Leren beleggen

15 Tips om te starten met beleggen voor beginners

Leren beleggenWil jij starten met beleggen? Jouw geld investeren en zorgen dat het gaat groeien is tegenwoordig een goed idee! Met de lage spaarrente is deze vorm van met je geld omgaan niet alleen verstandig maar het is ook erg interessant. Voor je de eerste stappen gaat maken is het nodig om te leren beleggen zodat jij niet alleen winst gaat maken maar ook met plezier gaat beleggen.

Vragen over beleggen
Beleggen is voor een beginner allereerst een leuke bezigheid maar het kan ook veel vragen oproepen. Beleggen is zeker als je net begint iets waar je je goed op moet voorbereiden. Door de vele mogelijkheden waarin je kunt beleggen is het zeker voor de beginner niet altijd overzichtelijk.

Je zult je afvragen waarin moet ik beleggen en moet ik mijn kansen spreiden of beleg ik in 1 beleggingsproduct, wat is mijn beleggingshorizon en wat is mijn beleggingsdoel? En zo zijn er vele vragen waarmee je als beginnend belegger zult zitten. Door dit artikel over “Beginnen met beleggen” te lezen zal je beter voorbereid starten met jouw eerste investering.

Boek over beleggen

Door te lezen over beleggen zul je snel de tips en trucs leren die nodig zijn om te starten. Er zijn meerdere goede boeken geschreven die het jou als startende belegger mogelijk maken om te beginnen geld te verdienen met beleggen.

Enkele boeken die interessant zijn:

Verder is het boek leren beleggen voor dummies ook een aanader als je net wilt gaan starten met beleggen.

Snel naar:

Gratis leren beleggen? Meld je aan voor de Exclusieve Online Training!

Deze training is 100% GRATIS!

Begin klein als startende belegger
Veel beginnende beleggers zijn onzeker of ze het beleggen ooit onder de knie gaan krijgen. Vaak is interesse in de beurs en een goede voorbereiding al voldoende om de eerste stappen in de beleggingswereld te zetten. Staar je niet meteen blind op hoge rendementen, begin klein en je zult merken dat je vanzelf meer kennis en ervaring op doet waarna je met grotere bedragen kunt investeren.
Tip: voordat je gaat beginnen met online beleggen is het verstandig om je goed in te lezen of een cursus voor de beginnende belegger te volgen. Voor een minimale investering behaal je zo een maximaal rendement.

Voor & nadelen

Voordelen Nadelen
Een hoger rendement dan op de spaarrekening Risico dat je vermogen verliest
Beleggen is leerzaam Je bent je geld een bepaalde periode kwijt
Je kunt beleggen in producten welke je interesse hebben Bij een financiële crisis kan het lang duren voordat je je geld weer terug verdient

Starten met beleggen

Zoals met alles waar je mee wilt gaan starten is het ook voor de startende belegger belangrijk om je eerst goed voor te bereiden. Je belegt namelijk wel met geld wat je kunt verliezen, lees je daarom goed in voordat je je eerste belegging gaat doen.

Als beginnend belegger loop je namelijk meer risico dat je jouw geïnvesteerde kapitaal zult verliezen. In dit artikel hebben we daarom enkele tips voor je opgeschreven waarmee jij op een veilige manier kunt gaan beleggen als beginner.

In 10 stappen succesvol beleggen
in 10 stappen succesvol beleggen Wij jij In 10 stappen succesvol beleggen? Download het GRATIS E-book en doe je voordeel met de 10 stappen om een succesvolle belegger te worden.

Het boek is geschikt voor iedereen die:
✅ Een passief inkomen wil verdienen
✅ Wil leren beleggen
✅ Duidelijk uitgelegd wil krijgen hoe te handelen in aandelen en opties

Download direct

Wat is beleggen?

De vraag: wat is beleggen? Kunnen we kort beantwoorden, beleggen is een vorm van investeren. Het geld waarmee je belegt zet je aan het werk met als doel, rendement behalen over het geld waarmee je investeert. Je kunt in allerlei producten en bedrijven investeren, zo kun je beleggen in aandelen, obligaties maar ook in cryptocurrency.

