Beleggen in onroerend goed

Beleggen in onroerend goed

Wil je beleggen in onroerend goed (ook wel vastgoed genoemd)? Dan heb je drie mogelijkheden: beleggen in een vastgoedfonds, een eigen huis en/of een vakantiewoning en een vastgoed-cv.

Beleggen in een vastgoedfonds

Een vastgoedfonds is aan de beurs genoteerd. Vastgoedfondsen hebben hun geld belegd in vastgoed.. Een vastgoedfonds geeft jaarlijks een deel van de huurinkomsten aan de beleggers. Die ontvangen jaarlijks dividend. Met het beleggen in een vastgoedfonds kun je, door de koersschommelingen, geld verdienen of geld verliezen.

Tip: voor je gaat beleggen is het als beginnende belegger raadzaam een cursus beleggen te volgen. In 6 weken tijd leer jij de kneepjes van het beleggen. Je zult zo minder risico lopen en meer rendement halen uit jouw belegging.

Beleggen in een huis en/of vakantiewoning

Een eigen huis is ook een investering in onroerend goed. De waarde kan dalen of stijgen. Je kunt overwegen om een deel van je hypotheek vervroegd af te lossen. Het rendement is dan de maandelijks lagere hypotheeklasten. Overweeg je dat te doen? Bekijk dan wel of sparen of beleggen wellicht meer rendement oplevert. Verdiep je eerst in het beleggen, door te leren beleggen zal je snel meer uit je vermogen halen.

Als je meer wilt leren over het beleggen in vastgoed schrijf je dan nu in voor de online cursus.

Heb je een vakantiewoning? Je zou extra inkomsten kunnen verwerven door de vakantiewoning te verhuren. Hou dan wel rekening met allerlei kosten, zoals onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting, de kosten van een verzekering tegen schade door de huurders en het onderhoud van de vakantiewoning.

Beleggen in een vastgoed-cv

Een vastgoed-cv heeft belegt in een of meer winkel-, woon- of kantoorpanden. Meestal is de looptijd van een belegging vijf of tien jaar. Beleggers in een vastgoed-cv krijgen, na aftrek van kosten, huurinkomsten uitgekeerd. Beleg je in een vastgoed-cv? Bedenk dan dat het nauwelijks mogelijk is om je belegging tijdens de looptijd te beëindigen.

Waarom beleggen in vastgoedfondsen aantrekkelijk is

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat de spaarrente de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald. Bovendien wordt je spaargeld door de inflatie steeds minder waard. Heb je vermogen? Dan moet je over een deel van dat vermogen belasting betalen. Steeds meer mensen gaan in plaats van sparen, beleggen. Ze beleggen in bitcoins, aandelen of vastgoed.

Kan ik toch nog rendement halen uit mijn spaargeld? Dat vragen veel Nederlanders zich af. Dan toch maar gaan beleggen in aandelen? Het risico bestaat dan dat je een deel van je belegde geld kwijtraakt. Ook bij het beleggen in een aan de beurs genoteerd vastgoedfonds loop je het risico om een deel van je inleg te verliezen. Een onroerendgoedfonds heeft, vergeleken met een aandelenfonds, enkele belangrijke voordelen.

Voordelen van beleggen in een vastgoedfonds

Beleggen in een vastgoedfonds is eenvoudiger dan beleggen door het kopen van een woning om er in te wonen of om te verhuren. Er zijn vastgoedfondsen met een goede spreiding. Die vastgoedfondsen beleggen in allerlei panden.

Je kunt dus door het beleggen in een vastgoedfonds toch gespreid beleggen. Het risico van die vastgoedfondsen is daarom doorgaans lager dan een eigen belegging in vastgoed (een eigen huis of vakantiewoning).

Start Vandaag Met Beleggen in Vastgoed

Ongetwijfeld is de dividenduitkering het grootste voordeel van een vastgoedfonds. Je hebt als belegger in een vastgoedfonds jaarlijks inkomsten, meestal enkele procenten van de inleg.

