Waarom zijn cryptocurrencies zo populair?

Cryptocurrencies

Het begon allemaal met Bitcoin maar inmiddels zijn er honderden, zo niet duizenden verschillende cryptocurrencies waar je in kunt investeren. Iedere succesvolle cryptocurrency probeert iets te vinden waarmee het zich kan onderscheiden van de concurrenten.

Tip: Alles leren over cryptocurrencies doe je met de Crypto Masterclass van AllesOverCrypto.nl.

Zo zijn er coins die zich specifiek richten op transacties bij online gaming en zijn er ook cryptocurrencies die zich volledig richten op een bepaalde kerneigenschap zoals de snelheid van de transactie of het waarborgen van de privacy bij transacties.

Hoe dan ook, de cryptocurrencies blijven ongekend populair en nog steeds komen er iedere dag heel veel mensen bij die besluiten te investeren. Maar waar komt die populariteit nu eigenlijk vandaan? We proberen in deze blog een antwoord te vinden.

Decentraal

Het is misschien wel één van de belangrijkste redenen dat cryptocurrencies zo populair zijn. Het zijn decentrale valuta. Dat wil zeggen dat er geen centrale instantie is die alles controleert of de baas is. Dat is bij de traditionele valuta natuurlijk nog wel het geval.

Door gebruik te maken van cryptocurrencies zet je de banken en financiële instellingen die nu nog zo veel macht hebben min of meer buitenspel. Hetzelfde geldt trouwens voor heel veel andere tussenpersonen.

Bekijk de gratis bitcoin training!

Met dezelfde technologie is het bijvoorbeeld al mogelijk om smart contracts af te sluiten waarmee de notaris overbodig wordt. Bij de meeste cryptocurrencies is er ook geen baas of instantie die alles controleert. De gebruikers zijn eigenlijk zelf samen de baas.

Tip: wil jij meer rendement behalen? Lees boeken over beleggen en leer beleggen als dummy.

Sneller en goedkoper

Als je vanaf je bankrekening in Nederland geld wil overmaken naar de Verenigde Staten of een ander willekeurig land, kan daar flink wat tijd overheen gaan. Dat komt omdat je te maken hebt met verschillende banken en valuta.

De gemiddelde internationale transactie via de bank duurt toch minimaal drie dagen. Bij cryptocurrency is dat compleet anders. Daar is er namelijk geen sprake van verschillende valuta bij een transactie en bovendien zijn er dus geen banken.

De transactie wordt, waar dan ook ter wereld, binnen enkele minuten voltooid. Het verschilt per coin hoe lang dit precies duurt. Daar komt nog eens bij dat er geen dure instanties tussen zitten die zich willen verrijken met jouw transacties. De transacties zijn daardoor veel voordeliger.

Het is de toekomst

Hoewel de meningen nog uiteenlopen als het gaat om de valuta, zijn cryptocurrencies absoluut de toekomst. Sommige experts noemen blockchain, de technologie achter de coins, nu al de uitvinding van de eeuw. Terwijl er nog veel meer toepassingen van de technologie mogelijk zijn.

Het is nog maar de vraag of digitale valuta uiteindelijk de traditionele valuta helemaal gaat vervangen. Het lijkt echter wel vast te staan dat het de toekomst is en dat er nog heel grote dingen mee gaan gebeuren. Daar raken steeds meer mensen van overtuigd en daardoor worden cryptocurrencies ook nog steeds populairder.

Opvallend is dat ook steeds meer mensen definitief over de streep getrokken worden. Zo zien we nu steeds meer traditionele beleggers en leken die zich toch laten overhalen en overtuigd raken van de mogelijkheden die cryptocurrencies bieden.

🎁 Maak een account aan bij Bitvavo. Je ontvangt nu tijdelijk €1000 handelstegoed 🎁