Leren beleggen in crypto

Beleggen in cryptoAls er iets is op het gebied van beleggen wat op het moment zeer populair is, dan is het wel het beleggen in crypto. De reden spreekt voor zich… de koers van de Bitcoin is de laatste maanden stijgende en dit maakt een hoop mensen nieuwsgierig. Je ziet hierdoor steeds meer particulieren die starten met beleggen in cryptocurrency.

Met de online brokers is het verleidelijk om met je telefoon te gaan investeren in crypto. Vragen als in welke crypto moet ik investeren en welke crypto is interessant voor de lange termijn zullen bij je op komen.

Veel mensen rekenen zich rijk door de succesverhalen die ze om zich heen horen. Laat ik je uit deze droom halen als beginner zul je ook bij het beleggen in crypto de nodige ervaring moeten opdoen voordat jij het grote geld kan gaan verdienen.

Crypto cursus

Wil je starten met het investeren in crypto? Begin dan met een crypto cursus! Het is een investering die je zeker op de lange termijn dik terug verdient. De nummer 1 crypto cursus is die van Patrick Suiker en Derek Westra van AllesOverCrypto.nl. Je kunt direct beginnen met de masterclass maar er is ook een mogelijkheid om een van de online trainingen te gaan volgen.

Waarom beginnen met beleggen?

starten met beleggen
Je ziet dat je 4 keer meer rendement behaalt als je investeert in plaats dat je jouw geld op je spaarrekening laat staan.

Waarom zou je gaan beleggen? Er zijn meerdere redenen om te starten met beleggen, zo beleggen mensen om hun pensioen aan te vullen, hun hypotheek af te lossen, het vermogen te vergroten of ze beleggen gewoon als hobby. Wat de reden ook is, beleggen is een heel interessante bezigheid. Buiten dat je er jouw vermogen mee kunt laten groeien is het ook erg leerzaam. Doordat je gaat beleggen zul je merken dat je je gaat verdiepen in producten en bedrijven waarvan je eerder niet op de hoogte was. Je vergroot op deze manier je algemene kennis en je kunt er nog rendement mee behalen ook.

Meer rendement
Door te gaan beleggen zul je meer rendement behalen dan dat je je geld op jouw spaarrekening zou laten staan. Als je zelf gaat beleggen dan heb je helemaal zelf in de hand hoeveel risico je wilt nemen en je kunt zo het maximale rendement op jouw geld behalen.

eToro

Op zoek naar een broker voor het handelen in aandelen, EFT’s en Crypto?
Demo account aanmaken

Wat zijn beleggingsfondsen?

Wat is een beleggingsfonds? Een beleggingsfonds is een fonds waar je jouw geld insteekt en wat vervolgens voor iedereen die dat ook doet op dezelfde manier zal worden belegt. Je kunt bijvoorbeeld investeren in fondsen welke alleen beleggen in de vastgoedsector.

Minder risico: zodra je jouw geld steekt in een beleggingsfonds loop je een aanmerkelijk kleiner risico dan dat je belegt in 1 onderneming. De kans dat alle bedrijven waarin wordt belegt via het beleggingsfonds 10% minder waard worden is aanmerkelijk kleiner dan dat van 1 bedrijf. Je loopt zo dus een veel kleiner risico. Ook voor het beleggen via een beleggingsfonds heb je een broker nodig.

Download Gratis Handleiding

Wat zijn interessante beleggingen voor startende beleggers?

Als startende belegger zul je de juiste beleggingen moeten vinden. En dit is voor een beginner best een moeilijke opgave, want je moet kijken welke bedrijven voor jou interessant kunnen zijn en daarna zul je deze bedrijven moeten analyseren.

1. Financiële bladen en blogs: je kunt bedrijven welke interessant zijn om in te investeren vinden door de financiële bladen er op na te slaan of door online de financiële blogs te volgen. Uiteraard scheelt het enorm als je al een bepaalde interesse hebt ontwikkeld voor het volgen van de verschillende beurzen zoals de AEX.

