Bitcoin ETF

Je leert hier wat ETF’s zijn en dan in het bijzonder wat de “Bitcoin ETF” is én hoe ook jij geld kan verdienen door hierin te beleggen.

Nu moet je weten dat er diverse soorten ETF voor Bitcoin zijn. Investeer alleen in ETF’s die door de SEC zijn goedgekeurd. Waarom? Dat leggen we jou natuurlijk verderop deze pagina haarfijn uit.

Bitcoin ETF: Wat is het?

Exchange Traded Fund”, dat is wat ETF is. In het Nederlands betekent dit vrij vetaald zoiets als een “fonds dat voor jou een verzameling met assets volgt”.

Beleg je in een ETF, dan investeer je in een fonds dat assets zoals aandelen, goud en andere grondstoffen volgt. Maar hoe werkt dit in de praktijk voor een bitcoin ETF?

In dit artikel gaan we je uitleggen wat Bitcoin ETF is en waar en hoe je deze kunt kopen.

Bitcoin ETF

Bitcoin ETF's: Hoe werkt dit?

Met bitcoin ETF’s heb je de mogelijkheid om via een fonds de bitcoin koers te volgen. Je belegt dus niet in de bitcoin rechtstreeks maar in futures op bitcoin.

Er zijn verschillende soorten ETF’s die wij verderop deze pagina met jou bespreken.

Wat zijn futures?

Futures zijn overeenkomsten om bepaalde beleggingen, in dit geval bitcoin, tegen een tarief te verhandelen die op dit moment overeengekomen is.

Beleg je in een bitcoin ETF, dan beleg je in een future die op zijn beurt dat geld weer in een echte bitcoin steekt. Van die echte bitcoin kan je de koers volgen.

Een future is dus te vergelijken met een optie op een aandeel. Maar wel met als belangrijk verschil dat het een zeer risicovolle belegging is. In het ergste geval verlies je zelfs meer dan het geld wat je hebt ingelegd.

Beleggen in bitcoins ETF kan zeer winstgevend zijn maar kan ook leiden tot grote verliezen, aangezien het bij deze futures doorgaans om aanzienlijke bedragen gaat.

Soorten bitcoin ETF’s: ‘spot’ en ‘future ETF’

Je hebt de mogelijkheid om te beleggen in verschillende soorten bitcoin ETF’s.

Zo kun je geld steken in een ‘spot ETF’ en in een ‘future ETF‘. Investeer je geld in een spot ETF, dan komt het erop neer dat er daarmee echte bitcoins worden aangeschaft en zo wordt de actuele bitcoin koers door de ETF gevolgd.

Terwijl de future ETF weer de koers van de (bitcoin) future volgt. Met andere woorden: daarmee wordt rekening gehouden met de geschatte, toekomstige bitcoin waarde. 


Bitcoin

Goedkeuring SEC – Securities and Exchange Commission

Onlangs heeft de SEC (Securities and Exchange Commission) in de VS zijn goedkeuring gegeven voor een bitcoin ETF. Sindsdien is de handel in deze contracten geëxplodeerd.

Ook jij kan nu indirect investeren in bitcoins! Hoe? In het verloop van dit artikel vertellen we jou hoe je in een bitcoin ETF kan beleggen en met deze belegging geld kan verdienen. Beleg trouwens alleen in ETF’s die zijn goedgekeurd.

Toezicht op futures

Nu moet je weten dat er op futures wél toezicht wordt gehouden. Deze markt is gereguleerd en aangezien door de SEC ook bitcoin ETF’s zijn toegestaan, kan je hier vandaag de dag vrijelijk in beleggen.

Het betekent dat steeds meer beleggers in deze ETF’s investeren en dat maakt deze markt ook voor jou als particulier steeds interessanter. Te meer dan je je bedenkt dat de markt voor bitcoin zelf niet is gereguleerd.

Zo mogen bijvoorbeeld grote partijen zoals verzekeraars of pensioenfondsen niet rechtstreeks in bitcoins beleggen. Wel in ETF’s….

In welke bitcoin Exchange Traded Fund investeren?

