Wat betekent altseason?

Wat betekent altseason en waar moet je rekening mee houden?

Als we het over crytpomunten hebben dan zullen de meeste mensen direct aan de bitcoin denken. Dit is ook de crypto waar het allemaal om draait.

Maar naast de bitcoin zijn er nog veel meer crypto’s, deze worden altcoins (alternatieve bitcoin) genoemd. Sommige hebben een doel en andere zijn er alleen om te speculeren en te traden. Inmiddels zijn er meer dan 7000 altcoins!

De altcoins zijn qua waarde sterk afhankelijk van de bitcoin koers. Als de altcoin koersen in een korte tijd flink stijgen dan noemen we dit een altseason of altcoin season.

Wat een altseason precies betekent dat lees je in dit artikel.

Cryptomarkt volatiel

De cryptomarkt is erg volatiel en de waarde van de verschillende crypto’s beweegt in cyclussen. Het is niet zo dat de totale waarde van alle crypto’s tegelijk zal dalen of stijgen.

Een altseason kan meerdere keren per jaar voorkomen. Voordat een altseason begint is de waarde van de bitcoin meestal gedaald. Investeerders zoeken dan andere cryptomunten om in te investeren en dit doen ze in altcoins.

Doordat er meer geïnvesteerd wordt in altcoins stijgt de koers van deze munten.

Een altseason komt meestal uit het niets opzetten. Investeerders volgen het laatste nieuws over crypto, zodra er namelijk positief geschreven wordt over een altcoin dan zal dit de koers doen stijgen.

Als voorbeeld kennen we allemaal de Dogecoin wel. Dit is het speeltje van Elon Musk. Zodra hij een positieve of negatieve Tweet de wereld ingooit dan doet dit de koers van Dogecoin direct dalen of stijgen.

Investeerders proberen net voor een dergelijke stijging in te kopen om zo op de stijgende koers van een crypto mee te liften.

De alt season van 2017 staat menigeen nog wel vers in het geheugen. Toen steeg de koers van XRP met 400%, de koers van ADA ruim 200% en ETH steeg met 134% in waarde. Deze stijgingen werden destijds gerealiseerd in 1 maand tijd!

Om optimaal te profiteren van een altseason is het belangrijk om op het juiste moment je winst te pakken. Wacht je te lang dan zal je jouw winst snel zien verdwijnen. Een altseason duurt namelijk maar een bepaalde periode en hoe lang dit is, is moeilijk te voorspellen.

Hoe begint het altseason?

Het begin van een altseason is meestal te wijten aan het afnemen van dominantie van de bitcoin (BTC).

De bitcoin dominantie staat voor hoeveel procent bitcoin van de totale markt in handen heeft. Als de marktkapitalisatie van bitcoin 300 miljoen dollar is en de totale markt is 600 miljoen dollar dan is de bitcoin dominantie 50 procent.

Als de bitcoin eenmaal begint met stijgen stijgt deze sterk. Aangezien dit niet eindeloos door zal gaan zal de bitcoin koers stabiliseren.

Dit is het moment waarop investeerders besluiten om in altcoins te gaan investeren om zo meer winst te kunnen maken. Als dit gebeurd is het altseason begonnen en zie je de altcoin koersen flink stijgen in een korte periode.

Dus zodra de bitcoin stijgt en een recordhoogte heeft bereikt zal deze afkoelen. Dit is het moment dat de altseason kan beginnen.

Het einde van een altseason

Wanneer het einde van een altseason is aangebroken is niet te voorspellen. Wel kun je zodra je flinke winsten kunt behalen met je altcoins deze winst ook pakken.

Zodra de bitcoin dominantie 40 procent is kan je er van uit gaan dat altseason voorbij is. Hierna zal er een crash volgen. Het is belangrijk dat jij je winst voor de crash al hebt gepakt.

Als jij nu meer wilt leren over het handelen in crypto dan is het volgen van de Crypto Masterclass de beste start!

🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