2. Stock screener: in een stock screener kun je bepaalde zoektermen plaatsen waarna de stock screener gaat zoeken naar beursgenoteerde bedrijven op basis van jouw zoekcriteria. Door een stock screener te gebruiken zul je snel beursgenoteerde bedrijven vinden welke wellicht voor jou interessant zullen zijn.

3. Waar beleggen anderen in? Je kunt ook nog kijken waar andere beleggers hun geld insteken. Je kunt dit doen bij de beleggingsfondsen, deze maken de beleggingen namelijk inzichtelijk. Door dit in te zien weet je precies welke bedrijven jou een hoger rendement kunnen geven.

Om winstgevend te beleggen is de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk ook een onmisbare tool! Schrijf je in voor het webinar en zie wat de Trading Navigator software voor jou kan doen!

Tips om te starten met beleggen

Als starter kan je wel wat hulp gebruiken om niet de bekende fouten te hoeven maken. Hieronder 15 tips voor de beginnende belegger waar jij hopelijk je voordeel mee kunt doen. Uiteraard kan ik niet genoeg benadrukken dat je alleen belegt met geld wat je niet direct nodig hebt!

1. Spreid je beleggingen

Als je jouw geld in één product belegt dan is het risico behoorlijk groot. Je kunt je nog zo goed inlezen in het product waarin je belegt er kan altijd iets gebeuren met het bedrijf waarin jij investeert. Neem bijvoorbeeld het privacy schandaal van Facebook. Normaal gesproken is beleggen in dit bedrijf tamelijk veilig maar door het privacy schandaal ging het aandeel Facebook drastisch onderuit.

Tip: door jouw beleggingen te spreiden in meerdere producten spreid je ook het risico door in één keer al je geld te zien verminderen. En zeker voor de beginnende belegger is het belangrijk om je kansen te spreiden.

2. Beleg met geld wat je kunt missen

Zoals we in tip 1 al beschreven kan een belegging anders lopen dan je verwacht had. Als een aandeel ineens daalt dan zie je jouw ingelegde geld als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wij raden je dan ook aan om alleen met geld te beleggen wat je niet direct nodig hebt. Hou altijd geld achter de hand voor als er iets gebeurt waardoor je direct geld nodig hebt. Er kunnen onverwachte kosten zijn waarvoor je jouw spaargeld moet aanspreken, het zou erg vervelend zijn als je dit allemaal al heb geïnvesteerd.

3. Kies een goede broker

brokerAls je online gaat beleggen dan heb je een broker nodig. Als beginnend belegger moet je een broker kiezen die voor jou overzichtelijk is en welke niet teveel transactiekosten berekent. Veel startende beleggers nemen niet de moeite om de brokers te vergelijken en kopen aandelen via de bank waar ze ook een rekening hebben lopen of hun hypotheek hebben ondergebracht. Dit is niet de slimste keuze omdat de banken over het algemeen veel hogere transactiekosten berekenen.

Tip: lees hier onze eToro review.

Beleggen via een broker heeft ook als voordeel dat je al jouw investeringen kunt volgen via een beleggingsApp.

Bitvavo

Als je wilt beleggen in cryptocurrency dan is een goede broker een essentieel onderdeel van het leren beleggen. Een broker waar het voor beginners erg makkelijk is gemaakt is Bitvavo.

Beleggings app

Crypto kopen en verkopen doe je via de handige App en dat alles tegen een hele lage commissie. Dat is overigens een punt waar je altijd goed op moet letten als je de keuze voor een broker gaat maken. De kosten welke je betaalt over de aan- en verkopen die je gaat doen.