Op dit moment kan je nog alleen investeren in de ProShares Bitcoin Strategy ETF. Dit is een future Exhange Traded Fund. Je hebt inmiddels geleerd dat bij future ETF’s voor bitcoin géén bitcoins worden ingekocht.

Met de ProShares Bitcoin Strategy ETF beleg je dus in een fonds dat de koers van de bitcoin volgt. De SEC heeft aangegeven dat het binnenkort meer ETF’s zal bekijken en mogelijk zal goedkeuren.

Het zal vermoedelijk ook niet lang meer op zich laten wachten voordat de eerste spot ETF voor bitcoin zal worden goedgekeurd. Spannende tijden dus voor ETF beleggers!

Wij hebben voor jou uitgezocht welke bitcon ETF’s op de nominatie staan om goedgekeurd te worden. Wij kwamen tijdens onze zoektocht de volgende lijst tegen met ETF’s die de beste kans van slagen hebben:

Bitcoin ETF
 • Advisorshares Managed Bitcoin ETF
 • Invesco Bitcoin Strategy ETF
 • Valkyrie Bitcoin Strategy ETF
 • Bitwise Bitcoin Strategy Fund
 • BlockFi Bitcoin Strategy Fund
 • VanEck Bitcoin Strategy ETF
 • Galaxy Bitcoin Strategy ETF
 • Hoeveel risico neem je als je belegt in bitcoin ETF’s?

  Beleggen in een bitcoin ETF is best risicovol. Door een dergelijke belegging aan te gaan is het verlies van het ingelegde geld mogelijk. Sterker nog, je kunt zelfs meer verliezen dan je inleg en dus in de schulden belanden als je niet uitkijkt.

  Het is belangrijk voor ons om het risico dat je loopt eerlijk met jou te bespreken, zodat je niet naïf of met te hoge verwachtingen instapt.

  Wat wél goed nieuws is, is dat manipulatie van de ETF markt verboden is. Dit is te danken aan het feit dat de markt voor futures wordt gereguleerd. Je wordt als belegger dus goed beschermd.

  Echter, aangezien de future prijzen door én de koers van bitcoin én de koersverwachtingen worden gedreven, is het vooraf lastig te bepalen wat je winstkansen zijn.

  Want de bitcoin koers kan wel degelijk door manipulatie gedreven worden aangezien op bitcoin geen toezicht is. Indirect kan je daarom door koersmanipulatie geraakt worden en dat is belangrijk om te weten.

  Is de komst van ETF positief nieuws voor bitcoin?


  Experts zijn het er allemaal wel overeens dat de komst van de bitcoin ETF zeer, maar dan ook zeer positief nieuws is voor bitcoin zelf.

  Bitcoin is nu toegankelijker geworden om (indirect) in te investeren. Met name grote partijen, die niet in bitcoin mogen beleggen, kunnen met een bitcoin ETF hier nu toch indirect geld in leggen.

  Dus ja, de komst en goedkeuring van bitcoin-ETF’s kan wel degelijk zorgen voor een waardestijging van de virtuele munt op de langere termijn.

  Het wordt immers breed geaccepteerd: Meer belangstelling betekent uiteindelijk meer acceptatie en dit is goed nieuws voor de koers van bitcoin.

  bitcoin

  Acceptatie crypto-markt

  In bredere zin kan de goedkeuring van bitcon ETF door de SEC ook goed nieuws betekenen voor de crypto-markt. Immers, de SEC is ’s werelds bekendste toezichthouder op de financiële markten.

  En de SEC staat ook bekend als behoudend. Neem daarbij het feit dat Amerika de grootste economie ter wereld is, en je begrijpt dat cryptocurrency als geheel door deze goedkeuring steeds serieuzer genomen worden.

  Waar BTC ETF kopen?


  Eén van de meestgestelde vragen over de bitcoin ETF is: “waar kan ik BTC ETF kopen?” Informeer bij je broker hoe en welke bitcon ETF’s op dit moment verhandelbaar zijn.

