Wat is een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet aanmaken, wat zijn de mogelijkheden?

Over de Bitcoin heb je vast en zeker al veel gelezen of gehoord, maar waar bewaar je nu zo’n Bitcoin (BTC) of een deel daarvan? Dat is precies wat je in deze blog gaat lezen. In deze blog vertellen we je namelijk alles over een Bitcoin wallet, hoe je zo’n wallet aan kunt maken en wat de mogelijkheden van zo’n wallet zijn.

Een Bitcoin Wallet, wat is dat nu precies?

Een Bitcoin Wallet is eigenlijk een soort online bankrekening. Met zo’n wallet kun je je Bitcoins beheren, ontvangen en verzenden. Je kunt dus stellen dat een Bitcoin wallet een digitale portemonnee is. Zo’n digitale wallet kun je downloaden op je laptop, tablet, smartphone of pc.

Blockchain
De Bitcoin wallet maakt verbinding met de blockchain en laat je precies zien hoeveel Bitcoins jij in je bezit hebt. Wanneer je op het internet gaat zoeken naar een digitale portemonnee waarmee je je cryptovaluta kunt beheren, zal je zien dat er eindeloos veel aanbieders zijn.

Echter biedt niet iedere Bitcoin wallet je dezelfde mogelijkheden waardoor het dus belangrijk is dat je weet wat voor soort wallet je nodig hebt.

Een mobiele Bitcoin wallet

De eerste soort Bitcoin Wallet is de mobiele wallet. Dit is een digitale portemonnee in de vorm van een handige app voor je smartphone of tablet. Net zoals je dit met alle apps doet, kun je ook een mobiele wallet eenvoudig downloaden vanuit de Appstore of Playstore.

Met behulp van deze app kun je dan vervolgens je bitcoins beheren, ontvangen en verzenden.

Het lijkt misschien alsof je bitcoins met een mobiele wallet opgeslagen worden op je telefoon of tablet, maar dat is niet het geval. Je bitcoins worden namelijk altijd opgeslagen in een blockchain. Eigenlijk kun je deze wallet dus zien als een soort random reader waarmee je toegang krijgt tot je digitale portemonnee op een blockchain.

Het voordeel van een Bitcoin wallet is dat je al je cryptovaluta zelf kunt beheren. Je hebt dus geen derde partij zoals een bank nodig. Door gebruik te maken van een wallet ben je dus zelf baas over je cryptovaluta.

Bitcoin wallet

Een software Bitcoin wallet

Naast een mobiele Bitcoin wallet, is er ook een software wallet waarvan je gebruik kunt maken. Een software Bitcoin wallet werkt in principe hetzelfde als een standaard bankrekening, maar dan voor cryptovaluta. Een software wallet is een programma wat je kunt downloaden op je laptop of pc.

Ook bij deze wallet lijkt het misschien zo dat je cryptovaluta opgeslagen worden op je pc of laptop, maar ook bij deze wallet worden al je Bitcoins opgeslagen in de blockchain.

Seed phrase
Iedere Bitcoin wallet maakt gebruik van een ‘seed phrase’. Dit is een zin van 24 woorden waarmee je aan kunt tonen dat jij de eigenaar bent van de cryptovaluta. Doordat je deze 24 woorden in kunt voeren heb je vanuit ieder soort wallet toegang tot al je Bitcoins of andere cryptovaluta.

Op het moment dat je gebruik maakt van een software wallet, worden deze 24 woorden opgeslagen op je laptop of pc. In het geval van een mobiele wallet, worden deze woorden natuurlijk opgeslagen op je tablet of smartphone.

Een hardware Bitcoin wallet

Naast de mobiele- en de software wallet is er ook nog een hardware Bitcoin wallet. Zo’n wallet is een fysiek apparaatje waarmee je al je Bitcoins of andere cryptovaluta op een veilige manier kunt beheren.

Op het moment dat je op zoek bent naar de meest veilige manier waarmee je je cryptovaluta kunt beheren, is een hardware wallet het best aan te raden. Dit komt doordat je met behulp van een hardware wallet offline al je gegevens kunt bewaren.

Een hardware Bitcoin wallet is eigenlijk een soort sleutel waarmee je aan kunt tonen dat jij de eigenaar van de cryptovaluta bent.

Een Bitcoin wallet heeft verschillende mogelijkheden

Zoals je hebt kunnen lezen is een Bitcoin wallet verkrijgbaar in verschillende soorten. De insteek van ieder soort wallet is dat je hiermee je Bitcoins op een veilige manier kunt ontvangen, beheren en verzenden zonder dat je hiervoor een bank of iets dergelijks nodig hebt.

Wil je dus aan de slag met cryptocurrency? Dan is het aanmaken van een Bitcoin (BTC) wallet zeker aan te raden. Er zijn verschillende wallets die je kunt gebruiken. Welke wallet het beste bij jou past is afhankelijk van een aantal factoren.

Wil je de wallet alleen gebruiken voor je Bitcoins? Of wil je de wallet ook voor andere soorten cryptocurrency zoals Ethereum en Cardano kunnen gebruiken?