Paper wallets

Paper wallets

Je leest soms de wildste verhalen over mensen die hun Bitcoins of andere cryptocurrency op één of andere manier kwijt zijn geraakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan diefstal of aan een computercrash. Daarom is het ook niet zo vreemd dat je alles in het werk wilt stellen om je coins zo goed mogelijk te beschermen.

Daar kun je wellicht aan denken bij de aanschaf van een wallet. Er zijn namelijk verschillende wallets beschikbaar en deze verschillen behoorlijk als het gaat om veiligheid. Paper wallets zijn zonder twijfel één van de veiligste wallets die je kunt aanschaffen. Maar wat zijn dat dan eigenlijk en hoe kun je die gebruiken? We leggen het je hieronder uit!

Wat zijn paper wallets?

Een wallet is noodzakelijk om je cryptocoins in op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld online, maar je kunt ook voor software wallets of hardware wallets kiezen. Paper wallets bieden je de mogelijkheid om je coins fysiek op te slaan. Je slaat deze letterlijk op papier op.

Dat wordt ook wel cold storage genoemd. De private key en de public key van je wallet worden in dat geval afgedrukt op papier waardoor ze online niet meer te vinden zijn. Daardoor kun je jezelf zeer effectief beschermen tegen allerlei omstandigheden waardoor je deze keys wellicht kwijt zou kunnen raken.

Tip: voor je gaat beleggen is het verstandig om je eerst te verdiepen in het beleggen en er meer over te leren. Beleggen als dummy levert in de meeste gevallen niet het hoogste rendement op.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan crashes, faillissementen van exchanges en hackers die erop uit zijn om je coins te stelen. Daar staat overigens wel weer een ander risico tegenover. Paper wallets zijn namelijk net als echt geld tastbaar en kunnen dus gestolen worden of je kunt ze verliezen.

Daar komt nog eens bij dat papier flink kan beschadigen onder invloed van de tijd. Het papier zelf kan verkleuren en de inkt kan vervagen. Wanneer je met paper wallets werkt is het dus van belang om deze goed te beschermen.

Tip: Alles over wallets leer je in de Crypto Masterclass.

Paper wallets aanmaken

Je kunt paper wallets eenvoudig online aanmaken. Zodra je een adres voor je bitcoin of altcoin hebt aangemaakt krijg je een public en private key. Daarmee kun je een paper wallet genereren. Het systeem van de aanbieder waarbij je dit doet, genereert deze meestal automatisch. Je hoeft vervolgens alleen nog maar op print te drukken en de rest gaat vanzelf.

Waar moet je op letten

Om problemen te voorkomen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je met paper wallets wil gaan werken. Zorg er allereerst voor dat je alleen bent wanneer je een paper wallet aanmaakt.

Daarnaast is het ook verstandig om vooraf goed te checken of de computer waar je dit mee doet volledig spywarevrij is. Anders loop je het risico dat er iemand anders mee kijkt terwijl je de paper wallet aanmaakt en dat kan behoorlijke problemen veroorzaken waardoor je jouw coins zelfs kwijt kunt raken. Ga je een Bitcoinadres en de bijbehorende keys genereren?

Zet dan tijdelijk je internet uit zodat het voor hackers in principe onmogelijk is om in te breken. Hetzelfde geldt overigens voor de printer waar je paper wallets mee print. Moderne printers zijn namelijk direct verbonden met internet en ook deze kun je het beste even uit zetten. Het is immers beter om te voorzichtig te zijn dan te roekeloos!