Ethereum kopen?

Ethereum kopen in 2024? Hoe en waar kan je veilig en betrouwbaar Ethereum (ETH) kopen met iDeal?

Wil jij Ethereum kopen? In 2017 steeg de waarde van Ethereum met maar liefst 7000 procent. Een absoluut record, waardoor veel investeerders binnen korte tijd veel geld verdienden. 2017 was ook het jaar van de Initial Coin Offering, eenvoudig afgekort tot ICO.

Hierbij haalden crypto start-ups geld op bij investeerders om in een nieuw crypto-project te investeren. Binnen een jaar werd maar liefst vijf miljard euro opgehaald. Sinds dat geweldige jaar is Ethereum blijven groeien. Wat houdt het precies in en hoe koop je Ethereum?

🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁

Ethereum (ETH) koers

Hieronder zie je hoe de koers van Ethereum verloopt. Als je de koers van Ethereum over een langere periode bekijkt dan zie je dat deze een behoorlijke stijging laat zien. Je kunt de koers per dag, week, maand en jaar bekijken. Als je Ethereum wilt kopen dan kun je dit direct doen.

Wie heeft Ethereum bedacht?

Ethereum kopenDe bedenker van Ethereum (ETH) is Vitalik Buterin. Deze Rus die tegenwoordig leeft in Toronto wil graag dat mensen op dit netwerk heel snel aankopen kunnen doen zonder bemoeienis van financiële instellingen.

Openbaar netwerk

Blockchain vormt de basis van Ethereum. Het is openbaar en iedereen over de hele wereld kan de broncode van het netwerk zien en beheren. Bovendien kan elk individu toepassingen op het netwerk ontwikkelen en/of blijven bouwen aan het protocol.

Ook belangrijk om te weten is dat nodes (computersystemen) een duplicaat van de aankoopgeschiedenis bijhouden. In dit opzicht is Ethereum dus vergelijkbaar met zijn ‘grote broer’’ Bitcoin.

Wat is het doel van Ethereum?

Ethereum heeft een belangrijk doel, namelijk als platform dienen waarop software ontwikkelaars smart contracts en digitale apps (dApps) kunnen bouwen. Vitalik Buterin wil met Ethereum een heel nieuw soort internet creëren.

Een nieuw digitaal ecosysteem

Ethereum wil een geheel nieuw digitaal ecosysteem worden. Stel je voor dat iemand een digitaal contract wil bouwen, wat in het Engels bekend staat als een ‘smart contract’. Wie deze overeenkomst wil gebruiken dient te betalen in Ether.

De persoon die Ethereum ontvangt kan er vervolgens mee handelen op een exchange en/of er diensten of goederen mee kopen.

Wat is het verschil tussen Ethereum en Ether?

Veel mensen verwarren Ethereum en Ether met elkaar. Er is echter een duidelijk verschil tussen de twee. Om transacties te verrichten op het Ethereum netwerk moet je een token genaamd Ether gebruiken. In feite kun je met Ether een transactie betalen of ontvangen in slechts een paar seconden.

Alles wat je daarvoor nodig hebt is een digitale portemonnee om Ether op te slaan en een ontvangstadres.

Proof of Work

Een andere overeenkomst tussen Ethereum en Bitcoin is dat het netwerk een zogeheten Proof of Work consensus algoritme gebruikt. Dit klinkt veel ingewikkelder dan het is. Het komt er op neer dat alle nodes het er met elkaar over eens moeten zijn dat een transactie veilig is.

Simpel gezegd moet overeenstemming bereikt worden. Miners die dit proces mogelijk maken ontvangen Ether voor hun harde werk.

Van Proof of Work naar Proof of Stake

Ethereum wil in de nabije toekomst het Proof of Work algoritme veranderen in Proof of Stake. Dit houdt in dat gebruikers in het netwerk moeten investeren voordat er gloednieuwe blokken ontwikkeld kunnen worden. Met andere woorden: hoe meer Ether er is, hoe regelmatiger de productie van een blok plaatsvindt.

Overname van het netwerk

Wie 51 procent van alle symbolen heeft, kan in principe het netwerk overnemen. Dit is nog niet gebeurd omdat iemand in dat geval over waanzinnig veel geld zou moeten beschikken. Bovendien is het ook absoluut niet de bedoeling dat iemand het netwerk overneemt.

Bij Bitvavo betaal je nu over de eerste 1000 euro helemaal geen handelskosten!

Ethereum kopen bij Bitvavo

Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.

Wat zijn de voor- en nadelen van Ethereum?

