Software wallets

Software wallets

Ben je intussen ook al overstag heb je besloten om te gaan investeren in cryptomunten? Hoewel 2018 voor de liefhebbers van cryptocurrency niet al te goed begonnen is, wordt er een uitstekend herstel verwacht. Er zijn dan ook nog steeds elke dag mensen die besluiten om in te gaan stappen en bepaalde cryptocoins te gaan kopen. Het is echter niet verstandig om dat zomaar zonder enige voorbereiding te doen.

Verdiep je dus altijd eerst in de materie. De allereerste stap die je vervolgens moet nemen is het aanschaffen van een wallet. Dat is de digitale omgeving waarin jouw coins worden opgeslagen. Je kunt het dus eigenlijk zien als een digitale portemonnee. Er zijn daar verschillende soorten van. De software wallet is één van de meest gebruikte soorten wallets. Maar wat zijn software wallets dan eigenlijk? Wat zijn de voordelen en nadelen? Hieronder vertellen we je er alles over.

Wat zijn software wallets?

Software installeer je altijd op een computer of een ander apparaat. Dat is bij software wallets dus ook het geval. Het is een digitale bankomgeving voor je cryptocoins die je op de computer, smartphone of tablet installeert.

Bij je smartphone of tablet gaat overigens vrijwel altijd om een applicatie. Bij de computer is het in de meeste gevallen een programma dat via internet gratis te downloaden is. Let daarbij wel goed op of de aanbieder van de software een betrouwbare partij is. Kies het liefst altijd voor de ontwikkelaar van de coin als aanbieder van de software!

Tip: als beginnend belegger loop je meer risico, volg daarom een cursus beleggen en je rendement zal veel hoger zijn.

Twee versies

In principe zijn er twee verschillende soorten software wallets verkrijgbaar: hot wallets en cold storage wallets. Hot wallets hebben verbinding met internet. Daardoor kun je in principe overal in je wallet komen zolang je maar een internetverbinding hebt.

Daarnaast zijn er ook nog cold storage wallets. Deze hebben geen verbinding met internet waardoor het een stuk veiliger is dan hot wallets. Dat heeft echter weer als nadeel dat je deze wallet alleen maar kunt openen op het apparaat waarop de software is geïnstalleerd. In principe worden je coins dan bewaard op de harde schijf van je computer of je smartphone/tablet.

Bescherm je software wallet goed!

Veiligheid is wel een belangrijk issue bij software wallets. Juist daarom is het belangrijk om deze goed te beschermen. Je wil immers niet dat er anderen in je wallet kunnen komen en je coins stelen. Daarom kun je bij de meeste software wallets extra veiligheidsmaatregelen nemen om de wallet te beschermen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra wachtwoorden of een andere manier om ervoor te zorgen dat alleen jij in de wallet kunt komen.

Multi-cryptocurrency wallets

Vrijwel elke cryptomunt beschikt over haar eigen software wallet. In de meeste gevallen hebben de ontwikkelaars van de cryptomunt hier voor gezorgd en kun je de software op de officiële site downloaden. Het nadeel van deze wallets is echter wel dat ze alleen geschikt zijn voor die ene specifieke munt. Je kunt daarnaast gelukkig ook nog voor een multi-cryptocurrency wallet kiezen. Dit zijn software wallets die geschikt zijn voor meerdere cryptocoins. Een goed voorbeeld hiervan is Exodus.