investeerder die gebruik maakt van de Bitcoin blockchain, bewaart een kopie van deze transacties op zijn of haar laptop of pc. Een blockchain bestaat uit verschillende blocks. Op een block worden goedgekeurde transacties geregistreerd en verzameld.

Alle blocks samen vormen een keten die ook wel de blockchain wordt genoemd. Iedere 10 minuten ontstaat er een nieuw block. Je kunt dus stellen dat de blockchain steeds langer wordt.

Wat is mining precies?

Mining is de benaming voor het vastleggen van de transacties die door het netwerk zijn goedgekeurd. Het vastleggen van transacties wordt gedaan door miners. Dit zijn dus de mensen die meedoen aan Bitcoin mining.

Je kunt pas meedoen aan Bitcoin mining op het moment dat je over een computer met meerdere grafische kaarten, of over speciale apparatuur beschikt. Deze apparatuur of grafische kaarten zijn nodig om dat je bij Bitcoin mining altijd ingewikkelde formules en rekensommen op moet lossen.

Doe je mee met het minen en los jij als eerste zo’n ingewikkelde rekensom op?

Dan mag jij een nieuwe block aan de blockchain toevoegen. Ook krijg je dan als miner een beloning van 12,5 bitcoins en een vergoeding die passend is bij de transacties die gedaan zijn in het block.

Bitcoin minen

Het beloningssysteem

Bij Bitcoin minen wordt het steeds moeilijker om een block te verifiëren. Dit wil dus zeggen dat het oplossen van de ingewikkelde rekensom steeds moeilijker wordt.

Gemiddeld genomen wordt er iedere 10 minuten een nieuw block gevonden. Na iedere 2016 blocks wordt de moeilijkheidsgraad van de ingewikkelde rekensommen aangepast. Dit wordt gedaan aan de hand van de huidige rekenkracht. Verschillende technici werken voortdurend aan het ontwikkelen van efficiëntere mining hardware.

Sommige mensen denken dat Bitcoin minen een illegale bezigheid is. Echter is dit niet het geval. Mits je natuurlijk niet illegaal stroom aftapt om je mining apparatuur te laten draaien.

Dit heb je nodig om te kunnen minen

Zoals je hebt kunnen lezen kun je Bitcoin minen niet zomaar doen. Hier heb je namelijk speciale apparatuur voor nodig. Deze apparatuur is speciaal gemaakt om ingewikkelde rekensommen op te kunnen lossen.

Apparaten die dit kunnen worden ook wel Antminers genoemd. De prijzen voor zo’n apparaat variëren van €500,- tot €5000,-. Naast de speciale apparatuur heb je ook speciale software nodig zodat je je Antminer aan je computer kunt koppelen.

Welke software je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het besturingssysteem van je pc of laptop.

Alleen minen of deelnemen aan een pool?

Bitcoin minen kun je zowel alleen als in een pool doen. Het nadeel van in je eentje minen is dat je de volledige blockchain moet downloaden. Aangezien er iedere 10 minuten een nieuwe block bijkomt, kun je jezelf vast en zeker voorstellen dat dit gigantisch veel data in beslag neemt.

Op het moment dat je deelneemt aan een pool is er al iemand die deze software heeft gedownload en op een externe server heeft geplaatst. Op het moment dat je dus deelneemt aan een pool hoef je dus alleen maar je computer en de juiste apparatuur beschikbaar te stellen voor alle gegevens die erbij komen.

Alle data die dan vervolgens aan de blockchain wordt toegevoegd, wordt verdeeld over alle deelnemers in een pool. Dit geldt ook voor de beloningen. Alle beloningen worden dan bij elkaar opgeteld en verdeeld aan de hand van de hoeveelheid werk wat verricht is door ieder lid van een pool.

Is Bitcoin minen nu interessant?

Nu dat je weet wat Bitcoin minen precies is, is het heel aannemelijk dat jij jezelf afvraagt of Bitcoin minen nu ook voor jou interessant is. Of Bitcoin mining voor jou interessant is, hangt af van de apparatuur die je gebruikt.

Het is namelijk belangrijk dat je echt een Antminer gebruikt. Je pc of laptop is hier op zichzelf namelijk niet geschikt voor. Daarnaast is Bitcoin minen alleen interessant op het moment dat je dit op grote schaal doet. Bovendien wordt minen steeds interessanter.

Je kunt namelijk steeds sneller minen tegen veel lagere kosten dan vroeger. Bitcoin minen is dus interessant, mits je aan eerder genoemde voorwaarden voldoet.