Bitcoin (BTC) koers

Bitcoin koers

Wat is de actuele Bitcoin koers in euro en wat is de verwachting voor 2024?

Op deze pagina is alles te vinden over de Bitcoin (BTC) koers en de actuele waarde. Dat de koers van deze cryptocurrency erg volatiel is dat kun je zien in de grafiek over de afgelopen 10 jaar.

🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁

Door de beweeglijkheid van de crypto koers kan het heel interessant zijn om te handelen in de Bitcoin, al moet er ook rekening gehouden worden met het risico.

Realtime (maart 19, 2024) Bitcoin (BTC) koers in euro

Bekijk hieronder wat de actuele waarde van de Bitcoin in euro’s is. Je kunt de waarde bekijken per dag, week, maand of per jaar. Uiteraard is het mogelijk om de Bitcoin direct te kopen bij Bitvavo en te betalen met iDeal.

We horen geregeld de succesverhalen van de enorme koerswinsten die er met de Bitcoin behaald worden. Je moet er rekening mee houden dat een munt die zo volatiel is ook mindere tijden beleefd. Voor jou als belegger is het belangrijk om verstandig te investeren om het risico zo te klein mogelijk te houden.

Geschiedenis Bitcoin koers

Vanaf de lancering van de Bitcoin is de munt al erg onderhevig geweest aan koerswijzigingen. Nu is dit bij alle cryptocurrency het geval maar de Bitcoin koers is erg volatiel. We zien de munt dan ook geregeld in het nieuws verschijnen doordat er weer een flinke koers stijging of daling heeft plaats gevonden.

Bekijk de gratis bitcoin training!

👉 De hoogste waarde van de Bitcoin was maart 2024 toen de munt 70.000 dollar waard was. Twee maanden voor dit koers record was de munt nog niet de helft waard. Als je dus in het najaar een Bitcoin had gekocht dan zag je de winst in twee maanden stijgen met meer dan 300 procent!

👉 Als we nog iets verder terug kijken dan zien we dat de koers tijdens de eerste cononagolf daalde naar 5000 dollar. Dit geeft wel aan hoe beweeglijk de koers van de Bitcoin is. Als we nog verder de geschiedenis van de Bitcoin koers induiken en we gaan terug naar het jaar waar het allemaal in begon, 2009 toen was de waarde van de Bitcoin nog maar enkele centen.

👉 Cryptomunten hadden in die tijd nog een schimmig imago omdat de digitale munten vooral gebruikt werden door criminelen om anonieme betalingen mee te verichten. De cryptomunten werden ook geregeld ingezet voor het witwassen van crimineel geld.

👉 Tegenwoordig zijn cryptocurrencies veel meer geaccepteerd als betaalmiddel. Zo is het bij Paypal mogelijk om je betalingen met cryptomunten te doen.

👉 De waarde van de Bitcoin is na de introductie in 2009 enorm gestegen. Als je 10 jaar geleden 10 euro had geïnvesteerd in de Bitcoin dan was je nu dik miljonair!

👉 De stijging van cryptocurency werd in 2013 ingezet. Voor 2013 was de koers nooit boven de 25 euro uitgekomen maar in dat jaar werd de magische grens van 1000 euro aangetikt. De reden was de financiële crisis in Cyprus.

👉 Na de flinke koersstijging in 2013 ging het een jaar later helemaal mis. Door het faillissement van de grootste Bitcoin exchange Mt. Gox daalde de koers van de Bitcoin hard.

👉 Later in 2014 kroop de Bitcoin weer geleidelijk uit het dal, de munt werd op meerdere plaatsen geaccepteerd.

👉 Dat 2014 een roerig jaar was dat blijkt wel uit het feit dat in datzelfde jaar de koers zakte naar 180 euro. De reden was dat er 19.000 Bitcoin werden buitgemaakt bij een grote hack. Het vertrouwen in de munt zakte naar een diepte punt en dit trok de waarde van de Bitcoin mee naar beneden.

👉 Drie jaar later in 2017 stond de koers van de Bitcoin weer op 1000 euro. In het najaar van 2017 steeg de waarde van de Bitcoin naar een recordhoogte de munt tikte de magische grens van 17.000 euro aan. De reden was dat de ingezette stijging van de koers veel media aandacht kreeg. Er ontstond een FOMO (Fear Of Missing Out). Het willen kopen van de Bitcoin was nog nooit zo groot waardoor de koers verder steeg.

👉 Zo snel als de waarde van de Bitcoin steeg zo snel daalde deze een jaar later. In 2018 zakte de munt weg naar een waarde van 2.862 euro.

Wat kun je verwachten van de Bitcoin koers?

Wat we kunnen verwachten van de Bitcoin koers is moeilijk te zeggen. Zoals je hierboven heb kunnen lezen is de crypto koers erg beweeglijk en afhankelijk van veel factoren.

Zo heeft de halving eens in de 4 jaar veel invloed op de Bitcoin koers. Maar ook factoren als emotie, speculatie, adoptie en vraag en aanbod kunnen de waarde van de Bitcoin sterk beïnvloeden.

