Hoe beginnen met beleggen?

Hoe beginnen met beleggen?

Wil je jouw vermogen actief inzetten om meer geld te verdienen? Dan heeft het geen zin om het geld op je spaarrekening te laten staan. Door de historisch lage spaarrente, verdien je nauwelijks geld als je jouw spaargeld gewoon op de bank laat staan. Wat je beter kunt doen als je je vermogen echt wilt laten groeien, is geld beleggen.

Heb je nog nooit geld belegd? Dan is het niet zo vreemd dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Gelukkig kunnen wij je een handje helpen. Dit doen we door in dit artikel een handig stappenplan te delen. Je volgt de stappen in dit stappenplan om op de juiste manier te starten met beleggen. Succes!

Lees ook: In 10 stappen succesvol beleggen van Harm van Wijk

Stap 1: verdiep je in de mogelijkheden

Er zijn vele verschillende beleggingsproducten waar je jouw geld in kunt steken. Het is belangrijk om je in de mogelijkheden van het beleggen te verdiepen, zodat je goed kunt bepalen waar je wel en niet in wil investeren. De beste manier om je in de mogelijkheden van het beleggen te verdiepen, is door online op zoek te gaan naar de vele verschillende producten waar je in kunt beleggen.

Lees een beschrijving van ieder beleggingsproduct, verdiep je eventueel in de voor- en nadelen van dit beleggingsproduct en je komt er vanzelf achter of je hier wel of niet in wil investeren.

Tip: het is belangrijk om in meerdere beleggingsproducten te investeren. Op deze manier zorg je namelijk voor spreiding in je portefeuille. Gaat het mis met belegging X, dan vangt de winst van belegging Y dit probleem op. Investeer dus niet al je geld in één aandeel, maar selecteer meerdere aandelen om in te beleggen of beleg in één aandeel en bijvoorbeeld een beleggingsfonds.

Stap 2: maak een plan

In welke beleggingsproducten wil je investeren? Hoeveel geld wil je uitgeven? Welke strategie wil je hanteren bij het beleggen? Maak een plan voor jezelf. Zet alles duidelijk op papier, zodat je jezelf een duidelijke richtlijn geeft bij het beleggen.

Tip: investeer alleen geld dat je kunt missen. Heb je 1000 euro op je spaarrekening staan? Dan kun je alles beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen 500 euro te beleggen. Gaat je wasmachine kapot, krijg je onverwacht een belastingaanslag of moet je een andere hoge rekening betalen? Dan kom je in ieder geval niet in de problemen.

Stap 3: ga op zoek naar een goede aanbieder

Stel, je wil je geld in een beleggingsfonds steken. Dit heb je al bepaald bij stap 1 en 2. Maar in welk fonds wil je jouw geld dan precies steken en van welke aanbieder moet dit fonds zijn? Ga op zoek naar een betrouwbare aanbieder met een goede reputatie.

Je gaat een deel van je vermogen aan deze aanbieder geven, dus het is wel heel belangrijk dat het om een goede en betrouwbare partij gaat. Doe dan ook goed onderzoek naar de aanbieder waar jij mee in zee wil gaan.

Tip: op de website van de Autoriteit Financiële Markten kun je controleren of jouw aanbieder wel of niet betrouwbaar is. Geeft de AFM een veiligheidswaarschuwing af voor de aanbieder waar jij mogelijk mee in zee wil gaan? Ga dan op zoek naar een andere aanbieder, want het oordeel van de AFM moet je altijd serieus nemen.

Stap 4: zoek online naar tips en adviezen

In wat voor beleggingsproduct je ook wil investeren: er zijn duizenden artikelen geschreven over beleggen en deze kun je stuk voor stuk online vinden. Door de artikelen te lezen, krijg je allerlei handige tips en adviezen. Deze gebruik je om de beste investering te doen.

Heb je bijvoorbeeld besloten dat je in CFD’s wil beleggen bij de broker Plus500? Ga dan online op zoek naar tips en adviezen om in CFD’s te beleggen en knoop deze tips en adviezen in je oren. Je hoeft niet je hele strategie aan te passen op de tips en adviezen van een andere belegger, maar het is wel interessant ze even door te nemen. Wellicht doe je nog interessante inzichten op.

Tip: koop je de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk, dan krijg je toegang tot de online community. Hier zitten honderden beleggers zoals jij, die allemaal interessante tips en adviezen met elkaar delen. Ook jij kunt je tips en adviezen delen in de online community, maar je kunt er ook vragen stellen aan andere beleggers. Zo maak je nog betere beleggingskeuzes, met een beetje hulp van andere investeerders. Erg waardevol!

Stap 5: doe je eerste belegging

Als je écht goed research hebt gedaan, kun je jouw eerste belegging doen. Spannend! Na het doen van je eerste belegging, ben je nog niet klaar. Nu houd je je portefeuille goed in de gaten. Gaat alles volgens plan?

Evalueren
Als belegger evalueer je je beleggingskeuzes continu. Kies je er bijvoorbeeld voor om een aandeel te kopen of juist te verkopen, dan zoek je achteraf uit of deze beslissing wel of niet goed is geweest. Heb je een verkeerde beslissing gemaakt? Zoek dan uit hoe dit kan. Zo kun je leren van je fouten en dit is belangrijk, want op deze manier voorkom je dat je in de toekomst dezelfde fouten nog een keer maakt.

Tot slot: bij twijfel, niet doen!

Ook als je al wat langer bezig bent met beleggen, moet je altijd op je hoede blijven. Je hebt misschien al tientallen goede beleggingsbeslissingen gemaakt en veel geld verdiend, maar het kan nog altijd mis gaan. Twijfel je over een bepaalde belegging? Ga deze belegging dan uit de weg.

Je kunt beter in een beleggingsproduct investeren waar je helemaal achter staat, dan een belegging doen waar je eigenlijk geen goed gevoel bij hebt. Luister naar je instinct, want meestal maak je op deze manier de juiste keuzes.

Te mooi om waar te zijn?
Ook goed om te weten: komt een bepaalde belegging over als iets wat te mooi is om waar te zijn? Dan is de kans groot dat de belegging ook daadwerkelijk te mooi is om waar te zijn. Voel je twijfels, dan ga je ook dit soort beleggingen uit de weg. Ook als er hoge winsten beloofd worden. Sterker nog, dan juist. Bij dit soort beloften moet je namelijk altijd extra sceptisch zijn.