  Bij brokers zoals Interactive Brokers en Lynx kun je sowieso beleggen in ETF. Je kunt ook beleggen via je bank in ETF of via de beurs.

  Degiro.nl is voor Nederlanders ook een prima partij die crypto ETF’s aanbiedt. Opgelet: deze volgen de indices van de blockchain en dus niet de cryptocurrency’s rechtstreeks.

  Wat is het voordeel van bitcoin ETF?

  Het voordeel van beleggen in een bitcoin ETF is dat je deze makkelijker weer kunt verkopen dan wanneer je in de bitcoin zelf zou investeren. Immers, je hebt geïnvesteerd in een fonds en het is aan dat fonds te bepalen wat zij met bitcoin doen.

  Een ETF kan je verkopen wanneer je maar wilt. Aangezien er streng toezicht wordt gehouden op BTC ETF’s, ben je automatisch verzekerd tegen scams of een hack. 

  En wat zijn de nadelen van ETF bitcoins?

  • Hoge volatiliteit
  • Je betaalt jaarlijks een fee (beheerkosten)
  • Bij een crash is het, vanwege de lage liquiditeit, lastig om te verkopen
  • De koers kan beïnvloedt worden door Wallstreet

  De stap van ETF en aandelen naar crypto is klein

  Twijfel je nog of je wilt investeren in cryptocurrency’s? Misschien investeer je al in aandelen of in ETF’s, maar vind je investeren in crypto te risicovol.

  Dat is begrijpelijk, want beginnen met beleggen in cryptomunten is ook een risicovolle bezigheid. Dan is beleggen in bitcoin ETF’s misschien een mooie tussenstap! Daarmee beleg je namelijk indirect in bitcoin.

  Een ideale kennismaking met de wereld van cryptocurrency’s dus… En je hoeft geen apart broker account voor crypto te openen.

  Maar let wel op: Beleggen in een bitcoin-ETF is en blijft een risicovolle belegging. Stap nooit zomaar in en doe uitgebreid onderzoek naar de voordelen en nadelen van ETF’s.

  Cryptocurrency rechtstreeks aanschaffen

  Wil je niet beleggen in bitcoin ETF maar liever zelf rechtstreeks in bitcoin investeren? Dat kan natuurlijk ook! Wij raden jou dan aan om een account te openen bij de Nederlandse broker Bitvavo.

  Hier kan je handelen tegen lage transactiekosten in bitcoin en in andere coins. Andere betrouwbare platforms zijn Binance, Kraken en Crypto.com.

  Veelgestelde vragen

  Met een bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) volg je als investeerder de onderliggende index. Bij een bitcoin ETF is dit de futures op bitcoin. Je belgt dus niet rechtstreeks in deze crypto.

  Bij brokers zoals Interactive Brokers en Lynx kun je beleggen in ETF. Degiro.nl is voor Nederlanders ook een prima partij die crypto ETF’s aanbiedt. Opgelet: deze volgen de indices van de blockchain en dus niet de cryptocurrency’s rechtstreeks.

  Conclusie

  Als je al belegt in aandelen en ETF’s dan is het een kleine stap om kennis te maken met cryptocurrency door in Bitcoin ETF te investeren.

  Je profiteert hiermee op de koersstijgingen in de cryptomarkt. Al moet je er wel rekening mee houden dat de koers van cryptomunten erg volatiel is.

  Als je zelf ook wilt investeren in Bitcoin ETF vergelijk dan de verschillende brokers en zorg dat je een betrouwbare uitkiest.

  Zelf zou ik geen Bitcoin ETF’s aanschaffen omdat je best veel betaald aan de beheerders. Als je liever het beheer van je BTC uit handen geeft dan is Bitcoin ETF misschien wel iets voor jou. 

  Als je net als ik liever zelf je crypto beheerd dan is het rechtstreeks aanschaffen van Bitcoin een betere oplossing. Je bespaart zo ook nog op de kosten omdat je bij een exchange zoals Bitvavo maximaal 0,25% aan transactiekosten kwijt bent. De kosten voor Bitcoin ETF liggen tussen de 2 en 4%.

  Bitvavo

  Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.