Wat zijn Altcoins?

Wat zijn altcoins, waar kan je ze kopen en welke zijn interessant?

Als je wilt beleggen in cryptocurrency dan komen er een hoop nieuwe termen op je af. Maar de vraag “Wat zijn altcoins?” is simpel te beantwoorden. Buiten de Bitcoin is iedere cryptocurrency of token een altcoin.

Er zijn honderden altcoins en welke er interessant zijn, waar je op moet letten als je wilt investeren in altcoins en waar je ze kunt kopen dat lees je in dit artikel.

🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁

Wat zijn Altcoins?

De betekenis van altcoins is “alternatieve munten”. Hiermee worden alle cryptomunten behalve de Bitcoin bedoeld. De Bitcoin was de eerste cryptocurrency die in 2009 op de markt kwam. De naam altcoin is ontstaan uit de woorden alternative bitcoin.

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 1500 altcoins in omloop. Deze cryptomunten hebben een ding gemeen en dat is dat ze gedecentraliseerd zijn. Bijna alle altcoins werken op een blockchain. De blockchain technologie maakte het mogelijk om cryptocurrency zoals we die nu kennen te ontwikkelen.

De ontwikkelaars van de altcoins hadden als doel om de toepassingen voor de blockchain technologie en de Bitcoin technologie te verbeteren.

Ondanks alle pogingen om de technologie achter de coins te verbeteren is de Bitcoin nog altijd de belangrijkste cryptomunt met de grootste marktwaarde. Tot nu toe is het geen munt gelukt de koppositie van de Bitcoin over te nemen.

De Bitcoin heeft een marktwaarde van meer dan één biljoen euro. Voor de altcoins is er ook zeker genoeg ruimte om te groeien in de cryptomarkt.

Populaire altcoins

Er zijn inmiddels veel alternatieven voor de Bitcoin. Als je al bezig bent met het handelen in cryptomunten dan weet je wel welke altcoins populair zijn en mogelijk de potentie hebben om door te groeien.

Hieronder heb ik 3 populaire altcoins uitgelicht:

Ethereum (ETH)
Ethereum is een altcoin met ontzettend veel potentie om groot te worden. Het is een gedecentraliseerd platform en heeft als doel om een geheel nieuw digitaal ecosysteem te worden.

Cardano (ADA)
Cardano is een gedecentraliseerde openbare blockchain. Cardano heeft een wetenschappelijke basis en het heeft veel wetenschappers en programmeurs in dienst.

Litecoin (LTC)
Litecoin zag het licht in 2011 en werd opgericht door oud Google medewerker Charlie Lee. De koers van deze altcoin is de laatste jaren flink gestegen en ook voor de toekomst is de rek er nog lang niet uit.

Dit is nog maar een kleine greep uit het aanbod van populaire altcoins. Andere populaire altcoins zijn: Ripple, VeChain, Swipe, Binance Coin, Dodge coin en IOTA.

Altcoin

Nieuwe altcoins

Buiten de al bestaande altcoins komen er jaarlijks nieuwe altcoins bij. Het kopen van deze nieuwe altcoins brengt meer risico met zich mee dan het kopen van de bestaande altcoins. Daarentegen is de koers van een nieuwe altcoin meestal erg laag waardoor het verleidelijk is om in deze crypto te investeren.

Altcoin season

Bij het investeren in altcoins moet je rekening houden met het feit dat deze munten erg volatiel zijn. Zo krijg je een paar keer per jaar te maken met altseason.

Altseason is de periode waarbij de koersen van altcoins flink omhoog schieten. Een koersstijging tijdens altseason gebeurd in een korte periode. Een altseason kan meerdere keren per jaar voorkomen.

Hoe kan ik altcoins kopen?

Het kopen van altcoins kan bij een online broker waar er tientallen van zijn. Om een goede keuze te maken voor een broker zal je er eerst enkele moeten vergelijken. Hierbij kijk je naar de hoogte van de transactiekosten die je moet betalen als wilt aan- en verkopen en naar de betaalmethodes zoals bijvoorbeeld iDeal, creditcard of PayPal.