Iedereen die wil investeren in crypto moet zich eerst goed verdiepen in de materie. Daarmee worden bepaalde fouten voorkomen, waardoor het risico op geldverlies kleiner is.

Ethereum is zeker geen uitzondering op de regel. Verdiep je bijvoorbeeld in de voor- en nadelen van deze bekende crypto. Wij hebben ze overzichtelijk voor jou op een rij gezet.

Voordeel 1: Decentralisatie

Ethereum is een gedecentraliseerde cryptocurrency die qua grootte alleen in Bitcoin zijn meerdere moet erkennen.

Hoewel er bepaalde personen en organisaties zijn, zoals Vitalik Buterin en ConsenSys, die veel invloed op het project hebben, is er geen centrale autoriteit met de uiterste controle.

Wat is het probleem van decentralisatie?
Dat is anders dan bij verschillende andere slimme contractsystemen zoals NEO of Tron. Het probleem met deze systemen is dat een gecentraliseerd bedrijf het netwerk reguleert.

Als het erop neerkomt, is het mogelijk dat accounts worden geblokkeerd. De kans daarop is klein, maar toch.

Voordeel 2: Het heeft zeer veel programmeurs

Ethereum heeft zeer veel programmeurs die actief zijn op het platform. Dit geeft Ethereum een enorm voordeel ten opzichte van andere crypto projecten.

Voordeel 3: De interoperabiliteit

Wanneer een app op Ethereum bouwt, kun je hem onmiddellijk verbinden met honderden verschillende andere producten die al bestaan. De laatste jaren zijn er ontzettend veel financiële producten gebouwd én geïntroduceerd op het Ethereum netwerk.

Dat was mogelijk omdat ze gekoppeld konden worden aan een bestaande infrastructuur.

Wat zijn de nadelen van Ethereum?

Hoe fantastisch Ethereum ook is, het systeem is niet perfect. Zo heeft het de volgende drie nadelen.

Nadeel 1: Het is vrij traag

Zoals we kunnen zien bij Bitcoin en ook Ethereum, hebben gedecentraliseerde protocollen vaak de neiging traag te zijn. Bitcoin heeft een gemiddelde snelheid van 7 TPS (Transactions Per Second), terwijl Ethereum een snelheid heeft van 15 TPS. Dat is dubbel zo snel als Bitcoin, maar toch niet voldoende.

Netwerk loopt vast door DeFi

De laatste tijd heeft de stijgende populariteit van DeFi er voor gezorgd dat het Ethereum netwerk vastliep. Het verrichten van transacties duurde uren en soms gebeurde er gewoon helemaal niets. Bovendien stegen de transactiekosten.

Hoge kosten

Neem een praktijkvoorbeeld. Een eenvoudige aankoop met Ether kost misschien 5 dollar, terwijl een smart contract misschien wel 50 of 100 dollar kost om uit te voeren. Dit maakt het voor sommige personen onaantrekkelijk om deel te nemen aan het platform.

Nadeel 3: De programmeertaal is ingewikkeld

Ontwikkelaars die apps en tokens op het Ethereum netwerk willen maken, moeten coderen in Solidity. Dit is een nieuwe programmeertaal die voor beginnende ontwikkelaars vrij ingewikkeld kan zijn.

Moeilijk op te sporen kwetsbaarheden

Software ontwikkelaars maken slimme contracten en coderen in een nieuwe taal waarmee ze misschien niet vertrouwd zijn. Het gevolg is dat het relatief vaak voorkomt dat slimme contracten geschreven worden met kwetsbaarheden erin. Sommige van die kwetsbaarheden zijn moeilijk op te sporen.

Toch betrokkenheid van een derde partij

Er zijn zelfs gevallen waarin een smart contract ge-audit wordt. Dit houdt in dat een derde partij de code controleert om zeker te zijn dat die veilig is. En zelfs dan kunnen sommige hackers nog zwakke plekken vinden!

Concurrentie van andere smart contract platforms

Andere smart contract platforms gebruiken programmeertalen die ontwikkelaar-vriendelijker ontworpen zijn. Zo hoopt Cardano dat hun Marlowe programmeertaal het gemakkelijker zal maken om smart contracts op het platform te plaatsen.

Ethereum

Waar kun je Ethereum kopen met iDeal?

Zie je toekomst in Ethereum en wil je graag Ether kopen? Gelukkig is deze cryptocurrency bij veel brokers te koop. Bovendien heb je bij de meeste aanbieders de mogelijkheid om met iDeal te betalen. Betrouwbare brokers waar je Ethereum kunt kopen zijn onder andere BTC Direct, Litebit, Coinbase, Plus500 en Bitvavo.

