Wat is een blockchain?

Alles over blockchain

Iedereen heeft het vandaag de dag over cryptocoins en heel veel mensen investeren er ook daadwerkelijk in. Wellicht weet je al het één en ander af van munten als Bitcoin en Ripple, maar heb je jezelf ook al verdiept in de technologie achter deze digitale coins? Bitcoin draait namelijk op de blockchain technologie.

Dit is een zeer innovatieve en vooruitstrevende technologie waar in de toekomst ontzettend veel van verwacht wordt. Sterker nog: experts verwachten dat blockchain een zelfde verandering in onze maatschappij gaat brengen als internet deed. Steeds meer bedrijven investeren dan ook in blockchain of ontwikkelen nieuwe methoden en werkwijzen die erop gebaseerd zijn.

Maar wat is blockchain dan eigenlijk precies? Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over deze technologie van de toekomst.

Wat is een blockchain?

Blockchain is eigenlijk een ontzettende grote database waarin alle transacties worden opgeslagen. Het gaat daarbij om allerlei soorten transacties. De meesten mensen denken namelijk vooral een het uitwisselen van geld bij een transactie. Het is echter nog veel meer dan dat. Blockchain biedt de gelegenheid voor het uitwisselen van allerlei belangrijke gegevens.

Denk daarbij bijvoorbeeld aal belangrijke contracten die je simpelweg digitaal kunt uitwisselen en ondertekenen zonder dat je jezelf druk hoeft te maken over de veiligheid. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld eigendomsbewijzen.

Daarmee wordt het werk van banken en notarissen min of meer overbodig. Daarmee bespaar je als bedrijf of individu echter wel een hoop tijd en geld. Bij een blockchain kun je denken aan een blokje informatie. Dat wordt opgeslagen in een gigantische database.

Leer nu Beleggen

Cryptografie

Veiligheid is natuurlijk ontzettend belangrijk bij deze technologie. Je moet er immers niet aan denken dat iemand anders bij de contracten kan of de betaling kan hacken. Dat is bij blockchain echter onmogelijk. Alle informatie wordt vergrendeld door middel van cryptografie. Alle transacties worden in blokjes opgeslagen in een gigantisch netwerk van computers.

Daardoor ontstaat als het ware en keten van informatie. Een nieuwe blokje bevat informatie over het voorgaande blokje. Deze keten valt onmogelijk te doorbreken of te veranderen. Daardoor is de veiligheid van blockchain gegarandeerd.

Tip: als je meer rendement wilt behalen uit je inleg dan is het volgen van een online cursus beleggen een goede optie.

Decentraal

Een belangrijke eigenschap van blockchain is dat het decentraal is. Er is geen centrale computer waarin alles wordt opgeslagen. Dat is bij de databases waar tot nog toe gebruik van gemaakt werd wel het geval. Wanneer deze centrale computer dan gehack werd, lag alle informatie op straat. Blockchain heeft niet één centrale computer.

Er is een ontzettend groot netwerk van computers die allemaal over dezelfde kopie van de database beschikken. Er is dus ook niet één eigenaar of bedrijf die alles in goede banen leidt. Iedere gebruiker is mede-eigenaar van de blockchain.

Lees ook: In 10 stappen succesvol beleggen (Harm van Wijk)

Nieuwe mogelijkheden

De verwachting is dat er in de toekomst alleen nog maar meer mogelijkheden door deze nieuwe technologie gaan ontstaan. Er zullen dan ook steeds meer bedrijven mee gaan werken en in de loop der tijd allerlei nieuwe initiatieven en toepassingen beschikbaar worden.

Lees ook:

Plaats een reactie