Een goedkope Nederlandse broker is Bitvavo. Je kunt hier terecht voor het kopen van meer dan 50 altcoins. Bitvavo is de goedkoopste broker van Nederland en heeft een overzichtelijk platform en een handige app.

De altcoins kopen doe je via iDeal en je kunt deze bewaren op de wallet van Bitvavo of je stuurt deze door naar een andere wallet.

Registreer je hier gratis!

🎁 Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.🎁

Hoe kan je interessante altcoins vinden?

Om interessante altcoins te vinden zul je het nieuws op de bekende crypto nieuwssites moeten lezen of de crypto experts op Twitter of YouTube moeten volgen. Je moet er wel rekening mee houden dat niet al het nieuws even betrouwbaar is.

Om een betrouwbaar beeld van een altcoin te krijgen kan je beter de lijst van een exchange erbij pakken en deze analyseren. Als je een altcoin ziet staan die jou interessant lijkt dan kan je naar de website gaan van de desbetreffende altcoin. Hierop is te lezen welk project er achter de cryptomunt zit.

Whitepaper

Als je technische kennis verder gaat dan is het lezen van de whitepaper de beste optie. In de whitepaper staat namelijk precies vermeld wat de techniek achter de cryptomunt is en waar deze technologie de oplossing voor moet zijn.

Zodra een altcoin jou aanspreekt dan ga je kijken of de koers van deze altcoin ondergewaardeerd is. Als blijkt uit jouw onderzoek dat de altcoin koers lager is dan dat jij denkt dat deze crypto waard gaat worden is het mogelijk het moment om deze altcoin te kopen.

Door te kijken naar de altcoin koersen kun je de trends in kaart brengen om uit te vinden wat de koers van deze altcoin op de korte- of lange termijn vermoedelijk gaat doen.

Bitcoin koers
Bij dit onderzoek kijk je niet alleen naar de altcoin koers maar je neemt ook een vergelijking met de Bitcoin koers mee. De koers van de altcoins beweegt in de meeste gevallen mee met de koers van de Bitcoin.

Zodra de koers van de Bitcoin stijgende is dan zal je zien dat in de meeste gevallen de altcoin koers in dezelfde richting mee beweegt. Hetzelfde gebeurd als de Bitcoin koers gaat dalen.

Is het investeren in altcoins risicovol?

Beleggen brengt altijd een risico met zich mee of je nu belegt in aandelen, opties of in cryptocurrency. Het is belangrijk om op een verantwoorde manier te investeren in cryptocoins.

Je kunt het risico groter maken door te handelen in CFD’s of door te handelen met een hefboomeffect.

Cryptocurrency staat bekend als erg risicovol omdat de cryptocurrency markt erg volatiel is. Verder is het lastig te bepalen wat de marktkapitalisatie zou moeten zijn omdat je niet belegt in iets tastbaars.

De tegenstanders van het investeren in crypto achten de kans groot dat de hele cryptocurrency markt een grote bubbel is. Zodra deze bubbel knapt dan zullen de altcoin koersen flink dalen en zullen er grote verliezen worden geleden.

Inmiddels heeft de cryptomarkt zich wel bewezen als een serieuze markt om in te investeren en hebben ook grote bedrijven zoals Tesla, PayPal en andere grote multinationals hun vertrouwen erin uitgesproken.

Wat zijn de verschillen tussen de altcoins?

Er zijn zoveel altcoins in omloop en toch verschillen ze van elkaar. De verschillen tussen de altcoins zit hem in de transactiesnelheid, de algoritmes en het aantal munten welke er in omloop gebracht zullen worden.