Goedkoop Ethereum (ETH) kopen met iDeal

Cryptomunten kopen doe je bij een online broker en je zult bij iedere broker dezelfde prijs betalen voor een munt. Dat is natuurlijk helemaal waar maar het verschil zit hem in de transactiekosten. Als je een broker kunt vinden waarbij de transactiekosten laag zijn dan ben je uiteindelijk goedkoper uit. Wij hebben zo een broker gevonden! Als je goedkoop Ethereum wilt kopen dan is Bitvavo de goedkoopste broker van Nederland, een goede optie.

Bitvavo: grootste Nederlandse crypto exchange

Bitvavo is de grootste Nederlandse crypto exchange. Het werd in 2017 opgericht met als doel om het kopen van digitale munten simpeler te maken dan ooit. Niet voor niets is de slogan ‘digitale valuta voor iedereen’. We kunnen inmiddels zeggen dat het doel is bereikt.

Na het storten van euro’s met iDeal koop je binnen enkele minuten bekende cryptocurrencies als Ethereum, Bitcoin, Litecoin, Cardano, Ripple, Stellar, VeChain en nog veel meer.

Wat zijn de voor- en nadelen van Bitvavo?

De lage transactiekosten zijn een van de grote voordelen van Bitvavo. Bovendien is de interface overzichtelijk en te gebruiken voor zowel ervaren als beginnende crypto handelaars. Uiteraard worden de prijzen van cryptocurrencies real-time weergegeven.

Nadeel van deze broker is wel dat je bij eventuele problemen alleen digitaal contact kunt opnemen met de servicedienst van Bitvavo. Er is geen telefonische hulp beschikbaar.

Hoe koop je Ethereum?

Veel beginnende investeerders denken dat Ethereum kopen erg ingewikkeld is. Ze komen allerlei gloednieuwe termen tegen en raken daardoor overweldigd. Laat dit vooral niet gebeuren, want Ethereum kopen is een fluitje van een cent.

Je stort geld bij een exchange en koopt daar Ethereum van. Je kunt er ook voor kiezen om deze crypto om te wisselen voor een andere crypto of om er mee te gaan handelen.

Kun je aankopen doen met Ether?

Met je ontvangen Ether kun je aankopen doen. Steeds meer (online) winkels accepteren Ether als betaalmiddel. Zowel de bescherming van het netwerk als de snelle transacties spelen absoluut een rol bij de groeiende populariteit van Ethereum en de bijbehorende token Ether.

Ether verkrijgen als inkomen of door te minen

Tegenwoordig staan steeds meer bedrijven toe dat je je inkomen in crypto krijgt. Is dit ook jouw wens? Vraag gewoon aan je manager of een salaris in de vorm van Ether een keuze is. Is dat niet het geval? Dan is het tijd om Ethereum te kopen of te minen.

Talloze mensen zijn je voorgegaan, en een deel van hen heeft veel succes geboekt.  Miners zijn essentieel voor de crypto industrie omdat ze de blockchain in stand houden.

Ethereum minen: hoe gaat het in zijn werk?

Het toevoegen van blokken aan de blockchain vindt plaats na het samenstellen van een complex wiskundig bedrag. Dit werk wordt niet gedaan door mensen omdat het zo ingewikkeld is. In plaats daarvan worden computersystemen nodes gebruikt.

Wie wil gaan minen heeft dus zeer geavanceerde apparatuur nodig. En dit is niet bepaald goedkoop. Aan de andere kant verdienen miners die goed zijn in het maken van berekeningen veel crypto als beloning.

Wat is de toekomst van Ethereum?

Hou er rekening mee dat de waarde van Ether dagelijks kan verschillen. Crypto is een jonge en volatiele markt. Oftewel: het is heel onvoorspelbaar en soms een ware achtbaanrit. Investeer daarom alleen met geld dat je kunt missen.

Aan de andere kant hebben blockchain, crypto en Ethereum zeer veel potentie. Wat de waarde van Ethereum is over 10 of 15 jaar? Niemand die het weet, maar het kan zeker geen kwaad om Ethereum te kopen! De ETH koers verwachting ziet er veelbelovend uit.

Ethereum kopen of niet?

Zoals je hebt kunnen lezen is Ethereum een cryptomunt met veel potentie. Of je Ethereum moet kopen of niet dat laat ik helemaal aan jou over. Ethereum kopen is zeker aan te raden als je een breder portfolio wilt hebben. Als je meerdere munten in je bezit wilt hebben dan mag Ethereum zeker niet ontbreken.

Bitvavo

Ethereum kopen? Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.
 

Account aanmaken

Lees ook: Ethereum ETH voor beginners