Het voorspellen van de BTC koers is voor de korte termijn al vrij lastig maar voor de lange termijn is het niet te doen. De cryptomunten bestaan ook nog te kort om aan bepaalde trends een theorie te hangen.

Om de Bitcoin waarde op de korte termijn ongeveer te bepalen is het belangrijk om het crypto nieuws te volgen. De berichten in de media hebben een grote invloed op de koers van de cryptomunt. Zodra een bekend bedrijf aankondigt om de Bitcoin te accepteren dan schiet de koers van de Bitcoin direct omhoog.

Als de overheid iets naar buiten brengt over de munt dan heeft dit in de meeste gevallen een minder positief effect op de waarde van de munt.

Het volgen van het laatste cryptonieuws is dus zeker van belang als je op een verstandige manier wilt investeren. Dit geldt overigens voor iedere cryptomunt en niet alleen voor de Bitcoin. Probeer zoveel mogelijk de cryptocurrency koers in de gaten te houden.

Om de waarde van de munt te waarborgen is het ecosysteem belangrijk. Bij de Bitcoin is dit prima op orde er hebben nog nooit zoveel developers aan de munt gewerkt en ook het aantal transacties groeit gestaag.

Enkele analisten voorspellen voor de lange termijn dat de koers naar de $100.000 of zelfs de $1.000.000 zal stijgen.

Bekijk de gratis bitcoin training!

Realtime Bitcoin koers volgen

De BTC actuele koers live volgen? Op onze website is de realtime Bitcoin koers te volgen. Je ziet hier hoe snel de BTC in waarde daalt en stijgt. Dit alles heeft met vraag en aanbod te maken op de grote cryptocurrency exchanges. Deze exchanges gaan nooit dicht in tegenstelling tot de aandelenbeurzen waar je alleen tijdens doordeweekse dagen op kantoortijden kunt handelen.

Doordat de cryptomarkt nog vrij nieuw is en daardoor in vergelijking met de aandelenbeurs erg klein is, is er weinig kapitaal nodig om de Bitcoin prijs in beweging te krijgen. De verwachting is als de Bitcoin langer op de markt is de volatiliteit zal afnemen.

Bitcoin kopen en verkopen

Het kopen en verkopen van Bitcoin (BTC) en andere cryptomunten doe je simpel via een handelsplatform als Bitvavo. Dit Nederlandse bedrijf heeft de wallet waarin je de Bitcoin bewaard al geïntrigeerd waardoor je niet moeilijk hoeft te doen met een aparte wallet om jouw cryptomunten in te bewaren.

Als je wil handelen via Bitvavo dan kun je eenvoudig geld storten op jouw account waarna je direct kunt beginnen met het kopen en verkopen van de Bitcoin. Via de app van Bitvavo kan je de cryptocurrency koersen realtime bijhouden.

🎁 Maak een account aan bij Bitvavo. Je ontvangt nu tijdelijk €1000 handelstegoed 🎁

Meer informatie over dit handelsplatform lees je in de Bitvavo review.

Bitcoin trading met hefboom

Optimaal profiteren van de stijgende en dalende Bitcoin koers doe je via een cfd broker. Je kunt bij een cfd broker namelijk traden met een hefboom. Het traden met een hefboom betekent dat je iedere trade kan versterken met een factor X.

Deze manier van handelen is risicovol en daarom is het verstandig om je eerst goed in te lezen voordat je hier aan begint.

Als je helemaal nieuw bent in de wereld van de crypto dan is het aan te raden om bij een broker een demo account aan te maken zodat je kunt beleggen met nepgeld. Zo leer je een hoop en loop je geen risico om geld te verliezen.

✅ Nog verstandiger is het om een crypto masterclass te gaan volgen. Je leert hier alle kneepjes van het beleggen in crypto. De investering van de masterclass zul je dan ook in korte tijd terug verdient hebben. Meld je direct aan voor het gratis webinar of lees eerst de Crypto Masterclass review.

Bitcoin (BTC) kennis

De Bitcoin (BTC) bestaat al meer dan 10 jaar maar de meeste mensen zullen de cryptomunt na 2017 hebben leren kennen. Toen was het de stijgende koers die veel nieuwsgierigen niet konden weerstaan om ook te investeren in Bitcoin. De Bitcoin is ook de cryptomunt die de meeste aandacht in de media krijgt.

Bitcoin koers

Wat is Bitcoin?

De Bitcoin is de eerste cryptovaluta die ontworpen is als peer-to-peer betaalsysteem. Satoshi Nakamoto was de auteur van de whitepaper die achter de Bitcoin schuil gaat. Satoshi Nakamoto is overigens een pseudoniem.

De Bitcoin werd gelanceerd na de financiële crisis in 2008. Het vertrouwen in de reguliere banken was ver te zoeken en de vraag naar een digitaal betaalmiddel werd steeds groter. Men zocht naar een digitaal betaalmiddel wat naast het reguliere betaalsysteem loopt en wat decentraal is opgezet. De Bitcoin was geboren!