🎁 Registreer je nu en krijg 1000 euro GRATIS handelen via Bitvavo 🎁

Kopen van aandelen
Bij het kopen en verkopen van aandelen zal de broker ook transactiekosten aan jou berekenen maar deze zijn stukken lager dan welke de bank berekend. Voordat je een online broker kiest zul je ook de brokers moeten vergelijken. Door een vergelijk te maken kun je een hoop geld besparen. Geld wat je beter kunt investeren in nieuwe beleggingen.

4. Beleg in producten die je begrijpt

Als je gaat beginnen met beleggen dan is het belangrijk dat je geld investeert in producten welke je begrijpt. Nog beter is het om in producten of bedrijven te beleggen waar je echt iets mee hebt. Door dat het product of bedrijf waarin je investeert jouw interesse heeft zal je ook beter op de hoogte zijn van het reilen en zeilen van het product of bedrijf. Dit is ten eerste belangrijk als je rendement wilt behalen en ten tweede heb je zo veel meer plezier in het beleggen. En wat is er nou mooier dat als je ergens plezier in hebt er ook nog geld mee kunt verdienen…

5. Beleg in etappes

Als je op een verstandige manier wilt beginnen dan is het raadzaam om bijvoorbeeld iedere maand een belegging te doen in plaats van in één keer al je geld te investeren. Op deze manier houdt je overzicht en is de verleiding om meteen al je geld in één product te investeren heel erg klein. Door geleidelijk te beleggen voorkom je dat het beleggen een enorme aanslag op je rekening gaat worden. Bovendien leer je op deze manier veel meer en zorg je ervoor dat je het enthousiasme voor het beleggen niet snel verliest.

Tip: als je meer rendement wilt behalen dan zul je een groot risico lopen. Wil je daarentegen een bescheiden rendement behalen dan zal vanzelfsprekend het risico ook kleiner zijn.

6. Ga eerst leren beleggen door te oefenen

Al het begin is moeilijk en dat is niet alleen als je gaat leren beleggen. Het zou zonde zijn als je meteen nadat je de eerste stap heb gezet al je geld kwijt bent. Daarom kun je ervaring opdoen door bij een broker te gaan oefenen in het beleggen met nep geld. Je leert zo hoe het beleggen in zijn werk gaat en als je fouten maakt kost het je geen geld. Zo zul je merken dat je ook steeds enthousiaster gaat worden als je eenmaal door hebt hoe het beleggen werkt.

Download Gratis Handleiding

7. Pas op voor dubieuze verkopers

Je zult merken als je gaat beleggen dat je ook benaderd kunt worden door verkopers die natuurlijk geld aan je willen verdienen. Ga hier niet op in want er zitten ook dubieuze verkopers tussen. Kies altijd zelf jouw broker uit en lees je in en lees recensies over brokers van andere beleggers.

8. Wat is jouw beleggingshorizon?

De periode waarover je wilt investeren wordt ook de beleggingshorizon genoemd. Voordat je gaat beleggen is het goed om na te denken hoelang je wilt gaan beleggen. Als je dit eenmaal weet zul je niet meteen in paniek raken als de koers van jouw belegging ineens onderuit zakt. Je hebt dan de tijd tot de koersen zich weer herstellen. Als je de einddatum bijna bereikt dan zul je minder risico moeten gaan nemen om zo het meeste rendement te behalen. Hoe groter de horizon hoe meer risico jij kunt nemen.

Als je jouw geld bijvoorbeeld 20 jaar kunt missen dan heb je langer de tijd om een eventuele financiële crisis te boven te komen dan dat je maar 5 jaar niet over je geld kunt beschikken.

9. Wat is je beleggingsdoel?

Wat is je doel om te gaan beleggen? Zie je het als een hobby om wat extra geld te verdienen of wil je echt grote winsten gaan behalen? Door vooraf je beleggingsdoel te bepalen kun je inspelen en zo een beleggingsplan opstellen. Onthoudt altijd hoe groter de kans op een hoog rendement hoe meer risico je zult lopen. Dat klinkt logisch maar veel mensen vergeten dit nog wel eens.