Niet onbelangrijk is dat de beleggingen van het vastgoedfonds doorgaans gedaan worden door experts. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ze maken het rendement zo hoog mogelijk. Het rendement van een vastgoedfonds is overigens ook afhankelijk van de economische groei van het land waarin het onroerend goed zich bevindt. Om het risico te spreiden investeren vastgoedfondsen soms in meerdere landen.

Voordelen van het kopen en verhuren van een pand

Je kunt ook overwegen om een pand te kopen en te verhuren. Financier je de aankoop van het pand deels met een hypothecaire lening? Dan kun je in ieder geval profiteren van de lage rentestand.

Door het huurcontract ben je gedurende een lange periode verzekerd van inkomsten. Het pand kan ook nog op een andere manier rendement opleveren. Het door jou aangekochte pand kan in waarde stijgen. De recente crisis heeft overigens laten zien dat de huizenprijzen ook aanzienlijk kunnen dalen. Op de lange termijn, zo blijkt bij bestudering van de cijfers, beweegt de waarde van vastgoed zich overigens altijd omhoog.

Waarom je niet moet investeren in vastgoed

Niet liquide

Heb je geïnvesteerd in een winkelpand? Bedenk dan dat een vastgoedbelegging niet liquide is. Heb je plotseling een groot bedrag nodig? Dan heb je een probleem. Het verkopen van het pand tegen de vraagprijs kan enige tijd in beslag nemen. Dat nadeel hebben aandelen en obligaties niet, want die kunnen met een druk op de knop worden verkocht.

Grote investering met risico’s

Nadeel van het zelf beleggen in vastgoed is dat het altijd om grote bedragen gaat. Een woning of winkelpand kost al gauw enkele tonnen. Niet ieder particuliere belegger kan de bedragen betalen of lenen. Kun je het bedrag niet betalen of lenen en wil je toch beleggen in vastgoed? Een belegging in een beursgenoteerd vastgoedfonds is dan een goed alternatief.

Vermogen investeren
Met een groot deel van je vermogen investeren in een pand loop je wel een risico. Je investeert immers eenzijdig. Het kantoorpand daalt bijvoorbeeld in waarde als het nabijgelegen station komt te vervallen. Het kantoorpand kan ook in een toekomstige krimpregio liggen.

Ook dan zal het pand in waarde dalen. Spreiding zou dus beter zijn. Helaas kun je een paar tonnen verdelen over meerdere panden.

Het verhuren van en pand levert niet alleen inkomsten op. Zo moet je het pand ook onderhouden. Vergeet ook de jaarlijkse gemeentelijke belastingen niet. Verhuur je een kantoorpand? Denk dan ook aan de kosten van een glazenwasser en het onderhoud van de airco.

Ook moet je maandelijks de huur innen waar je recht op hebt. Bij het verhuren van een pand komt dus heel veel kijken. Niet zelden levert het verhuren van een pand stress op.

Pas op met vastgoed-cv’s

Je kunt je beleggingen spreiden door te beleggen in vastgoedcv’s. Waarschijnlijk heb je weleens een folder van een vastgoedbedrijf in je brievenbus gevonden. Je kunt bijvoorbeeld investeren in een luxe verzorgingstehuis of in fraaie winkelpanden in Duitsland. In de periode van 2004 tot 2008 werden er veel folders van die fondsen in brievenbussen gestopt. Dat bleef niet zonder gevolgen.

Tienduizenden mensen investeerden in vastgoed-cv’s. Overweeg je om ook te investeren in een vastgoed-cv? Bedenk dan dat veel van de veelbelovende, in fraaie folders beschreven beleggingen in vastgoed-cv ’s uit de jaren 2004 tot 2008 inmiddels jaren niet meer uitkeren of failliet zijn gegaan. Beleggen in vastgoedcv’s is daarom niet aan te raden.

Start Vandaag Met Beleggen in Vastgoed