Leren beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen

Wil jij leren beleggen in aandelen? Waarschijnlijk is het een van de eerste dingen waar je aan denkt als je wilt gaan beleggen: het kopen van aandelen. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En welke risico’s zijn er aan verbonden? Beleggen is voor steeds meer particulieren een manier om de mogelijkheid tot vermeerdering van het vermogen te bewerkstelligen.

Met de huidige extreem lage spaarrente, is het voor veel mensen interessanter om een deel van het vermogen te beleggen, dan het onaangeroerd op de bank te laten staan. Vanzelfsprekend zijn er wel risico’s verbonden aan beleggen, er kunnen echter ook grote voordelen zijn als je op de juiste manier slim belegt.

Aandelen en hun koers

Het kopen van aandelen is een veelvoorkomende vorm van beleggen. Door een aandeel te kopen, beleg je vermogen in een deel van een bedrijf waardoor je aandeelhouder wordt. Voor het aandeel dient een bepaald bedrag betaald te worden, dit is de koers waar het aandeel op dat moment op staat. De aandelenkoers ontstaat op de beurs, tijdens de opening van de beurs kan een aandeel in waarde stijgen of dalen.

Winstgevend beleggen in aandelen gaat makkelijker door gebruik te maken van de Trading Navigator Methode.

De koers is niet alleen afhankelijk van de vraag naar aandelen in het bedrijf, maar ook van winst of kosten die door het bedrijf worden gemaakt. Tevens kunnen de koersen van andere (soortgelijke) bedrijven van invloed zijn op stijging of daling van de aandelenkoers.

Tip: leren beleggen doe je door je eerst te verdiepen in het beleggen. Je kunt hiervoor voor relatief weinig geld een cursus beleggen voor volgen. Beleggen zonder kennis levert in de meeste gevallen alleen maar teleurstelling op.

Winst en verlies

Door aandelen op een gunstig moment in te kopen en vervolgens op een moment dat de koers hoger staat dan ten tijde van je aanschaf ze weer te verkopen, maak je winst. In het geval van winst bij het bedrijf kan er ook dividend worden uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van nieuwe aandelen of geld. Indien je aandelen voor een lager bedrag verkoopt dan dat je ze zelf hebt ingekocht, maak je verlies.

Soms voorzien mensen dat een bedrijf failliet gaat en worden aandelen verkocht, ongeacht of ze hier verlies op lijden of niet, om te voorkomen dat de aandelen uiteindelijk helemaal niets meer waard zijn.

Dividend ontvangen

Een aandeelhouder van een groeiend bedrijf kan extra inkomsten genereren door de uitbetaling van dividend, ofwel de winstuitkering die gedeeld wordt met aandeelhouders. Als je een aandeel koopt van een bedrijf ben je als het ware mede-eigenaar en heb je dus recht op een bepaald percentage van de winst. Niet alle winst wordt echter gedeeld met de aandeelhouders.

Om te kunnen groeien heeft een bedrijf immers vermogen nodig om in de ontwikkeling van het bedrijf te kunnen steken. Daarnaast heeft een bedrijf altijd reserves nodig om in mindere tijden het hoofd boven water te kunnen houden en te kunnen voorzien in onderhoud.

Koersdaling na dividendbetaling

Vrijwel direct nadat er dividend is uitgekeerd aan de aandeelhouders, dalen de aandelen in hun waarde. Als je er over nadenkt is dit helemaal niet gek. Dividend wordt op vaste momenten uitgekeerd, waardoor het tot kort voor de uitbetaling interessant kan zijn om aandelen te kopen in een bedrijf. De eerste korte periode na de dividend uitkering kan het aandeelhouderschap in een bedrijf tijdelijk minder interessant zijn.

Tips voor je gaat beleggen in aandelen

Voordat je vermogen belegt in aandelen doe je er goed aan een aantal zaken voor jezelf op een rij te zetten, eventueel samen met een professionele adviseur die je kan helpen. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wat je doel van de belegging is.

Wil je slim leren beleggen omdat je het leuk vindt? Of is het hoofddoel om extra vermogen te creëren? Dit zal je veelal doen met geld dat je niet meteen nodig hebt. Als je een bepaalde reden hebt om te beleggen, bedenk dan wat je uiteindelijke doel is waar je naar toe werkt.

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen hoe lang je een bepaald deel van je vermogen kan missen. Als je serieus nadenkt om te gaan beleggen, is een termijn van drie tot vijf jaar waarin je het geld belegt niet uitzonderlijk.

Beleggen in aandelen meer risico’s

Verder draagt het beleggen in aandelen meer risico’s met zich mee dan sparen, het kan altijd minder goed uitpakken dan je van tevoren had verwacht. Daarom is het belangrijk dat je alleen geld belegt dat je in principe niet nodig hebt. Hiermee voorkom je problemen wanneer je bijvoorbeeld je volledige inleg verliest. In de meeste gevallen geldt de stelregel, hoe hoger het beoogde rendement, hoe groter het risico.

Als laatste is het ontzettend belangrijk dat je je goed laat informeren over het soort belegging dat je doet, hoe alles in zijn werk gaat en wat eventuele bijkomende kosten zijn. Hiermee voorkom je dat je achteraf voor teleurstellingen komt te staan die je niet had voorzien.

Beleggen in aandelen kan een stuk lucratiever zijn dan het je vermogen op een spaarrekening laten staan, het is echter wel van belang dat je weet wat je op welk moment het beste kan kopen en verkopen om het maximale rendement uit je investering te halen.

Risicospreiding met behulp van een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is eigenlijk niet meer dan een bedrijf dat vermogen belegt in verschillende producten. Als aandeelhouder van een beleggingsfonds koop je dus eigenlijk een klein deel van al die producten. Een groot voordeel van deze manier van beleggen is dat je zelf niet veel specifieke kennis van de markt hoeft te hebben, de fondsbeheerders zorgen ervoor dat je vermogen zo goed mogelijk wordt belegd.

Daarnaast kan je hierdoor slim beleggen, je investeert in meerdere producten met hetzelfde bedrag waardoor het risico wordt gespreid. Een nadeel van aandelen in een beleggingsfonds kan zijn dat het hogere kosten met zich mee brengt dan wanneer je zelf met beleggen aan de slag gaat.

Beleggen in aandelen vergt tijd en energie

Beleggen in aandelen vergt tijd en energie als je hier zelf mee aan de slag gaat, op langere termijn kan het echter zorgen voor meer vermogen. Laat je goed informeren over de mogelijke opties en investeer niet alleen je vermogen, maar ook voldoende tijd in het volgen van je aandelen. Dan kan je op het juiste moment kopen en verkopen en maximaal rendement halen uit de investering die je hebt gemaakt.