10. Hoeveel tijd wil je besteden aan het beleggen?

tijd beleggenMet de combinatie van jouw beleggingshorizon en wat je beleggingsdoel is kun je bepalen hoeveel tijd je kwijt zult zijn aan het beleggen. Als je een hoog rendement wilt behalen dan zul je meer tijd moeten investeren. Ben je tevreden met een klein rendement of zie je het meer als een hobby dan kun je wat passiever zijn.

Tip: beleg alleen met geld wat je kunt missen. Als de koersen dalen dan doet het minder pijn als je belegt met geld wat je niet direct nodig hebt.

11. Welk beleggingsinstrument ga je gebruiken?

Er zijn tegenwoordig behoorlijk wat producten waarin je kunt beleggen. De beginnende belegger en de lange termijn belegger kiest meestal voor de aandelen, trackers en obligaties. De korte termijn belegger zal eerder gaan voor de aandelen, opties, turbo’s, Sprinters en futures. Het is overigens voor iedere belegger anders dus beleg in producten waar je affiniteit mee hebt en welke je begrijpt. Zo voorkom je dat je onnodig veel risico loopt.

Bovendien is het belangrijk om te kijken waarin je kunt beleggen. Als je gaat beginnen met beleggen dan kan je wel in vastgoed willen beleggen maar je begrijpt dat je hier een behoorlijk groot vermogen voor kwijt zult zijn voordat het je winst gaat brengen.

12. Kennis- en ervaringstoets

Als je serieus begint met beleggen dan zul je voldoende kennis moeten hebben. Verschillende brokers hebben daarom een kennis- en ervaringstoets samengesteld, je kunt doormiddel van vragen over de verschillende producten jouw kennis toetsen. Als je een voldoende scoort loop je minder risico. Het is verstandig om dus eerst deze vragen online te beantwoorden.

13. Volg het financiële nieuws

Voordat je aan beleggen denkt zou je eigenlijk het financiële nieuws al moeten volgen. Je zult hier interesse in moeten hebben als je rendement wilt behalen over jouw investering. Alleen als je het financiële nieuws volgt weet je waar je het best in kunt beleggen. Financieel nieuws kun je volgen op de TV en natuurlijk staat het internet er vol mee. Er zijn voldoende blogs welke dagelijks het financiële nieuws publiceren.

14. Beleg je zelf of geef je het uit handen?

Als beginnend belegger kan beleggen behoorlijk ingewikkeld zijn. Je kunt zelf gaan beleggen om zo alles over het beleggen in de praktijk te leren. maar je kunt ook een beleggingsexpert inschakelen die jou beleggingen beheert waardoor je vaak hogere winsten behaald. Je moet er wel rekening mee houden dat je deze beleggingsexpert moet betalen.

Tip: als je gaat starten begin dan te beleggen met kleine bedragen. Door voorzichtig te beginnen loop je minder risico en zul je sneller leren. Bovendien zorg je ervoor dat jouw enthousiasme voor het beleggen niet in een korte tijd verloren zal gaan.

eToro

Op zoek naar een broker voor het handelen in aandelen, EFT’s en Crypto?
Demo account aanmaken

15. Volg een beleggings cursus voor beginners

cursus beleggenAls je helemaal nog geen ervaring hebt in het beleggen dan is het verstandig om een online cursus voor de beginnende belegger te gaan volgen.

Ik kan je een cursus aanbevelen waarin je in een betrekkelijk korte periode alle kneepjes van het beleggen kunt leren. Je kunt dus zeggen dat dit je eerste investering is. Een investering die je binnen de kortste keren hebt terug verdiend. Eenmalig investeren om een cursus beleggen te volgen is zeker als je gaat beginnen met beleggen bijna een must.

Reserveer nu een plek om de online training van Harm van Wijk te volgen en bekijk wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Ik hoop dat je als startend belegger je voordeel met de hierboven beschreven tips zult doen. Mocht je nog vragen hebben dan kun je deze altijd aan mij stellen door hieronder een reactie achter te laten.

Lees ook de review over de Day Trading Masterclass en de Crypto Masterclass.

Download Gratis Handleiding