Wil jij leren beleggen?

Leren beleggen?

Jij wilt leren beleggen? Wat de reden ook is dat je wilt leren beleggen, iedereen kan het. Er zijn verschillende vormen van beleggen waardoor je altijd een manier kan kiezen die bij je past. Vind je het leuk om dagelijks op de hoogte te zijn van aandelenkoersen? Of maak je liever een langetermijninvestering waar van tevoren relatief duidelijk is wat het rendement gaat zijn?

Wat je keuze ook is, er zijn mogelijkheden te over om je geld op een goede en slimme manier te beleggen. Voor veel mensen lijkt het tegenwoordig een logische keuze, omdat de spaarrente op een spaarrekening in veel gevallen erg laag is en sparen dus weinig rendement oplevert.

Algemene tips voor wanneer je gaat leren beleggen

Er zijn een aantal dingen waar je over na moet denken voor je start met beleggen. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen om inzichtelijk te krijgen of beleggen iets voor jou is:

  • Wat is de reden dat je wilt gaan beleggen? Afhankelijk van je antwoord kan dit meewegen in je keuze voor een lange of kortetermijnbelegging.
  • Welke kosten brengt het beleggen van je vermogen met zich mee?
  • Wat zijn de risico’s die verbonden zijn aan beleggen? Wil en kan ik deze risico’s dragen?

Daarnaast zijn er eigenlijk drie manieren waarop je kan beleggen. Afhankelijk van hoeveel je zelf bezig wilt zijn met het belegde vermogen en wat er verder mee gebeurt, kies je een van onderstaande drie vormen:

  • Je neemt een vermogensbeheerder in de arm die namens jou je vermogen belegt.
  • Je belegt op basis van advies, maar neemt zelf de beslissing om wel of niet te beleggen.
  • Of je bepaalt zelf volledig waar, wanneer en hoe je wilt beleggen.

Een van de belangrijkste dingen als het aankomt op het beleggen van je vermogen, is dat je je goed laat informeren over de zaken waarin je belegt en de manier waarop je hierin belegt.

Rendement op je belegging

Je ontvangt rendement over het geïnvesteerde vermogen. Het bruto rendement houdt geen rekening met kosten en premies. Bij het netto rendement zijn deze al van de opbrengst afgehaald. Het netto rendement is dus wat je uiteindelijk krijgt. In het geval dat er geen bijkomende kosten bij het rendement zijn, zijn het bruto en netto rendement natuurlijk aan elkaar gelijk.

Tip: beleggen levert in de meeste gevallen alleen rendement op als je je verdiept in het beleggen. Beleggen als beginner kan dan ook veel teleurstelling opleveren als je je niet hebt verdiept in deze materie. Volg een cursus beleggen voor beginners en je zult voor een kleine investering meer rendement uit je inzet halen.

Het risico van beleggen

Wanneer je geld belegt ontstaan er verschillende risico’s. Je bent bijvoorbeeld niet zeker van het rendement dat je investering oplevert, daarnaast verschilt de mate waarin je investering veilig is en weet je niet altijd zeker wanneer je weer beschikking hebt over je geld.

Daarom is het belangrijk om voor je vermogen belegt, voor jezelf na te gaan in hoeverre je deze risico’s kan en wil aanvaarden. Wanneer je zelf gaat beleggen doe je er goed aan het risico te spreiden. Dit doe je door te investeren in verschillende soorten bedrijven en wellicht ook door op verschillende manieren te beleggen.

Een manier om het risico te spreiden is door geld te investeren in een beleggingsfonds. Dan wordt er voor jou belegd met je vermogen in verschillende soorten producten. Je koopt in wezen een klein deel van veel verschillende producten.

Deze manier van beleggen brengt enkele voordelen met zich mee. Een ervan is dat je zelf niet perse veel kennis hoeft te hebben van het kopen en verkopen van aandelen, omdat dit voor je wordt gedaan. Daarnaast kan de risicospreiding ook een groot voordeel zijn. Vanzelfsprekend zijn er wel meer kosten aan deze vorm van beleggen verbonden dan wanneer je zelf aan de slag zou gaan met het beleggen van je vermogen in aandelen van verschillende producten.

Verschillende manieren van beleggen

Wanneer je hebt besloten om een deel van je vermogen te beleggen, heb je meerdere mogelijkheden in hoe je dit gaat doen.

Beleggen in opties

Een van de mogelijkheden is om je geld te beleggen in opties. Dit betekent dat je het recht koopt om bepaalde aandelen binnen een vastgestelde periode voor een afgesproken prijs kan kopen of verkopen.

Enerzijds is er de call-optie, waarmee je winst kan maken op het moment dat de aandelenkoers stijgt ten opzichte van de prijs voor aandelen die jij hebt afgesproken. Anderzijds heb je de put-optie, waarmee je bij een daling van de aandelenkoers kan profiteren van winst.

Beleggen in aandelen

Door het beleggen van je vermogen in aandelen kan je er op een goed moment voor kiezen om aandelen in te kopen en ze vervolgens te verkopen op een moment dat de koers van de aandelen is gestegen in waarde. Voor veel mensen is dit de meest bekende manier van beleggen.

Als je aandelen bezit van een bedrijf kan je wanneer er winst wordt gemaakt dividend ontvangen. Dit wordt dan uitgekeerd in geld of nieuwe aandelen, waarmee je vermogen wordt vergroot.

Beleggen in obligaties

Wanneer je vermogen belegt in obligaties, houdt dit in dat je als het ware geld leent aan een bedrijf of overheid voor een afgesproken periode tegen een overeengekomen rente. Het beleggen in obligaties is een van de meest veilige manieren van beleggen, je weet immers van tevoren nagenoeg zeker wat de opbrengst van je investering gaat zijn.

Dus als je niet teveel risico wilt lopen als je besluit om je vermogen te beleggen, is dit een goede keuze. Houd er wel rekening mee dat net als bij andere beleggingen geld dat je het vermogen in principe moet kunnen missen, want ook hier is het risico, ook al is het maar klein, aan verbonden dat je de investering uiteindelijk niet terug krijgt.

Door op de juiste manier en in de juiste producten of bedrijven te beleggen, kan je op korte en lange termijn extra vermogen genereren. Het maakt dus niet uit of je korte of lange termijn doelen voor jezelf hebt gesteld, er is ongetwijfeld een manier van beleggen die bij jou past.

Vaak kan je al met een kleine inleg beginnen met beleggen, waardoor je met relatief weinig risico slim kan leren beleggen voor een maximaal rendement. Als je hierbij een tool als de Trading Navigator Methode inzet zal dit je rendement doen verhogen.