Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen? Door de lage spaarrente wordt het voor particulieren steeds interessanter om te beleggen. Sparen is niet langer een interessante manier om je vermogen op korte termijn te zien stijgen en zal dit voorlopig waarschijnlijk ook niet meer worden.

Ongeacht of je een gericht doel hebt om geld voor opzij te zetten, is een deel van je geld beleggen een interessante optie om op termijn je vermogen mogelijk te vergroten.

Als je dit bijvoorbeeld maandelijks doet met een klein bedrag, zal je in veel gevallen op langere termijn hier de vruchten van kunnen plukken. Natuurlijk loop je meer risico als je je geld belegt in plaats van het te sparen, daar tegenover staat echter veelal een hoger rendement dan wanneer je geld op een spaarrekening staat.

Belangrijk om te weten voor je begint

Om slim te leren beleggen zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Er zijn tal van manieren op om vermogen te investeren en het is enorm belangrijk dat je je goed informeert over de diverse mogelijkheden. Voor je begint zijn er een aantal vragen om voor jezelf te beantwoorden, zodat je weet hoe je er voor staat alvorens je start met beleggen:

  • Wat is de reden dat je wilt gaan beleggen?
  • Hoe ziet je financiële situatie eruit?
  • Hoeveel risico wil en kan je nemen?
  • Volg eerst een cursus

Als je de antwoorden op deze drie vragen inzichtelijk hebt gemaakt, heb je een helder doel voor ogen waarom je wilt beleggen en is duidelijk welke mogelijkheden je hebt voor het maken van investeringen. Dit is belangrijk om te zorgen dat je een goede beslissing kan maken over het soort belegging dat bij je past en de hoeveelheid geld die je in de belegging steekt.

Het rendement van een belegging

Als je gaat beleggen hoop je vanzelfsprekend op een zo hoog mogelijk rendement zodat de financiële middelen die je investeert ruimschoots worden terugverdiend, evenals de tijd die je hebt gebruikt voor het maken van de juiste investeringen. Het rendement gebruik je om te berekenen wat je belegging op termijn waarschijnlijk oplevert, het rendement is de (toekomstige) opbrengst van een belegging.

Als je weet wat het rendement van een bepaald financieel product is, kan je uitrekenen hoeveel maanden je welke bedragen moet beleggen om tot je doel te komen.

Is het rendement bruto of netto?

Laat je goed informeren of het beoogde rendement bruto of netto is. Het bruto rendement bevat namelijk vaak kosten en premies die nog afgetrokken moeten worden, alvorens je het netto rendement hebt, ofwel wat jij daadwerkelijk overhoud aan het beleggen. Indien er geen bijkomende kosten zijn, zal het bruto rendement natuurlijk gelijk zijn aan het netto rendement.

Aan de slag met rekenrendement

De reden dat je gaat beleggen kan zijn omdat je het gewoon leuk vindt om te doen, maar natuurlijk ook omdat je een bepaald financieel doel voor ogen hebt. Als je slim wilt beleggen met een vastgesteld financieel doel voor ogen is het van belang dat je goed kijkt naar het rekenrendement.

Bij een spaarrekening is het rekenrendement duidelijk en overzichtelijk, je weet vrijwel precies welke rente je ontvangt over welke periode.

Bij beleggen kan dit sterker fluctueren. Voor je belegt is het dus belangrijk om te weten wat het verwachte rekenrendement is en in welke mate dit realistisch is. Dan weet je hoe lang en hoeveel je moet beleggen om het beoogde doel te bereiken.

Verschillende soorten netto rendement

Er zijn verschillende soorten netto rendement op basis waarvan je de risico’s van het beleggen in kan schatten en een gerichte keuze kan maken voor de investering die bij jou past. Allereerst het netto historisch rendement. Hierbij wordt het verwachte rendement van het beleggen berekend aan de hand van de resultaten over de afgelopen twintig jaar.

Indien een bedrijf of product nog niet over deze gegevens beschikt, moet ook data van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gebruikt worden voor een correcte weergave van het netto historisch rendement.

Daarnaast heb je ook het netto pessimistisch rendement, wat de mogelijke opbrengst weergeeft middels een pessimistische voorspelling. Hiermee wordt berekend wat er met je belegging gebeurt als het product waarin je hebt belegd een tegenvallende opbrengst heeft. Wanneer de uiteindelijke opbrengst lager is dan het geld dat je bent gaan beleggen, heb je dus een negatief netto rendement.

Beleggen, is dat iets voor mij?

Wanneer je toekomstig vermogen op wilt bouwen over een langere termijn, kan je ervoor kiezen om te beleggen. Beleggen kan meer opleveren dan wanneer je je vermogen vastzet op een spaarrekening. Het is weliswaar risicovoller, maar als het goed gaat ben je verzekerd van extra vermogen door slim te beleggen.

Zelfstandig beleggen of met een adviseur

Je kan op verschillende manieren beleggen. Als je nog niet eerder hebt belegd doe je er goed aan om een adviseur in te schakelen, zodat je op basis van professioneel advies een goede keuze kan maken waar je je geld in gaat beleggen.

Andere opties zijn om het heft volledig in eigen hand te nemen, zonder gebruik te maken van een adviseur of adviesorgaan. Ook kan je met een vermogensbeheerder in zee gaan, die namens jou beslist op welke manier je vermogen wordt belegd.

Een aanrader voor de belegger die verstandig wil beleggen is de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk. Lees hier de review van de Trading Navigator Methode (Beleggen.com / Harm Van Wijk).

Korte en lange termijn doelen

Indien je een financieel doel voor ogen hebt dat je binnen een paar jaar wilt voltooien, heb je over het algemeen meer zekerheid als je spaart. Als je een doel voor ogen hebt dat je op langere termijn wilt bereiken, kan het beleggen van een deel van je vermogen uitkomst bieden.

Er zijn ook mogelijkheden om op korte termijn rendement te halen uit een belegging zodat je maandelijks een leuk extraatje hebt om te besteden. Natuurlijk kan hierbij het geld dat je maandelijks overhoud aan het beleggen variëren.

Beleggen kan voor iedereen interessant zijn. Of je nou grote bedragen wilt gaan beleggen, of wilt starten met kleine bedragen. Het maakt ook niet uit of je lange termijn doelen hebt of juist op korte termijn extra geld wilt verdienen. Beleggen is veelal lucratiever dan sparen, vooral op lange termijn en kan zorgen voor uitbreiding van je vermogen.