Bitcoin en belasting

Bitcoin en andere crypto aangeven bij de Belastingdienst. Hoe werkt het?

Het kopen van cryptovaluta zoals de bitcoin is tegenwoordig voor veel mensen de normaalste zaak. Het opbouwen van een flink vermogen is het doel dat we allemaal hebben als we gaan investeren in cryptomunten.

Maar hoe zit het eigenlijk met het afdragen van belasting? Moet je het vermogen wat je aan crypto hebt opgebouwd opgeven bij de Belastingdienst?

In dit artikel leggen we precies uit hoe het zit met crypto (bitcoin) en de Belastingdienst.

Crypto opgeven bij de Belastingdienst

Op de vraag of je jouw bitcoin of andere crypto moet opgeven bij de belastingdienst is het antwoord, JA dit moet je opgeven. Nu zal de schade voor de meeste bitcoinbezitters wel meevallen tenzij je een groot vermogen hebt opgebouwd.

Voor veel mensen die investeren in bitcoin of altcoins is het niet duidelijk of ze bij de belastingaangifte de waarde van hun cryptocurrencies moeten opgeven aan de Belastingdienst.

Het is onduidelijk of er BTW wordt geheven over de transacties die ze doen. Over de transacties die je uitvoert bij je exchange wordt geen BTW geheven. Het omwisselen van bitcoin naar andere valuta is vrijgesteld van BTW-heffing, zo oordeelde in 2015 het Europese Hof van Justitie.

Maar omdat cryptovaluta geen ander doel heeft dan als betaalmiddel te worden gebruikt zal er net als bij traditioneel geld BTW verschuldigd zijn.

Waar moet je jouw crypto aangeven bij de belastingaangifte?

Jouw crypto geef je op in Box 3 van de inkomstenbelasting, het is namelijk vermogen wat je hebt opgebouwd met sparen of beleggen. De categorie waaronder je crypto opgeeft is “overige bezittingen”.

Vanaf wanneer ga ik belasting betalen over mijn crypto?

Als je boven een bedrag van 30.846 euro (peildatum 2020) in je bezit hebt ga je daarover belasting betalen. Als je onder dit bedrag blijft dan zal je geen belasting hoeven betalen. Je moet er wel rekening mee houden dat ook je spaargeld en ander vermogen uit beleggingen bij dit bedrag opgeteld worden.

Hoeveel belasting ga je betalen?

De hoogte van het bedrag wat je gaat betalen dat verschilt voor iedereen. Als je boven de 100.000 euro aan vermogen bezit dan ga je daar 0,54 procent belasting over betalen. Heb je een vermogen van 1 miljoen euro dan betaal je 1,58 procent belasting.

Welke waarde van mijn crypto moet ik opgeven?

Je geeft bij de belastingaangifte in april de waarde van je bitcoin of andere crypto op van 1 januari van dat jaar. De Belastingdienst berekent daarover de vermogensbelasting. Het beste kun je op 1 januari even een printscreen van de koers maken. Je hebt dan meteen bewijs als de Belastingdienst daar om zou vragen.

Als je na 1 januari cryptomunten aanschaft dan hoef je deze niet op te geven bij de aangifte van dat jaar. Heb je die munten het volgende jaar nog in je bezit dan geef je bij de aangifte van dat jaar de waarde van je cryptomunten op.

De exchange waar jij handelt in crypto is ook verplicht om jouw vermogen door te geven aan de Belastingdienst. Als je bijvoorbeeld een account hebt bij Bitvavo dan zal deze exchange dit automatisch doen. Bitvavo & de Belastingdienst hebben hier afspraken over.

Kan ik de bitcoin belasting ontduiken?

Bitcoin belasting ontduiken is niet slim omdat je strafbaar bent. Bovendien zijn de Nederlandse brokers verplicht het vermogen van hun klanten aan de Belastingdienst door te geven.

Dit heeft alles te maken met de nieuwe wetgeving waardoor alle klanten hun persoonlijke gegevens moeten verifiëren. Hierdoor kan er niemand meer ‘anoniem’ handelen in bitcoin en andere cryptovaluta.

Wat zijn de consequenties als ik mijn crypto niet opgeef?

Als je de waarde van je cryptocurrencies niet opgeeft aan de Belastingdienst dan riskeer je een hoge boete. De Belastingdienst zal je bij belasting ontduiking namelijk een boete opleggen die kan oplopen tot 300 procent van het bedrag wat je normaal gesproken had moeten betalen aan belasting. Verder kan de Belastingdienst je strafrechtelijk vervolgen.

Het is dus verstandig om de koersen van je crypto op te geven bij de aangifte. Je loopt vroeg of laat tegen de lamp want de Belastingdienst kan tot 5 jaar terug alsnog een boete opleggen voor crypto belasting ontduiking.

Doe je geen aangifte van je crypto dan zal dit gezien worden als zwart geld. Je zou dan nooit je crypto’s kunnen laten uitbetalen op je bankrekening omdat dit als een ongebruikelijke transactie zal worden beschouwd. De bank is dan verplicht deze transactie te melden bij de Financiële Inlichtingen Eenheid.

Inkeerregeling

Als eenmaal blijkt dat je geen aangifte hebt gedaan en de Belastingdienst is hier achter gekomen dan heb je nog de mogelijkheid om het vermogen alsnog op te geven. Je ontloopt hiermee een strafrechtelijke vervolging. De boete die is opgelegd zal wel betaald moeten worden.

Conclusie: Crypto belasting

Over het vermogen wat je hebt opgebouwd betaal je boven een bepaald bedrag belasting. Het bedrag waarboven je belasting gaat betalen wordt jaarlijks aangepast. De belasting wordt berekend over de koers van 1 januari.

Doe je geen aangifte dan loop je het risico op een boete die kan oplopen tot 300% van het bedrag wat je verschuldigd bent. Een strafrechtelijke vervolging behoort ook tot de mogelijkheden. De boete en vervolging kunnen tot 5 jaar terug geheven worden.

Wil je nu alles leren over het handelen in crypto en over de wetgeving? Volg dan een goede crypto cursus die jou alles leert wat met het kopen en verkopen maar ook met de wetgeving zoals je aangifte bij de Belastingdienst te maken heeft.

De Crypto Masterclass is een cursus waar al deze aspecten uitvoerig in behandeld worden.