Starten met crypto? 5 don’ts bij het traden in cryptocurrency

Iedereen kent wel iemand uit zijn vrienden- of familiekring die gegrepen is door het ‘cryptovirus’. Misschien ben jij ook wel geraakt door een succesverhaal van een goede vriend, collega of familielid? Hij of zij heeft veel geld verdiend met crypto en dat mag iedereen weten!

Jij wilt graag hetzelfde pad bewandelen, succesvol worden en mooie rendementen binnenslepen. Je hebt je al ingeschreven bij een crypto-exchange zoals Bitvavo, Crypto.com of Kraken. En nu…? Tja, nu begint het pas!

Crypto traden: Dunne scheidslijn tussen succes en falen

Je hebt je dus ingeschreven op één van de vele cryptoplatforms in de hoop dat een investering straks veel geld gaat opleveren.

Je staat direct al voor een flinke uitdaging. Want: welke crypto ga je kopen? Wanneer stap je in? En wanneer stap je weer uit? 

Dit artikel is echt niet bedoeld om je uit de droom te helpen. Maar besef wel dat de meeste mensen geld verliezen met de handel in crypto.

Ook al zullen de meesten dit niet toegeven, slechts 25% van de beleggers / investeerders boekt op de langere termijn daadwerkelijk winst. De rest speelt quitte of verliest geld.

Crypto tips

De scheidslijn tussen succes en falen is flinterdun. Maar (veel) geld verdienen met crypto is zeker mogelijk! Vooral als je gewaarschuwd wordt voor de valkuilen en gevaren.

In dit artikel delen we de 5 belangrijkste don’ts bij het traden in cryptocurrency met jou en wij weten één ding heel erg zeker: Als je de onderstaande tips opvolgt, dan is de kans dat je daadwerkelijk geld aan de  cryptohandel overhoudt een stuk groter.

Volg een crypto cursus

Als je nog geen of weinig ervaring hebt met het investeren in cryptocurrency dan is het verstandig om eerst te investeren in een goede crypto cursus.

tips

1. Nooit handelen in crypto zonder enig plan

Eerlijk is eerlijk: wij wisten tot enkele jaren geleden ook niet waar wij moesten beginnen. We rommelden een beetje in de marge en op goed geluk maakten wij nog winst.

Maar het had ook zomaar heel anders kunnen aflopen. Nu, achteraf, beseffen we pas wat wij verkeerd deden: Wij waren veel te enthousiast en daarom verloren we het overzicht.

Een grote valkuil voor de beginnende crypto trader is dan ook door zomaar ergens in te stappen. Handelen zonder enig plan is het domste wat je kan doen.

Misschien heb je wel van anderen vernomen dat de koers van een specifieke munt binnenkort als een raket omhoog schiet. Of een goede vriend adviseert jou om nu in een project te stappen, want “anders ben je te laat”.

Eigen plan trekken...


Trek echter je eigen plan en lees je heel goed in voordat je ergens in gaat investeren. Laat je niet opjagen door anderen en neem al die mooie voorspellingen met een korreltje zout. Al blijf je natuurlijk wel open staan voor goede adviezen. Maar stel jezelf eens om te beginnen de volgende vragen:

Wat is jouw doel? Wat wil je bereiken met crypto? Wil je op de korte termijn geld verdienen? Of heb je veel geduld en investeer je graag voor de langere termijn? Maak ook met jezelf afspraken wat je doet als je winst kan nemen.

Veel beginnende investeerders vinden het lastig om winst te nemen, terwijl dat er toch echt bij hoort. Als je het lastig vind om voor jezelf een plan te maken, kan het verstandig zijn om een online crypto cursus te volgen.

Wees ook daarin selectief, want er worden nogal veel onzinnige (en hele dure!) cursussen aangeboden.

Crypto plan

2. FOMO: Jij wilt dus echt niet de boot missen!


Vijf don’ts bij het handelen in cryptocurrency en daarbij mag je deze fout, FOMO, absoluut niet maken. ‘FOMO’ staat voor the ‘Fear of Missing Out’. Of te wel: bang zijn om de boot te missen.

Je ziet de crypto koersen al een tijd lang stijgen en de koek lijkt nog lang niet op. Je stapt in, ook al baal je ervan dat je niet eerder bent ingestapt. Maar je denkt “alle seinen staan op groen en er valt nog veel te halen…” Fout! Je handelt in een emotie en je denkt niet meer verstandig na.

Je hebt de koersstijging niet aan zien komen en had er veel eerder op moeten anticiperen.

Wellicht dat de koers in de komende periode nog wat verder door stijgt maar de kans dat handelaren, die wél op tijd zijn ingestapt, hun winst gaan pakken wordt steeds groter… Met als gevolg een flinke correctie en daar gaat jouw geld. Waak dus voor FOMO en zet je emoties tijdens het handelen uit.

3. FUD (fear, uncertainty & doubt)

FUD, deze afkorting staat voor ‘Fear, Uncertainty & Doubt’. In feite is dit het tegenovergestelde van FOMO. Op basis van negatieve berichten van anderen, besluit je om, maar snel je cryptomunten te verkopen.

En vooral als de koers naar aanleiding van die berichten ook echt begint te dalen. Het is dan lastig om je hoofd koel te houden en in blinde paniek verkoop je het handeltje maar. Je staat immers al in het rood en je wilt de schade beperken. Fout!

Ook in dit geval handel je in emotie. Besef dat de koersen van cryptomunten net zo snel kunnen dalen als dat ze kunnen stijgen en dus dat de munt waarin jij zoveel vertrouwen hebt, zich vroeg of laat weer hersteld. Geduld is een schone zaak.

FUD

4. Coins met lage marketcap

Handelen in crypto is al een uiterst risicovolle onderneming. En dan wil je ook nog eens als beginnende trader je geld steken in onbekende, kleine cryptomunten met een zeer lage market cap?

Dit is één van de 5 don’ts die je als starter niet moet maken. Natuurlijk, je kunt geluk hebben en op deze manier van een paar honderd euro een paar duizend euro maken. Maar de kans dat je geld verliest is veel groter. We noemen dergelijke coins ook wel ‘small-cap coins’.

Dit zijn coins die ver buiten de top-100 vallen en waarin relatief weinig mensen hebben geïnvesteerd. Als starter kan jij je beter focussen op de bekendere coins zoals Ethereum, Cardano, VeChain of Ripple.

Deze munten gaan niet snel x 2 of x 10, maar de kans dat je verlies maakt is ook vele malen kleiner. Op een later moment kan je nog altijd wat geld in kleine cryptomuntjes steken.

5. Meteen teveel geld investeren


Met deze absolute don’t willen we graag afsluiten. Houd het als starter beperkt en leg steeds kleine beetjes in, in plaats van eenmalig een groot bedrag.

Spreid je inleg over meerdere weken of maanden. Dit is een tactiek die ervaren beleggers ook toepassen en het werkt heel goed. Investeer ook alleen met geld dat je kunt missen.  

Bitvavo

Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.