De 9 meest gemaakte fouten door cryptocurrency beginners

Hoe voorkom je dat je deze beginnersfouten ook gaat maken

Het kopen van cryptomunten is voor iedereen mogelijk die een computer of telefoon met internetverbinding heeft. Het traden in cryptomunten is de laatste tijd ontzettend populair geworden.

🎁 Vandaag geeft Bitvavo een welkomstbonus van €1000,- GRATIS handelen weg! 🎁

Enthousiast door de succesverhalen beginnen veel mensen in het handelen van crypto. Vaak loopt het uit op een teleurstelling doordat veel beginners dezelfde fouten maken. Hoe jij als beginnende crypto trader deze fouten kunt voorkomen dat lees je in dit artikel.

Dit zijn de 9 meest gemaakte fouten bij het traden in cryptomunten.

1# Beginnen met echt geld

Een van de fouten die beginners maken is door direct met echt geld te willen traden. Je zult begrijpen dat dit je duur kan komen te staan. Veel slimmer is om te beginnen op een platform waar paper trading mogelijk is.

Paper trading
Bij paper trading beleg je met fictief geld waardoor je veel kunt leren zonder dat het je geld kost.

Veel professionele beleggers vinden dit de beste manier om te beginnen met traden in crypto. Door op deze manier te beginnen leer je direct een systeem aan wat je later kan toepassen als je echt gaat handelen en de beste cryptomunten wilt kopen.

2# Traden zonder stop loss

Als beginner trap je snel in de val om zonder stop loss te gaan traden. Je verliest onnodig veel geld doordat je gekochte munten door een grens heen gaan terwijl jij even niet op let.

Door een stop loss in te stellen voorkom je een hoop ellende.

Wat is een stop loss order?

Een stop loss order zorgt ervoor dat er een verkooporder wordt uitgevoerd als er een vooraf opgegeven koers wordt overschreden. Deze procedure gebeurd automatisch zodat jouw verlies zich zal beperken. Zodra een crypto een bepaalde waarde heeft bereikt zal deze automatisch worden verkocht.

Als je bijvoorbeeld Cardano in je wallet hebt staan en deze heb je gekocht tegen een koers van 1.10 en inmiddels is de koers 1.30. Nu kan je een stop loss instellen op 1.20 zodat bij het bereiken ervan de munten automatisch verkocht worden. In dit geval maak je dus automatisch 0.10 cent winst op ieder verkochte coin.

Crypto beginnersfouten

3# Geen balans

Om winst te behalen met het traden in cryptomunten is het belangrijk om een evenwichtige portfolio te hebben. Met andere woorden zet niet al je geld op één crypto. Probeer je inleg te verdelen op meerdere munten zodat je het risico beperkt.

4# Verkopen bij verlies (paniekverkoop)

Een fout die veel beginners maken is om cryptomunten waarvan de koers daalt direct te verkopen. Vaak wordt er verkocht onder de aankoopwaarde waardoor je met verlies verkoopt terwijl als je wat meer geduld had gehad je waarschijnlijk ziet dat de munt weer uit de dalende koers komt.

Je maakt pas verlies als je een dalende munt onder de aankoopwaarde verkoopt. Je kunt een dergelijke cryptomunt beter even vasthouden. Dit wordt HODL (holden) genoemd.

5# Te weinig kennis van de cryptomarkt

Nu de populariteit van de cryptocurrency toeneemt stappen steeds meer mensen zonder enige kennis in deze markt. Voor veel van deze mensen eindigt deze manier van beleggen in een flinke teleurstelling.

Al lijkt het kopen en verkopen van crypto simpel dit is het zeker niet. Om kennis op te doen zou je kunnen lezen over hoe de cryptomarkt in elkaar zit. Je kunt hiervoor boeken lezen, nieuwssites raadplegen en analisten op Twitter en YouTube volgen.

Om je kennis nog verder te vergroten is het volgen van een goede crypto cursus een van de beste manieren om winstgevend te leren traden. Buiten dat je zo alle basiskennis te weten komt krijg je bij de meeste cursussen ook een 1 op 1 begeleiding van een expert waardoor al jouw vragen direct beantwoord worden.

6# Het laten leiden door groepsdruk

Een fout die veel beginnende traders maken is het laten leiden door groepsdruk. Traden op basis van FOMO (Fear Of Missing Out) is zelden goed. FOMO is handelen om maar niets te hoeven missen.

In enkele gevallen kan je meeliften op de successen van een grote groep, maar de kans dat jij net achter het net vist nadat de zeepbel is geknapt is behoorlijk groot.

7# Alleen maar luisteren naar experts

Op Twitter en YouTube wemelt het inmiddels van de crypto “experts”. Het klakkeloos volgen van deze zogenaamde experts brengt je vaak van de drup in de regen. Niemand weet wat een crypto munt exact gaat doen dus laat je niet verleiden door blind te varen op de wijze woorden van een ander.

Natuurlijk kun je van bepaalde mensen waarvan je weet dat ze veel weten van crypto wat punten onthouden, maar probeer ook op je eigen gevoel af te gaan. Welke cryptomunten gaan stijgen en in welke cryptocoins je moet investeren dat is vaak een kwestie van het nieuws volgen en op je gevoel afgaan.

8# Winst gemaakt, wat nu?

Een fout die bij de enthousiaste beginnende crypto trader ook vaak wordt gemaakt is het willen verkopen bij winst. Als je eenmaal winst hebt gemaakt wil je niet alsnog verlies gaan maken door de cryptomunten te lang vast te houden.

Maar maak niet de fout om in een keer al je munten te verkopen. Verkoop daarom je winstgevende cryptomunten gespreid.

Door deze tactiek toe te passen stel je de winst veilig en kan je nog verdienen aan de munten die je nog niet verkocht hebt.

9# Traden bij een te dure broker

Als je begint met het traden in crypto dan komt er veel op je af. In het begin zie je door de bomen het bos niet meer en dan kan je de fout maken door een broker te kiezen die zeker voor een beginner veel te duur is.

Vergelijk daarom de brokers en kijk met welke kosten je te maken krijgt en of je bijvoorbeeld met iDeal kunt betalen.

Kies een betrouwbare broker met lage transactiekosten. De Nederlandse cryptobroker Bitvavo is de goedkoopste broker van Nederland en heeft bovendien een duidelijke interface, handige app je kunt betalen met iDeal en er zijn meer dan 50 cryptomunten waarin je kunt handelen.

Registreer je hier gratis!

🎁 Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.🎁

Conclusie: Voorkom crypto beginnersfouten

Om de meest voorkomende beginnersfouten niet te maken kan je onderstaande punten er op nahouden. Je maakt dan niet de fouten die de mensen voor jou hebben gemaakt en hebt zo meer kans om in de toekomst winst te maken met het traden in crypto.

  • Begin met beleggen met fictief geld
  • Voordat je begint lees je in of volg een crypto cursus
  • Handel niet uit emotie
  • Bouw een gespreid crypto portfolio op
  • Laat je niet leiden door groepsdruk
  • En trade niet met geld wat je niet direct kunt missen!

Verder loop je bij het handelen in crypto altijd het risico om je geld te verliezen.