Wat is een bear market?

Wat is een bear market en wat zijn de kenmerken?

Als je aan het beleggen bent in aandelen of crypto dan zal je de term bear market (beren markt) al vaak zijn tegengekomen. Maar wat betekent de term bear market en wat zijn de kenmerken? Ik leg het je in dit artikel helemaal uit.

Als je gaat investeren in crypto of aandelen dan wil je dat de gekochte cryptomunten of aandelen zo snel mogelijk meer waard worden. Nu zal dit in de praktijk niet altijd gebeuren, de crypto wereld is nogal volatiel waardoor de koersen flink bewegen en ook op de beurzen gebeurd er genoeg waardoor de koersen van aandelen blijven schommelen.

Wanneer spreken we van een bear market (berenmarkt)?

Als de koersen voor een langere tijd blijven dalen en het vertrouwen onder de beleggers daalt hierdoor mee dan spreken we van een bear market. Het tegenovergestelde van een bear market is een bull market.

We spreken van een bear market als de prijs van een cryptomunt of aandeel met ongeveer 20 procent daalt. De reden dat deze daling de naam bear market heeft gekregen heeft er alles mee te maken dat als een beer aanvalt hij met zijn poten naar beneden slaat.

Bij een bear market heerst er pessimisme onder de investeerders. Door het pessimisme zullen weinig nieuwe investeerders het aandurven om te investeren in de cryptomunten of aandelen. Hierdoor zal de munt of het aandeel voorlopig ook niet gaan stijgen.

De term bearish komt dan ook voorbij en dit betekent dat er weinig vertrouwen is. Als iemand bearish is dan geeft hij aan dat hij weinig vertrouwen in de koersen heeft.

Bear market betekenis

Een bear market is een periode waarin de koersen van de crypto munten of de aandelen met ongeveer 20 procent dalen.

Bear market cryptocurrencies

Bij cryptocurrencies zien we veel vaker een bear market dan in de aandelen markt. De koersen van de cryptomunten stijgen en dalen veel sneller. De koers reageert ook erg snel als bijvoorbeeld de populairste crypto de bitcoin negatief in het nieuws komt.

Het kan gebeuren dat toonaangevende mensen zoals Elon Musk negatief tweeten over bitcoin waardoor in 1 dag de bitcoin koers met 20 procent daalt. Buiten de bitcoin zijn er tegenwoordig duizenden altcoins op de markt. De koers van deze altcoins wordt in de meeste gevallen mee naar beneden getrokken.

Kenmerken van een bear market

  • Aanhoudende dalende koersen
  • Angst en pessimisme domineert de markt
  • Koersen dalen bij slecht nieuws

Hoe lang duurt een bear market?

Over hoe lang een bear market duurt is niet direct het juiste antwoord te vinden. Zeker als we kijken naar de crypto markt is daar niets zinnigs over te zeggen. In de aandelen markt duurt een bear market gemiddeld 367 dagen.

Samengevat

Bij een bear market gaat de prijs van een crypto of aandeel met ongeveer 20 procent voor een langere periode onderuit. Bij een bear market heerst er pessimisme en zullen investeerders terughoudend zijn om te gaan investeren.

🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