Maar het grootste verschil tussen de altcoins zit in de toepassing die achter de munten zit. Voorbeelden van toepassingen zijn:

  • Identificatie
  • Het veilig opslaan van informatie
  • Opstellen van slimme contracten (smart contracts)
  • Betalingen doen en het ontvangen van betalingen

Voor- en nadelen van altcoins

Voordelen

  • De koersstijgingen kunnen enorm zijn
  • Interessante projecten
  • Technologische ontwikkelingen

Nadelen

  • De koers van altcoins is erg volatiel
  • De techniek er achter is vaak ingewikkeld
  • Niemand weet de exacte marktkapitalisatie (totale waarde van de markt)

Wat is de beste altcoin?

Op de vraag “Wat is de beste altcoin?” is niet direct een antwoord te geven. Als je deze vraag aan verschillende mensen zou stellen dan zal je verschillende antwoorden krijgen.

Je zou kunnen kijken naar de coins die hoog genoteerd staan op marketcap.com. Over het algemeen presteren deze altcoins beter dan cryptocurrency met een lage market cap.

Altcoins versus Bitcoin

Altcoins en Bitcoin zijn sterk afhankelijk van elkaar als je naar de koersen van beide cryptomunten kijkt. Bitcoins bepalen voor meer dan 50 procent de totale markt. Bij een koers stijging van de Bitcoin zal dit ook de altcoin koersen beïnvloeden.

Altcoins zorgen voor meer decentralisatie en hier maakt Bitcoin weer gebruik van. Bovendien zorgt de onderlinge concurrentie tussen Bitcoin en altcoins voor een betere ontwikkeling van de Bitcoin omdat ze de concurrentie voor willen blijven.

Ethereum

Tips voor het beleggen in altcoins

Als je net begint met beleggen in altcoins dan zijn er nog wel wat valkuilen die je moet zien te ontwijken. Beginners zullen de veel voorkomende fouten maken en mogelijk geld verliezen indien ze zich niet goed voorbereiden.

Als je daarentegen bereid bent om te leren dan kan het investeren in altcoins jouw veel moois opleveren. Doe zelf genoeg onderzoek voordat je echt begint te investeren. Volg de grote nieuws sites en de ontwikkelingen in de markt.

Weet je niet waar te beginnen volg dan een van de crypto cursussen die er volop worden aangeboden. Deze cursussen zijn opgesteld door experts in de crypto wereld en bieden jou ontzettend veel hulp. De kosten voor een crypto cursus heb je binnen de kortste keren terug verdiend is mijn ervaring.

Doe onderzoek

Zoals bij alles waarin je wilt investeren is het onderzoek wat je vooraf aan deze investering doet zeer belangrijk. Lees welke technologie er achter de altcoin zit en bedenk of er toekomst zit in de munt.

Het maken van een technische analyse op basis van de altcoin koers of altcoin market cap is een zeer betrouwbare methode. Bekijk wat de koers van de munt de afgelopen maanden heeft gedaan en probeer daar een trend in te ontdekken.

Bouw een uitgebreid portfolio op

Om jouw risico te spreiden is het verstandig om een divers portfolio samen te stellen. De koersen kunnen enorm stijgen maar met dezelfde snelheid weer in elkaar zakken. Daarom is het raadzaam om in verschillende altcoins te investeren.

Als je daarbij een goed onderzoek doet in de kansen van een bepaalde altcoin dan bouw je een mooi portfolio op waar je voor een langere tijd een passief inkomen mee kunt verdienen.

Conclusie: Altcoins kopen of niet?

Ik zal je nooit adviseren om iets wel of niet te kopen maar zoals je hebt kunnen lezen kan het kopen van altcoins zeker winstgevend zijn. Altcoin koersen die omhoog schieten en waar je flinke winsten mee kunt boeken behoren niet meer tot de uitzonderingen. Dit gebeurd meerdere keren per jaar tijdens altseason.

Je moet bij het investeren in altcoins ook altijd rekening houden met het risico wat je loopt. Het kan altijd verkeerd aflopen waardoor je een flink verlies moet incasseren. Beleg daarom nooit met geld wat je eigenlijk niet kunt missen en ga niet mee met de grote hype.

Altcoins kopen bij Bitvavo

🎁 Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.🎁