De Bitcoin is niets anders dan een normaal betaalmiddel maar dan digitaal. Het uitwisselen van Bitcoins gaat rechtstreeks van persoon tot persoon zonder dat er een bank tussen zit. Dit noemen ze peer-to-peer.

Wat is Blockchain

Wat is Blockchain? De basis van de Bitcoin wordt gevormd door de blockchain technologie. Wat is een blockchain denk je misschien… De blockchain is na het internet misschien wel de grootste uitvinding. De blockchain is een nieuw soort database waarin allerlei transacties in opgeslagen kunnen worden.

Deze transacties kunnen bestaan uit bijvoorbeeld het uitwisselen van cryptomunten, contracten of eigendomsbewijzen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Blockchain

De blokken worden digitaal ondertekend door beide partijen die bij de uitwisseling betrokken zijn. De uitwisseling gaat zonder dat er een derde partij aan te pas komt en de informatie zal ook niet worden opgeslagen in een database.

De informatie in de blockchain zal versleuteld worden opgeslagen doormiddel van cryptografie. Hier komt ook de naam cryptovaluta vandaan. Dit zijn digitale betaalmiddelen die gebruik maken van de blockchain technologie.

Alle transacties worden opgeslagen in kleine blokjes die zich in een groot computernetwerk bevinden. Ieder nieuw blokje bevat informatie over het vorige blokje en die bevat weer informatie over de vorige en zo gaat dit door. Op deze manier ontstaat er een onkraakbare ketting met veilig opgeslagen data.

De blockchain technologie is niet centraal georganiseerd zoals het geval is bij een normale database. Bij een database staat alle data opgeslagen op een centrale plaats en is er één iemand die toezicht houdt over deze data. Bij de blockchain is dit anders.

Bij de blockchain staat alles opgeslagen op meerdere computers die een kopie van de data bevatten. Het platleggen van het systeem is dan ook een bijna onmogelijke taak.

De computers die de hele transactiegeschiedenis bijhouden worden ook wel nodes genoemd. Zodra een node een transactie heeft gevalideerd dan begint het werk voor de miners. Het werk van een miner bestaat uit het bundelen van de transacties in een blok om deze vervolgens aan de blockchain toe te voegen.

Een miner is een computer om zware wiskundige berekeningen te maken. Hoe sneller een miner dit voor elkaar krijgt hoe beter. De miner die dit als eerste voor elkaar krijgt mag zijn blok toevoegen aan de blockchain.

De miner zal beloond worden voor zijn werk en krijgt hier bijvoorbeeld 12,5 Bitcoin voor. Om de 4 jaar wordt deze beloning gehalveerd dit wordt halving genoemd. Een halving heeft veel invloed op de koers van de Bitcoin.

Zo zagen we na de halving in 2012, 2016 en 2020 dat de koers van de Bitcoin tot anderhalf jaar na de halving flink steeg.

Bitcoin koers grafiek over 10 jaar

In de grafiek van de afgelopen 10 jaar hieronder zie je in het groene vlak de waarde van de Bitcoin stijgen. Met deze trend in het achterhoofd kan je globaal de koers van de Bitcoin voorspellen. Al is dit geen wetenschap en blijft het een risico om hier op af te gaan.

Bitcoin koers 2021

Doordat er halving wordt toegepast ontstaat er een schaarste. Voor de halving van 2020 werden er nog 12,5 Bitcoin gecreëerd in 10 minuten nu zijn dat er 6,25.

Er zijn nu ongeveer 18 miljoen van de 21 miljoen Bitcoin uitgebracht er gaat dus steeds meer schaarste ontstaan. Als je logisch nadenkt dan zou je kunnen veronderstellen dat net als in de economie de vraag straks groter wordt dan het aanbod wat de prijs van de Bitcoin zal doen stijgen.

Energie

De blockchain techniek vergt ontzettend veel rekenkracht van een computer. Ieder blokje moet worden geverifieerd en worden toegevoegd aan de ketting.

Voor een netwerk zijn duizenden computers nodig en ondanks dat er nog relatief weinig Bitcoin transacties worden uitgevoerd verbruiken de transacties veel energie. Met de huidige Bitcoin transacties wordt net zoveel energie verbruikt als het totale energieverbruik van Zwitserland.

Bitcoin koers vragen

Wat is de actuele Bitcoin koers?

De koers van de bitcoin is hier live te volgen in euro’s.

Wat is de bitcoin verwachting voor 2024?

In 2020 heeft er halving plaats gevonden waardoor er een schaarste is gecreëerd. Met de aanhoudende vraag naar de Bitcoin zal de prijs verder stijgen.

Wat is de korte termijn verwachting voor de bitcoin?

Voor de korte termijn is er geen voorspelling te doen. Je kunt zelf de tabellen en grafieken raadplegen om te bekijken wat de koers op korte termijn gaat doen.

Bekijk de gratis bitcoin training!

Lees ook: