Wat is Solana?

Voor de oplettende cryptocurrency fans moet Solana opgevallen zijn in 2021. Het is een nieuwe generatie blockchain technologie die een enorm hoog aantal transacties per seconde kan verwerken, zonder dat er een compromis op de veiligheid komt.

Dit protocol is zelfs zo ontworpen dat des te meer mensen dit gebruiken, des te sneller de blockchain wordt. Verder zijn de kosten per transactie ook een schrijntje van de kosten die je betaalt als je gebruik wil maken van de Bitcoin of Ethereum Blockchain.

👉 Schrijf je in voor de GRATIS crypto training!

Actuele Solana koers

Oprichting & team Solana

Solana is in 2017 opgericht door een Zwitserse stichting en de CEO is Anatoly Yakovenko. Met ervaring bij Qualcomm en Dropbox is dit een man met zeer goede referenties die begrijpt hoe de back-end van de cryptocurrency werkt.

Verder bestaat het Solana team uit meer dan 100 mensen die ervaring hebben bij de grote IT-bedrijven als Apple, Intel, Google, Microsoft en Twitter. Kortom het zijn niet de minste mensen die ze hebben binnengehaald.

Daarnaast kon het project al $25.000.000 ophalen bij investeringsrondes. Bedrijven die geïnvesteerd hebben zijn onder andere Multicoin Capital, Blocktower Capital, Distributed Global en NEO Global Capital.

Concurrentie Solana blockchain

Aangezien er op Solana transacties, smart contracts snel uitgevoerd kunnen worden en er een ontwikkelingsplatform is opgericht, zijn ze voor veel projecten een bedreiging. Snelle en goedkope transacties gaan bijvoorbeeld gebruikt worden voor The Internet of Things.

Hier is bijvoorbeeld IOTA al een lange tijd mee bezig, maar projecten als Hedere HashGrap en Cosmos zijn hier iets nieuwer en wat innovatiever alweer dan IOTA. Als je aan smart contracts denkt, is natuurlijk Ethereum de first mover, maar door de goedkope en snelle uitvoering bij Solana zouden ze hier dus wel de concurrentie mee aan kunnen gaan.

Het is dan weer aan Ethereum om hierop te reageren. Verder is Polkadot ook concurrentie, aangezien zij zich ook richten op het Web 3.0.

Type Blockchain

De meest bekende blockchain is natuurlijk de Bitcoin blockchain. Hier is de gehele cryptocurrency markt begonnen en vanuit hier zijn er nieuwe soorten types blockchain uitgebracht. Waar de Bitcoin blockchain gebruik maakt van Proof of Work (PoW), maakt Solana gebruik van Proof of History (PoH).

Met het gebruik van deze Proof of History kunnen er veel meer transacties verwerkt worden, zonder dat de veiligheid van het netwerk wordt aangetast en dat deze ook decentraal blijft. Maar hoe krijgt de Solana blockchain het voor elkaar om zoveel sneller te zijn dan een Bitcoin en Ethereum?

Snelheid Solana

Naast gebruik te maken van Proof of History zijn er in totaal een achttal innovaties die de blockchain onderscheiden van andere blockchains. We zullen niet op alle acht de innovaties ingaan, maar wel op de belangrijkste en meest vernieuwende manier van blokken verifiëren:

  • Proof of History
  • Tower BFT
  • Turbine
  • Gulfstream
  • Sealevel
  • Pipeline
  • Cloudbreak
  • Archivers

Proof of History

Proof of History is als het ware een cryptografische klok die ervoor zorgt dat de nodes het eens kunnen zijn over de tijd en wanneer wat op de blockchain is gebeurd, zonder dat zij hiervoor constant in contact hoeven te staan met elkaar.

Elke node houdt zijn eigen klok bij en codeert elk blok met het tijdstip van dat moment. Als het netwerk hierna alle nieuwe blokken van de nodes bij elkaar krijgt zal het tijdstip bepalend zijn voor wat als eerst gebeurd is en zo de blokken rangschikken.

Solana kopen

🎁 Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.🎁

Deze blokken worden om de 400 milliseconde aangemaakt en dit zorgt voor de hoge transactiesnelheid binnen het netwerk. Op dit moment zijn er al meer dan 950 nodes die deze blokken kunnen verifiëren en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Des te meer nodes er toegevoegd worden, des te sneller en stabieler het netwerk wordt.

Bedrijven die werken met Solana

Vanwege de hoge snelheid waarin de transacties verwerkt kunnen worden is het voor veel bedrijven enorm interessant om op de blockchain van Solana aan de slag te gaan. Hierdoor zijn er al een aantal bekende bedrijven/projecten overgeschakeld naar dit netwerk.

FTX Derivaten platform

FTX is een bekend cryptocurrency platform waar je bitcoin en andere cryptocurrency kunt verhandelen. Daarnaast hebben zij op de Solana blockchain een decentraal trading platform gelanceerd genaamd Serum. Door de hoge transactiesnelheid en de lage kosten kan er op dit platform snel en goedkoop gehandeld worden door de gebruikers.

Chainlink

Ook Chainlink is een bekende speler in de cryptocurrency markt. In deze samenwerking met Solana wil Chainlink een nieuw orakel bouwen die om de 400 milliseconde prijs bijwerkt en verstuurd naar de gebruikers van dit orakel.

Audius

Audius is een project dat de concurrentie met muziek streamingsdiensten als Spotify en Deezer aan wil gaan door de gemeenschap eigenaar te maken van dit platform. Zij hebben hun gehele content managementsysteem (CMS) op de Solana blockchain gezet en vanuit dit systeem kunnen er nummers opgezocht en afgespeeld worden op het platform van Audius.

Naast deze samenwerkingen heeft Solana nog veel samenwerkingen en projecten die op hun blockchain werken. Voor een compleet overzicht kan je het beste op hun website kijken onder het kopje “Ecosystem”.

De SOL token

De SOL token is de cryptocurrency waarmee gebruik gemaakt kan worden van de Solana blockchain. De SOL token is als het ware wat brandstof is voor een auto, het zorgt ervoor dat het platform blijft draaien. De SOL coin is de laatste maanden enorm in waarde gestegen en de SOL koers verwachting is veelbelovend.

De SOL token kan gebruikt worden voor de volgende doeleindes:

Transactiekosten betalen

Dit is natuurlijk één van de belangrijkste zaken aan de SOL token, het betalen van de transacties die via het netwerk lopen. Wil je SOL coins naar iemand anders sturen? Dan moet je ook een klein deel in SOL betalen als transactiekosten.

Verder zijn er veel andere projecten welke op de Solana blockchain draaien. Zij mogen als het ware gebruik maken van de techniek van Solana, maar zullen wel transactiekosten in SOL tokens moeten betalen om het platform draaiende te houden.

Gelukkig voor de gebruikers van de Solana blockchain zijn deze transactiekosten erg laag: de kosten voor 1 miljoen transacties is ongeveer $10. Een schijntje dus vergeleken met bijvoorbeeld Ethereum waar je in drukke periodes wel eens $50 per transactie betaald!

Staking van de SOL coin

Als houder van de SOL token kan je het netwerk ondersteunen door jouw SOL tokens te staken. Je kunt jezelf als validator van transacties aanmelden bij het netwerk en over de tokens die je vastzet krijg je een percentage uitbetaald. Hiermee creëer je een passief inkomen voor jezelf.

Governance

Binnen Solana (net als bij vele andere cryptocurrency projecten) gaat het mogelijk worden om te stemmen over zaken die het project aangaan. Mensen die kunnen voorstellen doen om verbeteringen binnen de Solana blockchain of project te doen en hier kan dan op gestemd worden.

Als een voorstel meer positieve stemmen, dan negatieve stemmen krijgt wordt dit voorstel aangenomen en uitgevoerd. Op het moment dat jij SOL tokens in jouw bezit hebt, krijg je dus ook mede-stemrecht op deze voorstellen.

Waar kan je deze SOL token kopen?

Zeker omdat Solana een enorme run heeft gemaakt in de afgelopen periode wil iedereen de token op zijn of haar platform willen aanbieden, zodat deze via hun platform gekocht kan worden. Daarom is de SOL token makkelijk aan te schaffen via de grootste exchange platformen die er voor cryptocurrency bestaan:

  • Binance
  • Coinbase
  • Kraken
  • Huobi
  • Crypto.com
  • Bitfinex
  • VCC Exchange

Als je nog niet heel veel verstand hebt van hoe zo’n exchange platform werkt, dan zijn er ook makkelijkere manieren om de token aan te schaffen. Er zijn verschillende platformen waar je via iDeal kunt betalen en hierna de token aan kunt schaffen. Voorbeelden van deze exchanges zijn:

  • Bitvavo
  • Litebit
  • Bitcoin Meester
  • Coinmerce

Via deze platformen is het voor Nederlanders op dit moment het makkelijkste om de SOL token aan te schaffen en te verkopen. Als je wat meer ervaring hebt in trading en/of cryptocurrency, dan zijn de platformen als Binance en Coinbase ook goed om te gebruiken.
Solana koers

SOL veilig bewaren

Nadat je jouw SOL tokens hebt aangeschaft wil je deze natuurlijk ook veilig bewaren. Wat je vaak hoort “Not your keys, not your coins”, is natuurlijk in zekere zin ook waar. Het is al een aantal keer gebeurd dat er een platform wordt gehacked en dat de tokens die daar dan op stonden gestolen werden.

Nu zijn de grotere platformen als Binance, Coinbase en Huobi goed beveiligd en bieden zij een garantie dat de tokens terugbetaald zullen worden aan de gebruikers, maar niet elk platform heeft deze beveiliging en kan deze zekerheid bieden.

Het is daarom goed om jouw SOL tokens op een veilige plek te bewaren.
Een voorbeeld om jouw SOL tokens te bewaren is de SolFlare wallet.

Deze wallet is speciaal gemaakt voor de SOL token en deze kan je ook koppelen aan een Ledger Nano S (Cold wallet storage). Zo kan je jouw tokens veilig op de Ledger zetten, zodat geen hacker er aan kan komen.

De SolFlare wallet biedt naast het opslaan van jouw tokens ook de mogelijkheid om jouw SOL tokens te staken (zoals hiervoor genoemd bij bruikbaarheid van de tokens). Op deze manier verdien je nog eens extra op jouw tokens.