5 redenen om te gaan beleggen

Beleggen is tegenwoordig een hot-item, je leest er veel over en op een verjaardag is het ook het gesprek. De Bitcoin koers laat al tijden een positief resultaat zien. Al moeten we wel zeggen dat je vaak alleen de goede resultaten te horen krijgt en de verliezen worden liever niet gedeeld.

Als je ook van plan bent om als beginnend belegger te gaan beleggen dan kun je dat op twee manieren doen. Je kunt gaan beleggen via een beleggingsfonds, maar je kunt ook helemaal zelf beleggen.

Zelf beleggen

Het zelf beleggen is niet moeilijk als je je maar verdiept in de producten waarin je wilt beleggen en het beleggen zelf ook onder de knie hebt. Als beginnend belegger is het daarom belangrijk om veel te lezen, beurzen te bezoeken, websites die over beleggen gaan te raadplegen en open ergens een oefenaccount zodat je zonder dat het je geld kost ervaring op kunt doen.

1. Meer keuze

Door zelf te gaan beleggen heb je de volledige keuze aan beleggingsproducten. Dit in tegenstelling als je het beleggen uitbesteedt, je zit dan vaak aan een beperkt aantal fondsen vast. Als je een broker voor je laat beleggen dan ben je afhankelijk van een beperkt aantal fondsen en misschien sta je wel helemaal niet achter deze beleggingen. Ik kan mij voorstellen dat je niet wilt beleggen in bijvoorbeeld wapenhandel.

2. Totale controle

Door zelf te beleggen heb je de algehele controle over je beleggingen. Jij bepaalt waarin je gaat beleggen en weet precies wat het desbetreffende product op dat moment doet. Als je je tenminste goed hebt voorbereid. Je belegt ook alleen in fondsen waar jij volledig achter staat.

3. Geen rekening fondsbeheer

Als je jouw beleggingen overlaat aan een beleggingsfonds dan zul je hieraan mee moeten betalen. De fondsbeheerder doet dit nu eenmaal niet voor niets. Als je zelf gaat beleggen dan betaal je alleen transactiekosten aan de broker en dit kan je een hoop geld schelen.

Lees ook: In 10 stappen succesvol beleggen van Harm van Wijk

4. Meer betrokkenheid

Door zelf te beleggen zal je je meer moeten verdiepen in de producten waarin je belegt. Je zult je dus goed moeten inlezen en van de laatste nieuwtjes op de hoogte moeten zijn als je besluit om zelf te beleggen.

Jij bent namelijk volledig verantwoordelijk voor jouw beleggingen, dit heeft natuurlijk grote voordelen. Als je winsten maakt dan heb je dit zelf verdient en mocht het fout gaan dan ben jij ook de enige die daar verantwoordelijk voor is.

5. Zelf beleggen is leuker

Door zelf te gaan beleggen beleef je veel meer plezier aan het beleggen. Het is leuk om te doen en al helemaal als je meer rendement gaat behalen. En natuurlijk loop je ook risico’s, maar dit weet je als je gaat beleggen. Het alternatief is je geld op een spaarrekening zetten maar daarvan weet je inmiddels dat het je niets op gaat leveren.

Tip: beleg alleen met geld wat je overhebt. Al raak je nog zo enthousiast van het beleggen maak niet te grote sprongen met geld wat je ook voor andere dingen nodig hebt.

Volg een cursus of lees boeken

Als beginnend belegger loop je grote risico’s om verlies te draaien. Je kunt deze risico’s beperken door je vooraf goed in te lezen of een beleggingscursus te volgen. Toen ik jaren geleden mijn eerste belegging deed waren er nog niet veel boeken over beleggen te koop.

Een cursus beleggen was er nog helemaal niet, nu na vele jaren ervaring heb ik zelf een cursus ontwikkeld voor de beginnende belegger. Ik kan je adviseren om deze te volgen, voor een bedrag van eenmalig 37 euro heb je namelijk onbeperkt toegang tot het platform. Bovendien kan je met al jouw vragen over beleggen altijd bij mij terecht.

Download Gratis Handleiding