Wat is het verschil tussen een hot wallet en een cold wallet?

Grote geldbedragen op je spaarrekening zetten levert vandaag de dag weinig tot geen rendement meer op. Om deze reden kiezen steeds meer mensen voor het investeren in cryptocurrency. Echter kun je cryptocurrency zoals de Bitcoin niet op een gewone bankrekening bewaren.

Hier heb je een zogenaamde wallet voor nodig. Maar wat is nu zo’n wallet en welke soorten wallets zijn er?

Wat is een wallet nu precies?

Om je cryptocurrency te kunnen bewaren heb je een wallet nodig. Eigenlijk is een wallet niets anders dan een digitale portemonnee waarop jij je cryptocurrency kunt bewaren. Met behulp van een wallet krijg je toegang tot je cryptocurrency in de blockchain.

In principe kun je een digitale portemonnee vergelijken met je gewone bankrekening maar dan voor cryptocurrency.

Welke soorten wallets zijn er?

Op het moment dat je via het internet op zoek gaat naar een geschikte wallet waarmee jij je cryptocurrency kunt beheren zul je al snel termen zoals ‘hot wallet’ en ‘cold wallet’ tegenkomen. Een hot wallet is een wallet die is aangesloten op de cloud. Je gebruikt een hot wallet dus via het internet.

Om toegang tot zo’n hot wallet te kunnen krijgen moet je inloggen op de daarvoor bestemde website. Echter kun je vaak niet zomaar inloggen, maar moet je een aantal verschillende stappen volgen. Een hot wallet is namelijk erg gevoelig en door professionele hackers te hacken.

Toch is een hot wallet de meest gebruikte wallet aangezien het vrij eenvoudig is om toegang te krijgen tot deze digitale portemonnee.

Hot wallet vs cold wallet

Het aanmaken van een account om een hot wallet te openen is vrij eenvoudig. Op het internet zijn er namelijk verschillende bedrijven te vinden bij wie je zo’n wallet kunt openen. Vaak is het gebruik van een hot wallet in tegenstelling tot het gebruik van een cold wallet geheel gratis.

Bij de meeste hot wallets betaal je alleen een klein bedrag op het moment dat je transacties uit wil voeren vanaf je account.

In tegenstelling tot een hot wallet is een cold wallet een fysieke digitale portemonnee. Een cold wallet is namelijk een apparaatje wat je met behulp van een usb-kabel of bluetooth aan je laptop of pc kunt koppelen. Zo’n cold wallet bevindt zich dus niet in de cloud en is dus niet met het internet verbonden.

Dit is ook meteen de reden waarom een cold wallet veiliger is aangezien deze minder makkelijk te hacken is. Toch zit er ook een groot nadeel aan een cold wallet. Zo’n wallet accepteert namelijk niet alle cryptovaluta. Bovendien kost een cold wallet vaak aardig wat geld om aan te schaffen. Je moet al snel rekenen op een aanschafbedrag van zo’n €50,- tot €100,-.

Welk soort wallet is het beste?

Je weet nu wat het verschil is tussen een hot wallet en een cold wallet, maar welke wallet is nu het beste? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het voordeel van een cold wallet is dat deze digitale portemonnee minder makkelijk te hacken is, zeker op het moment dat deze niet verbonden is met je laptop of pc.

Daartegenover staat wel dat je met een cold wallet niet alle soorten cryptocurrency kunt beheren, terwijl dit bij een hot wallet wel het geval is. Daarnaast is een hot wallet altijd snel te raadplegen op het moment dat je snel een transactie wil doorvoeren.

Vaak wordt een cold wallet alleen gebruikt door investeerders die een groot vermogen aan cryptocurrency bezitten. Je zou zelf ook niet snel €10.000 in je portemonnee bewaren. Je portemonnee zal maar gestolen worden of je zal ‘m maar verliezen.

Een cold wallet is dus eigenlijk alleen aan te raden op het moment dat je behoorlijk wat cryptocurrency in je bezit hebt. Hierbij moet je al snel denken aan cryptocurrency met een waarde van meer dan €1.000,-.

Kun je een cold wallet hacken?

Een cold wallet is dus alleen handig op het moment dat je een grote hoeveelheid cryptocurrency in je bezit hebt. Echter is het ondanks alles nog steeds mogelijk om een cold wallet te hacken. De kans dat dit gebeurd is ontzettend klein maar helaas niet onmogelijk.

Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je al je cryptocurrency te allen tijde veilig bewaard. Ga dus altijd zorgvuldig om met het delen van gegevens en het toegang verschaffen tot je laptop of mobiele telefoon. Veel wallets kun je namelijk eenvoudig beheren vanaf je smartphone.