Is mining nog interessant?

Mining

Bitcoin werkt op een blockchain. Dat is opgebouwd uit verschillende blocks van transacties. Deze transacties dienen allemaal geverifieerd te worden. Dat kost echter ontzettend veel rekenkracht. Daar is echter iets op bedacht: ieder geminet block levert een beloning op voor de eerste persoon die die de verificatie bevestigt.

Dit verifiëren van de transacties wordt minen genoemd en gebeurt door computers over de hele wereld. Daar kon je, zeker in de beginfase, goed geld mee verdienen. Maar is mining nog steeds interessant? Dat wordt hieronder besproken!

Is het nog rendabel?

Op de vraag of Bitcoin mining nog interessant is, kan niet zomaar een eenduidig antwoord gegeven worden. De vraag is namelijk of het nog rendabel is. Wanneer minen niet meer rendabel is, heeft het weinig nut meer om te doen. Wat in ieder geval vast staat is dat het enkel nog rendabel is wanneer je gebruik maakt van de daarvoor ontworpen Antminers.

Hoe krachtig jouw computer ook is en hoe goed je ook denkt dat hij de prestaties kan leveren, het gaat niet gebeuren. Vroeger kon dat nog wel. Sinds de explosieve groei van de digitale coins in 2017 is dat echter onmogelijk geworden. Daar komt ook nog eens bij dat het minen alleen zin heeft wanneer je het op grote schaal doet. Je zult dus tientallen mining rigs op je computer moeten zetten, wil je op een effectieve manier Bitcoin minen.

Wordt er dan nog wel geminet?

Zijn er dan eigenlijk nog wel mensen die minen? Jazeker! Alleen wordt het aantal mensen dat dit in Nederland of België doet steeds minder. Het zijn voornamelijk mensen uit China en Israël die zich hier mee bezig houden. In die landen is het namelijk nog effectief omdat de stroomkosten er heel erg laag liggen.

Bij ons is de stroom een stuk duurder waardoor je vele minder verdient met het minen van Bitcoin. Het is overigens opvallend dat er in China steeds meer mining bedrijven ontstaan. Er zijn enkele grote bedrijven die zich hier mee bezig houden. Dat is discutabel te noemen aangezien Bitcoin vooral prat ging op de decentrale eigenschap van de coin. Wanneer deze bedrijven echter gaan samenwerken is er alsnog spraken van een soort centrale instantie.

Tip: leren beleggen met een online cursus levert je meer rendement op. Als beginnend belegger loop je na de beleggings cursus minder risico.

Is het niet meer mogelijk om te minen?

Jawel. Het is nog zeker te doen om te minen. Het is echter wel onmogelijk om dit vanaf je zolderkamer met een enkele computer te gaan doen. Je zult het echt grootschalig aan moeten pakken en dat betekent direct ook dat je veel moet investeren. Niet iedereen is daar toe in staat. Wanneer je wel in staat bent om flink te investeren, kan minen nog steeds erg interessant zijn.

Het is echter een stuk interessanter om dit in een land te doen waar de stroomkosten veel lager liggen. Bovendien worden de beloningen voor het minen van een Bitcoin ook steeds lager. Geld maakt geld en dat is ook bij het minen van Bitcoins het geval. Vroeger kon iedereen het in principe doen en nu is het enkel nog interessant voor de mensen die veel geld hebben. Zeker wanneer je het vanuit Nederland wil doen.