Cryptowallets

Cryptowallets: welke kun je het beste kiezen?

Hoewel het in het begin van 2018 wat minder gaat met vrijwel alle cryptomunten, betekent dat niet direct het einde van deze digitale valuta. Sterker nog: veel experts verwachten dat ze de cryptocoins harder terug gaan komen dan ooit.

Daarom zijn er nog steeds heel veel mensen die investeren in deze valuta van de toekomst. Wanneer je besluit om coins te gaan kopen, kan dat overigens niet zomaar uit het niets. Je hebt bijvoorbeeld een digitale portemonnee nodig om alle coins in op te slaan.

Zo’n digitale portemonnee wordt ook wel een wallet genoemd. Er zijn echter heel veel verschillende wallets beschikbaar. Welke is nu de beste wallet? Hieronder worden de verschillende type wallets besproken.

Online wallets

Online wallets zijn waar je online in kunt. Je surft simpelweg naar een bepaalde website en vervolgens kun je direct je wallet in door in te loggen. Dit heeft als allergrootste voordeel dat je overal waar je internetverbinding hebt ook daadwerkelijk in je wallet kunt om deze te beheren. Daarbij maakt het niet uit op welk apparaat je inlogt of waar je bent. Online wallets zijn erg populair.

Dat heeft voornamelijk te maken met dit gebruikersgemak. Je kunt kiezen uit een online wallet die speciaal bedoeld is voor een bepaalde cryptocoin of een wallet waar je verschillende coins in kunt opslaan en beheren. Nadeel van online wallets is dat het de minst veilige variant is. Dat is overigens nog steeds erg veilig.

Software wallets

Een software wallet is een digitale portemonnee waarbij je eerst software op je computer moet installeren. Meestal download je deze software van de officiële site van de wallet. Overigens kun je een software wallet niet alleen op een computer installeren maar ook op andere apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een applicatie op je tablet of smartphone. Na installatie kun je direct met de software aan de slag.

Voordeel is het grote gebruikersgemak en dat je niet perse internet nodig hebt. Daardoor is het een stuk veiliger dan een online wallet. Nadeel is dat je echt alleen maar in je wallet kunt op het apparaat waar je de software op hebt geïnstalleerd.

Tip: volg de online beleggings cursus en behaal als beginnend belegger meer rendement over je inleg.

Hardware wallet

Dit is een betere optie dan de twee eerder genoemde wallets. Een hardware wallets combineert namelijk de beste eigenschappen van die twee. Je hebt geen internet nodig waardoor het erg veilig is en hackers onmogelijk kunnen inbreken. Tegelijkertijd kun je de hardware wallet altijd loskoppelen en door middel van een externe aansluiting op een ander apparaat aansluiten.

Je kunt de wallet dus altijd en overal gebruiken zonder dat je daar een internetverbinding voor nodig hebt. Enig minpuntje is dat je voor een hardware wallet moet betalen, wat niet het geval is bij de overige wallets.

Paper wallet

Een paper wallet is verreweg de meest veilige manier van je digitale coins opslaan. Je slaat ze in feite op een fysiek document op. Je private en public key worden op een papier afgedrukt en zijn online niet meer te vinden. Je kunt daarentegen natuurlijk ook dit papier weer kwijtraken of het kan beschadigen. Ook werk deze manier wel een beetje omslachtig. Wie echter veiligheid het allerbelangrijkste vindt, kiest voor een paper wallet!