De risico’s van beleggen in crypto’s

Wat zijn de risico’s als ik ga beleggen in crypto’s?

De laatste maanden hoor je de meest ongelooflijk verhalen over mensen die in crypto belegden en daar inmiddels miljonair mee geworden zijn. Vooral 2017 was een fantastisch jaar voor de mensen die hier in geïnvesteerd hadden.

Hoewel het in 2018 wat minder begon zijn er nog steeds heel veel mensen die juist nu instappen. Natuurlijk kun je ontzettend veel geld verdienen met het beleggen in cryptocoins. Er kleven echter ook behoorlijk wat risico’s aan. Wat die risico’s precies zijn? Dat wordt hieronder uiteengezet.

Zeepbel

Je hebt vast al mensen horen zeggen dat de hype rondom cryptocoins een zeepbel is die vroeg of laat uit elkaar spat. Hoewel veel mensen daar niet vanuit gegaan bestaat er wel degelijk een reële kans dat dit klopt. De ontwikkelingen rondom de cryptocurrencies vertonen namelijk heel veel gelijkenissen met beleggingshypes uit verleden die uiteindelijk leidden tot de bekende zeepbel die uit elkaar spat.

Steeds meer mensen stappen in en je hoort vooral de succesverhalen van de coins. De koersen blijven stijgen totdat deze veel te hoog zijn opgelopen en in elkaar klappen. Dat moment komt voor het overgrote deel van de investeerders totaal onverwacht. Je bent dan echter wel een groot gedeelte van je geld kwijt.

🎁 Maak een account aan bij Bitvavo. Je ontvangt nu tijdelijk €1000 handelstegoed 🎁

Koersschommelingen

Een ander risico zijn de hevige koersschommelingen waar de cryptocoins mee te maken krijgen. Een bepaalde coin kan vandaag nog op bijvoorbeeld 140 euro staan en een dag later op 400 of juist nog maar op 4. Deze extreme koersschommelingen kunnen je veel voordeel opleveren, maar kunnen er ook voor zorgen dat je heel veel geld verliest.

Om de risico’s goed in te schatten is het volgen van de Crypto Masterclass de perfecte basis.

Alles heeft te maken met timing en niet iedereen is in staat om in te schatten wanneer je het beste kunt instappen en uitstappen. Bovendien denken veel mensen altijd dat de koers nóg hoger kan dan deze al staat en blijven ze dat net zo lang hopen tot de koers heel erg hard naar beneden gaat. Een voorbeeld is de Bitcoin koers.

Tip: als beginnend belegger doe je er goed aan eerst een cursus crypto te volgen. Na 6 weken ken je de kneepjes van het vak en loop je minder risico.

Nieuwe techniek

Nog een belangrijk aspect: de techniek die achter de cryptocurrencies zit is nog ontzettend nieuw. Dat houdt in dat niet goed in te schatten is hoe deze in de toekomst gaat werken en welke problemen er gaan ontstaan. Ofwel: je weet niet welke risico’s je loopt. Dat is ontzettend vervelend en daar zal voorlopig ook geen verandering in komen.

Tip: zorg altijd dat je een goede broker hebt. eToro is een broker die ik je kan aanbevelen.

Er zijn altijd oplichters!

Er wordt gigantisch veel geld verdiend met cryptocoins. En op plaatsen waar veel geld wordt verdiend, zijn er ook altijd mensen die proberen om dat geld af te pakken. Hoewel de technologie achter de cryptocoins behoorlijk veilig is, zijn er voortdurend mensen om bepaalde beurzen te hacken. Zorg daarom dat je beschikt over een veilige wallet waarin je jouw coins kunt opslaan.

Een paper wallet of een hardware wallet is verreweg de veilige optie. Wees ook altijd goed op je orde wanneer je gaat handelen. Er zijn altijd mensen die je proberen te manipuleren of te bestelen. Geef bijvoorbeeld nooit de private key van je wallet aan iets of iemand. De enige die over deze key mag beschikken ben jij zelf. Je hoeft deze nooit te delen!